Sztuka powieści. Antologia wywiadów II z „The Paris Review”. Wywiady z pisarkami

Wydawnictwo: Książkowe Klimaty
7,6 (35 ocen i 6 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
3
8
16
7
12
6
2
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788364887482
liczba stron
536
język
polski
dodała
Tania

Doris Lessing uważa że „wszystkim rządzi absolutny bajzel” i zdradza, jak łatwo zostaje się guru. Margaret Atwood przekonuje, że nie ma bardziej naturalnego wrażenia, niż poczucie obcości. Toni Morrison mówi o tym, jak ważny jest dobry redaktor, Alice Munro snuje opowieść o bestii, która czyha w szafie, kiedy pisarz się starzeje, Ursula Le Guin - o mackach, które wystają każdemu...

Doris Lessing uważa że „wszystkim rządzi absolutny bajzel” i zdradza, jak łatwo zostaje się guru. Margaret Atwood przekonuje, że nie ma bardziej naturalnego wrażenia, niż poczucie obcości. Toni Morrison mówi o tym, jak ważny jest dobry redaktor, Alice Munro snuje opowieść o bestii, która czyha w szafie, kiedy pisarz się starzeje, Ursula Le Guin - o mackach, które wystają każdemu zaszufladkowanemu twórcy, zaś Herta Müller o niemal szamańskim doświadczaniu przyrody.

O różnych sposobach pracy nad tekstem, o łapaniu chwil, wątpliwościach, warsztacie pisarskim, współpracy z redaktorami i braku zaufania do krytyki literackiej opowiadają największe pisarki XX wieku.

"Sztuka powieści" to jednocześnie historia literatury współczesnej w pigułce i erudycyjny, wielogłosowy wykład o tym, czym są pisarstwo i życie.

 

źródło opisu: Książkowe Klimaty, 2017

źródło okładki: http://ksiazkoweklimaty.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (178)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1818
Piotr | 2017-07-19
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 19 lipca 2017

Trudno jest ocenić ten tom jednoznacznie. Może dlatego, że tutaj widzę kobiety punkt widzenia w kierunku życia, pisania czy sztuki. Mam wrażenie, jakby kobiety patrzyły na te same fakty inaczej. Być może jest to inna strona, a może chodzi o inny rodzaj percepcji obserwacji? Tego nie wiem. Ale po lekturze doceniam kunszt wydania jak i potrzebę zbierania takich wywiadów. Mądrych, pełnych ciekawych myśli i wyczerpujących odpowiedzi.


Kobiety opowiadają z dźwiękiem i finezją o swoim warsztacie pisarskim, przyzwyczajeniach, czy tez o tym co jest dla nich ważne. Ciekawą sprawą wydaje się być konfrontacja ich dzieł z tym co mówią w wywiadach. Z wywiadów wyłaniają się kobiety niezwykłe, mające wiele do opowiedzenia i nie ukrywające się za swoimi utworami. Są odważne, skromne, czasami przebojowe. Każda z nich ma coś ciekawego do opowiedzenia, a czytelnik widzi, że za laureatka Pokojowej Nagrody Nobla chowa się postać z krwi i kości, sypiąca dowcipami, czy też mająca wielki dystans do...

książek: 409
Petra | 2018-10-07
Na półkach: 2018, Przeczytane
Przeczytana: 05 października 2018

Jak przyjemnie było poprzebywać z tyloma mądrymi kobietami!

Jestem oczarowana i trochę zaczarowana. Tak wiele inspirujących przemyśleń na temat pisania, czytania, relacji, polityki, tożsamości, kobiecości, przynależności, literatury, seksualności, narodowości, mężczyzn, punktu widzenia, twórczości, procesu pisania- tematów było tyle, że książka długo jeszcze we mnie zostanie. I dobrze!

książek: 356
Inga | 2017-07-18
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam, 2017
Przeczytana: 18 lipca 2017

Cudo po prostu. Dla mnie drugi tom zdecydowanie lepszy niż pierwszy, bo z kobietami. Co więcej, jestem miłośnikiem rozmów, dialogów i wywiadów rzek, a ten zbiór to perła. Wiem, że niemal nie zdarza się, żeby dziennikarz miał na przeprowadzenie wywiadu dwa dni. Bywa, że nie jest przygotowany do tego typu rozmowy. Stąd znaleźć interesującego dziennikarza (tutaj chylę czoła przed gwiazdą polską w prowadzeniu inteligentnego dialogu Agnieszką Drotkiewicz) jest pewnie trudno. Krytycy „The Paris Review” to wszystko mają i co więcej umieją podejrzeć warsztat największych pisarzy. Ogólnie cała lektura przypomniała mi, jak rozmowa w ogóle powinna przebiegać. Dziękuję.

Brawa dla tłumaczy (Adama Pluszka i Łukasza Buchalskiego). Choć trochę żal, że nie było w gronie tłumaczki Dobromiły Jankowskiej I tomu sztuki powieści.

książek: 211
Monika | 2017-12-04
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 04 grudnia 2017

Zadziwiające jest, jak wiele piszących kobiet trudzi się udowadnianiem światu, że są równie poważnymi pisarkami, co mężczyźni. Wydawałoby się, że w czasach równouprawnienia takie kwestie w ogóle nie powinny być podnoszone. A jednak.

Marguerite Yourcenar została przyjęta do Akademii Francuskiej jako pierwsza kobieta w czterechsetletniej historii tej instytucji. Było to w… 1981 roku. Ursula K. Le Guin, wielokrotna laureatka nagród Hugo i Nebula, wspomina o swoich początkach na ścieżkach literatury science fiction:

„Kobiety musiały udawać, że są mężczyznami, albo używać tylko swoich inicjałów. Pisarstwo było czymś, czego reguły ustalali mężczyźni, i nigdy tego wcześniej nie kwestionowałam. Kobiety, które podważały zasady, były zbyt rewolucyjne, żebym w ogóle o nich wiedziała."

Kwestia pozycji kobiet jest stałym wątkiem w twórczości Margaret Atwood. Autorka „Opowieści podręcznej” zauważa, że większość książek, które się ukazują, piszą mężczyźni i są one recenzowane przez...

książek: 456
macieklew | 2018-09-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 01 września 2018

Drugi tom „Sztuki powieści” to interesujący zbiór ciekawych wywiadów z intrygującymi pisarkami. Spora liczba rozmówczyń to znane (często bardzo znane) autorki, zaś większość wywiadów przeprowadzono w latach 80. i 90. ubiegłego wieku, tak więc należy spodziewać się trochę innej perspektywy i innych realiów życia, podejścia do sztuki i literatury – co wcale nie umniejsza wartości książki, a wręcz przeciwnie – chwilami czyni ją bardziej interesującą. Zdarzają się w zbiorze również wywiady z lat wcześniejszych (na przykład Karen Blixen z roku 1956) i (trzy) z dwudziestego pierwszego wieku, jednak nad całością roztacza się nostalgiczny urok lat osiemdziesiątych.

Bohaterki tomu opowiadają nam o swojej nienawiści do krytyków literackich oraz o niechęci do działań promocyjnych i marketingowych (spotkań z czytelnikami i – co dziwniejsze do udzielania wywiadów). Większość z przepytywanych pisarek podkreśla wielką wagę współpracy z dobrym redaktorem, twierdząc że właściwy redaktor to...

książek: 0
| 2018-02-06
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Wywiady, rozmowy z Paniami, które tworzą piórem, maszyną do pisania, klawiaturą czy innym ołówkiem ciągi znaków układających się w treść i to jaką! Jeżeli ktoś uwielbia czytać i chciałby na trochę zajrzeć do kuchni literatury, to jest to dobra okazja. Może nie każda z Artystek uchyla rąbki tajemnic kulisarnych, ale niektóre owszem, z całą zaś pewnością śmiem twierdzić, że Pisarki otwierają przed czytelnikiem siebie, części zaułków dusz własnych, jedne bardziej, inne mniej, ale zawsze mamy szansę dotknąć choć odrobinę tajemnicy. To powinna być żelazna pozycja na półce każdego miłośnika sztuk pięknych, a zwłaszcza literatury. Polecam!

książek: 799
Gwyn | 2018-10-29
Na półkach: Przeczytane, Kolekcja
książek: 14
AgnieszkaJanik | 2018-09-10
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 1765
Kinga Łuszczek | 2018-07-26
Przeczytana: 13 września 2018
książek: 191
beardandbooks | 2018-06-17
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 168 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Powiązane treści
Czytamy w weekend

I oto nadszedł! Ten znienawidzony, niechciany i niepożądany ostatni weekend sierpnia, który dla wielu jest jednocześnie ostatnim weekendem wakacji. Co począć w tym trudnym czasie - ano to, co robimy najlepiej, czyli poczytać coś ciekawego!


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd