Shogun

- 2012-10-18
- 1975-01-01
- 1975-01-01
- Małgorzata Grabowska
Główny bohater rozgrywającej się na przełomie XVI i XVII wieku opowieści – angielski żeglarz John Blackthorne trafia do Japonii w przełomowym momencie jej historii- tuż po śmierci genialnego wodza i reformatora, który zjednoczył kraj Toyotomiego Hideyoshiego. Władzę ma objąć jego kilkuletni następca, jednak do uzyskania przez niego pełnoletności władzę sprawuje 5-osobowa Rada Regencyjna. Wkrótce między jej członkami dochodzi do konfliktu, którego kulminacją staje się bitwa pod Sekigaharą, w której samuraje pana Toranagi zabili kilkadziesią tysięcy żołnierzy wroga. A do tego zwycięstwa w znacznej mierze przyczynił się angielski żeglarz John Blackthorne. Niezwykle żywa akcja, panorama Japonii i obyczajów jej mieszkańców, zderzenie kultur. Miłość, nienawiść, zemsta a wszystko to w powieści-maratnie ale maratonie najszybszym w Twoim życiu...
Bardzo wciągająca i fajna książka. Czytałem regularnie po 10 stron dziennie przed snem i często bywało tak, że jedyne co mnie pocieszało gdy miałem zły dzień, to fakt, że wieczorkiem znowu wrócę do tej opowieści.
Pokaż mimo toPolecam, Czytelnicy którzy lubią powieść historyczną, z wartką akcją, dobrze wykreowanymi bohaterami, znajdą tutaj wszystko. Mimo ekranizacji utworu w postaci znanego wszystkim serialu, pierwowzór-wspaniale napisana książka, zaprasza do zupełnie innego wymiaru, każdą stronę czyta się z zapartym tchem. Fenomen tak napisanych książek sprawia, że Czytelnik, mimo znacznej objętości utworu, ponad tysiąc stron, z przerażeniem zaczyna liczyć karty, które pozostały do końca lektury, których mogło być nawet dwa tysiące, takie pozycje czyta się bez końca, zdecydowanie tak.
Polecam, Czytelnicy którzy lubią powieść historyczną, z wartką akcją, dobrze wykreowanymi bohaterami, znajdą tutaj wszystko. Mimo ekranizacji utworu w postaci znanego wszystkim serialu, pierwowzór-wspaniale napisana książka, zaprasza do zupełnie innego wymiaru, każdą stronę czyta się z zapartym tchem. Fenomen tak napisanych książek sprawia, że Czytelnik, mimo znacznej...
więcej Pokaż mimo toWielka to powiesc. Wielka zarowno ze wzgledu na rozmiar, jak i temat. Ten z kolei jest zlepkiem i zawiera wszystkie najwazniejsze dla ludzkosci kwestie. Czuje sie nieco przytloczona, poniewaz w czasach wojny czytanie o nadchodzacej wojnie jakos dodatkowo dobija. Chcialabym moc czytac "Shoguna" w czasach pokoju, wtedy zapewne nie oczekiwalabym od niego ukojenia a zaledwie ciekawej opowiesci. Ciekawe to jest niewatpliwie, choc zaskoczyl mnie fakt, ze ta historia to jedna wielka rozmowa. Nie ma tu przygod, sa niekonczace sie dialogi, rozsterki i zycie wewnetrzne bohaterow. Spogladanie ich oczami na dawna Japonie, bardzo mi sie podobalo. Klimat urzekajacy. I smierc, ktora jest tam realniejsza od zycia... Wspaniala, piekna, ale, i smutna i przygnebiajaca historia, ktora w obecnej sytuacji mowila mi: "Widzisz, Japonczycy sa wychowywani, aby umierac... A my?"
Wielka to powiesc. Wielka zarowno ze wzgledu na rozmiar, jak i temat. Ten z kolei jest zlepkiem i zawiera wszystkie najwazniejsze dla ludzkosci kwestie. Czuje sie nieco przytloczona, poniewaz w czasach wojny czytanie o nadchodzacej wojnie jakos dodatkowo dobija. Chcialabym moc czytac "Shoguna" w czasach pokoju, wtedy zapewne nie oczekiwalabym od niego ukojenia a zaledwie...
więcej Pokaż mimo toczasami zapominałam oddychać... doskonała, pełna mądrości, historii podbojów i metod chrystianizacji, opowieść o ludziach ich ambicjach i życiu w pięknym otoczeniu lub w błocie ... a przed oczami wciąż staje mi obraz uśmiechniętej twarzy Chamberlaina i cudowna, spokojna i pokorna twarz Mariko, to jest pokarm dla duszy, gdyby jeszcze wydanie było takie piękne..
Pokaż mimo toNiezwykle wciągająca i rewelacyjna książka przygodowa. Zgrabne połączenie fikcji z realiami życia XVII Japonii i zderzenie dwóch kultur wschodu i zachodu. Wszystko to prowadzi do wielu ciekawych, zabawnych i tragicznych sytuacji a tym samym pokazuje jak wiele może nas łączyć pomimo tak wielu różnic i jak wiele może różnić pomimo wspólnych cech. Książkę czyta się z zapartym tchem, równie dobrze dzisiaj jak kilka lat temu, nie postarzała się nic a nic.
Serial (bo ciężko tu o nim nie wspomnieć) niestety nie zestarzał się tak dobrze jak książka i na chwile obecną wypada w mojej opinii nieco biednie... ale wciąż pozostaje głęboko w sercu i główne postaci jak Blackthorne'a, Mariko czy Toranagę trudno sobie inaczej wyobrazić podczas lektury książki ;) W momencie kiedy piszę tą opinię ponoć powstaje nowy serial... pozostaje mi mieć gorącą nadzieję, że zachwyci tak samo jak kiedyś poprzedni... ale... zobaczymy.
Niestety zakończenie w mojej ocenie pozostawia trochę do życzenia, nagłe urwane, jakby autor nie miał na nie pomysłu. Podobnie polskie wydanie pozostawia wiele do życzenia. Mowa tu nie o kilku drobnych lecz o całej masie mniejszych i większych literówek. Nie wiem jak jest w najnowszym wydaniu bo z nowo wydanego cyklu czytałem tylko "Tai-Pan'a" i było tak samo więc obstawiam, że jest podobnie...
Niezwykle wciągająca i rewelacyjna książka przygodowa. Zgrabne połączenie fikcji z realiami życia XVII Japonii i zderzenie dwóch kultur wschodu i zachodu. Wszystko to prowadzi do wielu ciekawych, zabawnych i tragicznych sytuacji a tym samym pokazuje jak wiele może nas łączyć pomimo tak wielu różnic i jak wiele może różnić pomimo wspólnych cech. Książkę czyta się z zapartym...
więcej Pokaż mimo toCo tu dużo o książce pisać. Jest ARCYDZIEŁEM jakich mało!!! Wartka akcja, przygoda z krwi i kości, bardzo dobre wprowadzenie do kultury japońskiej i opisanie jej, wątek miłosny i jego namiętność, odkrycie samego siebie (własnego ja). Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dodatkowo bardzo dobry stylistycznie język pisania. Książka tak wciąga, że w 3 dni ją pochłonąłem i na długo pozostała w pamięci! Zarys postaci bardzo dobry, dogłębny. Na tyle obszerny, że wystarczy aby się zżyć z nimi. Potrafi wzbudzić wszystkie emocje: os radości, po smutek. Mnie jako chłopaka, którego ckliwe dla Juleczek historie nie wzruszają, tylko zażenowanie. To ta historia sprawiła w pewnym momencie wzruszenie i przerwanie czytania na godzinę podczas której rozważałem, "dlaczego tak się stało", "dlaczego autor tak to napisał" i wiele innych tego typu pytań. Świadczy to o silnym ładunku emocjonalnym jaka ta książka za sobą niesie. Pokazuje jak bardzo można się zżyć z bohaterami. Później po tej godzinie dokończyłem książkę i wiedziałem dlaczego tak się stało, a nie inaczej i uznaje to za słuszne. Bardzo smutne, ale słuszne. Kocham tą książkę i w mojej biblioteczce zajmuje szczególne miejsce. Polecam wszystkim z całego serca!!! Uwierzcie mi nie zawiedziecie się!!!
Co tu dużo o książce pisać. Jest ARCYDZIEŁEM jakich mało!!! Wartka akcja, przygoda z krwi i kości, bardzo dobre wprowadzenie do kultury japońskiej i opisanie jej, wątek miłosny i jego namiętność, odkrycie samego siebie (własnego ja). Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dodatkowo bardzo dobry stylistycznie język pisania. Książka tak wciąga, że w 3 dni ją pochłonąłem i na...
więcej Pokaż mimo toMonumentalna, wielowątkowa opowieść, od której nie sposób się oderwać. Autor perfekcyjnie oddał klimat epoki i przerażającą obcość innej kultury i zagubienie w niej przybysza z "naszego" świata.
Pokaż mimo toKsiążka naprawdę wspaniała. Wnikasz w świat Japonii bez chwili wahania. Wręcz czuć ten klimat - on wychodzi z okładki.
Podobnie było np z Diuną - tam również stworzony świat wciąga nas już od początku.
Ta książka to maraton, ale taki w palankinie, z wachlarzem przy twarzy i sake w ręce.
Zdecydowanie polecam.
więcej Pokaż mimo toOd razu jesteśmy częścią tego świata. Nie ma tego "przejścia", które zajmuje ileś tam stron, zanim połapiemy się, o co chodzi w książce.
Ta książka to maraton, ale taki w...
Idealnie w moich klimatach ;)
Idealnie w moich klimatach ;)
Pokaż mimo toPrzeczytane :) bardzo dobra. Teraz przypominam sobie serial z lat 80
Przeczytane :) bardzo dobra. Teraz przypominam sobie serial z lat 80