Najnowsze opinie czytelników
książek: 709
Jarosław GrubyPerez | 2018-11-15
Na półkach: Przeczytane, Audiobooki
Dodana: dzisiaj

Nie ma krótszej drogi od najkrótszej drogi.
Najkrótszą drogą od świetnego- pierwszego tomu do trzeciego ( i następnych) tomów serii jest szybko przeczytać "Kołysankę.." I szybko zapomnieć. Bo jest słaba, albo w zły czas trafiła.

książek: 80
masowa237 | 2018-11-15
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Cieszę się, że w końcu trafiłam na kogoś, kto także uwaza, że nie da się nikogo do niczego zmusic. Całe to "muszę" jest niepotrzebne :)

książek: 1
raadeek | 2018-11-15
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Podstawy podstaw, dobra tylko jako ogólne wprowadzenie do tematu.

książek: 469
USAGI | 2018-11-15
O książce: Opus
Dodana: dzisiaj

Genialna manga o łączeniu się świata realnego i komiksowego. Trochę w klimacie AKIRy :) Kreska oszczędna, trochę amerykańska, ale bardzo pasuje do historii. Bardzo ciekawie i pomysłowo przedstawiona historia, żeby nie spoilerować po prostu polecam! :)

książek: 2078
Wojciech Gołębiewski | 2018-11-15
O książce: Żywego ducha
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Czy się komu podoba czy nie, to dla mnie Pilch to megaloman wykorzystujący swoją wyimaginowaną odmienność w materii spożywania alkoholu, przynależności religijnej i stosunku do kobiet. Mimo, że nie lubię jego twórczości, to czytałem większość jego utworów (moda), lecz recenzowałem tylko dwa razy stawiając raz 7, a raz 4 gwiazdki.
Dzisiejszą notkę zaczynam fragmentem recenzji cenionego przeze mnie i wielokrotnie cytowanego Jarosława Czechowicza, zaznaczając, że tym razem zgadzam się z nim jedynie w podanych niżej zdaniach: początkowym i końcowym:
„Bałem się, że po „Portrecie młodej wenecjanki” może być już tylko gorzej. I nie jest wcale dobrze. Jerzy Pilch proponuje nam kolejną gorzką, tonącą w mroku i autoironii książkę z dość ciekawym pomysłem, ale fatalną realizacją. Książkę w dużej mierze o niczym….”
„……….Niczego nowego. Niczego naprawdę skupiającego uwagę. Przykro jest sądzić, że Pilch nie ma nam...

książek: 469
USAGI | 2018-11-14
O książce: Reset
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Brzydka i niedbała kreska, średnie kadry. Głupia historia. Żal czasu.

książek: 1585
Kasia | 2018-11-14
O książce: Rose Madder
Na półkach: 2018, Przeczytane, Biblio nr 51
Dodana: wczoraj

Przez sentyment do Kinga nie zdobędę się na komentarz.

książek: 469
USAGI | 2018-11-14
O książce: Manhole #1
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Studio JG ma to do siebie, że czasem wydaje mangi zupełnie beznadziejne. I ten tytuł jest taką właśnie pozycją. Historia w pozoru ciekawa, ale mało wciągająca i ostatecznie nudna. Kreska brzydka, pasuje tylko po części do klimatu całości. Żałuję czasu zmarnowanego na czytanie tego tytułu ;/

książek: 23
ZOOMel | 2018-11-14
O książce: Dziady
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Generalnie przepiękny cykl. Krążą plotki o sequelu, tj. VII części. Będzie opowiadała o dalszych przygodach naszej upitej oparami wódki kompanii, która tym razem wybierze się do Związku Radzieckiego, by dzięki duchom ostatecznie zwyciężyć, czyli wywyższyć naszego pielgrzyma... znaczy autora... znaczy, oczywiście, Konrada! Jest on najwspanialszy, najpiękniejszy, najmądrzejszy, najlepszy, najfajniejszy i jeśliby wybrać kogoś, kto w razie spotkania z obcą cywilizacją miałby iść jako delegat, to wiadomo, że byłby to nasz 44.
A tak całkiem poważnie, gdyby nie to, że w ,,Dzidach" dostajemy informację o dawnych obyczajach słowiańskich, tj. o tytułowym obrzędzie Dziadów, książki nie niosłyby za sobą żadnych walorów. Nie są napisane pięknym, wyniosłym językiem, jakiego już używali w preromantyzmie wybitniejsi poeci (patrz: niemiecki autor, który w swoich książkach wolał zająć się poważnymi tematami jak stanięcie ponad modułem dobra i zła i rozstrzyganie o szczęściu, czy o trudnych...

książek: 469
USAGI | 2018-11-14
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo ładna kreska, ale sama historia jakoś mnie nie wciągnęła. Taki popcornowiec z cyckami dla gimnazjalistów.

książek: 469
USAGI | 2018-11-14
O książce: Prophecy #1
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Manga od początku bardzo wciąga. Mam mieszane odczucia co do zakończenia, ale warto przeczytać :)

książek: 571
Ulek | 2018-11-14
Na półkach: 2018, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Po raz kolejny nie zawiodłam się na autorce. Książka o niebanalnej historii, wciągająca, wywołująca silne emocje i przemyślenia o podjętych wyborach bohaterów powieści. Temat nie jest prosty, zaryczana skończyłam czytać w środku nocy, bo nie mogłam zasnąć, póki sytuacja się nie wyklaruje i wszystkie zawiłości zostaną wyjaśnione. Nie rozczarowałam się.
Gorąco polecam!

książek: 23
Olator1234 | 2018-11-14
O książce: List w butelce
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Kolejna wzruszającą historia Sparksa, przepełniona miłością. Bardzo ciekawa historia, chociaż powiem szczerze długo się do niej zabierałam, jednakże tak jak myślałam Sparks jak zawsze idealnie opisał uczucia postaci przez to (jak zawsze) czułam się jakbym była obok całej akcji. Końcówka mnie rozwaliła na łopatki i poleciały łzy, takiego zakończenia się nie spodziewałam. Polecam przeczytać serdecznie

książek: 449
Kinga | 2018-11-14
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Napisana w ciekawej konwencji - na zasadzie zbijania argumentów. Czytało się łatwo i szybko, jak i poprzedni tom, jednak podejście do tematu wciąż było rzetelne. Porządne argumenty, podane prostym, przejrzystym językiem.

książek: 86
Elisa | 2018-11-14
O książce: Skazani na ból
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przeczytałam tą książkę, ale nie potrafię zrozumieć tego co się w niej działo. Niektóre fragmenty musiałam ominąć, bo nie mogłam wręcz tego czytać. Dotrwałam do zakończenia, ale przez cały czas czułam niechęć.
Nie przekonała mnie historia miłości Aleksa i Amelii. On sam wierzy w ideały, które są niczym innym jak czystym złem. Jak można tak traktować drugiego człowieka tylko dlatego, że jest innego wyznania czy ma inny kolor skóry? Z drugiej strony jest Amelia, która mimo wszystko chce być z takim człowiekiem choć zna jego przekonania i to, jak się zachowuje. Nie potrafię jej zrozumieć. Jak dla mnie autorka przesadziła z wątkiem miłosnym pomiędzy takimi bohaterami.
Książka owszem jest mocna, ale jak dla mnie niewłaściwa. Jedyne co pozostaje, to jak najszybciej o niej zapomnieć...

książek: 469
USAGI | 2018-11-14
Dodana: wczoraj

Szczegółowość rysunków i świadomość pracy, jaką włożono w wykonanie niemal każdej strony w każdym z tomów tej mangi powala. Śliczna kreska, powalające szczegóły i dbałość z jaką oddano realia życia przedstawionych grup społecznych naprawdę wzbudza podziw :) Przez wszystkie tomy mangi przewijają się historie różnych około małżeńskich opowieści. Praktycznie każda wciągnęła mnie dogłębnie :) Rozbudowane postacie i różnorodność przedstawienia ślubu z tylu stron naprawdę wzbudza podziw :) Autorka bardzo dobrze balansuje pomiędzy powagą, smutkiem a humorem i miłością. Chciałabym poznać dalsze rozwinięcie każdej z zawartych tam historii. Jedna z niewielu mang przy których niekończąca się ilość tomów byłaby zaletą, a nie wadą ;)

książek: 801
ewamroczkowskabooks | 2018-11-14
O książce: Drzazgi
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Joanna Bartoń dała się poznać czytelnikom książką "Do niewidzenia do, do niejutra". Jej kolejna powieść - Drzazgi ukazała się kilka tygodni temu i choć rozmiarami nie jest zbyt obszerna to treść wynagradza wszystko. Pani Bartoń pisze pięknie, metaforycznie, z pazurem. Język jakim się posługuje nie jest prosty, ale bardzo dosadny co daje czytelnikowi lingwistyczną ucztę. Drzazg nie czyta się łatwo, zdania które konstruuje autorka wgryzają się w człowieka i czasem trzeb do nich wracać po kilka razy. Nie jest to jednak negatywne odczucie tylko wręcz odwrotne.

"Wpatrywała się w nie w stuporze, kiwając się to w przód, to w tył,
aż przyszło oświecenie, i to podwójne - w płaszczu metafory i czarze dosłowności".

Drzazg nie przeczytałam od razu. Jest to powieść psychologiczna, która porusza trudny temat, zakrawający na tabu. Musiałam powieść odkładać, przemyśleć, powracać. Czytanie 'w biegu' nastręczało trudności bo tak z tą książką nie da się obejść. Musimy jej poświęcić sporo czasu, by...

książek: 171
Karolina | 2018-11-14
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Liczyłam na większą ilość dramatu miedzy głównymi bohaterami. Jednak mimo tego bardzo przyjemnie się czytało i bez wahania sięgnę po kolejną część tej serii.

książek: 37
dzidek99 | 2018-11-14
O książce: Projekt Mefisto
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka ukazująca ogrom stereotypów przedstawionych w ciekawy sposób.
Porównanie piekła działającego jak korporacja do życia ludzi XXI w niezwykle trafnie pokazuje w jaką stronę zmierza nasza cywilizacja.

książek: 3382
FannyBrawne | 2018-11-14
Dodana: wczoraj

Czym skusiła mnie do siebie ,,Tajemna historia czarownic”? Jest tło historyczne? Jest. Są czarownice? Są. Są wątki celtyckie? Są. Wystarczyło to, żebym powiedziała tej książce trzy razy tak.*

Kobiety z rodu Orchire są spadkobierczyniami pradawnych mocy, czarownicami. Jednak ich proste życie odmierzane kolejnymi sabatami, znika wraz z polowaniem na czarownice. Nestorka rodu, grand – mere Ursule, oddaje życie, by ratować rodzinę, a jej wnuczki uciekają do zamorskiej Kornwalii, gdzie izolując się od lokalnej społeczności, próbują zachować dawne tradycje. Wydaje się jednak, że magia na dobre opuściła ten ród i żadna z sióstr nie przekaże dalej mocy, dopóki nie dorasta najmłodsza Nanette. Odkrywa ona w sobie prawdziwą moc czarownicy i postanawia dołożyć wszelkich starań, by przekazać ją dalej poprzez swoją córkę. Od tej pory kobiety z rodu Orchire będą zaparcie walczyć o przekazanie magii i kultywowanie starych tradycji. Nie będzie to jednak łatwe, ponieważ bycie samodzielną, dumną...


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd