Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 632

Maleńka 200-stronicowa książeczka opracowana przez znawcę kultury indyjskiej Eugeniusza Słuszkiewicza i tłumacza Roberta Stllera, któremu wdzięczna jestem za opis czytanych ongiś baśni z różnych kultur. On też napisał wstęp, w którym stwierdza, że zgodnie z tradycją hinduską od braminów oczekiwano żarliwej miłości w czas męski i ascezy i życia pustelniczego na starość. "My przywykliśmy widzieć złoty środek w ucieczce od krańcowości. Oni znaleźli równowagę w czymś innym: w rozpętaniu obydwu krańcowości, które się w sumie znoszą".

Wybór ze starożytnej indyjskiej literatury z racji rozmiaru książeczki jest niewielki. Stiller tłumaczy się "Jak zmieścić słonia w pudełku do zapałek?" Jednak w książeczce obok fragmentów z literatury indyjskiej umieszczono też cytaty indonezyjskie. Połączenie Indii z Indonezją uzasadniono kulturową zależnością Indonezji od Indii. Stiller pisze, że przedstawione w ksiażce wyrywki z literatury są na podobnym etapie rozwoju, mimo że w przypadku Indii...

książek: 728
Czytaczyk | 2017-11-21
O książce: Z popiołów
Dodana: wczoraj

Sara jest uzdolnioną studentką edytorstwa, w jednej z Krakowskich uczelni. Z pasją oddaje się muzyce i książkom. Niestety traumatyczne przeżycia z przeszłości, których była ofiarą sprawiają, że dziewczyna całkowicie zamknęła się w sobie. Nie jest w stanie nikomu zaufać. Otacza się barierą nieufności i dystansu, która ma uchronić ją przed ponownym zranieniem. Nawet jej przyjaciółka i zarazem współlokatorka Kasia, nie przebiła się przez obronny mur Sary.
Michał pracuje jako barman. Studiuje również mechanikę i budowę maszyn na tej samej uczelni, co Sara. Chłopak jest zdolnym rysownikiem i projektuje zachwycające tatuaże. Szarmancki i czarujący, nosi w ślad bolesnych wydarzeń.
W końcu niespodziewany zbieg okoliczności, stawia tych dwoje naprzeciwko siebie. To przełomowe spotkanie, totalnie zamąci w ich dotychczasowych życiu i sercach.
Powieść Martyny Senator wzbudziła we mnie sprzeczne uczucia. „Z popiołów” może i nie jest całkowicie oryginalną historią, nie brak tak...

książek: 871
Magdalena | 2017-11-21
Dodana: wczoraj

"Anka. Inne oblicze szczęścia" to najnowsza powieść Niny Majewskiej - Brown od Edipresse Książki.

Jest to historia czterdziestoletniej kobiety, która osiągnęła wszystko. Ma dom, męża, syna, stałą pracę i wydawać by się mogło, że nic więcej do szczęścia jej nie potrzeba. A jednak nie jest to takie proste i oczywiste. W pracy szefowa, której ciągłe uwagi wyprowadzają ją z równowagi. W domu syn, który nie spełnia jej oczekiwań i mąż, z którym coraz mniej ja łączy, a coraz więcej dzieli.
Czuje się więc samotna i szuka szczęścia w sieci.

Codzienność przynosi jej wiele niespodzianek. zarówno mąż jak i syn stawiają ja przed faktami dokonanymi. Jak sobie z tym poradzi? czy nowa znajomość pomoże jej w podjęciu nowych wyzwań? Czy znajdzie miłość i szczęście? Jaką drogę wybierze?

Historie trzeba przyznać czyta się z dużym zainteresowaniem, bo jest to opowieść, która każdej kobiecie zdarzyć się może. Bohaterka jest jedną z nas, żyje gdzieś obok, a jej problemy nie są nam obce ani...

książek: 1369
Zaintrygowana | 2017-11-21
Dodana: wczoraj

Jestem fanką twórczości Schmitta, więc patrzę trochę bezkrytycznie na jego dzieła i większość z nich mnie urzeka. Podobnie jest z "Panem Ibrahimem i kwiatami Koranu"- pozornie prosta historia, niesie w sobie bardzo dużo odniesień i kontekstów związanych z różnorodnymi religiami. Według mnie książka jest świetna. Polecam! Poza tym, postać pana Ibrahima, który staje się przewodnikiem po życiu, przyjacielem i ojcem dla zagubionego nastolatka odmiennej religii jest fascynująca na tyle, że mam ochotę wrócić za jakiś czas do tej opowieści.

książek: 14
Aeida | 2017-11-21
Dodana: wczoraj

O "Panie lodowego ogrodu" usłyszałam po raz pierwszy kilka lat temu i przestrzegano mnie przed "przebrnięciem przez pierwsze 100 stron" bo są ciężkie. Oczami wyobraźni widziałam opasłe bydle, które uraczyłoby mnie 100 stronami w klimacie science fiction.
Kiedy kilka miesięcy temu znajomi polecali mi tą książkę zdecydowałam, ze faktycznie musi być warta uwagi. Nabiegałam się po pobliskich księgarniach w poszukiwaniu pierwszego tomu (o dziwo wszystkie inne radośnie stały sobie obok siebie na półkach każdej z księgarni w jakich byłam), w końcu zdecydowałam się zamówić ją przez internet i samą paczkę rozpakowywałam praktycznie w momencie jej odebrania z paczkomatu. Nie mogłam się doczekać aż w koncu wezmę ją w swoje łapki. Pierwsze co zwróciło moją uwagę to to, że moje opasłe tomiszcze wcale nie jest takie opasłe, drugim spostrzeżeniem było to, że pierwsze 100 stron wcale nie jest mordęgą - wręcz przeciwnie, czyta się je bardzo przyjemnie.
Książka wciąga, czyta się ją dość szybko...

książek: 1369

Wspaniała książka! Pozycja, którą powinni przeczytać wszyscy ludzie, którzy nie doceniają swojego życia. Czytałam "Oskara i panią Różę" wiele razy, kilka dni temu postanowiłam przypomnieć sobie ową historię i po raz kolejny książka mnie wzruszyła. Polecam z całego serca, ponieważ ta krótka historia niesie w sobie ogrom głębi i treści dotyczącej ludzkiego życia. Prosto napisane o wielkich rzeczach. Okazuje się, że nie trzeba pisać traktatów filozoficznych, żeby móc mówić o chorobie i śmierci. Gwarantuję, że czas spędzony z Oskarem i jego opiekunką nie będzie stracony!

książek: 77
Nina | 2017-11-21
O książce: Czarownica
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Książka wymagająca,na czasie. Poruszony temat uchodźców, problemy młodzieży, niby małe a tak wielkie. Czyta się bardzo szybko, zresztą jak wszystkie części z Fjällbacki. Polecam przeczytać i odpuścić nockę.

książek: 264
Izabela | 2017-11-21
O książce: Behawiorysta
Dodana: wczoraj

Szczerze powiedziawszy jest to mój pierwszy kontakt z polskim autorem, który zakończył się sukcesem.
Odkąd pamiętam uważałam, że polskim kryminałom czegoś brakuje. Takiej iskry, która sprawia, że książkę się wręcz pochłania i nie można się od niej oderwać. Teraz stwierdzam jednak, że po prostu wcześniej nie trafiłam na odpowiedniego autora. Żałuję wręcz, że sięgnęłam po tę pozycję tak późno.
Dziękuję, Panie Mróz. Na pewno nie było to moje ostatnio spotkanie z Pańską twórczością!
Naprawdę warto!

książek: 14
Aeida | 2017-11-21
Dodana: wczoraj

Nie ma co czarować, seria na której wielu z nas się praktycznie wychowało. Chociaż sama do książki zasiadłam dopiero po obejrzeniu filmu to muszę przyznać, że obudziła we mnie miłość do książek, jak i samej fantastyki, a po 3 latach czytelniczego zastoju potrafiła od nowa zakochać mnie w książkach.
Jedna z ulubionych i chyba najbardziej sentymentalna pozycja zarówno 10 jak i 22 letniej mnie.

książek: 58
Alice M | 2017-11-21
O książce: Perska miłość
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Pewnego dnia Lidka wyjeżdża z Polski na studia do Kuwejtu by tam uczyć się języka arabskiego. Uważa, że dzięki temu zapewni sobie i chłopakowi lepszą przyszłość. Poznaje tam inną kulturę, tradycje oraz obyczaje i z czasem zaczyna czuć się tam coraz lepiej. Na imprezie sylwestrowej u swojej koleżanki poznaje Hassana Syryjczyka o niezwykłej urodzie. Szybko zakochuje się w nim, a on żeby udowodnić miłość zabiera ją na romantyczne kolacje oraz na wesele krewnej do jego rodzinnego Damaszku i obiecuje, że jeżeli się z nim ożeni to będzie żyła jak księżniczka. Lidka po rozmowie z koleżankami i trudnej decyzji decyduje się na szybki ślub tracąc jednocześnie kontakt z rodziną. Oboje jadą w piękną podróż poślubną, Lidka zachodzi w ciążę oraz czuje się jak w bajce lecz ona się kończy z dniem śmierci ojca Hassana i wprowadzenia się jego matki i siostry do ich wspólnego mieszkania. Dla Lidki zaczyna się horror, jest ignorowana przez męża,a czasem nawet bita oraz wyzywana i ośmieszana przez...

książek: 871
Magdalena | 2017-11-21
Dodana: wczoraj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Liane Moriaty powraca z kolejną książką serii Klubu Kobiety to czytają "Moja wina, twoja wina" od Wydawnictwo Prószyński i S-ka.

jest to historia pewnego spotkania przy grillu. Dwa zaprzyjaźnione małżeństwa udają się na grilla do sąsiadów. Miłe spotkanie towarzyskie zakłóca jednak nieoczekiwane wydarzenie, które odciśnie piętno na wszystkich uczestnikach imprezy.
każdy po swojemu analizuje wydarzenia, by zagłuszyć w sobie wyrzuty sumienia. Każdy zastanawia się, dlaczego doszło do wypadku? Czy mogło być inaczej? Kto zawinił?

Czy potrafimy na co dzień dostrzegać małe rzeczy, te które nas cieszą? Czy dopiero jesteśmy w stanie dostrzec jak wiele mamy w chwili, gdy to utracimy? Czy zawsze cel uświęca środki? Czy są jakieś granice, których nie należy przekroczyć dążąc do spełnienia własnych pragnień?

Autorka pokazuje nam wydarzenie, które odmieniło życie bohaterów. To tajemnica, do której rozwiązania dąży wraz z upływem rozdziałów. Dlatego dochodzenia do prawdy dawkuje nam stopniowo,...

książek: 33
maki | 2017-11-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Bardzo dobra. Swietnie się czyta, co jest pewnie również zasługą tłumaczenia. Ale nie dziwo mnie to, jeszcze nie trafiłem na gniota od Galaktyki - świetne wydawnictwo.
Jedna z najlepszych o bieganiu jakie miałem okazje. A troche miałem.

książek: 111
asienka3 | 2017-11-21
O książce: Labirynt duchów
Dodana: wczoraj

"Opowieść nie ma początku ani końca, ma tylko prowadzące do niej drzwi. Opowieść to nieskończony labirynt słów, obrazów i duchów przywołanych po to,żeby wyjawić nam ukrytą prawdę o nas samych."
Nic tak nie oddaje klimatu cyklu powieści jak te właśnie słowa. Na "Labirynt duchów" czekałam, przebierałam nogami, aż wreszcie dostałam. Zaczynając czytać zastanawiałam się czy poza Danielem, Beą, Ferminem i małym Julianem będę pamiętać kogoś jeszcze.

Autor już zadbał o to, abym nie błądziła jak dziecko we mgle. Tym razem wszystko ma się zakończyć. Wszystkie postaci, które przewijały się przez setki stron pozostałych trzech części w końcu spotykają się w jednej książce, łączą się wątki i wszystko staje się jasne.

Zafon znów w swym magicznym świecie zabiera nas do Barcelony. Nie tej pięknej Barcelony, ale mrocznej, pogrążonej w strachu i reżimie generała Franco. Pewnego dnia piękna Alicja Gris, którą poznajemy już na pierwszych kartach powieści, dostaje zlecenie aby wyjaśnić tajemnicze...

książek: 261
oliviaczyta | 2017-11-21
Dodana: wczoraj

recenzja z bloga: oliviaczyta.blogspot.com

Lucy i Gabe poznali się 11 września 2001 roku. W tym dniu, kiedy Nowy Jork pogrążył się w żałobie i cierpieniu ludzi, którzy zostali rozłączeni na zawsze, główni bohaterowi zostają połączeni prawdziwym uczuciem i poczuciem powinności wobec osób, które zginęły.

Tragedia, której świadkiem można powiedzieć być cały świat pokazała ludziom, że życie jest zbyt kruche i krótkie, aby tracić je na nic nieznaczące wybory. Tak samo było z Lucy i Gabem, którzy już wtedy poczuli, że są sobie przeznaczeni.

Ich życie początkowo przypomina trochę sielankę. On jest w jej oczach ideałem, kimś o kogo zazdrosne są wszystkie kobiety. Przystojny blondyn o niebieskich oczach i wspaniałej kreatywności. Ona natomiast jest jego światłem, motywacją do wstania z łóżka i inspiracją w pracy fotografa. Ich uczucie wydaje się niemal idealne, bez skazy. Oboje spełniają swoje marzenia zawodowe i razem spełniają się w życiu prywatnym.

Jednak w jednym z...

książek: 764
AnnaCecylia | 2017-11-21
O książce: Ludzie na drzewach
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

#Wyzwanie 2017: Akcja dzieje się w dziczy

Na początku wciąga, przede wszystkim obietnicą odkrycia niezwykłej tajemnicy. Później zaczyna niepokoić i nieco nużyć, gdy wszystko, od bohaterów począwszy na wydarzeniach skończywszy, okazuje się miałkie i nieistotne. Zakończenie zwyczajnie rozczarowuje, pozostawiając czytelnika jedynie z poczuciem niesmaku i żalu po niewykorzystanym potencjale. Rozumiem, co autorka chciała nam przekazać i jakie trudne kwestie poruszyć, ale podstawa na jakiej nabudowała swoje pytania nie pozwala im odpowiednio wybrzmieć i emocjonalnie poruszyć.

książek: 1118
Sandra Jasona | 2017-11-21
O książce: Baśnie braci Grimm
Na półkach: Dla dzieci, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo duży wybór baśni braci Grimm. Kilkanaście ilustracji.

książek: 1
MartaGolebiowska | 2017-11-21
O książce: POTĘGA PRAWDY
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka dla tych, którzy poszukują niebanalnych odpowiedzi na fundamentalne pytania o życie, Boga, swoje miejsce w świecie. Polecam.

książek: 429
Anna Klimek | 2017-11-21
O książce: Wodny labirynt
Dodana: wczoraj

Czytałam już ciekawsze książki tego gatunku. Tutaj za mało było zagadek do rozwiązania, ukrytych miejsc i skarbów, a za dużo intryg i bezsensownych śmierci niewinnych osób. Koniec mnie rozczarował, chociaż odgadłam, kim jest Archanioł. Nie wiem, czy przeczytam jeszcze coś tego autora, chyba wolę innych.

książek: 88
somebody90 | 2017-11-21
O książce: Central Park
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jestem trochę rozczarowana, akcja w większości bardzo przewidywalna.
Takiego zakończenia chyba nikt się nie spodziewał, jednak jakieś takie naciągane. Jest to moja druga książka Musso i jak pierwsza mnie zachwyciła tak ta jest zupełnie przeciętna.

książek: 852
Erza | 2017-11-21
O książce: Dead Man Rising
Dodana: wczoraj

W tej książce najbardziej mnie smucił i zarazem frustrował... brak A'nankhimel. O ile pierwszy tom pochłonęłam prawie momentalnie... to ten był cięższym orzechem.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd