Najnowsze opinie czytelników
książek: 51
Madi | 2017-02-23
O książce: Behawiorysta
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Czytając "Behawiorystę" w pewnym momencie miałam wrażenie, że to nie Kompozytor się z nami bawi, a Mróz. Toteż wielkie dzięki za posłowie ;)
Czekam na ekranizację!

książek: 733
Beremis | 2017-02-23
O książce: Zaśnij dziewczynko
Na półkach: Przeczytane, Komiks
Dodana: dzisiaj

Tak pokrótce, jak ktoś lubi horror z lat 80, lub bardziej ogólnie opowieści oniryczne może do oceny dodać z jedną lub dwie gwiazdki.

Graficznie, nie jest źle, jeśli komuś odpowiada taka bardziej brudna, niechlujna, wykoślawiona kreska. W horrorze jest to prosty zabieg, aby graficznie nadać klimatu. W przypadku tego komiksu wyszło co najmniej poprawnie. Trzymając się konwencji historii onirycznej, brudne, bure kolory, lub przejścia do szarej kolorystyki nie jest tak kiczowatym zabiegiem. Broni się.
Scenariusz, on chyba najbardziej padł ofiarą małego albumu. Autorowi nie udało się na tych niecałych 50 stronach nadać odpowiedniego tonu historii. Wyszło prosto, banalnie i tak jakoś, hmmm, nieprzekonująco. Byłby z tego taki słabszy odcinek "Opowieści z krypty", choć tutaj scenarzyści mieliby więcej czasu i skorygowaliby co niektóre wątki. Któraś już tam para adaptuje dziewczynkę i umiera. Nikt się nie interesuje, nigdzie nie ma śladu śledztwa. A dla pielęgniarza ze szpitala wystarczył...

książek: 20
Jughead | 2017-02-23
O książce: Misja 100
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Jestem wielką fanką serialu "The 100", a więc kiedy dowiedziałam się, że serial tak naprawdę jest na podstawie książki - od razu postanowiłam ją zakupić. I po części żałuję.
Książkę poleciłabym osobom, które uwielbiają romanse, jako główny wątek, z apokalipsą w tle. Kass skupiła się bardziej na życiu uczuciowym bohaterów niż na otaczającym ich zagrożeniu. Cóż.. po części zmarnowała genialny pomysł na serię.
Książka ma też swoje zalety, ale są to podstawowe jak m.in. styl pisania - prosty, nie zawierający trudnych słów oraz narrację prowadzoną w przez 5 osób, co pochwalam - autorka pozwala na zapoznanie się z sytuacją poprzez POV innych osób.
Książka na jeden wieczór, nie zapiera tchu w piersiach, choć ma swój klimat.

książek: 2255
wiejskifilozof | 2017-02-23
O książce: Zwyczajny dzień
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Wciąga mocno,fajna ciepła choć czasem,smutna książka.
Autorka,pokazuje że,w życiu bywa różnie.
Od cierni po gwiazdy.
Bohaterka główna,fajna kobieta 40 latek.

Nowe macierzyństwo,zabawne sytuacje z tego wynikają.
I książka przez to,bardzo poczytna.

książek: 175
Nowalijki | 2017-02-23
O książce: Królowa Śniegu
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Tomasz Radochoński www.nowalijki.blogspot.com
............................................................

Nie ma chyba na świecie czytelnika, który nie znałby baśni. Towarzyszą one człowiekowi od wczesnego dzieciństwa, wprowadzając w świat magii i tajemnicy, ucząc odróżniać dobro od zła, pokazując, które z cech charakteru dają szansę na szczęście. Baśnie, odczytywane na nowo i na wiele sposobów, to wdzięczny temat dla współczesnych autorów, którzy znane motywy wędrowne, postaci i wątki z powodzeniem reinterpretują, osadzając je we współczesności. Po jedną z najsłynniejszych baśni - Królową Śniegu - sięgnęła Anna Klejzerowicz, czyniąc tekst Andersena punktem wyjścia do skonstruowania powieści kryminalnej, której akcja rozgrywa się w Polsce - tu i teraz.

Trwa długa i mroźna zima. Dla mieszkańców niewielkiego Kryszewa pod Gdańskiem czas płynie wolno, a jego mieszkańcy, podobnie jak i przyroda, wyczekują wiosny. Prowincjonalne miasteczko, jeszcze niedawno wioska, ożywa, kiedy w...

książek: 1375

Czy można zamienić porażki w sukcesy? Oczywiście, ze tak. Autor proponuje ciut dystansu do siebie i tego, co się robi i włączenie kreatywności, a sukces z pewnością nadejdzie szybciej, niż się spodziewamy.

Książka sama w sobie jest inna, ciut dziwna, ale właśnie na tym polega ten fenomen. Tytułowa strona znajduje na tylnej okładce i na odwrót. A co w środku? Mnóstwo ilustracji i minimum tekstu, co czyni te lekturę szybką i naprawdę przyjemną.

Na mnie wrażenie wywarły zdjęcia w tej książce, często nieudane. Ile razy można oglądać zdjęcie ze starego aparatu, na którym znajduje się kciuk? Oczywiście można, podobnie jak autor pisze do tego swój komentarz, co pozwala czytelnikowi zobaczyć obrazki z innej perspektywy.

Nie wiem, jaki to jest gatunek? Poradnik? W każdym razie mnie zainspirował. Czasami niewiele trzeba, aby zmienić myślenie człowieka i przekuć swoje porażki w sukcesy. Ta książka odczarowuje nasz świat i sprawia, że stajemy się coraz bardziej kreatywni. Warto...

książek: 253
CharleZ | 2017-02-23
O książce: Depesze
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Określenie towarzyszące "Depeszom" w każdym opisie i krótkiej recenzji w stu procentach pokrywa się z wrażeniem towarzyszącym czytaniu. Jeden z lepszych, albo najlepszy reportaż wojenny jaki kiedykolwiek został napisany. Niesamowicie szczery, bardzo ludzki i nieprzegadany ani odrobinę.

Szokujący w szczególności kiedy w sytuacjach, które opisuje Herr dostrzegamy najbardziej absurdalne sceny z klasyków filmowych, obrazujących wojnę w Wietnamie, które dotychczas wydawały nam się wymysłem scenarzystów, mijających się z prawdą, idących pod rękę z własną wyobraźnią i wyobrażeniem o odległym od nich konflikcie.

Obowiązkowa pozycja, dla osób, które chcą odczarować aurę tajemniczości i niedopowiedzeń nadal pokrywających konflikt wietnamski, tym bardziej dla osób żyjących w kraju, który w tym czasie miał zupełnie inne zmartwienia i którego jej skutki nie dotknęły tak bezpośrednio jak Amerykanów. I właśnie amerykańskie społeczeństwo, jego kultura, film i retoryka stają się znacznie bardziej...

książek: 614
Dettawalker | 2017-02-23
O książce: Maybe Someday
Na półkach: 2017, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Piękna opowieść o nadziei, miłości, sile przyjaźni i pięknie muzyki. Polecam!

książek: 983

Ta książka to ból.
Były chwile, gdy nie zgadzałam się z autorką. Wtedy klęłam w szewskiej pasji.
Były chwile, gdy zgadzałam się z autorką. Wtedy wydobywało się ze mnie bolesne łkanie z głębi duszy.
Ta książka to pocieszenie.
Że nie tylko moje życie jest jednym, wielkim znakiem zapytania.

"Bóg jest dla ciebie pytajnikiem, a ścisłej takim pierwszym znakiem zapytania w nieskończonym szeregu innych. I tylko ten, kto się dręczy pytaniami, szukając na nie odpowiedzi, idzie do przodu; tylko ten, kto nie ustępuje przed wygodą wiary w Boga, by uczepić się jej jak tratwy i odpocząć, może zacząć od nowa: żeby znowu pogrążyć się w sprzecznościach, zadawać sobie kłam i ponownie oddać się cierpieniu."

książek: 57
Marcin Wu | 2017-02-23
O książce: Cafe pod Minogą
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Moja
Dodana: dzisiaj

no jakoś te lata trzeba było odreagować... sposób dobry jak każdy inny.

książek: 31
Qxajo | 2017-02-23
O książce: Ostatnie życzenie
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

To jest wiedźmin nie potrzeba słów. Po prostu trzeba przeczytać

książek: 111
annapo | 2017-02-23
O książce: Shantaram
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Książka na początku podobała mi się ze względu na barwny opis Indii, później jednak zaczął mnie zniechęcać styl pisania autora. W każdym rozdziale można było znaleźć dużo życiowych "mądrości", które mi wydawały się zawierać więcej formy niż treści.

książek: 51
Natalia Lis | 2017-02-23
O książce: Obce dziecko
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Trzyma w napięciu do samego końca, aczkolwiek po ostatnich stronach miałam pewien niedosyt. Polecam!

książek: 57

normalny facet, tyle, że poza członkiem ma jeszcze inteligencje i najwyraźniej poczucie rytmu...

książek: 153
Kasia_1987 | 2017-02-23
O książce: Leśna polana
Na półkach: 2017, Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Jest to jedna z tych książek, która wciąga od pierwszej strony i ciężko się od niej oderwać. Spodziewać by się można, że to będzie kolejna książka o miłości, a tutaj z każdą stroną napięcie rośnie, a cała ta historia zaczyna przypominać kryminał.

książek: 267
gumby | 2017-02-23
O książce: Alfred Hitchcock
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

http://www.miastokultury.pl/sztuka-obsesji-biografia-alfreda-hitchcocka-recenzja/

książek: 31
Qxajo | 2017-02-23
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

książka do której po przeczytaniu czytelnik będzie wracał wielokrotnie.
Bardzo ciekawa. każdy fan Indian i dzikiego zachodu powienien ją przeczytać

książek: 254
Małgorzata Jasek | 2017-02-23
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Przewidywalnie, ale lekko, relaksacyjnie i dowcipnie ( 18 / 52 )

książek: 20
Jughead | 2017-02-23
O książce: Kod gorączki
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Jako wielka fanka całej serii "Więzień Labiryntu" Jamesa Dashnera, wreszcie doczekałam się dodatku "The Fever Code".
Szczerze powiedziawszy - z początku nie oczekiwałam wiele od Jamesa w tej części. Zależało mi tylko, aby autor odpowiedział na wszystkie pytania związane z Pożogą oraz z powstaniem DRESZCZU. A jednak, Dashner dał o wiele więcej.
Ma nieunikniony dar do przekazywania informacji, których było dużo. Potrafi płynnie ujawniać sekrety organizacji i wyjaśniać jej powstanie.
James nie tylko powraca do zapomnianej przeszłości w celach informacyjnych, ale wraca do zapomnianych uczuć. Byłam wielce zadowolona, kiedy powrócili moi ulubieni bohaterowie, m.in. Newt & Minho, przy których wylałam wiele łez (tych szczęśliwych również).
Dashner odświeżył i ukazał relacje jakie łączyły Thomasa i resztę Streferów, zanim pojawili się w Labiryncie. Do tego dołącza Teresę - swoją pierwszą miłość.
Styl pisania zawsze ma przyjemny i nietrudny, co się chwali.
Byłam wielce zdziwiona, że poruszy...

książek: 31
Qxajo | 2017-02-23
O książce: Strych Tesli
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

prawdopodobnie szalony naukowiec i jego wynalazki.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd