Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 565
Asia | 2017-04-27
O książce: Dar morza
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

To spotkanie było bardzo wyjątkowe. Książki Pani Diane mają swój urok, wdzięk i klasę, ale "Dar morza" zawiera jeszcze coś więcej... Szczerze? Nawet nie wiem jak to określić, ale ta powieść bardzo przypadła mi do gustu. Jestem pełna podziwu dla twórczości Pani Diane, bo tworzy naprawdę fascynujące powieści. Kolejne moje spotkanie i bardzo udane i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że zostałam ogromna fanką jej twórczości. Z wielką ochotą sięgnę po następne tytułu, bo wiem, że nie będzie to stracony czas.

Co do samej treści? Od pierwszych rozdziałów autorka podsuwa nam zagadkę do rozwiązania. Jedenastoletnia Daria, w dniu swoich urodzin znajduje na plaży... noworodka!! Czytając, nie wierzyłam, że jakakolwiek kobieta mogłaby coś takiego zrobić. Co się stało z dzieckiem i jak się potoczyły jego oraz Darii losy, tego nie zdradzę. Mogę tylko powiedzieć, że będzie się działo i dość sporo, a zakończenie powieści dość mocno zaskoczy czytelnika. Ogromnie polecam.

książek: 97
Anna Szy | 2017-04-27
O książce: Śmiertelny lot
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Niby nic dziwnego , książka o lotnisku zbudowanym w miejscu gdzie w dawnych czasach stał kamienny krąg druidów. Ale jednak wciąga. Pomimo tego że miejsce od dawna cieszy się złą sławą i ludzie kończą tam zamordowani , a każdy żywy mieszkaniec miasteczka czuje tkwiące w tym miejscu ZŁO , inwestorom to nie przeszkadza. Mało tego – kiedy na prawie ukończonym lotniku nadal zdarzają się przypadki morderstw, albo tego że ktoś /coś płonie, a samoloty się rozbijają – lotnisko działa jakby nigdy nic się nie stało. i tak dalej ; i tak dalej ….. :)
Po wielu latach przerwy z tym autorem – wróciłam do niego przypadkiem pożyczając te książkę od znajomego . I nadal twierdze , że to jest „stary ale bardzo dobry nadal gatunek ” – stary horror, który niestety większość dawnych autorów moim zdaniem już zapomina.

Po więcej recenzji zapraszam na : ozzybloog.blog.pl

książek: 483
DomowaKsięgarnia | 2017-04-27
O książce: Urodzić dziecko
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Wiele powieści reklamowanych jako rewelacyjne,po przeczytaniu, okazują się historiami, które właściwie nie są warte uwagi czytelnika. Z tą ksiązką jest zupełnie inaczej. Dlaczego?

Po pierwsze, ogromna w tym zasługaa nie tylko fabuły, doskonale wykreowanych postaci i dobrze oddanych realiów szwedzkiego życia i społeczeństwa lat trzydziestych ubiegłego wieku, ale i talent pisarski autorki.

Urodzić dziecko jest powieścią pełną emocji, dobrze dobranych słów i pełnokrwistych bohaterów, którzy zwracają uwagę czytelnika i na zawsze pozostają w jego pamięci.

więcej o książce na: domowaksiegarnia.blogspot.com

książek: 97
Anna Szy | 2017-04-27
O książce: Był sobie pies
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

” Był sobie pies” to poruszająca opowieść o psie; jego rodzinie ; chłopcu, któremu jest bardzo oddany i wszystkich innych zwierzętach, które spotyka na swojej drodze w całym swym życiu ; tym i następnym … i następnym . Niezależnie od tego jakiej rasy akurat był i jakie imię nosił, każde ze swoich kolejnych żyć poświęca na szukaniu jego sensu oraz sensu przynależności do człowieka.
Bailey – bądź jak kto woli z początku Toby, a na końcu Ellie – to bardzo niezwykły pies. Poznajemy go na samym początku jako szczeniaka . który trafia do Zagrody . Nazywany przez Panią Toby’m uważa, że jest szczęśliwym psem. Ma wszystko : przyjaciół do zabawy, jedzenie podane zawsze na czas oraz ” Zagrodę”, którą uważa za swój dom. No i Panią, która przyjdzie; nakarmi; pomizia. Nagle w dziwny i nieoczekiwany sposób to wszystko się kończy, jego życie się kończy. Lecz to, że jedno się kończy sprawia, że wszystko zaczyna się od nowa. Toby - już jako Bailey oraz ponownie szczeniak – wraca i trafia do...

książek: 258
donka_reads | 2017-04-27
O książce: Cela
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Sammy to jedenastoletni chłopiec, który wraz z rodzicami przeprowadza się do starej, secesyjnej willi w Berlinie. Trwają wakacje i chłopiec znużony już czasem wolnym pewnego dnia zaczyna śledzić swojego ojca. Trafia za nim do schronu przeciwlotniczego, w którym znajduje uwięzioną dziewczynkę. Zamknięta jest ona w celi, szczelnie wyłożonej gumową folią. Zarówno ona, jak i Sammy są przerażeni. Chłopiec chce pomóc jej odzyskać wolność, lecz kiedy schodzi tam następnego dnia, cela jest pusta. Sammy widzi tylko jedno wytłumaczenie- jego ojciec jest potworem.
Zawsze zaznaczam, że nie jestem szpecem od thrillerów. Nie czytam ich nałogowo, chociaż nie znaczy to, że nie lubię. "Cela" jest niewątpliwie opowieścią maksymalnie na dwa dni. Powieść ta nieustannie gna do przodu, a razem z nią czytelnik, który nie chce przestać czytać. Thriller ten cały czas trzyma w napięciu i zaskakuje. Niewątpliwie książka ta mnie przeraziła. Pod względem zarówno fabuły, jak i tym, że nie chciała uciec z moich...

książek: 966
Kachusek | 2017-04-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Ciekawy poradnik, choć jak dla mnie - wzrokowca - za mało stylizacji. Opisy różnie można interpretować, a co zdjęcie, to zdjęcie. Mimo wszystko, przeczytałam z przyjemnością i poczułam ten zew. Aż się chce zrobić w szafie rewolucję :)

książek: 6085
allison | 2017-04-27
O książce: Teatr Sabata
Dodana: dzisiaj

„Teatr Sabata” może szokować, oburzać albo fascynować. Jedno jest pewne – obok tej powieści nie sposób przejść obojętnie!

Głównym bohaterem jest starzejący się artysta-erotoman, dwukrotnie żonaty i szczycący się niezliczonymi podbojami seksualnymi. Niestety, Mickey Sabat ma już 64 lata, a więc i uroda, i kondycja nie są takie jak dawniej. Nie wszystkie kobiety dają się nabrać na jego wyćwiczoną gadkę i sławę, która teraz bardziej wiąże go ze skandalami obyczajowymi niż z działalnością artystyczną.
Wśród wciąż zafascynowanych Sabatem kochanek jest młodsza od niego o dwanaście lat Drenka, która pewnego dnia domaga się absolutnej wierności. Nietrudno się domyślić, jak zareaguje na to stary rozpustnik.
Szybko okazuje się, że to nie jedyny wybór, przed jakim staje Mickey. Los zdaje się złośliwie uprzykrzać mu życie. Do tego dochodzą ścigające go wspomnienia i nawiedzający duch matki, która nawet po śmierci nie daje synowi spokoju i wciąż domaga się wyjaśnień…

W tej dusznej i aż...

książek: 926
barwinka | 2017-04-27
Dodana: dzisiaj

Historia jest doskonałą pozycją na poprawę humoru, lub kiedy ma się ochotę na coś przyjemnego i wciągającego. Motywy, które pojawiają się w "Powrocie..." znajdziecie w wielu książkach, choć tu pokazane są przez pryzmat wracania do tego co znane z przeszłości. Bohaterka jest niezwykle ciepłą, sympatyczną, ale momentami strasznie naiwną osobą. Miałam chwile, kiedy potrząsnęłabym ją porządnie, żeby zastanowiła się co robi. Jednocześnie jest to osoba, która nie potrafi nikogo odrzucić, pomaga każdemu, kto pojawi się na jej drodze.

W tej książce znajdziecie wiele motywów, jest miłość, macierzyństwo, wspomnienia, trudne relacje, choroba, zdrada, wspomnienia wojenne i inność. Wszystko to okraszone bardzo lekką formą przekazu i dzięki temu książkę czyta się szybko i z przyjemnością. Dodatkowo jest to pozycja która daje nadzieję: na lepsze jutro, wiarę w ludzi, w przyjaźń i miłość.

Więcej na: http://ksiazkowewyliczanki.blogspot.com/2017/04/wzruszajacy-powrot-do-starego-domu.html

książek: 204
SkrytaKsiążka | 2017-04-27
O książce: Bez serca
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

W nocy miałam sen. Śnił mi się młodzieniec, który stał w sadzie pełnym cytrynowych drzew. Zaraz po przebudzeniu zauważyłam, że w mojej sypialni urosło drzewo cytrynowe, które lekko uszkodziło baldachim. Zanim moja matka kazała je ściąć, zdążyłam podkraść kilka cytryn. Piekłam cały ranek tarty z tych owoców. Wszystko odmierzyłam idealnie i włożyłam w pieczenie całe moje serce. Tarty będą dla Króla na dzisiejszy bal w Zamku Kier.

Książka opowiada o Cath Pinkerton, która jest dziedziczką Skalistej Zatoki Żółwiowej. Jest świetną piekarką, najlepszą w całym Kier. Jej największym marzeniem jest posiadanie własnej cukierni razem z jej służącą - Mary Ann. Pewnego dnia wybiera się na bal, który organizuje Król Kier. Władca wykonuje z nią pierwszy taniec, a wzrok każdego jest skupiony na ubraniu Cath. Był to bowiem bal czarno-biały, natomiast Markiza, jej matka kazała ubrać głównej bohaterce czerwoną suknię. Jak się później okazuje, jej rodzicielka nie bez powodu zmusiła dziewczynę do...

książek: 97
Anna Szy | 2017-04-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Nie ukrywam, że przy wyborze tej książki spodobała mi się okładka. I choć co prawda z tą autorką spotykam się po raz pierwszy - trafiłam w dziesiątkę ! :)
Głowna bohaterka to Zuzanna, która postanawia zmienić swoje życie. Przeprowadza się do małego miasteczka i dostaje pracę w Biurze Przesyłek Niedoręczonych. Pomimo początkowych obaw, praca ta okazuje się być najlepszym, co mogło ją spotkać. Jest jednak coś, co nie daje jej spokoju. A mianowicie są to tajemnicze listy wysyłane od ponad trzydziestu lat, które nigdy nie trafiły do swoich odbiorców. Dwoje ludzi od ponad 30 lat nie może się spotkać, chociaż są w sobie bardzo zakochani, ponieważ ich listy nie trafiają do docelowych adresatów. Zuzanna łamiąc tajemnice korespondencji postanawia zrobić wszystko, aby doprowadzić do ich spotkania.

Głównym motywem książki jest oczywiście miłość, ze wszystkimi swoimi obliczami. Jest to bowiem naprawdę piękna opowieść o tym, że na miłość warto jest czekać, nawet długie lata, pomimo wielu...

książek: 1308
Mlg | 2017-04-27
Dodana: dzisiaj

Miło się słuchało rozmowy Jerzego Radziwiłowicza z Łukaszem Maciejewskim. Uderzyła mnie przede wszystkim skromność aktora, a także z rozbawieniem obserwowałam jak ładnie unika manowców plotkarstwa. Interesujący passus na temat naznaczenia Raskolnikowa; nieoczywisty sposób odczytywania pojęcia ‘tolerancja’ – jakże mi bliski. No i sporo PRL-owskich smaczków, które dziś wydają się być osobliwie zabawne, ale z pewnością kiedyś – wtedy - takimi nie były. Polecam, warto przeczytać.

książek: 97
Anna Szy | 2017-04-27
O książce: Jesienna miłość
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Nicolasa Sparksa – autora książki , znam głównie z ekranizacji ” Pamiętnika „. Co prawda często słyszałam o jego innych książkach : jakie wciągające, wzruszające , ale nie moje klimaty więc się za nie nie zabierałam . Dopóki nie wpadła w moje ręce ” Jesienna miłość ” . Albo to ja się starzeję i wyrastam z horrorów … albo naprawdę ta książka jest tak urzekająca :)
Powieść , choć z pozoru wydaje się banalna – o dwójce nastolatków z dwóch różnych kręgów, w głębi jest tak naprawdę o prawdziwej miłości i skutkiem ubocznym jej końca. Oraz spełnianiu marzeń i bliskości drugiego człowieka o której wszyscy marzymy.
Historię poznajmy z punktu widzenia głównego bohatera – Landona , który jest typowym popularnym chłopakiem , naśmiewającym się z Jamie ( głównej bohaterki ) . Płata figle i jak nietrudno się domyślić nagle zakochuje się w tej niepozornej dziewczynie. Ta miłość jest trudna, bo Landon sam stał się pośmiewiskiem wśród swoich znajomych. Landon opisuje wydarzenia z...

książek: 59
morświn | 2017-04-27
O książce: Dygot
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Fatum? Przeznaczenie? Jest coś co łączy wszystkich bohaterów - dygot. Czyli tak jak w życiu. Bardzo dobrze mi się czytało i tak sobie myślę, że będę Pana Autora "obserwować" i z chęcią przeczytam coś jeszcze.

książek: 720
teresai | 2017-04-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Mocna rzecz! Świetnie skonstruowany i bardzo dobrze napisany thriller z olbrzymią dawką emocji i z bogatym materiałem do przemyśleń nad naturą zła i dobra, winy i kary, nieszczęśliwego splotu wydarzeń i premedytacji, życiowego pecha i błędów wychowawczych, o rodzinie i samotności, o patologii i normalności.

I cytat jak nie z tej bajki (str.443):
"Przecież o to właśnie w życiu chodzi. Nie o wakacje, kolacje w knajpach i pragnienie posiadania więcej rzeczy, ale o to, by napić się razem herbaty i przytulić po długim dniu. Chodzi o wybaczanie i zapominanie, ulgowe traktowanie. a także o uczciwość, prawdę i zaufanie, o stworzenie bezpiecznego, ciepłego schronienia dla tych, których się kocha."

książek: 97
Anna Szy | 2017-04-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Jeśli chodzi o książki polskich autorów to już pisałam , że nie za bardzo mnie wciągają, nie przekonują . No ale nie można tak ciągle upierać się przy jednym, więc postanowiłam jednej dać szansę :) Padło na „Sklepik z niespodzianką ” Katarzyny Michalak , zachęciły mnie wcześniejsze recenzję które widziałam i szczerze mówiąc wygląd okładki . Nie wiedziałam wtedy , że jest to pierwsza z trzech części – o dziwo bardzo wciągających części … :)
” Sklepik z niespodzianką ” jest to niesamowita powieść obyczajowa o sile kobiecej przyjaźni, wspieraniu się w najtrudniejszych okolicznościach oraz poszukiwaniu własnego miejsca w życiu.

Bogusia Leszczyńska – główna bohaterka książki - to absolwentka wydziału ogrodnictwa . Wracając z dwuletnich praktyk zawodowych w Holandii zatrzymuje się w małej nadmorskiej miejscowości o nazwie Pogodna. Zauroczona starymi, zabytkowymi kamieniczkami, uroczym rynkiem, atmosferą małego miasteczka decyduje się za zaoszczędzone pieniądze wynająć...

książek: 145
Doris28 | 2017-04-27
O książce: Śleboda
Na półkach: 2017, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Już nawet nie pamiętam gdzie kupiłam tę książkę i od jak dawna kurzy się na moim kindlu. A teraz, gdy wreszcie wzięłam się za lekturę, żałuję, że zrobiłam to tak późno.

Świetna książka. Wszystko w idealnych proporcjach - życie prywatne bohaterów, zagadka kryminalna, gwara i kultura podhalańska, ciemne karty historii. Czytałam z ogromną przyjemnością. A teraz jeszcze zobaczyłam na portalu, że to nie koniec przygód Anki i Sebastiana - jestem w niebie!

książek: 97
Anna Szy | 2017-04-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Kontynuując dalszą przygodę z Panią Michalak - czas na recenzję kolejnego tomu z serii książek z kokardką .
” Sklepik z niespodzianką .Adela ” jest drugim z trzech tomów tej serii książek , napisanych przez autorkę .
W odróżnieniu od pierwszego tomu książka zawiera o wiele więcej dramaturgii , sylwetki bohaterek, szczególnie głównej postaci są bardziej wyraziste i pogłębione psychologicznie. Po raz drugi odwiedzamy Pogodną i jej sympatycznych mieszkańców… Powoli odkrywamy tajemnicę Anny Potockiej, która w zakończeniu poprzedniej części pojawiła się jak gdyby nigdy nic po trzech latach nie dawania nawet najmniejszego znaku życia . Oprócz tego tym razem zapoznajemy się bliżej historią Adeli – miejscowej radnej. Na pierwszy rzut oka Adela jest kobietą silną, nie do zdarcia – to osoba o niezwykłej osobowości, piękna, bogata, przebojowa i niezwykle przedsiębiorcza
Lecz tak naprawdę Adela jest także osobą niezwykle samotną, która coraz bardziej uświadamia sobie, że ani...

książek: 69
Polcia | 2017-04-27
O książce: Zimny wiatr
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Jak do tej pory najsłabsza część z całego cyklu. Akcja toczyła się strasznie wolno, wałkowane przez pół powieści te same pytania. Zakończenia się domyśliłam, także zero zaskoczenia. Uśmiechnęłam się aż, w jaki sposób autor powiązał poboczny wątek z głównym na końcu ;) Jedyne co ratuję w jakiś sposób tę książkę moim zdaniem to tematyka imigrantów.

książek: 120
Pani-ze-świetlicy | 2017-04-27
O książce: Grzesznik
Dodana: dzisiaj

Książka ciekawa, jak wszystkie tej autorki. Akcja rewelacyjna, ale wątki poboczne słabe i stereotypowe. W tej części straciłam sympatię do Rizzori. Inny obraz doskonałej policjantki i silnej kobiety miałam w głowie. Dokonała takich a nie innych wyborów, a przez to stała się dla mnie stereotypowa. Przestałam ją lubić. Zakończenie romansu między nią a agentem - banalne. Ta część mi się najmniej podobała.

książek: 155
Blueberry | 2017-04-27
O książce: Gniew
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Nie tylko wciagajacy kryminał, ale także trafny opis polskiej rzeczywistości, niepozbawiony inteligentnego humoru i ironii.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd