Najnowsze opinie czytelników
książek: 4116
Dama | 2018-07-17
Na półkach: Przeczytane, Japonia
Dodana: dzisiaj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Średnia fabularyzowana biografia. Trochę książek o Japonii przeczytałam i nie do końca zgadzam się podanymi z faktami np. gejsze łatwo wychodziły za mąż; nie ma ani słowa, żeby odejść od okiya musiał najpierw wykupić; niby aktorek w Europie nie kojarzyli z prostytucją. Zamiast tego przekoloryzowany obrazek.
Nie uważam gloryfikacja napadania Japonii na inne państwa i brania w ich pod okupację - Korea, Mandżuria jest właściwa.
Nie podobało mi się, że zamiast trzymać biografii i stylu faktograficznego, autorka wpakowała romans w centrum. Klamra "prawdziwa miłość" spina całą książkę - od początku, że jako dzieci spotkali się z Momosuke, pod koniec, że w średnim wieku zostali parą po przejściach. Żeby zgadzał się wątek, należało z żony Momosuke zrobić harpię, której śmiało przeszkadzać, że 20 lat mąż mieszkał z inną. Jest hipokryzja w stosunku bohaterek, gdy Sadayakko zdradzał mąż, ona była ofiarą złego człowieka, ale gdy mąż zdradzał Fukusawę jej wina, bo była wykształcona, a jak...

książek: 285
zeberka363 | 2018-07-17
O książce: Gra o wszystko
Na półkach: 2018, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Kolejny fajny kryminał ciągle trzymający w napięciu.
Nie spodobały mi sie tylko te perwersyjne upodobania seksualne zamordowanych.
Ale książkę polecam!

książek: 23
Kasia | 2018-07-17
Na półkach: Ulubione, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Jak każda z części, świetnie napisana. Nie mogłam się oderwac. Dzięki tej książce możemy na nowo ujtrzec niektóre z wcześniejszych historii w innym świetle. Mnóstwo ciekawych, nowych wątków oraz (jak dla mnie) zaskakujące i doskonałe zakończenie. Jestem na tak! :)

książek: 456
aniap99 | 2018-07-17
O książce: Pora przypływu
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Książkę bardzo przyjemnie się czyta, jednak wyjątkowo zakończenie rozczarowuje.

książek: 920
Salma | 2018-07-17
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Myślałam, żeby tam kiedyś pojechać, ciągnie mnie w te strony. Byłam już niedaleko, bo w Rumunii. Po lekturze książki J. Sierakowskiej jednak mi się odechciało. Właściwie zastanawiam się, co ją tam pociągnęło, może ta bezsensowna ciekawość, co i mnie wcześniej dręczyła? W Mołdawii nie ma nic, prócz biedy. To najbiedniejszy kraj Europy. Nie mają tam okazałych zabytków, zapierającej dech w piersiach przyrody, znanego na cały świat jedzenia (no może z wyjątkiem dość dobrego wina, tak, to nie jedzenie, ale ze spożywaniem związane). W Mołdawii jedyne, co można spotkać, to przyjaźnie nastawieni, gościnni ludzie. W dodatku niezwykle ciekawi świata, ale od takiej zupełnie przyziemnej strony - tzn. interesuje ich, ile kosztuje benzyna w Polsce, a ile chleb, a ile gaz, czy są w Polsce barany i takie tam... Właściwie o ludziach też nie można powiedzieć, żeby byli barwnymi postaciami. Przynajmniej ci, których na swojej drodze spotkała podróżująca. I tak właściwie jakoś wyszło, że Judyta...

książek: 84
Nana_Nana | 2018-07-17
O książce: Zbuntowana
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Książka o niebo lepsza niż film, który nawet nie stara się trzymać fabuły.
Tutaj mamy chwilowy kryzys Tris i świat w totalnym chaosie, który bohaterowie wciąż starają się zmienić na lepszy.

książek: 3
Tomek | 2018-07-17
O książce: Wojna o pieniądz
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Książka otwiera oczy na temat konstrukcji otaczającego nas świata i znikomego wpływu prawie wszystkich ludzi na jego obecny wygląd. Opowiada o hermetycznej grupie bezwzględnych banksterów, rządzących światem i zdolnych do wszystkiego. Może być nieco przerażająca dla osób, które nie pasjonowały się finansami, polityką, czy historią.
Autor nie szczędzi cytatów, przypisów i wyjaśnień wydarzeń historycznych, które nie pozwalają wrzucić książki do worka z literaturą spiskową.
Niestety tylko dla osób, które chcą wejść głębiej.

książek: 876
Wiesia | 2018-07-17
O książce: Księga Joanny
Dodana: dzisiaj

Książka która będzie budzić skrajne emocje.
Nie jest to pozycja lekka i przyjemna,wręcz przeciwnie, mnie przytłoczyła i przygnębiła, lecz nie ujmuje to jej wartości.
Autorka "przelała na papier" swoje przemyślenia na temat ewolucji, rozwoju i upadku cywilizacji. Finalnie natura zawsze znajduje rozwiązanie, pozbywa się zagrożenia i zaczyna od nowa cykl życia. To powinno być pocieszające lecz wolę myśleć że nasze życie potoczy się innym torem, że miłość zawsze będzie obecna w naszym życiu i że będziemy istnieć w harmonii z naturą by być współistnieniem a nie chorobą Ziemi.

książek: 585
Renata | 2018-07-17
O książce: Pocztówki z Grecji
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Książka składa się z krótkich opowieści o ludziach mieszkających w Grecji. Wszystko jest spojone klamrą pamiętnika i historii kobiety, która "chce odnaleźć" siebie. O ile opowiastki były bardzo ciekawe i wciągające, to spoiwo okazało się banalne i wg mnie zupełnie niepotrzebne. Jednak polecam każdemu, kto chce przyjemnie i beztrosko poczuć klimat Grecji.

książek: 84
Nana_Nana | 2018-07-17
O książce: Niezgodna
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Ta książka ma sporo cech, które przez jednych są postrzegane jako wady, przez innych zalety.
Opinii jest już całkiem dużo, ja od siebie dodam jedynie tyle, że książka jest mimo wszystko zbyt krótka, jak na taką akcje - zbyt mało czasu aby się nacieszyć poszczególnymi elementami, ale jest dużo dużo lepiej niż na filmie, gdyby kogoś to zastanawiało.

Niezgodna, dlaczego ulubiona?
Dzięki tej książce nauczyłam się, że ból też może być dobry. Trud i ciężka praca ku osiągnięciu sukcesu to coś co ma nam udowodnić jak bardzo chcemy ten cel osiągnąć, i złamie nas jeśli robimy coś wbrew sobie.

książek: 384
puertorico | 2018-07-17
Na półkach: Pożyczone, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Tytuł książki mnie przyciągnął, bo od dawna chciałam obejrzeć film o tym tytule. Tak się do mnie uśmiechała na półce w bibliotece. Dopiero w domu przeczytałam opinie. Książka jest podzielona na trzy opowiadania. Pierwsze( tytułowe) jest bardzo dobre, ale kolejne mi nie podeszły, są raczej historią rodziny. Tak więc jeśli chcecie przeczytać, można poprzestać na pierwszym opowiadaniu.

książek: 282
Bebe | 2018-07-17
O książce: Pan Wyposażony
Dodana: dzisiaj

Tak słabej książki dawno nie czytałam. Po pierwsze miałam wrażenie, że facet probuje mówić jak kobieta, po drugie w ogóle nie polubiłam bohaterów, nie dalo się, o trzecie totalnie przewidywalna... Mogłabym tak wymieniać i wymieniać... Dwa plusy: jeden za w miarę ciekawe zakończenie, drugi za to, że przy tej książce totalnie można się wyłączyć.

książek: 129
KlaudiaB | 2018-07-17
Na półkach: 2018, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Nie doczytałam do końca, niektóre opowiadania ciekawe, inne mniej albo wcale, ale we wszystkich wątki i myśli były urywane co przeszkadza w czytaniu.

książek: 354
jeyspin | 2018-07-17
Dodana: dzisiaj

Całkiem dobrze się czytało. Miałam wręcz wrażenie, że oglądam film. Ciekawie przeplatana rzeczywistość z przeszłością, stopniowe odkrywanie prawdy.

książek: 585
Renata | 2018-07-17
O książce: Moja najdroższa
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Mogłabym dać więcej gwiazdek za to, że nie mogłam oderwać się od czytania tej książki (szczególnie drugiej połowy). Jednak opowiedziana historia nie wywołuje uczuć, które lubię i wolę do tej książki już nie wracać. Ale cieszę się, że ją przeczytałam. Trzeba mieć z tyłu głowy, że 2% społeczeństwa ma osobowość psychopatyczną, czyli 2 na 100 osób.

książek: 8498
beataj | 2018-07-17
O książce: Troje na huśtawce
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

W trakcie czytania sama czułam się trochę jak na huśtawce - od wciągających przemyśleń po przynudnawe dywagacje ;-)
Generalnie czytadło na jeden dzień, ale czy zostanie w głowie? Wątpię

książek: 122
Marius | 2018-07-17
O książce: Mój Pionowy Świat
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Świetna książka. Zawsze chciałem przeczytać, jednak zawsze gdzieś mi umykała. Tematem interesuję się od jakiegoś czasu, więc przedstawione sytuacje nie są mi obce, ale... Przedstawienie wyczynu zdobycia Korony Himalajów i Karakorum z pierwszej osoby, z prywatnymi refleksjami i komentarzami nadaje tej historii nowy odcień. Co najlepsze, według mnie, jest to historia osoby, która jest świadoma swoich wad, błędów, ale i zna wartość swoich zasług. Nie jest to krystaliczny heros wyniesiony na piedestały w różnych opracowaniach, ale jak każdy pasjonat, człowiek zafiksowany na swojej pasji, dla której poświęca całe życie zawodowe, rodzinne i towarzyskie. Obraz człowieka bezkompromisowo podążającego za pasją aż do śmierci do której ona go doprowadza.

książek: 263
Oberon | 2018-07-17
Dodana: dzisiaj

Książka chociaż we wstępie sprawia wrażenie, jakby chciała podejść do tematyki w poważny i racjonalny sposób, rozkładając poszczególne problemy, z którymi możemy się spotkać przez całe życie, nie zawiera nic co uznałbym za odkrywcze.

Ot, zbiór nudnych historyjek o kolejnej generycznej korpobizneswoman która napotyka problem X więc robi jakąś absolutnie fundamentalną dla zdrowia psychicznego czynność - np. idzie pogadać z koleżanką, zapisuje się na korpokurs i WOW! Jej życie jest odmienione!

Pozycja skierowana raczej dla tych, którzy naprawdę nie ogarniają takich podstaw, jak: "a może pogadałbym o tym problemie z kimś" "a może powinienem się zastanowić, czy moje życie zmierza w dobrym kierunku" "a może powinienem spróbować zrobić to zespołowo" "a może zamiast ganiać tyle za X, powinienem przemyśleć moje priorytety".

książek: 1368
Lenka | 2018-07-17
O książce: Przeznaczeni
Na półkach: 2018, Przeczytane, Pożyczone
Dodana: dzisiaj

Pierwsze sto stron dalekie jest od romansowej konwencji. Główna bohaterka - Poppy - nie znosi "Romea i Julii", nie wierzy w miłość i wydaje się na wskroś normalna. Nienormalny jest za to Noe, lokalna gwiazda rocka i bożyszcze tłumu. Tak, to już brzmi dość konwencjonalnie, prawda? I choć, w niektórych rozdziałach historia ociera się banał lub remake dramatu Szekspira, to historia Poppy i Noego skupia całą uwagę czytelnika. Ma niepowtarzalny, brytyjski, deszczowo-ironiczny nastrój.

Ciąg dalszy: morderczynimarzen.blogspot.com/2018/07/przeznaczeni-holly-bourne.html

książek: 182
Krzysztof Górecki | 2018-07-17
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Czubaj jest lepszy z książki na książkę - choć tą powieścią równo trzyma poziom "Piątego beatlesa".
Na plus: dobrze opowiedziana, spójna i ciekawa historia. I chociaż już w połowie dość łatwo można było się domyśleć kto zabił to miło się czyta.
aż prosi się o część 2 - prawdziwą historię dziewczynki z zapalniczką. Mariusz - weź napisz no..!


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd