Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce

Okładka książki Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce Wojciech Nowicki
Okładka książki Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce
Wojciech Nowicki Wydawnictwo: Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie publicystyka literacka, eseje
159 str. 2 godz. 39 min.
Kategoria:
publicystyka literacka, eseje
Wydawnictwo:
Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie
Data wydania:
2011-03-01
Data 1. wyd. pol.:
2011-03-01
Liczba stron:
159
Czas czytania
2 godz. 39 min.
Język:
polski
ISBN:
9788361369158
Tagi:
literatura polska kulinaria
Średnia ocen

7,3 7,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 1 (61) / 2023 Ai Weiwei, Charles Bukowski, Artur Domosławski, Lauren Groff, Igor Jarek, Magdalena Kicińska, Jan Kochanowski, Berenika Kołomycka, Zuzanna Kowalczyk, Karolina Lewestam, Rebecca Makkai, Wojciech Nowicki, Redakcja magazynu Pismo, Wilhelm Sasnal, Jadwiga Sawicka, Wisława Szymborska, Mirosław Wlekły, Magdalena Żernicka-Goetz
Ocena 7,3
Pismo. Magazyn... Ai Weiwei, Charles ...
Okładka książki Plewiński. Reportaż Wojciech Nowicki, Wojciech Plewiński, Witold Siemaszkiewicz
Ocena 7,0
Plewiński. Rep... Wojciech Nowicki, W...
Okładka książki Marian Eile. Artysta i redaktor Marian Eile-Kwaśniewski, Delfina Jałowik, Justyna Jaworska, Wojciech Nowicki, Tomasz Potkaj, Maria Anna Potocka, Agnieszka Sachar
Ocena 5,5
Marian Eile. A... Marian Eile-Kwaśnie...
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 2 (26) / luty 2020 Bartek Barczyk, Aleksandra Boćkowska, Tad Friend, Misia Furtak, Maciej Jakubowiak, Szczepan Kopyt, Zuzanna Kowalczyk, Katherine Mansfield, Joanna Mikulska, Marcin Napiórkowski, Wojciech Nowicki, Michał Potocki, Anna Sekułowicz, Agata Sikora, Filip Springer, Katarzyna Szyngiera, Wei Wang, Marcin Wicha, Mirosław Wlekły
Ocena 7,6
Pismo. Magazyn... Bartek Barczyk, Ale...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,3 / 10
16 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
21
3

Na półkach:

Dużo pretensji do Polaków, ale przyjemność z czytania jest.

Dużo pretensji do Polaków, ale przyjemność z czytania jest.

Pokaż mimo to

avatar
363
170

Na półkach: ,

Książka dla wszystkich miłośników kuchni, widzianej również, a może przede wszystkim z punktu widzenia historyczno-antropologicznego. Czyta się jednym tchem, właściwie kęsem... Polecam tym, którzy chcieliby się dowiedzieć, dlaczego, co i jak jemy.
Czasem może nawet zbyt prześmiewczo i autoironicznie, ale na pewno do refleksji.
Wszystko okraszone andegdotami i historiami, które naprawdę warto spałaszować w jesienny wieczór przy szklaneczce grzanego wina.

No i plus za formę i szatę graficzną - uwielbiam taką niewymuszoną prostotę.

Książka dla wszystkich miłośników kuchni, widzianej również, a może przede wszystkim z punktu widzenia historyczno-antropologicznego. Czyta się jednym tchem, właściwie kęsem... Polecam tym, którzy chcieliby się dowiedzieć, dlaczego, co i jak jemy.
Czasem może nawet zbyt prześmiewczo i autoironicznie, ale na pewno do refleksji.
Wszystko okraszone andegdotami i historiami,...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
165
142

Na półkach:

Nie dość że fantastyczne językowo, to jeszcze wyśmienita diagnoza... chciałoby się powiedzieć wyłącznie kuchni w Polsce i naszych zwyczajów ulinarnych, ale nie tylko. Bo tak naprawde to diagnoza pewnej bylejakości, robienia na odwal sie, pewnej pogardy (kelnerów do obsługiwanych i odwrotnie).
Dziełko doskonałe i wspaniałe

Nie dość że fantastyczne językowo, to jeszcze wyśmienita diagnoza... chciałoby się powiedzieć wyłącznie kuchni w Polsce i naszych zwyczajów ulinarnych, ale nie tylko. Bo tak naprawde to diagnoza pewnej bylejakości, robienia na odwal sie, pewnej pogardy (kelnerów do obsługiwanych i odwrotnie).
Dziełko doskonałe i wspaniałe

Pokaż mimo to

avatar
6
3

Na półkach: ,

Smakowita. I kropka. Krytyczne spojrzenie na zjawisko pizz kaszubskich, podróbek spożywczych "łosoś a'la mintaj" i innych polskich dziwolągów kulinarnych. Lekki styl gawędziarski oraz silny punkt widzenia (z którym się można zgodzić lub nie). W centrum opowieści stoi stół a koło niego kręcą się wszystkie powiązane z nim tematy - domowe jedzenie, zmiany kulinarnych przyzwyczajeń polaków, jak przetłumaczyliśmy na nasze kuchnie innych narodów. Bez naukowego zadęcia. Bardzo ulubiona

Smakowita. I kropka. Krytyczne spojrzenie na zjawisko pizz kaszubskich, podróbek spożywczych "łosoś a'la mintaj" i innych polskich dziwolągów kulinarnych. Lekki styl gawędziarski oraz silny punkt widzenia (z którym się można zgodzić lub nie). W centrum opowieści stoi stół a koło niego kręcą się wszystkie powiązane z nim tematy - domowe jedzenie, zmiany kulinarnych...

więcej Pokaż mimo to

avatar
111
13

Na półkach: ,

Mam dosyć ambiwalentne uczucia wobec tej książki. Z jednej strony trafne spostrzeżenia Autora powodujące uśmiech (śmiech nawet czasami),z drugiej wydaje mi się, że ten nasz stół, przy którym zasiadamy, został potraktowany trochę za ostro.

Mam dosyć ambiwalentne uczucia wobec tej książki. Z jednej strony trafne spostrzeżenia Autora powodujące uśmiech (śmiech nawet czasami),z drugiej wydaje mi się, że ten nasz stół, przy którym zasiadamy, został potraktowany trochę za ostro.

Pokaż mimo to

avatar
81
63

Na półkach: ,

Napewno nie stracone popołudnie

Napewno nie stracone popołudnie

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    68
  • Przeczytane
    26
  • Posiadam
    9
  • Ulubione
    2
  • Kuchnia
    2
  • Chcę w prezencie
    2
  • Do kupienia
    2
  • Polska
    1
  • Kulinaria/historie, obyczaje okołokuchenne
    1
  • Publicystyka literacka, eseje
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce


Podobne książki

Przeczytaj także