Włam się do mózgu

- popularnonaukowa
- 2017-09-20
- 2017-09-20
Co jeśli większość metod, których w młodości i dorosłym życiu używamy do uczenia się wiedzy i umiejętności jest kompletnie bezużyteczna? Dlaczego pamiętamy tak mało informacji ze szkoły? Czas to zmienić!
Radek Kotarski wziął pod lupę setki naukowych artykułów i książek, a następnie przeprowadził na sobie serię eksperymentów, aby sprawdzić przeróżne metody uczenia się. Wszystko po to, aby wytypować skuteczne techniki, za pomocą których można w nowoczesny i przyjemny sposób zdobywać wiedzę. To one będą prawdziwymi wytrychami, którymi włamiemy się do naszych mózgów! W końcu przez całe życie mieliśmy i mamy jeszcze sporo do zapamiętania.
Kup Włam się do mózgu w ulubionej księgarni
Oceny książki Włam się do mózgu
11480 użytkowników ma tytuł Włam się do mózgu na półkach głównych- Chcę przeczytać 5 491
- Przeczytane 5 421
- Posiadam 1 555
- 2018 100
- 2020 63
- 2019 58
- 2021 56

OPINIE i DYSKUSJE o książce Włam się do mózgu
Dobrze się czyta, mnóstwo życiowych przykładów, po każdym rozdziale podsumowanie- wygodne jak chce się do czegoś wrócić, przypomnieć sobie o co chodzi w danej metodzie. Na pewno warto się zapoznać, a przede wszystkim po trochu wcielać w życie. Generalnie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPożyczone z półeczki męża... Jestem mgr fizyki wydawało mi się, że o uczeniu się wiem wszystko... Przeczytałam i... wiem, że wiedziałam za mało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam jak stawiasz na samorozwój a jeszcze bardziej jak masz dzieci w tym młodzież -> pomóż im nauczyć się uczyć efektywnie :D.
Bardzo ciekawa i pomocna lektura, zdecydowanie ułatwia zrozumienie tego, w jaki sposób przyswajamy wiedzę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topolecam, bardzo lekkie pióro ma pan radek dzięki czemu przeczytałam w jeden wieczór
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako korepetytorka, jest to zapewne jedna z najważniejszych książek, które przeczytałam w tym roku. Pozwala mi na podsuwanie nowych metod nauki uczniom, ale również sama ich stosuję przy naukach języków. Poza ciężkimi i nie zawsze trafionymi żartami i komentarzami autora, książka bardzo dobrze przygotowana merytorycznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Włam się do mózgu” to okej książka, która w przystępny sposób porusza temat uczenia się, zapamiętywania i pracy z własnym mózgiem. Autor zbiera różne techniki i ciekawostki dotyczące nauki oraz pokazuje, jak podejść do niej bardziej świadomie.
Nie jest to pozycja przełomowa ani bardzo pogłębiona — raczej porządne wprowadzenie do tematu, szczególnie dla osób, które wcześniej nie interesowały się metodami uczenia się. Dla bardziej zaawansowanych czytelników wiele treści może być już znanych.
Podsumowując: dobra, poprawna książka, która spełnia swoją rolę edukacyjną, ale bez efektu „wow”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to pozycja przełomowa ani bardzo pogłębiona — raczej porządne wprowadzenie do tematu, szczególnie dla osób, które...
Książka w ciekawy sposób uczy jak się uczyć. Zawiera wiele metod nauki, z których czytelnik powinien wybrać te, które mu pasują. Wszystkie metody są potwierdzone naukowo. Książkę bardzo fajnie się czyta, jest napisana lekkim humorystycznym piórem. Polecam każdemu, kto musi przyswoić jakąś wiedzę. Warto poświęcić chwilę, aby poznać co tak naprawdę działa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tosame banały rozlane na setki stron
same banały rozlane na setki stron
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tofenomenalna książka! czytałam ją „głosem Red. Kotarskiego” w głowie. doskonale napisana, genialny research! wisienką na torcie jest rada, aby każdy dzień po dobrym śnie rozpoczynać chwilą na słońcu ☀️ co do samych metod skutecznej nauki - wspaniałe przystępne kompendium wiedzy, wiele z tych metod wykorzystywałam podświadomie, a teraz czuję, że mam szansę korzystać z nich z pełnym potencjałem.
fenomenalna książka! czytałam ją „głosem Red. Kotarskiego” w głowie. doskonale napisana, genialny research! wisienką na torcie jest rada, aby każdy dzień po dobrym śnie rozpoczynać chwilą na słońcu ☀️ co do samych metod skutecznej nauki - wspaniałe przystępne kompendium wiedzy, wiele z tych metod wykorzystywałam podświadomie, a teraz czuję, że mam szansę korzystać z nich z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdybym przeczytał tę książkę w liceum lub na studiach moje życie byłoby łatwiejsze. Pomimo tego, że nie mam wielu okazji żeby zastosować techniki opisane w książce, nie żałuję przeczytania. Napisana obrazowym i zabawnym językiem, w przystępny sposób opisująca badania i skuteczne techniki uczenia się. Do tego sama książka wydana w atrakcyjny sposób, twarda oprawa, kolorowe zdjęcia i czcionki. Aktualnie namawiam siostrzeńców do przeczytania jej by ułatwić im szkolne życie.
Gdybym przeczytał tę książkę w liceum lub na studiach moje życie byłoby łatwiejsze. Pomimo tego, że nie mam wielu okazji żeby zastosować techniki opisane w książce, nie żałuję przeczytania. Napisana obrazowym i zabawnym językiem, w przystępny sposób opisująca badania i skuteczne techniki uczenia się. Do tego sama książka wydana w atrakcyjny sposób, twarda oprawa, kolorowe...