Elegia dla bidoków

Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis
2018-02-15
2018-02-15
Tomasz S. Gałązka
(Wydanie I, Wydawnictwo Marginesy, Warszawa, 2018)

"Elegia dla bidoków" - Porażająca, choć niepozbawiona humoru opowieść o dorastaniu w biednym miasteczku w „pasie rdzy”. To również napisana z uczuciem i zaangażowaniem analiza kultury pogrążonej w kryzysie – kultury białych Amerykanów z klasy robotniczej. O zmierzchu tej grupy społecznej, od czterdziestu lat ulegającej powolnej degradacji, powiedziano już niejedno. Nigdy dotąd jednak nie opisano jej z takim żarem, a zwłaszcza – od środka.
Historia Vance’ów zaczyna się w pełnych nadziei latach powojennych. Ciężką pracą udało im się awansować do klasy średniej, a ukoronowaniem sukcesu stał się J.D., który jako pierwszy w rodzinie zdobył dyplom wyższej uczelni. Vance pokazuje jednak, że nie da się uciec od spuścizny przemocy, alkoholizmu, biedy i traum, tak typowych dla rejonu, z którego się wywodzili.
Elegia dla bidoków to aktualne i niepokojące rozważania o tym, że znaczna część Stanów Zjednoczonych straciła wiarę w amerykański sen, co znalazło odzwierciedlenie w wyniku ostatnich wyborów prezydenckich. To książka, która pokazała Amerykanom z dużych miast, jak mało wiedzą o swoich rodakach, jak mylne mają o nich wyobrażenie. Ciepła, wyrozumiała narracja Vance’a stała się ważnym głosem w dyskusji o rozwarstwieniu społecznym. W tym sensie jest to rzecz uniwersalna, rzuca nowe światło na podziały społeczne i polityczne również w Polsce.

„Podziwiam odwagę J.D. Vance’a”.
Bill Gates

„Lektura obowiązkowa dla tych, którzy chcą zrozumieć dzisiejszą Amerykę i przyjrzeć się wyborcom Donalda Trumpa, obywatelom urodzonym „po złej stronie torów”: białym, biednym, bez wykształcenia i perspektyw. Takiego obrazu nie pokaże żadna literatura reportażowa ani podróżnicza”.
Bohdan Szklarski, politolog, amerykanista

„Żadna inna książka nie opisuje celniej naszej rzeczywistości”.
„The New York Times”

„Jak wyjaśnić fenomen Donalda Trumpa? Odpowiedź znajdziecie w Elegii dla bidoków, a nie pada tam nawet nazwisko amerykańskiego prezydenta. Niezwykła książka”.
„The Globe and Mail”

„Socjologowie od dawna starają się dotrzeć do sedna problemów białej amerykańskiej klasy robotniczej. Bezrobocie, rozwody, uzależnienia. Tymczasem J.D. Vance doświadczył ich na własnej skórze i opisał w taki sposób, byśmy wszyscy zrozumieli, jak trudno wyrwać się z zaklętego kręgu biedy”.
„The Washington Post”

„To książka o przepaści między białymi Amerykanami z klasy robotniczej a bogatszą grupą uznawaną za uprzywilejowaną. Dotyczy nas wszystkich”.
Cate Blanchett

Kup Elegia dla bidoków w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Elegia dla bidoków i

1955

Opinia społeczności książki Elegia dla bidokówi

Książki 2917 Opinie 1428

Oceny książki Elegia dla bidoków

OPINIE i DYSKUSJE o książce Elegia dla bidoków

Zupełnie przeciętna, ale ma tę zaletę, że jest autentyczna. W takim znaczeniu, że napisana nie przez badacza, socjologa, a kogoś, kto pochodzi stamtąd, z Pasa rdzy i przekazuje, co czują i robią tacy jak on. Co wcale nie znaczy, że we wszystkim ma racje. J.D. Vance wyrósł w piekielnej rodzinie, pełnej przemocy i uprzedzeń. To jest jego punkt wyjścia. I jego subiektywna wizja.

Zastanawiałam się, dlaczego w ogóle napisał autobiografię. Ani to świetna książka, ani jakieś niezwykłe życie, Jednak dzięki niej stał się rozpoznawalny i pomogła mu w politycznej karierze. Jemu udało się zrealizować amerykański sen i chciał pokazać, że można. Wy też możecie. Łatwe, uproszczone pitolenie.
Wierzący konserwatysta, dumny obywatel USA, który przeskoczył do wyższej klasy społecznej, nie obarcza winą systemu, tylko maluczkich. Brakuje tylko odezwy: weź się do roboty, mięczaku!
W pewnym momencie pisze, że musiał pozbyć się wstydu. To było trudne ale dało siłę i to była znakomita decyzja w jego życiu. Tak samo ważna jak wstąpienie do marines.

Mnie ciekawiło, jak się żyje na prowincji, zajrzeć za zasłonkę, tam gdzie jest zwyczajnie, nie ma cud Ameryki. Nie do końca się udało, bo jednak jego rodzina była zaburzona.

Kiedy znika z oczu dziecko, dorośli sięgają po broń, bo podejrzewają, że padło ofiarą pedofila. Kiedy matka J.D. zaczyna po raz kolejny dziwnie się zachowywać, nie przychodzi im do głowy, że znowu ćpa. Taka to rodzina. Pokręcona, ale kochająca.

Literacko przeciętna, socjologicznie przeciętna, jako historia bądź co bądź nieprzeciętnego człowieka też opowiedziana w sposób bardzo przeciętny. A jednak powinna być obowiązkową lekturą dla liberalnych elit, jako wyjaśnienie dlaczego ich wizja świata przegrywa w świecie czy to amerykańskich czy to polskich "bidoków".

Mam trochę mieszane uczucia co do oceny tej pozycji. Z jednej strony pokazuje nieco dość traumatyczne, pozbawione perspektyw życie ubogiej, biednej, białej klasy robotniczej, z drugiej jednak strony mam wrażenie, że po części autor stara się usprawiedliwiać złe decyzje podejmowane w swoim życiu przez tych ludzi. O ile pewnie nie mają w 100% decyzyjności co do tego jak kształtować swoimi decyzjami swoje przyszłe życie, to jednak z drugiej strony zabieranie im tego sprawstwa też nie jest do końca prawdziwe. W książce za dużo jest (przynajmniej dla mnie) opowieści o sobie samym autora kosztem opisu całej socjologicznej złożoności świata zubożonej białej klasy niewykwalifikowanych robotników, jakiej spodziewałbym się po przeczytaniu recenzji tej książki. Mimo wszystko warto przeczytać "dzieło" przyszłego wiceprezydenta USA.

3888 użytkowników ma tytuł Elegia dla bidoków na półkach głównych
555 użytkowników ma tytuł Elegia dla bidoków na półkach dodatkowych

James David Vance
James David Vance
J.D. Vance - James David Vance, własciwie James Donald Bowman, to amerykański pisarz, biznesmen i polityk, który zyskał szeroką rozpoznawalność dzięki swojej autobiograficznej książce "Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis", wydanej w 2016 roku. Urodził się 2 sierpnia 1984 roku w Middletown, Ohio, i dorastał w Middletown oraz Jackson, Kentucky, w rodzinie o irlandzko-szkockich korzeniach. Vance wychowywał się w trudnych warunkach, w rodzinie zmagającej się z ubóstwem, uzależnieniami i niestabilnością emocjonalną. Jego matka, Bev Vance, walczyła z uzależnieniem od narkotyków, a jego ojciec biologiczny opuścił rodzinę, gdy J.D. był jeszcze dzieckiem. Kluczową rolę w jego życiu odegrali dziadkowie ze strony matki, Mamaw i Papaw, którzy zapewnili mu stabilność i wsparcie. Po ukończeniu szkoły średniej Vance wstąpił do Korpusu Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych, gdzie służył na misji w Iraku. Po zakończeniu służby wojskowej podjął studia na Uniwersytecie Stanowym Ohio, a następnie ukończył prawo na Yale Law School, gdzie jednym z jego mentorów była profesor Amy Chua. Książka "Hillbilly Elegy" stała się bestsellerem "New York Timesa" i przyniosła Vance'owi rozgłos jako komentator problemów społecznych i ekonomicznych w Ameryce, szczególnie w kontekście białej klasy pracującej z regionu Appalachów. W książce Vance opisuje swoje osobiste doświadczenia oraz analizuje szersze zjawiska społeczne, które wpłynęły na jego rodzinę i społeczność. Sukces książki przyciągnął uwagę mediów, a także doprowadził do jej adaptacji filmowej przez Netflix w 2020 roku, w reżyserii Rona Howarda, z Amy Adams i Glenn Close w rolach głównych. Oprócz kariery pisarskiej, Vance pracował jako inwestor venture capital w firmie Mithril Capital Management, założonej przez Petera Thiela. W 2017 roku przeniósł się do Ohio, gdzie założył własną firmę inwestycyjną, Narya Capital, wspierającą start-upy w regionie Midwest. W 2021 roku Vance ogłosił swoją kandydaturę na senatora Stanów Zjednoczonych z Ohio z ramienia Partii Republikańskiej. Jego kampania wyborcza była wspierana przez wielu wpływowych konserwatywnych działaczy, w tym byłego prezydenta Donalda Trumpa. W listopadzie 2022 roku Vance wygrał wybory i został wybrany na senatora. J.D. Vance jest znany ze swoich konserwatywnych poglądów politycznych i aktywnie uczestniczy w debatach publicznych na temat problemów społecznych, gospodarczych i politycznych w USA. Jego życie i kariera odzwierciedlają jego zaangażowanie w poprawę sytuacji klasy pracującej i jego dążenie do rozwiązania problemów, z którymi sam się zmagał w młodości.

Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne David I. Kertzer
Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne
David I. Kertzer
„Porwanie Edgarda…” to fascynująca książka, która przybliża czytelnikowi wydarzenia z 23 czerwca 1858 roku w Bolonii, kiedy to dwóch oficerów, działając na polecenie inkwizycji, zabrało z domu sześcioletniego chłopca, Edgarda Mortarę, syna żydowskiego kupca. Chłopiec został odebrany rodzinie pod pretekstem rzekomego tajnego chrztu, którego miała dokonać służąca. W tamtych czasach prawo kanoniczne dopuszczało udzielenie chrztu w nagłych wypadkach, nawet bez zgody rodziców, co pozwalało na odłączenie dziecka od rodziny żydowskiej i wychowanie go w wierze katolickiej. W przypadku Edgarda tę decyzję poparł sam papież Pius IX, który później stał się jego protektorem. Chłopiec, nazywający papieża „ojcem”, wstąpił ostatecznie do kleru. Samo porwanie stało się sensacją nie tylko na terenie dzisiejszych Włoch, ale również na całym świecie. Wydarzenia te, jak sugeruje autor, przyczyniły się pośrednio do procesu zjednoczenia Włoch, co świadczy o ich dalekosiężnym wpływie na ówczesną politykę. Historia uprowadzenia Edgarda Mortary wywołała międzynarodowy skandal i wpłynęła na stosunki dyplomatyczne, stając się symbolem konfliktu między starym a nowym porządkiem politycznym w Europie. Książka Davida I. Kertzera jest znakomitą i wnikliwą analizą tego kontrowersyjnego wydarzenia. Autor wykorzystał szeroki wachlarz źródeł, w tym relacje zagraniczne i archiwalne dokumenty, aby szczegółowo przedstawić nie tylko samo porwanie, ale także jego reperkusje na arenie międzynarodowej. Kertzer przedstawia również szerszy kontekst, w którym Kościół tracił kontrolę nad swoimi ziemiami na rzecz zjednoczonych Włoch. Autor umiejętnie pokazuje zderzenie dwóch światów: starego, związanego z tradycją i kościelną dominacją, oraz nowego, dążącego do świeckiego zjednoczenia Włoch. „Porwanie Edgarda…” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zainteresowanych historią Kościoła oraz polityką XIX-wiecznej Europy.
mikroczytelnia - awatar mikroczytelnia
oceniła na61 rok temu
4321 Paul Auster
Paul Auster
Paul Auster miał być moim dawno oczekiwanym odkryciem - książka kupiona, gdy jeszcze żył, przerażała wagą i zachwycała nadchodzącą ucztą, kusiła i zniechęcała jednocześnie objętością. Lubię olbrzymie książki, z przyjemnością czytałem niejedną, jednak "4 3 2 1" była na tyle duża, że specjalnie czekałem na elektroniczne wydanie, żeby nie musieć jej "dźwigać" podczas czytania. Cztery wersje życia Archibalda Fergusona przyznam - dały mi w kość. Z jednej strony opisuje świat już dość dawno miniony, z drugiej strony, rozwala na atomy wydarzenia, niekoniecznie pochłaniające europejskiego czytelnika (kogo na miłość boską interesuje amerykański futbol - zieeew). Z trzeciej strony pozwala się przyjrzeć jak wyglądałaby młodość naszych rodziców lub dziadków, gdybyśmy urodzili się za oceanem - co by przeżywali i czego by się bali. Amerykański i po trosze francuski świat Archiego, pełen jest wszystkiego tego, czego pełna jest młodość - energii, miłości, odnajdywania swojej seksualności, niepewności, buntu przeciw temu jak skonfigurowany jest świat i zagubienia w jego meandrach. W pewnym sensie książka kompletnie nie trafiła w mój gust, a jednak została przeczytana w całości, co nie zdarza się książkom, które są totalnie nieatrakcyjne. Gdyby była tylko o połowę krótsza dałbym jej 8, bo otwiera horyzonty, pozwala spojrzeć na Stany Zjednoczone tamtych lat, że nie było to miejsce marzeń, jak sobie wyobrażano zapewne w tym czasie w Polsce.
Rafał - awatar Rafał

Cytaty z książki Elegia dla bidoków

Wytresowano nas, byśmy czuli, że tak naprawdę nie wolno nam liczyć na innych: już od dziecka mieliśmy rozumieć, że poproszenie kogoś o posiłek czy o pomoc w razie awarii samochodu to luksus, coś, co należało traktować oszczędnie, by nie wyczerpać zasobów dobrej woli, która była w naszym życiu czymś w rodzaju spadochronu.

Rozwiń
James David Vance Elegia dla bidoków Zobacz więcej

Mamaw i Papaw zadbali o to, bym poznał podstawowe zasady bitek: nigdy nie zaczynaj walki; jeśli ktoś inny zacznie, ty masz ją skończyć; no i choć nie wolno zaczynać, to jednak czasem, może, jest to dozwolone, jeśli ktoś poniewiera ci rodzinę.

Rozwiń
James David Vance Elegia dla bidoków Zobacz więcej

Miarą mężczyzny jest to, jak traktuje kobiety ze swojej rodziny.

Miarą mężczyzny jest to, jak traktuje kobiety ze swojej rodziny.