Zamień chemię na jedzenie
Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.
W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 1 557
- 1 332
- 635
- 108
- 60
- 47
- 44
- 28
- 22
- 18
Opinia
Niegdyś miałam chłopaka, który w pewnym momencie zwariował na punkcie zdrowego odżywiania. Godzinami przeglądał tabele żywieniowe, dociekając ile kalorii i białka ma orzech laskowy, a ile włoski, 100 gram makaronu czy 200 czekolady. Nie byłam w stanie znieść jego ciągłego skupienia na produktach, nasilonego przez ciągłą walkę z propagandą o zdrowotnym działaniu mleka czy pszenicy. Od dawna nie jesteśmy razem, a ja sięgając po tę książkę mimowolnie wróciłam do tamtych częstych rozmów o jakości tego, co jemy.
Julita Bator nie jest nachalna, niczego nie wmawia, informuje. Odwołując się do przykładów z najbliższego otoczenia nieśmiało chce przemycić dobre nawyki sprawdzania składu chemicznego produktu, bo udowadnia, że może to zmienić kondycję naszych organizmów.
On nie był w stanie przekonać mnie, bym zrezygnowała z produktów, które lubię, a które nie są zbyt zdrowe. Julicie Bator udaje się to z większym powodzeniem, bo odkąd zaczęłam czytać tę książkę, każda wizyta w supermarkecie trwa dłużej, jednak satysfakcja z udanych zakupów jest jeszcze trwalsza.
Niegdyś miałam chłopaka, który w pewnym momencie zwariował na punkcie zdrowego odżywiania. Godzinami przeglądał tabele żywieniowe, dociekając ile kalorii i białka ma orzech laskowy, a ile włoski, 100 gram makaronu czy 200 czekolady. Nie byłam w stanie znieść jego ciągłego skupienia na produktach, nasilonego przez ciągłą walkę z propagandą o zdrowotnym działaniu mleka czy...
więcej Pokaż mimo to