Opowiadania bizarne

Okładka książki Opowiadania bizarne Olga Tokarczuk
Nominacja w plebiscycie 2018

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Notatnik Literacki Nr 1/2023 Zuzanna Bartoszek, Joanna Bednarek, Ewa Dąbrowska, Julia Fiedorczuk, Jerzy Franczak, Weronika Gogola, Irek Grin, Ewa Jarocka, Tymoteusz Karpowicz, Emilia Konwerska, Patryk Kosenda, Dorota Kotas, Dawid Kujawa, Karolina Macios, Paweł Mackiewicz, Filip Matwiejczuk, Oskar Meller, Łukasz Musiał, Joanna Oparek, Emil Pasierski, Jacek Paśnik, Redakcja pisma Notatnik Literacki, Maciej Robert, Barbara Sadurska, Jakub Skurtys, Paweł Sołtys, Olga Tokarczuk, Agnieszka Waligóra, Rafał Wawrzyńczyk, Agnieszka Wolny-Hamkało
Notatnik Liter... Zuzanna Bartoszek, ...
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 3 (60) / 2023 Izabella Adamczewska, Edgar Bąk, Marek Bieńczyk, Anna Bikont, Bora Chung, Paweł Goźliński, Maciej Jakubowiak, Maciej Jarkowiec, Ignacy Karpowicz, Aldona Kopkiewicz, Renata Lis, Paulina Małochleb, Artur Międzyrzecki, Weronika Murek, Małgorzata I. Niemczyńska, Michał Nogaś, Dariusz Nowacki, Piotr Paziński, Jacek Podsiadło, Redakcja magazynu Książki, Janusz Rudnicki, Katarzyna Sawicka-Mierzyńska, Marcin Sendecki, Rebecca Solnit, Agnieszka Sowińska, Magdalena Środa, Justyna Suchecka, Karolina Sulej, Katarzyna Surmiak-Domańska, Joanna Szczęsna, Natalia Szostak, Olga Tokarczuk, Katarzyna Wężyk, Olga Wróbel
Książki. Magaz... Izabella Adamczewsk...
Okładka książki Pan Wyrazisty Joanna Concejo, Olga Tokarczuk
Pan Wyrazisty Joanna Concejo, Olg...
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 6 (57) / 2022 Jurij Andruchowycz, Katarzyna Boni, Anna Cieplak, Joanna Concejo, Anna S. Dębowska, Barbara Engelking, Jerzy Jarniewicz, Miłada Jędrysik, Aldona Kopkiewicz, Renata Lis, Zygmunt Miłoszewski, Patryk Mogilnicki, Ottessa Moshfegh, Weronika Murek, Vladimir Nabokov, Michał Nogaś, Monika Ochędowska, Piotr Oczko, Łukasz Orbitowski, Wojciech Orliński, Jacek Podsiadło, Redakcja magazynu Książki, Maciej Robert, Marcin Sendecki, Barbara Skarga, Magdalena Środa, Justyna Suchecka, Katarzyna Surmiak-Domańska, Mariusz Szczygieł, Jarek Szubrycht, Olga Tokarczuk, Tomasz Ulanowski, Katarzyna Wężyk, Dorota Wodecka
Książki. Magaz... Jurij Andruchowycz,...

Mozna powiedzieć, że zaliczam się do miłośników tworczości Tokarczuk choć nie jestem w tym bezktytyczna bo "Ksiąg Jakubowych" nie przebrnęłam. "Opowiadania bizarne" natomiast mnie porwały. Faktycznie są bizarne, bo w prawie każdym jest jakiś element fantastyczy bądź futurystyczny (w ogóle bardzo mi się podoba wizja przyszłości wykreowana przez Autorkę). Do tego sposób opowiadania... Dla mnie cudo. I muszę się przyznać, ze to moja druga lektura tego tomu, tym razem w formie audiobooka. I ta zdecydowanie bardziej do mnie trafiła niż czytana.

więcej Pokaż mimo to

Syn darmozjad, który pożera zapasy zmarłej matki. Mężczyzna, który wyjeżdża do Chin na przeszczep serca i zawsze w Azji spędza wakacje. O kobiecie, która nie chce być człowiekiem (oczami jej siostry). Takie i inne historie składają się na ten zbiór opowiadań, który łączy graniczne doświadczenie bohaterów… Bizarne to francuskie słowo oznaczające dziwny, zmienny, ale też śmieszny i niezwykły. I rzeczywiście sporo tych opowieści takimi się właśnie wydaje. Właściwie z perspektywy czasu, choć mniej pamiętam już fabułę tego zbioru, bardziej dostrzegam ich niezwykłość. Niektóre wydają się wyrafinowaną zabawą, inne metaforą religii, czy uchwyceniem doświadczenia mistycznego a może jego braku. Choć myślę, że każdy można znaleźć tu coś dla siebie.

Jedyne czego odradzam, to słuchanie tego zbioru. Ja poznałem tę literacką pozycję właśnie w formie audiobooka i to był błąd. Czasem musiałem odsłuchiwać fragmenty po dwakroć, aby nie uronić słów i sensu. Do tych historii potrzeba chwili ciszy i zadumy.

Zbiór 10 interesujących opowiadań utrzymanych w klimacie Olgi Tokarczuk 
Wszystkie są ciekawe, mają swój motyw przewodni i po każdym trzeba zarezerwować sobie 10 – 15 minut, aby je przemyśleć. Odradzam czytanie jednego po drugim, bo gubią swój urok i tracą wiele magii zawartej między wierszami.

Zbiór 10 interesujących opowiadań utrzymanych w klimacie Olgi Tokarczuk 

Tylko dla wielkich fanów Noblistki - ot, "brudnopis" pełen nudnych, niepowiązanych ze sobą historii.

Mam nadzieję, że złe miłego początki i kolejne pozycje Olgi Tokarczuk będę wspominał znacznie lepiej.

Każde z opowiadań niebanalne i niejednoznaczne, tytuł dobrze oddaje treść. Pięknie napisane i wciągające.

Nie ukrywam- jestem fanką Olgi Tokarczyk. Podobnie jak wszyscy tutaj uważałam, że to luźny zbiór opowiadań fantastycznych. Tak sądziłam na początku. Ale w dwóch ostatnich historiach znalazłam to, czego brakowało mi w poprzednich. Musiałam po nich wyjść, odetchnąć i wydawało mi się, że świat wcale nie jest grą w kości Boga. Dla tych dwóch historii warto.
Nie z całego serca, ale nadal polecam
-H

Nie z całego serca,...

więcej Pokaż mimo to

Marzenie: film na podstawie "Góry Wszystkich Świętych"

Marzenie: film na podstawie "Góry Wszystkich Świętych"

Ot taki sobie zbiór mało konkretnych opowiadań. Lubię takie zbiorki nazywać sobie brudnopisem autora. Literacko, jego poziom niby jest na miejscu, ale większej satysfakcji z odbywania tych historii, tu nie odnajdziemy.
''Brudnopisy" to właśnie takie zlepki myśli ukute w scenki rodzajowe, migawki, niedokończone gawędy. Niby miłe, żeby podrażnić zmysły, ale czy to wystarcza?

Wyjątkowo lekki zbiór opowiadań fantastycznych. Tokarczuk zgrabnie konstruuje tu bardzo różne rzeczywistości i choć nie zawsze zgadzam się z jej poglądem na świat, doceniam nietuzinkową wrażliwość noblistki.

Zaznaczyć przy tym trzeba, że opowieści te są naprawdę krótkie. To raczej muśnięcia tematów; pomysły, które z pewnością sprawdziłyby się też w znacznie dłuższych narracjach, np. powieściach. Nie wszystkie są przy tym w pełni nowe. To trochę znane już i używane gdzieniegdzie schematy fantastyczne: klonowanie, inkubacja mięsa, dzieci z leśnej puszczy... Nowe jest za to spojrzenie Tokarczuk oraz jej zdolność do zagłębiania się w szczegóły.

Czy polecam? Polecam. Wydaje mi się, że zbiór tych krótkich form jest przyjemnym sposobem na wejście zarówno w świat fantastyki, jak i pisarstwa autorki.

więcej Pokaż mimo to

Muszę powiedzieć, że ta książka to była dla mnie próbą. Próbą, czy jestem w stanie myśleć samodzielnie, wyrwać się z tłumooceny, że Tokarczuk to tylko hummus, niebinaeność, lewica, feiminizm i dredy. Byłem długo jednym z tych, co ją oceniał, a nie czytał. Dorobiłem sobie historię do niej i jej twórczości, bez jakikolwiek merytorycznej postawy. Bo posarz to musi być dziennikarz, z krwi i kości a nie takie lelum polelum szlajające się po konferencjach praw zwierząt.

A tymczasem ona po prostu tak pięknie opowiada te swoje historie. Używa słów, których nie znam i muszę ich szukać w słownikach, skłania mnie do myślenia tym co tam wydaje się niedokończone. Każda z tych historii była po prostu na tyle ciekawa, że mieliłem ją w głowie jeszcze chwilę po zakończeniu. I, czy tak ostatecznie, nie tak właśnie powinna działać książka?

Teraz też dorabiam sobie historię, ale do jej tekstów, które są lekkie, obrazowe. Nie stałem się od nich ani gejem ani wegetarianinem jak straszą w prawej stronie, nie dołączyłem do antify ani nie zacząłem wpieraćparytetu w górnictwie. Stałem się tylko troszkę mądrzejszy, szerszy światopoglądowo. I tak powinna działać książka!

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać