Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii

Tłumaczenie: Magdalena Rabsztyn
Seria: Bieguny
Wydawnictwo: Carta Blanca
6,98 (100 ocen i 17 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
2
8
29
7
37
6
17
5
6
4
2
3
3
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Sushi and beyond. What the Japanese know about cooking
data wydania
ISBN
9788377052747
liczba stron
352
słowa kluczowe
Japonia, kuchnia japońska, bieguny
język
polski
dodała
joly_fh

Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka. Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić,...

Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka. Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, a przy tym poznać tajemnice, znane tylko nielicznym mieszkańcom Zachodu. W towarzystwie zwariowanej rodziny podróżuje – korzystając m.in. z superszybkiego pociągu pocisku Shinkansen – od wysuniętej najdalej na północ, ogromnej wyspy Hokkaido przez tętniące życiem metropolie, jak Tokio i Osaka, po leżącą na uboczu, różniącą się od reszty kraju Okinawę. Po drodze dowiaduje się, skąd biorą siłę zawodnicy sumo, odkrywa sekret nadzwyczajnej długowieczności Japończyków, robi masaż najdroższym krowom świata i poi je piwem, zdradza, jak polubić surową rybę i jak powinno smakować perfekcyjne sushi, a ponadto je obiad w najlepszej restauracji w kraju w towarzystwie mistrza tamtejszej kuchni i przekonuje się, jakie korzyści może przynieść tradycyjna japońska dieta.

Z rzeczy mniej przyjemnych – jest świadkiem masowej rzezi fugu, ma uraz po spotkaniu z gigantycznymi krabami, lekkomyślnie podejmuje się pokazu gotowania dla pań z socjety Kioto, który skutkuje katastrofą, a najsłynniejszym gwiazdom japońskiej telewizji zadaje nieopacznie pytanie: „Kim wy jesteście?”.

Co Japończycy wiedzą o jedzeniu? Okazuje się, że być może więcej niż ktokolwiek na świecie…

 

źródło opisu: Dom Wydawniczy PWN, 2013

źródło okładki: http://www.dwpwn.pl/produkty/817/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (396)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 660
Pistacia_Vera | 2016-09-23
Na półkach: Przeczytane, 2016, Reportaje
Przeczytana: 23 września 2016

obowiązkowa pozycja dla wielbicieli Japonii a dokładniej dla wielbicieli japońskiej kuchni. angielski dziennikarz udaje się w kulinarną podróż po kraju kwitnącej wiśni a czytelnik wraz z autorem poznaje sposoby uprawy wasabi, listownicy japońskiej, wyrobu sake, sosu sojowego, miso, soli która nie podnosi ciśnienia krwi, mięsa z masowanych piwem krów. poznajemy skład diety zawodników sumo i tajemnice piątego smaku umami. na koniec odkrywamy przyczyny długowieczności mieszkańców Okinawy
" Tuz przed Ogimi minęliśmy kamienna tablice, na której widniał napis: „Mając siedemdziesiąt lat, jesteś tylko dzieckiem, osiemdziesiąt – zaledwie wyrostkiem, gdy zaś kończysz dziewięćdziesiąt, a przodkowie zapraszają cie do nieba, poproś, by poczekali, aż dożyjesz stu, i powiedz, ze wówczas przemyślisz ich propozycje”. Polecam!

książek: 197
Anna | 2013-11-28
Przeczytana: 18 września 2013

Już od szkoły podstawowej jest fanką Japonii. Zaczęło się od Mangi i Anime (tak, te "chińskie" bajeczki pochodzące z Japonii), a idąc dalej do kuchni Japońskiej, które jest naprawdę fascynująca. Produkty są świeże, można sprawdzić od jakiego miłego farmera pochodzą. Pomimo całej swej aparycji i dzisiejszego wyglądu nastolatków Japonii, pomimo cosplayów i kolorowych, plastikowych rurek przyczepianych do włosów i dziwnego makijażu, jedzenie w Kraju Kwitnącej Wiśni pozostaje oddane naturze, porom roku i tradycji.

Nie muszę chyba mówić, że kultura Japonii różni się diametralnie od naszej Wschodnioeuropejskiej. W tej książce nie znajdziemy przepisów, porad kulinarnych. Autor pragnie poznać kuchnię, spróbować wszystkiego, co warte jest spróbowania i co nie jest. I to właśnie robi. Jeździ z rodziną po wyspach i próbuje coraz to nowszych i ciekawszych potraw - dla nas egzotycznych, dla Japończyków znanych i lubianych. Opisuje on smaki Japonii oraz nawiązuje do historii i tradycji. Dużo...

książek: 1062
miqa | 2014-01-23
Na półkach: Przeczytane, 2014
Przeczytana: 12 stycznia 2014

Michael Booth to angielski dziennikarz i autor książek podróżniczo-kulinarnych. Jego teksty ukazują się regularnie w takich gazetach jak Independent on Sunday, Condé Nast Traveller, Monocle i Time Out. W 2012 roku Wydawnictwo PWN opublikowało jego książkę „Jedz, módl się, jedz”, następną była „Sushi i cała reszta”, która otrzymała Nagrodę im. Kate Whiteman od brytyjskiego Związku Pisarzy Kulinarnych (Guild of Food Writers) dla najlepszej publikacji poświęconej jedzeniu i podróżach w roku 2010. Książka to należy do serii „Bieguny” Wydawnictwa Carta Blanca należącego do grupy PWN.

Nie muszę chyba porównywać Japonii do jakiegokolwiek kraju w Europie. Japonia, jako jedno z państw usytuowanych na wąskim łańcuchu wysp na zachodnim Pacyfiku, u wschodnich wybrzeży Azji, jest krajem z odrębną kulturą, historią i filozofią życiową, tak różną w porównaniu do norm Europejskich. Z tego też względu Kraj Kwitnącej Wiśni jest wyjątkowym miejscem, które wiele osób chce zwiedzić.


[ Całość...

książek: 979
StrangeDays | 2014-03-30
Przeczytana: 28 marca 2014

Moim zdaniem jest to ciekawa i momentami zabawna książka kulinarno-podróżnicza o Japonii. Dla tych, dla których nie będzie to pierwszy kontakt z książką opisującą ten kraj( jak dla mnie) , wiele rzeczy nie będzie, że tak powiem, nowością, jednak i te rozdziały czytałam z przyjemnością. Z drugiej strony niektóre z aspektów kuchni japońskiej, opisywane przez autora, były dla mi wcześniej nieznane.
Nie nudziłam się ani razu podczas lektury, dlatego polecam tą książkę wszystkim, nie tylko osobom interesującym się Japonią.

książek: 1159
Dociekliwy_Kotek | 2013-12-12
Przeczytana: grudzień 2013

Jestem bardzo, ale to bardzo rozczarowana. Książka, która zapowiadała się na rarytas i smakołyk okazała się raczej mdła i nieciekawa jak ciągnący się za długo obiad - nie wiem, czy dlatego, że autorowi brakuje talentu, czy dlatego, że chciał umieścić w niej wszystko, czy właśnie dlatego, że umieszczając wszystko, nie zostawił miejsca na żadną głębszą analizę poruszanego problemu.

"Sushi i cała reszta" to kolejna książka z popularnego gatunku "gaijin odkrywa Japonię dla siebie" a to, niestety, skutkuje tym, że opisuje to samo, co inni przygodni turyści, olśnieni i zachwyceni tymi samymi miejscami, tymi samymi zwyczajami i tymi samymi różnicami kulturowymi.
Jest więc trochę prób pisania reportażu, ale jak na złość powierzchownych i o miernej raczej wartości merytorycznej, na głębszą refleksję zabrakło już miejsca i prawdopodobnie także pomysłu.
Jest trochę historii kultury i historii jedzenia, ale raczej skrótowo i pobieżnie, stąd takie kwiatki, jak nazywanie od zarania swoich...

książek: 724
Cyfranek | 2013-09-15
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 15 września 2013

Podróż Michaela Bootha do Japonii to na pierwszy rzut oka kolejny przykład literatury podróżniczej, ale jednak tak nie jest. Książka jest znakomitą próbą zagłębienia się w kulturę japońską od strony kuchni - dosłownie i w przenośni. Podłoże kulinarne jest najważniejsze w samej podróży jak i książce. Natłok obcych terminów kulinarnych może być trochę trudny do przełknięcia dla osób, które nie miały wcześniej styczności z kuchnią japońską. Ale dla wszystkich, którzy są Japonią zainteresowani, chcą ją poznać, wybierają się tam, albo ją mile wspominają to wciągająca, znakomita lektura.
W zasadzie obojętne są mi najnowsze trendy kulinarne, telewizje śniadaniowe, programy telewizyjne o gotowaniu. "Sushi i cała reszta" pozwoliło mi jednak w przyjemny i zabarwiony humorem sposób zagłębić się w mitach, teoriach, domysłach i prawdach na temat niezwykłego dla nas zjawiska jakim jest japońska kultura a w szczególności tamtejsza kuchnia. Chyba nabrałem ochoty na wizytę w japońskiej restauracji,...

książek: 426
grejfrutoowa | 2013-07-07
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 07 lipca 2013

Michael Booth to dziennikarz i pisarz, zajmujący się zwiedzaniem świata i poznawaniem nowych smaków kulinarnych. Jego książka na temat podróży do Japonii została wydana w 2013 roku przez Carta Blanka, dział Domu Wydawniczego PWN.

„Sushi i cała reszta” to opowieść o tym, jak autor wraz z rodzinom postanawia przez pewien czas zmienić klimat z francuskiego na japoński. Zwiedzając Japonię skupiają się głównie na poznawaniu nowych smaków – przecież Kraj Kwitnącej Wiśni to nie tylko sushi. Nowe dania poznają m.in. w programie kulinarnym, w oazie sumo, na stacji kolejki i restauracjach. Michael nie boi się próbować nowości – zjada różne rzeczy, o których ja nie tylko nie słyszałam, ale też nie wiedziałam, że można je w ogóle jeść.

Książka to świetny przykład reportażu. Krótkie rozdziały opisują zarówno poważne jak i zabawne sytuacje z życia autora-narratora. Wraz ze zmianą miejsca zamieszkania, zmieniają się smaki i potrawy, które próbuje nam przybliżyć za pomocą licznych opisów....

książek: 121
lukaska | 2017-09-02
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 sierpnia 2017

Ciekawa i przyjemna książka dla miłośników kuchni japońskiej, ale też i kuchni w ogóle. Autor już na początku ostrzega, że będzie tylko o jedzeniu i w zasadzie słowa dotrzymuje, chociaż trudno tam nie dostrzec filozofii i przenikania się jej wpływu na kulturę i odwrotnie. Fascynująca jest egzotyka i unikalność japońskich " wynalazków" kulinarnych, co Michael Booth świetnie i rzetelnie przedstawia. Warto też poszperać w TV lub internecie i zobaczyć to, co autor tak ładnie opisuje, np. jak się robi sos sojowy w Kioto, albo jak się struga rybę na japoński rosół... wrażenia niezapomniane!

książek: 785
ciociasamozloeluta | 2013-10-06
Na półkach: Przeczytane

Japonia to nie tylko kuchnai to takze, ludzie, calkiem odrebna kultura i zwyczaje. Czasem tak zaskakujace a czasem tak dziwne, ze nie wiadomo o czym sobie mamy myslec. Lakomczuch jestem wielki na Japonie i na sushi. Goraczka ogarnela mnie kilka lat temu wlasnie z powodu shushi. Potem przyszla kolej na kulture, ksiazki i zwyczaje. Chetnie slucham opowiesci ludzi przebywajacych w tym dziwnym kraju jakim jest Japonia a jak juz ktos tam byl to szczegolnie. Oprocz podrozy kulinarnej nie zdziwilo mnie dziwna wyzszosc Japonczykow nad reszta swiata. Nie zdziwily ; przygody takie jak las samobojcow Aokigahara. Straszne opowiesci o przytulaniu sie najlodszego synka autora do kapliczki i rozmowa z nia. Smiesza lapsusy Bootha w telewizjach japonskich i w etykiecie. Dla nas cos jest normalne dla obywatela Kraju Kwitnacej Wisni wydaje sie dziwne i niesmaczne. Goraco polecam.

książek: 471
Dividivi | 2013-10-09
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 09 października 2013

Czytając - Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii- można poczuć się głodnym. Polecam poszukać np w sieci przepis na wybrane danie japońskie - zrobić go i smakując go czytać dalej.

zobacz kolejne z 386 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd