Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia

Michael Booth Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN literatura podróżnicza
381 str.
Tytuł oryginału:
The Meaning of Rice: And Other Tales from the Belly of Japan
Data wydania:
2018-02-22
Data 1. wyd. pol.:
2018-02-22
Liczba stron:
381
Język:
polski
ISBN:
9788301197889
Tłumacz:
Magdalena Rabsztyn
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Tagi:
Japonia awamori sushi kuchnia japońska
Tytuł oryginału:
The Meaning of Rice: And Other Tales from the Belly of Japan
Kategoria:
literatura podróżnicza
Data wydania:
2018-02-22
Liczba stron:
381
Język:
polski
ISBN:
9788301197889
Tłumacz:
Magdalena Rabsztyn
Tagi:
Japonia awamori sushi kuchnia japońska
Średnia ocen
7,2 / 10
42 ocen 12 opinii

Oceń przeczytaną książkę
i
Dodaj książkę do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Więcej
więcej

Oceny

Średnia ocen
7,2 / 10
42 ocen
Twoja ocena
0 / 10
Reklama

Opinie [12]

Sortuj:
385
121

Na półkach:

Michael Booth jest jednym z najbardziej cenionych znawców jedzenie na świecie. Zabiera nas wraz ze swoją rodziną (żoną Lissen i dwoma dorastającymi synami, Emilem i Asgerem) w podróż po Japonii. Poszukujemy, znajdujemy i smakujemy ten kraj. Autor pokazuje nam, że japońska kuchnia jest taka unikatowa dzięki shokuninom, rzemieślnikom, którzy poświęcili całe swoje życie, aby...

więcej Pokaż mimo to

6666
643

Na półkach: ,

O Japonii „od kuchni”.
Ciekawa historia o co raz bardziej popularnej na świecie kuchni japońskiej i wyspiarskich produktach. Booth, podróżując po Japonii, odkrywa nam znacznie więcej niż tylko sushi, ramen, sos sojowy. W ramach co raz bardziej hołubionego przeze mnie slow life bliska wydaje mi się filozofia kaizen, zmierzająca do ulepszania jakości i dążenia do perfekcji....

więcej Pokaż mimo to

727
605

Na półkach:

Wbrew temu co zapowiadał polski tytuł (i nieco mniej oryginalny "The Meaning of Rice: And Other Tales from the Belly of Japan") całość okazała się opowiastkami o podróży kulinarnej przez Japonię w stylu historii prowansalskich Petera Mayla, choć ze znacznie mniejszą dawką humoru.

Booth przemierza kolejne wyspy japońskie z rodziną szukając lokalnych specjałów, wracając do...

więcej Pokaż mimo to

Reklama
1167
1166

Na półkach:

Samozwańczy „beznadziejny japanofil, ewidentnie winny fetyszyzowania wielu aspektów japońskich kulinariów i kultury” – jak sam siebie określił autor – wybrał się do Japonii po raz drugi!
Pierwszy raz odwiedził ją w 2007 roku, a efektem tego była książka „Sushi i cała reszta”, która doczekała się ekranizacji w postaci serialu. Autor często powoływał się na odcinki tego...

więcej Pokaż mimo to

0
0

Na półkach:

W sumie jest to klon poprzedniej książki - Anglik,smakosz i pisarz, wraz z rodziną ponownie jadą do Japonii, by odkrywać przed nami uroki jej kuchni (oraz kultury). Tyle, że 10 lat po tym, jak byli tam poprzednio. Dzieci dorosły, Japonia troszkę się zmieniła, ale nadal fascynuje autora, który z jednej strony pokazuje nam to co dobrze znamy (sushi, yakitori, ramen), ale w...

więcej Pokaż mimo to

24
21

Na półkach: ,

To jest książka o jedzeniu. I to od bardzo dobrze napisanej strony.
Gościu wie, o czym pisze. Co więcej! Gościu to wszystko, o czym pisze, jadł.

Jeżeli na prawdę chcemy się dowiedzieć jak wygląda japońska kuchnia, a nie tylko jak nam się wydaje, że wygląda - to ta książka nam odpowie na 99% pytań.

Pokaż mimo to

46
46

Na półkach:

"Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia" to wspaniała podróż kulinarna po szeroko rozwiniętej kulturze restauracyjnej Japonii, ojczyzny epokowych tradycji kulinarnych. Autor poddaje kuchnie wschodu wnikliwej analizie, rozbudzając zarówno w sobie, jak i w czytelniku autentyczną ciekawość i umiłowanie do gastronomii tego regionu. Rozbudza wyobraźnie i łaknienie kubków...

więcej Pokaż mimo to

225
97

Na półkach: ,

Jeżeli kiedykolwiek zastanawiało was jak smakuje kompot z fasoli, albo czym jest tare (nie mylić z taro), to ta książka pozwoli wam się tego dowiedzieć. Dodatkowo czytelnicy będą świadkami dwóch podejść do Osaki, jak również będzie im dane pojawić się w ,,Najlepszej restauracji świata’’. Mało? Są też niedźwiedzie.

Sama książka może być brana za ‘dziennik’, gdyż opowiada o...

więcej Pokaż mimo to

2838
525

Na półkach: , , ,

"Autor wraz z rodziną zwiedził przez trzy miesiące niemal każdy zakątek Japonii, próbując tego, co jest w danym regionie najlepsze i nie cofając się przed degustacją żadnej potrawy, co czasem budziło mój podziw. Większość dań „brzmi” co prawda przepysznie i sama chętnie bym ich spróbowała, ale już do konsumpcji zepsutych ryb czy owadów trzeba wykazać się nie lada odwagą i...

więcej Pokaż mimo to

165
132

Na półkach:

Bałam się tej książki, bo obawiałam się kolejnego bzdurnego poradnika lifestyle'owego z cyklu "sekrety długowieczności Japończyków" (przyznaję bez bicia, że poprzedniej książki autora, "Sushi i cała reszta", nie czytałam). Ale skoro już dostałam ją w prezencie... Książka okazała się jednak totalnym zaskoczeniem, fascynującą podróżą (dosłownie!) przez świat japońskich...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    108
  • Przeczytane
    51
  • Posiadam
    14
  • Japonia
    5
  • Podróże
    3
  • Non-fiction
    2
  • Japonia
    2
  • 2019
    2
  • Daleki Wschód
    2
  • 2020
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia


Mogą Cię również zainteresować

Reklama

Przeczytaj także

zgłoś błąd
zgłoś błąd