Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia

Michael Booth
7,0 / 10
27 ocen 11 opinii
literatura podróżnicza 381 str.
Tytuł oryginału:
The Meaning of Rice: And Other Tales from the Belly of Japan
Data wydania:
2018-02-22
Data 1. wyd. pol.:
2018-02-22
Liczba stron:
381
Język:
polski
ISBN:
9788301197889
Tłumacz:
Magdalena Rabsztyn
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Kategoria:
literatura podróżnicza
Tagi:
awamori sushi kuchnia japońska


Tytuł oryginału:
The Meaning of Rice: And Other Tales from the Belly of Japan
Data wydania:
2018-02-22
Liczba stron:
381
Język:
polski
ISBN:
9788301197889
Tłumacz:
Magdalena Rabsztyn
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Kategoria:
literatura podróżnicza
Tagi:
awamori sushi kuchnia japońska

Średnia ocen
7,0 / 10
27 ocen 11 opinii

Oceń przeczytaną książkę
Dodaj książkę do biblioteczki

Kup książkę

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama

Książki autora

Reklama

Podobne książki

Więcej
więcej

Oceny

Średnia ocen
7,0 / 10
27 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinie [11]

Sortuj:
4610
473

Na półkach: ,

O Japonii „od kuchni”.
Ciekawa historia o co raz bardziej popularnej na świecie kuchni japońskiej i wyspiarskich produktach. Booth, podróżując po Japonii, odkrywa nam znacznie więcej niż tylko sushi, ramen, sos sojowy. W ramach co raz bardziej hołubionego przeze mnie slow life bliska wydaje mi się filozofia kaizen, zmierzająca do ulepszania jakości i dążenia do perfekcji....

więcej Pokaż mimo to

564
453

Na półkach:

Wbrew temu co zapowiadał polski tytuł (i nieco mniej oryginalny "The Meaning of Rice: And Other Tales from the Belly of Japan") całość okazała się opowiastkami o podróży kulinarnej przez Japonię w stylu historii prowansalskich Petera Mayla, choć ze znacznie mniejszą dawką humoru.

Booth przemierza kolejne wyspy japońskie z rodziną szukając lokalnych specjałów, wracając do...

więcej Pokaż mimo to

846
846

Na półkach:

Samozwańczy „beznadziejny japanofil, ewidentnie winny fetyszyzowania wielu aspektów japońskich kulinariów i kultury” – jak sam siebie określił autor – wybrał się do Japonii po raz drugi!
Pierwszy raz odwiedził ją w 2007 roku, a efektem tego była książka „Sushi i cała reszta”, która doczekała się ekranizacji w postaci serialu. Autor często powoływał się na odcinki tego...

więcej Pokaż mimo to

Reklama
183
167

Na półkach:

W sumie jest to klon poprzedniej książki - Anglik,smakosz i pisarz, wraz z rodziną ponownie jadą do Japonii, by odkrywać przed nami uroki jej kuchni (oraz kultury). Tyle, że 10 lat po tym, jak byli tam poprzednio. Dzieci dorosły, Japonia troszkę się zmieniła, ale nadal fascynuje autora, który z jednej strony pokazuje nam to co dobrze znamy (sushi, yakitori, ramen), ale w...

więcej Pokaż mimo to

24
21

Na półkach: ,

To jest książka o jedzeniu. I to od bardzo dobrze napisanej strony.
Gościu wie, o czym pisze. Co więcej! Gościu to wszystko, o czym pisze, jadł.

Jeżeli na prawdę chcemy się dowiedzieć jak wygląda japońska kuchnia, a nie tylko jak nam się wydaje, że wygląda - to ta książka nam odpowie na 99% pytań.

Pokaż mimo to

40
40

Na półkach:

"Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia" to wspaniała podróż kulinarna po szeroko rozwiniętej kulturze restauracyjnej Japonii, ojczyzny epokowych tradycji kulinarnych. Autor poddaje kuchnie wschodu wnikliwej analizie, rozbudzając zarówno w sobie, jak i w czytelniku autentyczną ciekawość i umiłowanie do gastronomii tego regionu. Rozbudza wyobraźnie i łaknienie kubków...

więcej Pokaż mimo to

225
97

Na półkach: ,

Jeżeli kiedykolwiek zastanawiało was jak smakuje kompot z fasoli, albo czym jest tare (nie mylić z taro), to ta książka pozwoli wam się tego dowiedzieć. Dodatkowo czytelnicy będą świadkami dwóch podejść do Osaki, jak również będzie im dane pojawić się w ,,Najlepszej restauracji świata’’. Mało? Są też niedźwiedzie.

Sama książka może być brana za ‘dziennik’, gdyż opowiada o...

więcej Pokaż mimo to

2588
468

Na półkach: , , ,

"Autor wraz z rodziną zwiedził przez trzy miesiące niemal każdy zakątek Japonii, próbując tego, co jest w danym regionie najlepsze i nie cofając się przed degustacją żadnej potrawy, co czasem budziło mój podziw. Większość dań „brzmi” co prawda przepysznie i sama chętnie bym ich spróbowała, ale już do konsumpcji zepsutych ryb czy owadów trzeba wykazać się nie lada odwagą i...

więcej Pokaż mimo to

136
108

Na półkach:

Bałam się tej książki, bo obawiałam się kolejnego bzdurnego poradnika lifestyle'owego z cyklu "sekrety długowieczności Japończyków" (przyznaję bez bicia, że poprzedniej książki autora, "Sushi i cała reszta", nie czytałam). Ale skoro już dostałam ją w prezencie... Książka okazała się jednak totalnym zaskoczeniem, fascynującą podróżą (dosłownie!) przez świat japońskich...

więcej Pokaż mimo to

729
728

Na półkach: , ,

„Istnieje kilka cech, które w ciągu tych lat zauważyłem u Japończyków – chciałbym na nie zwrócić uwagę moich synów, ponieważ zrobiły na mnie wrażenie, a są coraz rzadsze na Zachodzie: to zaangażowanie, obowiązkowość, pracowitość, dyscyplina, determinacja.”


Jaka jest ta książka? Zapytała mnie koleżanka, kiedy będąc u mnie przypadkiem na kawie, zauważyła ją na półeczce....

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    59
  • Przeczytane
    32
  • Posiadam
    11
  • Podróże
    2
  • Japonia
    2
  • Japonia
    2
  • 2019
    2
  • Domowa biblioteka
    1
  • Popularnonaukowe
    1
  • Nippon
    1

Reklama

Reklama
Reklama

Tu pojawią się rekomendacje dla ciebie

Aby zobaczyć rekomendacje oceń 20 książek w serwisie

Oceń

Wypożycz z biblioteki

Reklama

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia


Mogą Cię również zainteresować

Reklama

Przeczytaj także

zgłoś błąd