Kiedy ciało mówi nie. Koszty ukrytego stresu

Okładka książki Kiedy ciało mówi nie. Koszty ukrytego stresu Gabor Maté
Okładka książki Kiedy ciało mówi nie. Koszty ukrytego stresu
Gabor Maté Wydawnictwo: Czarna Owca nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
When The Body Says No: The Cost of Hidden Stress
Tagi:
psychologia choroby uzależnienie

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze Daniel Maté, Gabor Maté
Mit normalnośc... Daniel Maté, Gabor ...
Okładka książki Więź. Dlaczego rodzice powinni być ważniejsi od kolegów Gabor Maté, Gordon Neufeld
Więź. Dlaczego... Gabor Maté, Gordon ...

Daję wypośrodkowaną ocenę nie dlatego, że książka jest "przeciętna", wręcz przeciwnie: jest porywająca, świetnie napisana, budzące refleksje, ale jednocześnie: bazująca na uproszczeniach, niebezpieczna i prawdopodobnie stworzona przez człowieka o wielkiej presji na sławę (pokazał to jego wywiad z księciem Harrym) i jeszcze większym ego (ton nieomylności). Zgadzam się i z tymi, którzy dowodzą jej szkodliwości, i z tymi, dla których była odkrywcza. Na pewno potraktowana z dystansem i dozą krytycyzmu, pozwala się wzbogacić. W przeciwnym razie, może być wręcz groźna.

więcej Pokaż mimo to

Miejscami książka jest wartościowa, miejscami z kolei operuje ogromnymi uproszczeniami. Warto się zapoznać, ale raczej nie należy traktować jako kompendium wiedzy na temat relacji umysł- ciało.

Dla mnie książka niebezpieczna tandetna i upraszczająca.
Niebezpieczna- bo w pewnych momentach zaznacza ze badania nic nie dają, ze czasami psychoterapia lepsza niż leczenie raka, mam nadzieje ze ten lekarz nie ma na sumieniu jakiegoś ludzkiego życia.
Tandetna- w wielu kwestiach. Po pierwsze dialogi- pacjent z którym rozmawia dokładnie powtarza słowa teori które głosi lekarz, sam dochodzi po sekundzie do identycznych teorii.
Przy zdaniu, ze Reagan w wieku (ups ) 83 lata dostał Alzheimera bo tata raz się opil i zrobił mu wstyd, zaczęłam się śmiać. Albo ze kobieta ma stwardnienie rozsiane bo uwaga „ ktoś ja w dzieciństwie pomacal po nodze i ona to wyparła „
Ogólnie gniew jest zły- ten ukrywany i ten pokazywany, tylko zdrowy gniew jest ok… czyli jaki, bo nie wiem już w końcu ?
Ogólnie, nie tylko złe relacje ale tez za dobre są niebezpieczne dla zdrowia- czyli jaka relacja jest ok?
Nic nie wyniosłam z tej książki, to ze stres wpływa na nasze zdrowie to wiem od zawsze - ale sprowadzanie tak uproszczone, ze od tego ktoś dostał raka jest niebezpieczne.
Jestem na nie

Dla mnie książka niebezpieczna tandetna i upraszczająca.

więcej Pokaż mimo to

Ogromnie wartościowa, uświadamiająca, trafiająca do głębi i dająca do myślenia książka. Doskonale zbalansowana ilość przykładów do ilości merytorycznej treści. Podnosi samoświadomość i uważność na siebie, swoje emocje, słowa, relacje.
Bardzo polecam!

Bardzo polecam!

Gabor Mate zrewolucjonizował podejście do traumy i jej wpływu na nasze życie zarówno fizyczne i psychiczne. Poświecił swoje życie na badanie tego zagadnienia. Polecam zarówno psychoterapeutą jak i osoba w terapii.

Autor tłumaczy jak tłumione emocje negatywnie wpływają na zdrowie psychiczne oraz fizyczne powodując wiele chorób.

Poznajemy również zasady zdrowienia:
- Akceptacja: czyli akceptujemy stan rzeczy taki jaki jest.
- Świadomość: emocjonalna akceptacja sytuacji, które nas spotkały. Odzyskanie utraconej zdolności postrzegania rzeczywistości emocjonalnej.
- Przeżywanie gniewu: nie wypieranie, nie wybuchanie, ale PRZEŻYWANIE.
- Autonomia: potrzeba autonomii, samodecydowania, wolności psychicznej i mentalnej.
- Więź: prawdziwe wsparcie emocjonalne od bliskich osób lub osoby.
- Asertywność: nie wymaga akcji, ani reakcji. Chodzi o BYCIE.
- Zdrowie opiera się na trzech filarach: ciało, duch, psychika.

Czego nie wiedziałam podczas zakupu książki: napisana została w 2003, a wszystkie przytoczone w niej badania (choć obszerne i satysfakcjonujące) pochodzą późnych lat 90' oraz początku 2000'. Polskie wydanie jest z 2022 roku.

Poznajemy również zasady zdrowienia:
- Akceptacja: czyli akceptujemy stan rzeczy taki jaki jest.
- Przeżywanie gniewu:...

Na półkach: , , , , ,

No nie. Podszedłem do tej książki, jako lekarz, z otwartym umysłem. Zdecydowaniw zgadzam się, że stres i szeroko pojęty dobrostan psychiczny mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i nie da się odseparować tegoż dobrostanu od "zdrowia somatycznego". Natomiast ta książka z koincydencji tworzy mocno uproszczone związki przyczynowo-skutkowe, a na trudne problemy proponuje proste rozwiązania - bez odpowiedniego poparcia w nauce. Poza tym książka ta ma już w momencie wydania w Polsce prawie 20 lat, więc jest mocno nieaktualna...

Uważam, że ta pozycja może być nawet niebezpieczna dla laika - bo o ile ja sobie przez znajomość patofizjologii i podstaw medycyny odsieję ziarna od plew, to osoba spoza środowiska medycznego może odnieść wrażenie, że oto pojawił się wreszcie lekarz, który "mówi, jak jest", a cała reszta to "spisek big pharmy"... Nie, tak to nie działa. Proste teorie zawarte w tej pozycji kuszą, ale ich weryfikacja wymaga dalszych badań.

Ja osobiście zakończyłem lekturę na fragmencie w którym poddane w wątpliwość zostało leczenie raka prostaty i badania przesiewowe w tym kierunku - to jest skandal i każdego mężczyznę, który po lekturze tej książki odwlecze badania przesiewowe i zachoruje, autor będzie miał na sumieniu!!!

więcej Pokaż mimo to

Ocena książki 5/10. Jak dla mnie momentami męcząca. Za dużo informacji w jednym zdaniu. Za dużo zdań wielokrotnie złożonych które wybijały z rytmu.

Daję 10 książkom, które coś zmieniają i ona taka właśnie jest. Ciężka pozycja, dużo trudnych historii ludzkich i zaznaczony wspólny czynnik, jakim jest stres. Polecam, bo uczy żeby go nie bagatelizować

Teamat i opinie do tej książki skierowały mnie do jej przeczytania . Natomiast to co w niej jest zupełnie nie trafia do mnie , ogólnie książka bardzo ciężka w przekazie jak ktoś napisał męcząca. Pokazująca historie ludzi którzy mieli ciezkie traumy w dzieciństwie i doprowadziło ich to do stresu i nowotworów .

• Chcę przeczytać
  • 2022
  • Chcę w prezencie
  • Legimi
  • Ulubione

Gabor Maté Ciało a stres. Jak uniknąć fizycznych kosztów ukrytego stresu Zobacz więcej
Gabor Maté Kiedy ciało mówi nie. Koszty ukrytego stresu Zobacz więcej
Gabor Maté Kiedy ciało mówi nie. Koszty ukrytego stresu Zobacz więcej