Krew elfów

Okładka książki Krew elfów Andrzej Sapkowski
Okładka książki Krew elfów
Andrzej Sapkowski Wydawnictwo: superNOWA Cykl: Wiedźmin Geralt z Rivii (tom 3) fantasy, science fiction
Wiedźmin Geralt z Rivii (tom 3)
Wydawnictwo:
superNOWA
2014-10-28
1999-01-01
2009-05-01
Tagi:
Wiedźmin Geralt elfy magia potwory literatura polska

Patronaty LC

Książki autora

Wysłuchałam audiobooka. Historia zajmująca i pełna zwrotów akcji a wykonanie wybitne.

Pierwszy tom Sagi świetnie nakreśla relacje Geralta i Ciri. Dodatkowo budująca się więź między Yennefer a młodą wiedźminką jest wzruszająca, jeden z bardziej emocjonalnych wątków w całej Sadze. Otoczka fantasy świetnie uwypukliła mankamenty naszego świata, za co serdecznie Panu Sapkowskiemu dziękuję. Nikt tak nie snuje opowieści jak on.

,,Krew elfów" jest to bardzo udana książka z uniwersum Wiedźmina, która otwiera główną sagą(nielicząc opowiadań). Oczywiście żeby zrozumieć co się dzieje w krwi elfów należy przeczytać zbiory opowiadań: ,,Ostatnie życzenie" (Tom 1),,,Miecz przeznaczenia" (Tom 2).

Tom 3 ukazuje nam historię, która jest przemyślana, rozwijająca nam postacie i wątki. Potrafiąca wzruszyć, zasmucić, rozbawić, a przede wszystkim wciągnąć w ten świat.

Jedynym mankamentem są niektóre wątki, które proszą się aby je bardziej rozwinąć.

Książka trzyma rewelacyjny poziom jaki ukierunkowały zbiory opowiadań. Książka godna polecenia.

więcej Pokaż mimo to

Dla mnie historia Wiedźmina to świetna zabawa i rozrywka otoczona magią. Czytam dalsze tomy w dalszych zachwytach.

Późno rozpocząłem zapoznawanie się z książkami pana Sapkowskiego.
Podoba mi się, wchodzę w to.

Późno rozpocząłem zapoznawanie się z książkami pana Sapkowskiego.
Krew Elfów to ciekawy przypadek - fabuły, plot twistów, zaskakujących rozwiązań mamy tu jak na lekarstwo ale za to otrzymujemy barwne postacie, intrygujące relacje między nimi a do tego bardzo dużo mądrych i frapujących spostrzeżeń ukrytych między wierszami. Do tego barwny język i nienachalna ekspozycja....

IG:ksiazki_wloczykija
W „Krew Elfów” saga Geralta z Rivii nabiera nowego wymiaru, zagłębiając się w zawiłości otaczającego go świata. Pisarstwo Sapkowskiego jest równie ostre jak ostrze Geralta, rzeźbiąc bogaty gobelin intrygi, namiętności i zamieszania. Tempo powieści jest celowe, pozwalając na skrupulatne budowanie świata i rozwój postaci, które wciągają czytelników w królestwo, w którym elfy, ludzie i czarownicy walczą o władzę i przetrwanie.

Sercem książki jest eksploracja rasy, uprzedzeń i konsekwencji historii. Sapkowski zręcznie porusza się po napięciach między ludźmi a elfami, ujawniając głębokie blizny pozostawione przez dawne konflikty i uprzedzenia społeczne. Gdy bohaterowie zmagają się z własnymi uprzedzeniami i lojalnością, czytelnicy są zachęcani do zastanowienia się nad podobieństwami między światem fikcyjnym a naszym, w którym duchy historii nadal kształtują teraźniejszość.

Postać Geralta ewoluuje dalej. Chociaż jego waleczność jako łowcy potworów jest niezaprzeczalna, odnajduje się w roli, której nigdy się nie spodziewał: postać ojca dla Ciri, młodej dziewczyny o niezwykłym potencjale. Przedstawienie przez Sapkowskiego wewnętrznej walki Geralta, by kierować swoimi uczuciami i obowiązkami, dodaje warstw głębi postaci, która jest już bogata w złożoność. Interakcje Geralta z Ciri są przejmujące i szczere, oddając istotę mentoringu i więzi wykutych pośród chaosu.

Eksploracja magii w książce jest równie fascynująca. Oczami Yennefer i innych czarodziejów czytelnicy są zaproszeni do odkrywania zawiłości świata, w którym magia jest zarówno darem, jak i przekleństwem. Przedstawienie przez Sapkowskiego magii jako miecza obosiecznego, zdolnego zmieniać przeznaczenie i deprawować dusze, dodaje warstwę moralnej dwuznaczności, która rezonuje ze współczesnymi obawami dotyczącymi władzy i jej konsekwencji.

Zręczne operowanie przez Sapkowskiego wieloma perspektywami wzbogaca narrację. Od politycznych manewrów różnych frakcji po eteryczne kontemplacje czarowników, każdy punkt widzenia dodaje historii odrębny smak, przyczyniając się do jej złożoności i głębi. Konstrukcja świata jest równie imponująca, z żywymi opisami, które przenoszą czytelników do tętniących życiem miast, bujnych krajobrazów i starożytnych ruin.

Ta książka, to symfonia sprzecznych emocji i wielkich ambicji. Sapkowski tworzy narrację, która zręcznie bada ludzką kondycję przez pryzmat fantastycznej krainy. Jest to opowieść, która rezonuje z tematami tożsamości, miłości i nieustannej walki o wolność, osadzona na tle świata balansującego na krawędzi zmian.

Autor po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzem mrocznej fantastyki, fascynując czytelników opowieścią, która jest zarówno lustrem, jak i portalem do naszej własnej rzeczywistości. Ta książka jest świadectwem trwałej mocy opowiadania historii, która przenosi nas do innych światów, rzuca wyzwanie naszym perspektywom i rozpala naszą wyobraźnię.

IG:ksiazki_wloczykija

🌟🗡️ "Krew Elfów" - Magia, Miecz i Tajemnica w Świecie Sapkowskiego 🌲✨

Andrzej Sapkowski, mistrz słowa i twórca niezwykłego świata, wciąga nas w kolejne rozdziały przygód Geralta z Rivii i jego niezwykłej uczennicy Ciri. "Krew Elfów" to kolejna kropla w ogromnym oceanie sagi, która unosi nas na fali magii, wojen i niezliczonych tajemnic. Sapkowski to nie tylko pisarz, to wizjoner, który zrodził niezapomniane postaci i wszechświat pełen detali. 📜🔮

Geralt, niezłomny wiedźmin, i Ciri, Dziecko-Niespodzianka, osiedlają się w warowni wiedźminów, gdzie Ciri uczy się sztuk walki i magii. Jednak jej niezwykłe zdolności budzą obawy i konieczność współpracy z tajemniczą czarodziejką. Świat pełen niebezpieczeństw i intryg, a także narastające zagrożenie wojennym konfliktem, sprawiają, że bohaterowie nie mają momentu spokoju. 🗡️🌍

W "Krewi Elfów" Sapkowski eksploruje nie tylko walkę między rasami i potężnymi stworzeniami, ale także wewnętrzne konflikty postaci, ich wybory i motywacje. Sprawia, że mamy wrażenie, że to nie tylko świat fantastyczny, ale odbicie naszego własnego, z jego trudnymi decyzjami i moralnymi dylematami. 🤔❤️

Sapkowski rzuca nas w wir politycznych intryg, ukrytych sojuszy i zagadek, co sprawia, że "Krew Elfów" to prawdziwa uczta dla umysłu. Jego styl poetycki i niebanalny humor ożywiają świat, a dialogi pełne są błyskotliwości. Mimo to czasami autor mógłby bardziej skupić się na tempie akcji, co nieco hamuje dynamikę czytania. 📖🕰️

Podsumowując, oceniam "Krew Elfów" na 7/10. To wciągająca kontynuacja przygód Geralta i Ciri, pełna mądrości, emocji i wyjątkowych postaci. Sapkowski zdołał stworzyć opowieść, która trzyma w napięciu, choć czasami delikatnie traci rytm. Mistrzowski opis świata i psychologii postaci wciąga nas w swoje magiczne sidła. 🌌🔥

🌟🗡️ "Krew Elfów" - Magia, Miecz i Tajemnica w Świecie Sapkowskiego 🌲✨

więcej Pokaż mimo to

"Krew elfów" stanowi ciekawy paradoks - z jednej strony kontynuacja opowiadań, z drugiej pierwszy tom sagi. Można powiedzieć, że mamy tutaj typowe rozstawienie pionków. Fabuły zbyt wiele tutaj nie ma - wprowadzone są nowe postaci, przedstawione jest dużo zależności politycznych. Można powiedzieć, że czytając wiemy, że niebawem (w kolejnych tomach) coś się wydarzy, nie wiemy jeszcze co, ale bardzo na to czekamy...
Centralną postacią, na której skupia się fabuła jest oczywiście Ciri. Bardzo doceniam wątek Yennefer w tej książce - przedstawiona jest w końcu nie jako kapryśna kochanka, a surowa, lecz mimo to czuła opiekunka dziewczynki, dzięki czemu jeszcze bardziej polubiłam tę postać. Paradoksalnie Geralta w tej książce jest niewiele i nie uczestniczy w większości opisanych kluczowych wydarzeniach.
Bardzo podoba mi się, jak Sapkowski spokojnie dawkuje emocje, nie wspominając już o humorze, który bardzo mi leży, a scena jak Tris ustawia wiedźminów do pionu - mistrzowska.

Audiobook(słuchowisko)/Książka 7/10

Pełna opinia po ostatnim tomie. Na razie potwierdza się to co napisałem wcześniej. Dwa pierwsze tomy opowiadań są po prostu lepsze. Choć sama saga nie jest zła, to odstaje wyraźnie.
Dużo więcej polityki, rozważań, takie ble ble ble.

10 - Arcydzieło;
3 - Skończyłem z musu;
2 - Tragedia;
1 - Gorzej niż tragedia, nie wiem jak skończyłem;

Audiobook(słuchowisko)/Książka 7/10

Dużo więcej polityki, rozważań, takie ble ble ble.

10 - Arcydzieło;
5 - Średnia;
4 - Taka se;
3 -...

więcej Pokaż mimo to

Wielki początek głównej sagi o wiedźminie, jak spora część ludzi postanowiłam wrócić do tej sagi po obejrzeniu jakże wybitnego tworu netflixa, jak dobrze po latach było sobie przypomnieć jak dobre są książki Sapkowskiego i jaki kontrast robią do serialowego tworu netflixa. ,,Krew Elfów" to początek przygód tych kultowych postaci, z Geraltem i Ciri na czele. Tę powieść można zacząć czytać bez znajomości wcześniejszych opowiadań w końcu jeśli chodzi o chronologię to właśnie ta część jest tą pierwszą, niby sięgnęłam po nią ponownie tylko by przypomnieć sobie niektóre momenty ale skończyło się na tym że nie potrafiłam się od niej odkleić.

• Przeczytane
    57 764