Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Dzieje smaku

Wydawnictwo: Sens
7,5 (8 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
1
9
2
8
0
7
3
6
1
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
83-86944-44-7
liczba stron
200
słowa kluczowe
humor, anegdoty, kuchnia
język
polski
dodała
Edyta

Pierwsze lata dzieciństwa, które pamiętam, były czasami niedostatku. Mieszkaliśmy w maleńkich sublokatorskich pokojach domu w oficynie przy ulicy Czarnowiejskiej w Krakowie. Rodzice byli bez pracy. Tata siedział cale dnie w kąciku zagrodzonym szafa, co nazywało się gabinetem, i zarabiał na spłacenie wiecznych pożyczek tłumaczeniem z niemieckiego opasłej "Historii filozofii chrześcijańskiej"...

Pierwsze lata dzieciństwa, które pamiętam, były czasami niedostatku. Mieszkaliśmy w maleńkich sublokatorskich pokojach domu w oficynie przy ulicy Czarnowiejskiej w Krakowie. Rodzice byli bez pracy. Tata siedział cale dnie w kąciku zagrodzonym szafa, co nazywało się gabinetem, i zarabiał na spłacenie wiecznych pożyczek tłumaczeniem z niemieckiego opasłej "Historii filozofii chrześcijańskiej" Bohnera i Gilsona.

 

źródło opisu: nota wydawcy

źródło okładki: wydawca

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (63)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 534
Erised | 2015-02-28
Na półkach: 2015, Przeczytane
Przeczytana: 22 lutego 2015

Książka to zbiór felietonów, które autor publikował uprzednio na łamach m.in. "Kuchni", tak więc ku mojemu zaskoczeniu część z nich brzmiała dla mnie dość znajomo. Stomma zabiera nas w podróż po stołach, kuchniach, zapleczach, restauracjach i knajpach oraz wszelakich gustach. Daje o sobie znać jego frankolifizm - kuchnia francuska postawiona jest na świeczniku, potrawy i napitki jej przynależne rozpatruje się najuważniej a bohaterowie to w znakomitej większości postaci z panteonu francuskich bohaterów. Czyta się ją lekko i przyjemnie, niekiedy kręcąc głową nad wychylającą tu i ówdzie megalomanią autora ale zawsze - smacznie. Miłośnikom gatunku traktującego o kuchni - bardzo polecam, pozostałym - mniej, choć zawsze warto.

książek: 448
rockette | 2015-12-06
Na półkach: Przeczytane
książek: 176
Sigyn | 2014-09-18
Na półkach: Przeczytane
książek: 242
pozytywka | 2013-03-17
Na półkach: Przeczytane
książek: 150
thesolitaryman | 2012-10-29
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 82
atar | 2012-01-24
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
książek: 799
figgin | 2011-01-10
Na półkach: Przeczytane
książek: 1011
Buleck | 2016-07-23
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 24
LadyGrey | 2016-06-26
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 53 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd