rozwińzwiń

Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

Okładka książki Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku Max Miller
Okładka książki Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku
Max Miller Wydawnictwo: HI:STORY kulinaria, przepisy kulinarne
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
HI:STORY
Data wydania:
2023-10-16
Data 1. wyd. pol.:
2023-10-16
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381353434
Tłumacz:
Monika Skowron
Średnia ocen

8,8 8,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,8 / 10
24 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1677
1676

Na półkach: ,

Przepięknie wydana w twardej oprawie. Przed wami książka kucharska a w niej sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku. Książkę napisał amerykański kucharz i youtuber, który był również aktorem głosowym. Wewnątrz mamy odtworzone dawne przepisy i związane z nimi historie. Dzieli się na kilka działów, pierwszym jest Świat starożytny, drugim Wyspy Brytyjskie, następnie Europa kontynentalna, Bliski i daleki Wschód oraz Nowy Świat. Poznając powód napisania tej książki kolejny raz przekonałam się, że było dla niego zaplanowane to, czego dokonał, ale by poznać więcej szczegółów musicie przeczytać ją sami:-)
Powiem wam, że ta książka totalnie mnie zaskoczyła. Po pierwsze, nie wiedziałam, że na świecie istniało takie zwierzę jak owca gruboogonowa, której ogon wyglądał jak zaokrąglona końcówka wielkiego aligatora! W tym poznałam też przepis na gulasz jagnięcy. Opisany został przedział na porcje i czas wykonania, a później sam przepis, który był bardzo dokładny i nawet jeśli coś wychodziło by nie tak, to i na to było zwrócenie uwagi. Co ciekawe, przepisy z 1740 roku p.n.e. zapisywane były na babilońskich tabliczkach w ogromnie skrótowej wersji. Strona 22 zaserwowała mi wiedzę na temat ciasta z orzechów tygrysich, a po drugiej stronie receptura była przedstawiona obrazkowo i to na ścianach grobowca Rechmirego, wezyra i głównego doradcy faraonów. Oczywiście te przepisy nie są ustawione chronologicznie. Ciekawostką była też dla mnie magiczna mikstura z 700 roku p.n.e. ze starożytnej Grecji, która pozwalała na obcowanie z bogami, czyli takie dzisiejsze narkotyki. Oprócz apetycznych zdjęć dotyczących przepisów ujrzymy też zdjęcia ważnych w dawnych okresach ludzi, obrazów, monet, restauracji, jaskiń, grobowców, kodeksów, kuchni, zajęć z gotowania oraz władców. Dawne fotografie są hipnotyzujące, gdyż nigdy wcześniej o tych wydarzeniach nie słyszałam, a zdjęcia dań niemal wydzielają z siebie cudowny aromat. Pięknie opisana, zaczynając od suchego przepisu na tabliczce, opisu jak wykonać prawidłowo, po ciekawostki z czasu i historii z daniem serwowanym w tamtym okresie czasu. Mądra, pouczająca i zachwycająca!

Przepięknie wydana w twardej oprawie. Przed wami książka kucharska a w niej sześćdziesiąt pięć oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku. Książkę napisał amerykański kucharz i youtuber, który był również aktorem głosowym. Wewnątrz mamy odtworzone dawne przepisy i związane z nimi historie. Dzieli się na kilka działów, pierwszym jest Świat starożytny, drugim Wyspy...

więcej Pokaż mimo to

avatar
438
372

Na półkach:

Apetyczna książka zawierająca 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku. Receptury, choć z dawnych czasów, mają składniki bardzo popularne oraz takie, których może nie używamy w codziennym gotowaniu, ale bez problemu znajdziemy je w sklepach zielarskich albo w internecie np. mielona asafetyda. Oprócz aromatycznych i apetycznych przepisów w książce znajdziecie wiele ciekawych legend i historii związanych z niektórym produktami np. z Sucharami lub Pierwsze receptury wina korzennego.

Książka jest skarbnicą wiedzy o smakach z odmiennych okresów i różnych części świata. Podczas czytania oddamy się w kulinarną podróż na Wyspy Brytyjskie, do gorącego Meksyk, upalnych Włoch, czy kolorowych Indii, a to wszystko w przepięknej oprawie wzbogacone cudownymi fotografiami.

Apetyczna książka zawierająca 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku. Receptury, choć z dawnych czasów, mają składniki bardzo popularne oraz takie, których może nie używamy w codziennym gotowaniu, ale bez problemu znajdziemy je w sklepach zielarskich albo w internecie np. mielona asafetyda. Oprócz aromatycznych i apetycznych przepisów w książce znajdziecie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
2322
2306

Na półkach:

65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

A jakby tak połączyć kuchnie i historie? Jeśli ciekawi was choć jeden z tych tematów, to świetnie, jeśli oba, trafiliście idealnie.

Mamy tutaj przepisy wprost z dawnych czasów, ale dostosowane do współczesności. Może naleśniki XVII wieku? W tej książce znajdziemy ponad 60 przepisów, opatrzonych apetycznie wyglądającymi zdjęciami, sposobem przygotowania i oczywiście ciekawostką historyczną.

Dzięki tej książce możemy bardzo wiele dowiedzieć się o kuchni z przeszłości, a także wypróbować nowe przepisy. Bardzo interesujące.

65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

A jakby tak połączyć kuchnie i historie? Jeśli ciekawi was choć jeden z tych tematów, to świetnie, jeśli oba, trafiliście idealnie.

Mamy tutaj przepisy wprost z dawnych czasów, ale dostosowane do współczesności. Może naleśniki XVII wieku? W tej książce znajdziemy ponad 60 przepisów, opatrzonych apetycznie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
76
74

Na półkach:

Niesamowita książka kucharska z mnóstwem wspaniałych przepisów z oryginalnymi historycznymi recepturami. Książka mająca na celu "wskrzeszenie historii" w naszej kuchni - jak pisze autor, który zajął się odtwarzaniem historycznych receptur. Przy każdym przepisie znajduje się wersja oryginalna oraz współczesna.
Podróż rozpoczynamy w ŚWIECIE STAROŻYTNYM. Babilon, Egipt, starożytna Grecja, Sparta, republika rzymska. Mnie kusi ciasto z orzechów tygrysich oraz gulasz jagnięcy. W kolejną podróż udamy się w kierunku WYSP BRYTYJSKICH. Tu Anglia i piernik, tarta z brie, naleśniki i lody parmezanowe zrobiły na mnie największe wrażenie. Lada chwila święta więc może przyda Wam się przepis na świąteczny pudding? Mnie z pewnością kusi gulasz irlandzki. Następnie EUROPA KONTYNENTALNA i na samym początku kłaniają się Włochy, a wraz z nimi lasagne czy placek jabłkowy na jesienne wieczory, a może macie ochotę na lemoniadę we Francji lub zupę cebulową? BLISKI I DALEKI WSCHÓD to kolejny przystanek w tej historycznej smakowitej podróży. Indie, państwo Wielkich Mogołów, Chiny dynastii Ming, Egipt oraz NOWY ŚWIAT i podróż do Meksyku i pyszna czekolada Azteków, koktajl z ginem czy likier jajeczny w Stanach Zjednoczonych.
Książce uroku dodają piękne zdjęcia oraz mnóstwo ciekawostek historycznych, autor w doskonały sposób odtwarza starożytne i historyczne przepisy "przywracając do życia dania z przeszłości". Zapoznajcie się z 65 przepisami - naprawdę warto.

Niesamowita książka kucharska z mnóstwem wspaniałych przepisów z oryginalnymi historycznymi recepturami. Książka mająca na celu "wskrzeszenie historii" w naszej kuchni - jak pisze autor, który zajął się odtwarzaniem historycznych receptur. Przy każdym przepisie znajduje się wersja oryginalna oraz współczesna.
Podróż rozpoczynamy w ŚWIECIE STAROŻYTNYM. Babilon, Egipt,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
22
14

Na półkach:

Nigdy nie byłam fanką książek kucharskich ;) Mam ich kilka na półce, a sięgam po nie sporadycznie. Ale „Historia od kuchni“ to nie jest zwykła książka kucharska, a arcydzieło wydawnicze! Jej autor, Max Miller, to youtuber i kucharz amerykański. Prowadzi kulinarno-historyczny program „Tasting History”.
Książka jest pełna przepisów sięgających od starożytności do 1914 roku. Receptury podzielone są regionami świata. Każdą poprzedzają ciekawe opowieści, które czyta się jednym tchem. Znajdziemy tutaj też przepiękne zdjęcia nie tylko potraw, ale i dzieł sztuki. Autor dostosował dawne przepisy do kuchni współczesnej, dzięki czemu wszystko, co proponuje, jesteśmy w stanie ugotować sami w domu.
„Historia od kuchni” pięknie prezentuje się na półce i nawet jeśli nie lubicie gotować, warto do niej zajrzeć, chociażby po to, żeby przeczytać niesamowite anegdoty i historyczne ciekawostki poprzedzające każdy przepis. Ta książka to prawdziwe dzieło sztuki!

Nigdy nie byłam fanką książek kucharskich ;) Mam ich kilka na półce, a sięgam po nie sporadycznie. Ale „Historia od kuchni“ to nie jest zwykła książka kucharska, a arcydzieło wydawnicze! Jej autor, Max Miller, to youtuber i kucharz amerykański. Prowadzi kulinarno-historyczny program „Tasting History”.
Książka jest pełna przepisów sięgających od starożytności do 1914 roku....

więcej Pokaż mimo to

avatar
765
48

Na półkach:

Dzisiaj, kiedy dostęp do egzotycznych smaków, przepisów i próbowania nowych potraw jest tak prosty - książka taka jak ta jest wspaniałą podróżą do miejsca w którym jesteśmy. Tak jak wszystko, kuchnia ma też swoje źródła, pierwotne przepisy, z których potrawy ewoluowały, by dzisiaj cieszyć smakiem w obecnych formach. Warto poznać te miejsca z których kuchnia rozkwita. Ta kulinarna podróż Maxa Milelra, od starożytności do XX wieku, okraszona przepięknymi zdjęciami i ciekawostkami historycznymi jest niewątpliwie smaczkiem na rynku czytelniczym. Zwłaszcza dla amatorów gotowania!

Dzisiaj, kiedy dostęp do egzotycznych smaków, przepisów i próbowania nowych potraw jest tak prosty - książka taka jak ta jest wspaniałą podróżą do miejsca w którym jesteśmy. Tak jak wszystko, kuchnia ma też swoje źródła, pierwotne przepisy, z których potrawy ewoluowały, by dzisiaj cieszyć smakiem w obecnych formach. Warto poznać te miejsca z których kuchnia rozkwita. Ta...

więcej Pokaż mimo to

avatar
271
258

Na półkach: ,

Max Miller, amerykański kucharz i youtuber, słynie ze swojego kanału gdzie łączy treści kulinarne i historyczne. Teraz postanowił przelać swoją wiedzę na papier. Jego książka "Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku" to bardzo ciekawa pozycja. Oprócz przepisów znajdziecie tu mnóstwo ciekawostek historycznych. Dla mnie zaskoczeniem było to,że już w starożytności ludzie spisywali przepisy na tabliczkach.

W książce znajdziemy przepisy ze starożytności, Wysp Brytyjskich, Europy kontynentalnej, Bliskiego i Dalekiego Wschodu oraz Nowego Świata. Każdy przepis zawiera listę składników, ilość porcji oraz dokładny opis przygotowania i ile czasu na to przygotowanie trzeba poświęcić. Do tego wszystkiego twarda oprawa i przepiękne zdjęcia, czego chcieć więcej. Nic tylko gotować:)

Urzekła mnie ta pozycja, dawno nie spotkałam się z tak pięknym wykonaniem. Podoba mi się również podróż kulinarna w odległe czasy. Myślę,że każdy znajdzie tu coś dla siebie, czy to smaczne danie, czy nieznaną ciekawostkę historyczną.

Serdecznie polecam!

Max Miller, amerykański kucharz i youtuber, słynie ze swojego kanału gdzie łączy treści kulinarne i historyczne. Teraz postanowił przelać swoją wiedzę na papier. Jego książka "Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku" to bardzo ciekawa pozycja. Oprócz przepisów znajdziecie tu mnóstwo ciekawostek historycznych. Dla mnie zaskoczeniem było...

więcej Pokaż mimo to

avatar
6
6

Na półkach:

Książka, która przenosi nas w czasie i w odległe miejsca. Można się delektować anegdotami i przepisami, ja jestem zachwycona - ta książka ma szczególne miejsce w mojej biblioteczce 🙂

Książka, która przenosi nas w czasie i w odległe miejsca. Można się delektować anegdotami i przepisami, ja jestem zachwycona - ta książka ma szczególne miejsce w mojej biblioteczce 🙂

Pokaż mimo to

avatar
2611
2290

Na półkach: , , ,

"Mówi się, że historię piszą zwycięscy, ale z mojego doświadczenia wynika, że historię piszą ci, którzy zapisują różne sprawy, a jedzenie nie jest żadnym wyjątkiem”.

Autor jest amerykańskim kucharzem i youtuberem prowadzącym program kulinarno-historyczny Tasting History. W swojej książce zgromadził ponad sześćdziesiąt przepisów z całego świata, stare receptury “unowocześnił” dostosowując je do dzisiejszych potrzeb. Przepięknie wydana, w twardej oprawie, z apetycznie wyglądającymi zdjęciami robi bardzo pozytywne wrażenie, wręcz kusi, by od razu wsiąść się za gotowanie. Liczne ciekawostki, każde danie zawiera zarys historyczny, listę składników, czas wykonania, porcje, wskazówki kucharza.

Zaczynamy od starożytności, trafiamy na pierniki wypiekane za czasów Elżbiety I Tudor, był to w ówczesnych czasach prawdziwy rarytas. Mamy przepisy ze starożytnego Rzymu, Wysp Brytyjskich, Europy, Bliski i Daleki Wschód. Desery, ciasta, ciasteczka, dania mięsne i bezmięsne, przeróżne napoje, aromaty przypraw.

Napisana z pasją, szczyptą wyważonego, dobrego humoru, wiedzą historyczną i przepięknymi, kolorowymi zdjęciami. Nic tylko się delektować. Jestem pewna, że ta pozycja Was pozytywnie zaskoczy. Serdecznie polecam!

"Mówi się, że historię piszą zwycięscy, ale z mojego doświadczenia wynika, że historię piszą ci, którzy zapisują różne sprawy, a jedzenie nie jest żadnym wyjątkiem”.

Autor jest amerykańskim kucharzem i youtuberem prowadzącym program kulinarno-historyczny Tasting History. W swojej książce zgromadził ponad sześćdziesiąt przepisów z całego świata, stare receptury...

więcej Pokaż mimo to

avatar
5688
731

Na półkach: , , , , ,

Maxa Millera nie trzeba mi przedstawiać w żaden sposób - od samego początku istnienia jego kanału na YT "Tasting History with Max Miller", a później kanału na Discordzie - śledziłam jego przepisy i sposób, w jak fascynująco opowiada historię... od kuchni. Jako miłośniczka historii, ale i domowy kuchcik, no wiadomo, przepadłam.
Dlatego, kiedy tylko na swoim kanale ogłosił, że wydaje książkę, już wiedziałam, że stanę na głowie, ale ją będę miała. Jaką więc radość miałam, kiedy dowiedziałam się, że zostanie wydana w Polsce!
65 świetnych przepisów, z czego kilka już wytestowałam (ryba! Ahhh, ryba!),do tego szczypta historii - czego chcieć więcej? Może tylko samego Maxa, który swoim niesamowicie ciepłym głosem by mi czytał te przepisy? :D Nie można mieć wszystkiego, wiem.
Sama pozycja jest absolutnie rewelacyjna. Przepięknie wydana, w twardej oprawie, ze wspaniałymi zdjęciami i rycinami, przenosi nas w przeszłość z taką lekkością, jak mało która książka kucharska. Przepisy nie są skomplikowane, nie wymagają wiedzy tajemnej na poziomie co najmniej gwiazdki "Miszlena" ;),a dodatkowa garść ciekawostek, jakie z danym daniem się wiążą - pozwalają świetnie zaskoczyć gości.
Zdecydowanie, pozycję tę polecam wszystkim, nie tylko pasjonatom historii i gotowania. Bo każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Maxa Millera nie trzeba mi przedstawiać w żaden sposób - od samego początku istnienia jego kanału na YT "Tasting History with Max Miller", a później kanału na Discordzie - śledziłam jego przepisy i sposób, w jak fascynująco opowiada historię... od kuchni. Jako miłośniczka historii, ale i domowy kuchcik, no wiadomo, przepadłam.
Dlatego, kiedy tylko na swoim kanale ogłosił,...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    48
  • Przeczytane
    26
  • Posiadam
    4
  • Do kupienia
    2
  • Zainteresowania: Inne
    1
  • Nowość
    1
  • Kuchnia
    1
  • ZyARCHIWIZOWANE: Wyzwanie 100 książek w 2023
    1
  • Zainteresowania: Kulinaria
    1
  • Zainteresowania: Historia
    1

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także