rozwińzwiń

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują

Okładka książki Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują Michał Korkosz
Okładka książki Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Michał Korkosz Wydawnictwo: Buchmann kulinaria, przepisy kulinarne
263 str. 4 godz. 23 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Polish’d: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland
Wydawnictwo:
Buchmann
Data wydania:
2023-11-08
Data 1. wyd. pol.:
2023-11-08
Liczba stron:
263
Czas czytania
4 godz. 23 min.
Język:
polski
ISBN:
9788383193816
Średnia ocen

7,8 7,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,8 / 10
39 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
179
20

Na półkach:

Na pewno skorzystam z paru przepisów:)

Na pewno skorzystam z paru przepisów:)

Pokaż mimo to

avatar
23
1

Na półkach:

Po pierwszym przejrzeniu książki - ZACHWYT. Bardzo ciekawe przepisy, fajne połączenia smakowe.
Niestety w praktyce okazuje się, że przepisy były pisane "na kolanie", może po ciężkich imprezach... nie wnikam ;-) Chodzi o braki, przykładowo na początku przepisu pojawia się rozgrzany piekarnik do 220stopni po czym z niewiadomych przyczyn nie pojawia się on już więcej :-)
Inny przykład: przygotowujesz na początku boczniaki, i później nie ma o nich już ani słowa...

Po pierwszym przejrzeniu książki - ZACHWYT. Bardzo ciekawe przepisy, fajne połączenia smakowe.
Niestety w praktyce okazuje się, że przepisy były pisane "na kolanie", może po ciężkich imprezach... nie wnikam ;-) Chodzi o braki, przykładowo na początku przepisu pojawia się rozgrzany piekarnik do 220stopni po czym z niewiadomych przyczyn nie pojawia się on już więcej :-)
Inny...

więcej Pokaż mimo to

avatar
636
633

Na półkach: , , , , ,

Ja jestem obiema książkami Michała zafascynowana. Ma on swój sposób przedstawiania kuchni i mnie taki odpowiada. Choć nie jestem weganką to po przepisy Michała chętnie sięgam. Ma teraz chłopak swój czas i niech z niego korzysta oby jak najdłużej. Jakiś czas temu Marta Dymek rozpowszechniała weganizm wśród kucharzy a potem znikła więc niech Michał ciągnie dzieło Marty wysoko w górę. Książka jest bardzo ciekawa,, super pomysły na dania, korzystam z tych pomysłów.

Ja jestem obiema książkami Michała zafascynowana. Ma on swój sposób przedstawiania kuchni i mnie taki odpowiada. Choć nie jestem weganką to po przepisy Michała chętnie sięgam. Ma teraz chłopak swój czas i niech z niego korzysta oby jak najdłużej. Jakiś czas temu Marta Dymek rozpowszechniała weganizm wśród kucharzy a potem znikła więc niech Michał ciągnie dzieło Marty wysoko...

więcej Pokaż mimo to

avatar
63
51

Na półkach:

Michał Korkosz, w sieci znany jako Rozkoszny, to prawdziwy pasjonat gotowania. Uwielbiam oglądać, z jaką radością wyczarowuje kolejne przepyszne dania. Nieraz z sukcesem korzystałam z jego przepisów – dzięki nim oczarowałam przyjaciół między innymi nowojorskim sernikiem wartym kradzieży, tartą z konfiturą pomarańczową i czekoladowym ganache czy szarlotką na palonym maśle (na którą przepis znajdziecie również w książce Nowe Rozkoszne).

Pierwszy raz spotykam się z książką kucharską, która została podzielona na rozdziały według sposobów obróbki żywności (np. gotowanie, smażenie, fermentowanie, konfitowanie, pieczenie, grillowanie). Taki podział jest bardzo trafny, bo każda z technik sprawia, że ten sam produkt nabiera innego wymiaru smaku. Rozkoszny wskazuje, jakie produkty spożywcze warto mieć zawsze pod ręką i sugeruje, w jaki sposób najlepiej korzystać z jego książki – przy przepisach znajdziemy sporo cennych rad. Bardzo fajnym pomysłem jest rozpisanie kolejnych kroków powstawania gulaszu – z wieloma alternatywnymi doborami składników, dzięki czemu możemy stworzyć wiele wersji tego samego dania. Tak skonstruowany przepis uczy nas eksperymentować ze smakami i pozwala odkryć jedną lub kilka ulubionych wersji danej potrawy.

Autor genialnie łączy tradycję z nowoczesnością. Dzięki swojej wyobraźni z pozoru banalne produkty tak łączy, doprawia i serwuje, że stają się wykwintnym daniem.

W książce znalazły się zarówno przepisy, które znam z bloga, jak i zupełnie nowe, które mam zamiar po kolei odkrywać. Na razie wypróbowałam: „kopytka przenoszące w inny wymiar” i „epickie kotlety z soczewicy”. Kotlety wygrywają! – na pewno jeszcze nieraz je zrobię.

Ode mnie wielki szacunek dla autora za to, że wszystkie przepisy są wegetariańskie! Sama nie jem mięsa i doceniam, że Michał również nie chce przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Dla mnie ta książka jest jednak troszkę za bardzo nabiałowa, jest w niej mnóstwo masła, twarogu, śmietany. Te produkty są naprawdę pyszne, ale niestety ich produkcja również bywa okupiona cierpieniem zwierząt, dlatego warto sprawdzać, skąd dany produkt pochodzi albo starać się zastępować go wegańskim odpowiednikiem.

Warto wspomnieć, że książka jest bardzo ładnie wydana, a zdjęcia potraw sprawiają, że na sam ich widok cieknie ślinka. A zatem biorę ją pod pachę i idę do kuchni odkrywać kolejne rozkoszne przepisy. Czy tym razem wybiorę kalafiorowe krokieciki albo kakory, czy może jednak skuszę się na miso żurek? Wybór nie będzie łatwy. A Wy? Czy już nabraliście ochoty na wspólne gotowanie z Michałem?

https://papierowybluszcz.wordpress.com/2023/12/08/nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz/

Michał Korkosz, w sieci znany jako Rozkoszny, to prawdziwy pasjonat gotowania. Uwielbiam oglądać, z jaką radością wyczarowuje kolejne przepyszne dania. Nieraz z sukcesem korzystałam z jego przepisów – dzięki nim oczarowałam przyjaciół między innymi nowojorskim sernikiem wartym kradzieży, tartą z konfiturą pomarańczową i czekoladowym ganache czy szarlotką na palonym maśle...

więcej Pokaż mimo to

avatar
161
2

Na półkach:

Bardzo lubię pierwszą książkę i przepisy autora na blogu, do kilku wracam regularnie, ale ta książka jest dla mnie sporym rozczarowaniem - nie znalazłam w niej ani jednego przepisu, który by mnie przekonał aby nie zwrócić książki.

Bardzo lubię pierwszą książkę i przepisy autora na blogu, do kilku wracam regularnie, ale ta książka jest dla mnie sporym rozczarowaniem - nie znalazłam w niej ani jednego przepisu, który by mnie przekonał aby nie zwrócić książki.

Pokaż mimo to

avatar
0
0

Na półkach:

Muszę przyznać, że ogromnie mi sie nie podoba. Książka pięknie wydana, ale podział na rozdziały jest dla mnie niewygodny i nieintuicyjny a przepisy przekombinowane. Nie jestem fanką kierunku obranego przez autora, chociaż bakłażany śliwkowe bardzo smaczne.

Muszę przyznać, że ogromnie mi sie nie podoba. Książka pięknie wydana, ale podział na rozdziały jest dla mnie niewygodny i nieintuicyjny a przepisy przekombinowane. Nie jestem fanką kierunku obranego przez autora, chociaż bakłażany śliwkowe bardzo smaczne.

Pokaż mimo to

avatar
771
747

Na półkach:

Znacie profil @rozkoszny ? Nie? Ok, ja też nie.
Dopóki nie wpadła w moje ręce książka "Nowe rozkoszne" nie wiedziałam o jego istnieniu. Gotuję, zaprawiam, piekę, ale aż tak mnie to nie zajmuje. Podpatruję moje instagramowe koleżanki "kucharki", które z pasją i zamiłowaniem prezentują różne smakolyki i to mi zupełnie wystarcza. Skąd teraz takie zainteresowanie? Otóż skusiły mnie perfumy.
Z okazji premiery tej książki stworzono perfumy o zapachu szarlotki. Ciekawe? Bardzo!
I tak po prostu pomyślałam, co też takiego tworzy ten człowiek, że te perfumy... ta książka...
🍲"Nowe rozkoszne" to zbiór przepisów, które ekscytują. Autor opatrzył je wstępem, w którym zaciekawiły mnie słowa o kuchni Polaków. Jak się okazuje polski schabowy nie jest do końca polski, a przyprawy takie jak dukkah komponujemy z "lokalnych ziół". Można zatem pokusić się o użycie słowa: kuchenna wielokulturowość.
W lekturze otrzymujemy również instrukcję jak z niej korzystać. U autora, jak sam stwierdza, to co najważniejsze kryje się pomiędzy przepisami. Tutaj znajdziemy bowiem porady jak co gotować, by wydobyć to, co najcenniejsze w danym produkcie. Same przepisy podzielono na rozdziały, dla mnie niebanalnie. Mamy tu między innymi: surowe, pieczone, konfitowane, infuzowane, piklowane czy przypalane. Wzbudza ciekawość co nie?
Kolejna część wstępu dotyczy najważniejszych rzeczy w kuchni, które warto mieć pod ręką.
Reszta książki to już same przepisy opatrzone zdjęciami gotowych potraw. Przepisy obrazują nasze rodzime, polskie, współczesne gotowanie. Wcale nie takie oczywiste jak się wydaje.
🍲Wymieniłam już chyba wszystkie walory tej książki. Jeszcze zostało mi jedno. Książka jest nie tylko apetyczna w środku, ale i wydawniczo prezentuje się bardzo dobrze. Piękne wizualnie i w dotyku: okładka i strony dopełniają całości. A wisienką na torcie jest tasiemka, którą można zaznaczyć interesujący nas przepis.
Cóż mi zostaje?
Tylko polecić.
Zatem: polecam!

Znacie profil @rozkoszny ? Nie? Ok, ja też nie.
Dopóki nie wpadła w moje ręce książka "Nowe rozkoszne" nie wiedziałam o jego istnieniu. Gotuję, zaprawiam, piekę, ale aż tak mnie to nie zajmuje. Podpatruję moje instagramowe koleżanki "kucharki", które z pasją i zamiłowaniem prezentują różne smakolyki i to mi zupełnie wystarcza. Skąd teraz takie zainteresowanie? Otóż skusiły...

więcej Pokaż mimo to

avatar
909
284

Na półkach: ,

Ta książka jest rozkoszna jak ciepła cynamonowa bułeczka w zimowy poranek!

Ta książka jest rozkoszna jak ciepła cynamonowa bułeczka w zimowy poranek!

Pokaż mimo to

avatar
604
604

Na półkach:

Znajomi wiedzą, że gotowanie to moja pasja i bez tego jak bez książek trudno mi żyć.. a jeszcze lepiej jak jedno łączy się z drugim i rezonuje..
Więc premierowo u mnie w domu od wczoraj Nowe Rozkoszne.
Po ogromnym sukcesie "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami" Rozkoszny podbija stawkę drugą swoją książką. Jest tak jak się spodziewałem. Nowy poziom smaku, nowa uczta dla brzuszka. Część przepisów znam już z bloga jednak i tak na wspomnienie szarlotki na palonym maśle, pasty z bakłażana (kocham) czy choćby sernika baskijskiego obśliniam klawiaturę.
Chylę czoła za jakość wydania, okładka nie dość że przyjemna dla oka to jeszcze w dotyku niesamowita.
Zdjęcia, bajka. Dla mnie dzieło kompletne.

Znajomi wiedzą, że gotowanie to moja pasja i bez tego jak bez książek trudno mi żyć.. a jeszcze lepiej jak jedno łączy się z drugim i rezonuje..
Więc premierowo u mnie w domu od wczoraj Nowe Rozkoszne.
Po ogromnym sukcesie "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami" Rozkoszny podbija stawkę drugą swoją książką. Jest tak jak się spodziewałem. Nowy poziom smaku,...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    87
  • Przeczytane
    43
  • Posiadam
    25
  • Chcę w prezencie
    5
  • Kulinarne
    4
  • Kulinaria
    3
  • 2024
    2
  • Teraz czytam
    2
  • Ulubione
    2
  • Do kupienia
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują


Podobne książki

Przeczytaj także