rozwińzwiń

Francja na talerzu

Okładka książki Francja na talerzu Francois-Regis Gaudry
Okładka książki Francja na talerzu
Francois-Regis Gaudry Wydawnictwo: Znak Koncept kulinaria, przepisy kulinarne
434 str. 7 godz. 14 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Znak Koncept
Data wydania:
2023-09-10
Data 1. wyd. pol.:
2023-09-10
Liczba stron:
434
Czas czytania
7 godz. 14 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324094028
Tłumacz:
Paweł Łapiński, Agnieszka Dywan, Natalia Zmaczyńska
Tagi:
Francja kuchnia
Średnia ocen

9,3 9,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
9,3 / 10
10 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
199
46

Na półkach:

Fantastyczne vademecum. Must have kazdego smakosza. godne polecenia zrodlo wiedzy o najwspanialszej z kuchni swiata.

Fantastyczne vademecum. Must have kazdego smakosza. godne polecenia zrodlo wiedzy o najwspanialszej z kuchni swiata.

Pokaż mimo to

avatar
685
525

Na półkach:

Wow! Trudno powiedzieć, że tę książkę można przeczytać. Po pierwsze jest potężna (doniesienie jej z biblioteki było nie lada wyzwaniem!). Po drugie wyładowana taką ilością wiedzy, ciekawostek, postaci, faktów, przepisów i zdarzeń historycznych, że należy ją studiować latami. Po trzecie wreszcie, co dwie-trzy strony trzeba się oddalić do kuchni i coś zjeść, bo inaczej człowiek się ślini jak buldog.
Rewelacyjne kompendium wiedzy o kuchni, historii francuskich kulinariów, ludziach, którzy tę kuchnie tworzyli i... zjadali.
Minusem jest dla mnie forma podania, bo miejscami druk jest zbyt drobny lub nagle na ciemnym tle, zagęszcza się lub stosowana jest różnorodna czcionka. Nie bardzo mi ten styl odpowiadał.

Wow! Trudno powiedzieć, że tę książkę można przeczytać. Po pierwsze jest potężna (doniesienie jej z biblioteki było nie lada wyzwaniem!). Po drugie wyładowana taką ilością wiedzy, ciekawostek, postaci, faktów, przepisów i zdarzeń historycznych, że należy ją studiować latami. Po trzecie wreszcie, co dwie-trzy strony trzeba się oddalić do kuchni i coś zjeść, bo inaczej...

więcej Pokaż mimo to

avatar
617
612

Na półkach: , ,

Jeśli powiem — FRANCJA — to jakie danie przychodzi Wam na myśl w pierwszej kolejności?

Moje myśli orbitują zaraz wokół czekoladowego fondata (możemy wymawiać tę nazwę fonetycznie, ale o ileż cudowniej brzmi wymowa francuska — fądą, uwodzącego miękkim wnętrzem skrywającym płynną lawę o boskim smaku najlepszej czekolady. Michel de Montaigne uważał, że na duszę człowieka oddziaływuje to, co przyswaja jego ciało, idąc tym tropem, niewiele trzeba, by poczuć się jak w raju. Uda się to na pewno z najnowszą premierą od @wydawnictwoznakpl

Powiedzieć, że jest to opus magnum kuchni francuskiej, to jakby nic nie powiedzieć. Ponad setka autorów wyłoniła crème de la crème z każdego zakątka tego kraju, oddając czytelnikowi jedyną w swoim rodzaju księgę z całym dziedzictwem kulturowym Francji, w którym jedzenie i picie odgrywa niebagatelną rolę.

„Francja na talerzu” to 375 oryginalnych przepisów, w tym takich, które w pędzie za nowoczesnością uległy zmianom lub poszły w zapomnienie. To przede wszystkim proste dania, z niewielką ilością składników dla ludzi pokroju Maurice Edmonda Saillanda, ps. Curnonsky, francuskiego pisarza, ale też krytyka kulinarnego, który powiedział: „lubię, kiedy rzeczy smakują jak to, czym są”. W pełni popieram i rozumiem, sama nie lubię jeść jabłek o smaku gruszki :) Muszę przyznać, że Curnonsky to nie jedyny pisarz, który znalazł się na kartach tej przepysznie wydanej księgi. W Wikipedii nie znajdziemy informacji o tym, jak wybitną gospodynią była znana z ekscentrycznego zachowania George Sand. W swoich dziennikach zgromadziła ponad siedemset receptur, wydawała kameralne przyjęcia i karmiła niejedną sławę tamtych czasów. Uwaga! Jest przepis na jej ciasteczka!

Ilość anegdot i ciekawostek zapewnia rozrywkę na kilka jesiennych wieczorów, niektóre naprawdę zaskakują. Tę pozycję zdecydowanie WARTO MIEĆ w domu i WARTO do niej często zaglądać.

IG @angelkubrick

Jeśli powiem — FRANCJA — to jakie danie przychodzi Wam na myśl w pierwszej kolejności?

Moje myśli orbitują zaraz wokół czekoladowego fondata (możemy wymawiać tę nazwę fonetycznie, ale o ileż cudowniej brzmi wymowa francuska — fądą, uwodzącego miękkim wnętrzem skrywającym płynną lawę o boskim smaku najlepszej czekolady. Michel de Montaigne uważał, że na duszę człowieka...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    63
  • Przeczytane
    15
  • Posiadam
    6
  • Teraz czytam
    4
  • Kulinarne
    2
  • Brak?
    1
  • Kulinaria przepisy kulinarne
    1
  • Chcę kupić
    1
  • Xxx - Kulinaria - xxx
    1
  • Elitki
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Francja na talerzu


Podobne książki

Przeczytaj także