Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Dołącz do nas! To proste.
» Własna biblioteczka
» System rekomendacji
» Zobacz, co czytają znajomi
» 220 tys. zarejestrowanych użytkowników
» 178 tys. książek
» Ponad 425 tys. recenzji
Stwórz własną internetową biblioteczkę,
pokaż co czytasz i dowiedz się,
co czytają Twoi znajomi.
Kliknij tutaj i dołącz do nas!

Człowiek w poszukiwaniu sensu

Autor:

więcej informacji
tłumaczenie: Aleksandra Wolnicka
tytuł oryginału: Man's search for meaning
wydawnictwo: Czarna Owca
data wydania: wrzesień 2009 (data przybliżona)
ISBN: 9788375541250
liczba stron: 224
język: polski
typ: papier
dodał: tysiula
7.78 (167 ocen i 17 opinii)

Kup książkę
Cena od 19,92 zł

Człowiek w poszukiwaniu sensu Viktora E. Frankla to jedna z najbardziej wpływowych książek w literaturze psychiatrycznej od czasu Freuda. Zaczyna się od długiego, suchego i głęboko poruszającego osobi... Człowiek w poszukiwaniu sensu Viktora E. Frankla to jedna z najbardziej wpływowych książek w literaturze psychiatrycznej od czasu Freuda. Zaczyna się od długiego, suchego i głęboko poruszającego osobistego eseju o pięcioletnim pobycie Frankla w Auschwitz i innych obozach koncentracyjnych i jego wysiłkach w tym czasie, by znaleźć powody do życia.
Druga część książki opisuje metody psychoterapeutyczne, które Frankl opracował jako pierwszy na bazie swoich doświadczeń z obozów. Freud uważał, że życiem człowieka rządzi popęd seksualny i pokusy. Frankl z kolei wierzy, że najgłębszym popędem człowieka jest poszukiwanie sensu
i celu. Logoterapia Frankla zatem bardziej przystaje do zachodnich religii niż freudeowskiej psychoterapii.

źródło opisu: Wydawnictwo Czarna Owca, 2009

źródło okładki: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/czlowiek_w_poszukiwaniu_sensu,p1577...»

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Gdzie kupić?
Sklep
Format
Cena
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.

Opinie znajomych
Sprawdź czy twoi znajomi napisali opinie lub dodali książkę do biblioteczki. Zaloguj się
Dyskusje o książce
 (1)
Opinie czytelników
Przeczytana: 25 lipca, 2012

Pozycji traktujących o ogólnym obrazie egzystencji w obozach koncentracyjnych, jak i ich fizycznych następstwach, powstało już bardzo wiele. Choć są one niebywale cennymi dokumentami (może znajdzie się kilka tytułów o wątpliwej wartości historycznej, ale nie o tym chcę mówić), to często brakowało im gruntownej analizy psychiki więźnia obozu zagłady. I chyba trudno się temu dziwić, bo nie ma w tej chwili zbyt dużej ilości publikacji na naszym rynku, które dotykałyby tej tematyki. Zatem, gdy tylko dowiedziałam się o istnieniu „Człowiek w poszukiwaniu sensu” autorstwa Viktora E. Frankla, wiedziałam, że prędzej czy później wykład ten przeczytam.

Mimo iż wcześniej spotkałam się z kilkoma pochlebnymi recenzjami na jego temat, to nie spodziewałam się, że w moje ręce trafi prawdziwa „perełka”, która otworzy mi oczy na istotne kwestie związane z psychologicznym podłożem pobytu w tak okrutnych miejscach, jakimi były obozy. Mało tego, okazało się, że niemal wszystko co zawiera ta lektura można o...

Przeczytana: 06 maja, 2010

Wyjątkowa ksiązka, recepta na przetrwanie trudnych etapów w życiu-jednym słowem-PSYCHOTERAPIA DUSZY. W pewnym sensie odmienila moje życie. Polecam-warto :)

Na półkach: Przeczytane

Rewelacyjna, do tej pory nie znałam autora i ciekawa jestem innych jego książek.

Przeczytana: 17 sierpnia, 2012

Jak pożyczałem ją od kolegi, to powiedział mi, że do pierwszej części zmuszał się... Nie wiem skąd taka oziębłość, ale w moim odczuciu w literaturze "obozowej" nie spotkałem się z równie wnikliwym przerobieniu tzw. "oczłowieczenia". To co twórca logoterapii opisuje, pozwala mi w kwestii holocaustu postawić sobie pewne ultimatum i zawieszenie broni. Oczywiście z samym sobą. Ciekawa jest również niesamowita wiara autora w człowieczeństwo, że nawet umierając z głodu w łachmanach w obozie śmierci, zawsze można wybierać i nie sposób uchylić się od decydowania. A więc człowiek nie jest w myśl tego "człowiekiem w ludzkich warunkach". Nie jest również coś wart, bo posiada, bo robi karierę i błyszczy w świetle lokalnych, bądź globalnych jupiterów. Ciekawa i bulwersująca konkluzja wobec bezwzględnej banalizacji (wyrażającej się w skrajnym pragmatyzmie) by nieużytecznych (ze względu na demencje, choroby i inne upośledzenie) w tym owczym pędzie odrazu "zutylizować". To oczywiście ironia i pewna in...

Przeczytana: 05 grudnia, 2011

Książka dzieli się na dwie części. W pierwszej odnajdujemy opis dotyczący kilkuletniego pobytu autora w obozach koncentracyjnych (tak znacznie różny od tego przedstawianego w literaturze dot. holocaustu!), gdzie idealizm i heroizm został zastąpiony dogłębnymi przeżyciami. Myślę, że wielu z nas czytając te relacje zastanawia się nad swoim życiem i na nowo odnajduje to, co wartościowe. Druga, nie mniej ciekawa, dotyczy logoterapii, metody wprowadzonej przez Frankla do psychoterapii.
Polecam!

Na półkach: Przeczytane

Polecam serdecznie!Książka sama w sobie była dla mnie pewnego rodzaju terapią... Można powiedzieć,że zmieniła mój punkt widzenia.Chcę więcej;)

Przeczytana: 19 marca, 2013

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Sama logoterapia, której podstawy opisane są pokrótce, wydaje się być niezwykle interesującym tematem.
Książka zawiera w sobie wielce wartościowy przekaz oraz daje do myślenia.
Dodatkowo zaczerpnąć z niej można kilka naprawdę ciekawych cytatów.

Jeden zapiszę, może szybciej zapamiętam :)
"Żyj tak, jakbyś żył po raz drugi, i tak, jak byś za pierwszym razem postąpił równie niewłaściwie, jak zamierzasz postąpić teraz!"

Na półkach: Przeczytane

Wiele obrazów i sytuacji opisanych przez autora w tej książce pozostaje w pamięci. Na podstawie swych przeżyć Viktor E. Frankl doszedł do wielu sensownych wniosków, z którymi trudno się nie zgodzić. Niektóre spostrzeżenia są bardzo trafne i można je odnieść do sytuacji w codziennym życiu. Pozycja na pewno warta polecenia, gdyż po jej przeczytaniu człowiek jest bogatszy.

Przeczytana: 23 marca, 2013

Ciekawe, psychologiczne odniesienie do pobytu w obozie koncentracyjnym. Warto przeczytać i wnieść nowe spojrzenie do swojego życia.

Przeczytana: 2006 rok

Nie do zlekceważenia, jeśli poszukiwanie sensu i ważne pytania są na rzeczy. Szczegóły u Frankla.

Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 14 maja, 2013

Najprostsze rzeczy są najtrudniejsze do przyjęcia. Życie jest łatwiejsze do przeżycia, kiedy ma się w nim cel. Niby proste, ale dla mnie który siedzę w wygodnym fotelu, mam co jeść, gdzie spać, co na siebie włożyć, mogę raz na jakiś czas zjeść dobry obiad w knajpie, napić się zimnego piwa… Ale spróbuj znaleźć sens życia dla człowieka, który nie z własnej woli wylądował w obozie koncentracyjnym, jest poniżany i bity, dla którego widok trupa wpatrującego się w niego oczami nie jest powodem by przerwać jedzenie wodnistej zupy, i którego największymi marzeniami jest odwszawienie, lodowaty prysznic i trafienie do obozu bez kominów…

O Holocauście napisano już mnóstwo książek. Pisały ofiary, pisali oprawcy. Viktor E. Frankl, wiedeński psychiatra, więzień obozów w Auschwitz i Dachau, dokłada jeszcze jedną – ale tym razem bardzo wyjątkową – książkę. Książka opisując po części obozowe życie prowadzi czytelnika o krok naprzód – do ludzkiej psychiki. Co siedzi w człowieku, który znalazł się w ob...

Książką, Wiktora E. Frankla – „Człowiek w poszukiwaniu sensu” opisuje losy, oraz przemyślenie egzystencjalne psychiatry podczas zniewolenia w obozie koncentracyjnym.
Wiktor E. Frankl (1905- 1997) był psychiatrą i psychoterapeutą austriacki, więźniem obozów koncentracyjnych, m.in. Auschwitz, uważany za jednego z twórców humanizmu psychologicznego i logoterapii. Frankl, jako więzień Auschwitz, w gruntownym, a zarazem emocjonującym eseju dokonuje przedstawienia swojego obozowego doświadczenia, które dało mu podstawę do odkrycia najsilniejszego z ludzkich instynktów, jakim jest dążenie do poszukiwania sensu.

Po przeczytaniu książki Wiktora Frankla, można uzmysłowić sobie, że żadne zło i cierpienie nie jest w stanie zniszczyć człowieka w sensie ostatecznym. Każdy człowiek jest powołany do odkrywania sensu własnego życia. Jednakże, kwestię ponadczasową stanowi, pewnego rodzaju, obowiązek pamięci zarówno o ludziach, którzy przebrnęli przez gehennę, jaką był obóz koncentracyjny, jak i o tych,...

Przeczytana: 24 sierpnia, 2012

Do książki sięgnęłam po entuzjastycznej relacji przyjaciółki, zachwyconej autorem i jego dziełem. Szczerze mówiąc, odstręczyłby mnie sam tytuł - nasuwa mi jednoznacznie poradnikowe skojarzenie, a wszystkie poradniki potraktowałabym jak przystało na przedstawiciela świętej inkwizycji - na stos z nimi!;) Po namowie przeczytałam książkę i... nie żałuję.
V. Frankl opisując swoje doświadczenia z obozów koncentracyjnych, ukazuje sposób odnalezienia sensu życia nawet w najbardziej ekstremalnej sytuacji, gdy godność i człowieczeństwo przyjmują jedynie rozmytą, mglistą postać. Pierwsza część książki momentami może wycisnąć z oczu łzy; autor cudownie opowiada o miłości do żony. Druga część dotyczy nowego nurtu w psychologii, logoterapii, polegającej na wskazywaniu pacjentom możliwości czy zadań, które mają do wykonania w przyszłości. Poprzez ukierunkowanie człowieka na przyszłość, wyrywa go z teraźniejszości i charakterystycznego dla niej stanu "dzikości" i odczłowieczenia. Oprócz tego opisane s...

Przeczytana: 2010 rok

Kiedy młodzi ludzie mieszkający w ciepłym domu, z dostępem do mediów, pełnej LODÓWKI mówią, że jest im "ciężko' to po przeczytaniu tej książki dowiedzą się co naprawdę znaczy ciężkie życie... Opisy rzeczywistości obozowej, starania odtworzenia psychiki ludzi się w nim znajdujących, życie w ciągłej niewiadomej, codzienne "gazowanie innych" to naprawdę zostawia ślad w naszej pamięci

Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Przeczytana: czerwiec, 2012

Książka jest niezwykła. Niezwykła bo dotyka chyba najważniejszego - sensu życia, choć to tak banalnie brzmi. Myślę, że jest potrzebna wielu ludziom, bo pokazuje, że nawet po takiej traumie, jaką był Holocaust, można się podnieść i jeszcze uczyć życia innych. Dr Frankl był genialny.

Na półkach: Przeczytane, Z wojną w tle
Przeczytana: 19 stycznia, 2013

W mojej ocenie do połowy ciekawa, a do połowy nudna. Miałam wrażenie, że w drugiej połowie autor się powtarza. Na wiele różnych sposobów próbuje przekazać nam tę samą myśl.

Na półkach: Przeczytane, Posiadam

bardzo dobra książka. fajnie się czyta, nie za długa, treściwa i konkretna. :)

Przeczytana: 16 maja, 2013

Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane