Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy

Okładka książki Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy autora Bessel van der Kolk, 9788382526943
Okładka książki Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy
Bessel van der Kolk Wydawnictwo: Czarna Owca Seria: Terapia traumy popularnonaukowa
popularnonaukowa
Terapia traumy
The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma
2023-05-17
2018-05-09
2015-01-01
Małgorzata Załoga

Kup Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy

Ogólnie wstęp mi się dłużył i musiałam trochę przeskoczyć weteranów wojennych bo już o nich czytałam w innej książce. Ale nie żałuję że to zrobiłam bo książka jest spoko i pokazuje mózg umysł i ciało w terapii traumy bardzo dobrze i rozumiem że autor musiał wprowadzić nas w traume przez weteranów. Książka godna polecenia. Szkoda że wciąż mamy tak zacofane społeczeństwo na świecie. Dowiedziałam się dużo nowych rzeczy a jak wcześniej wspomniałam o traumach już czytałam ;) także polecam!

Świetna pozycja dot. traumy, zwłaszcza PTSD, odkrywa zarówno historię odkrywania symptomów i sposobów leczenia, pokazuje aspekt polityczny i społeczny traumy oraz przekrój metod, których używa się w jej leczeniu. Mimo trudnego tematu, napisana jest przystępnym językiem, pełna ludzkich historii, co sprawia, że bardzo dobrze się ją czyta.

Świetna pozycja. Nie tylko wyjaśnia mechanizm powstawania traumy ale również przedstawia przegląd dostępnych środków zaradczych. Świetnie się czyta, napisane przystępnym językiem. Gorąco polecam. Żałuję, że wcześniej na nią nie trafiłam.

3793 użytkowników ma tytuł Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy na półkach głównych
308 użytkowników ma tytuł Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy na półkach dodatkowych

Okładka książki Traumatyczny stres. Wpływ wstrząsających doświadczeń na umysł i ciało człowieka Alexander C. McFarlane, Lars Weisaeth, Bessel van der Kolk
Bessel van der Kolk
Bessel van der Kolk
Bessel A. van der Kolk, M.D. has been the Medical Director of The Trauma Center in Boston for the past 30 years. He is a Professor of Psychiatry at Boston University Medical School and serves as the Co-Director of the National Center for Child Traumatic Stress Complex Trauma Network. He is past President of International Society for Traumatic Stress Studies. Though he identifies himself primarily as a clinician, he has published well over 150 peer reviewed scientific articles on various aspects of trauma, including his current projects: 1) yoga for treating PTSD, funded by the National Institutes of Health 2) the use of theater for violence prevention in the Boston public schools, funded by the CDC 3) the mechanisms of EMDR 4) sensory integration 5) the use of neurofeedback in PTSD. He participated in the first neuroimaging study of PTSD, in the first study to link Borderline Personality Disorder with childhood trauma; was co-principal investigator of the DSM IV Field Trial for PTSD and is chair of the NCTSN DSM V workgroup on Developmental Trauma Disorder. He has written extensively about using neuroscience research to identify appropriate treatments for PTSD and completed the first NIMH-funded study of EMDR. He has taught at universities and hospitals around the world.

Cytaty z książki Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy

Bessel van der Kolk Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne