Strach ucieleśniony. Mózg, umysł i ciało w terapii traumy
- popularnonaukowa
- Terapia traumy
- The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma
- Czarna Owca
- 2023-05-17
- 2018-05-09
- 2015-01-01
- Małgorzata Załoga
Książka Bessela van der Kolka jest pozycją szczególną. Stanowi kompendium współczesnej wiedzy na temat traumy, będąc jednocześnie głęboko osobistą, pełną pasji opowieścią o szukaniu dróg pomocy ludziom cierpiącym z powodu traumatycznych przeżyć. Autor – wybitny psychiatra, badacz i klinicysta – zaprasza do zrozumienia traumy i odkrywania kolejnych metod wyzwalania z jej uścisku. Śledzimy zawiłości diagnozy i odkrycia neuronauki. Przypatrujemy się sesjom terapeutycznym i pracy badawczej. Mimo poruszonych tu wstrząsających historii książka pozostawia głęboko humanistyczne, pełne optymizmu przesłanie: niezależnie od tego, w jak okrutne okoliczności rzuci nas życie, możemy zmobilizować w sobie siły nie tylko do przetrwania, ale także do uleczenia ze skutków przytłaczających doświadczeń. Otwartość na osiągnięcia nauki i prawdę doświadczenia, a także ogromne społeczne zaangażowanie Autora, czynią jego dzieło fascynującym poznawczo i niezwykle użytecznym dla praktyki terapeutycznej.
Pozycja dla profesjonalistów pracujących z traumą, dla tych z nas, którzy doświadczyli jej we własnym życiu, i dla wszystkich, którzy pragną zrozumieć drugiego człowieka.
- 2 164
Pierwsza książka o około psychiatrycznej tematyce z jaką się zetknąłem. Twierdzę psychiatrycznej, nie psychologicznej, bo wydaje mi się, że dotyka jednak kwestii medycznych też. I to jest dla mnie duża wartość, bo uświadomiła mi wiele kwestii i mechanizmów, które znamy z psychologii pod innymi terminami.
Czytając autor robił na mnie wrażenie swoim podejściem, tak odmiennym od tego, którym przez ostatnie lata jesteśmy raczej karmieni w naszym "świecie zachodnim". Sporo też żalu, może słusznego, wyziera z tej książki, za brak szerokiej akceptacji proponowanych klasyfikacji.
Rozwiązania, metody podane przez autora, niektóre dość intuicyjne, niektóre zupełnie dla mnie nowe - jak biofeedback, dają do myślenia i tlą jakąś nadzieję, zapewne, dają alternatywę do faszerowania się lekami, które i obarczone są wieloma skutkami ubocznymi, i generalnie są wcale nie potwierdzonym ostatecznie "lekarstwem". W wielu przypadkach nie są, choć mogą pomagać leczyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając autor robił na mnie wrażenie swoim podejściem, tak odmiennym...
Genialna książka! Profesjonalnie napisana. Zawiera aspekty historyczne odnośnie badań i odkryć dotyczących traumy. Przedstawia jej medyczne aspekty m.in. aktywności lub ich brak w danych strukturach mózgu lub inne parametry układu nerwowego u osób, które przeżyły traumę. Pomaga to zrozumieć fizyczną/realną/medyczną przyczynę dlaczego po trudnych dla nas przeżyciach mamy problemy w danych aspektach życia. Zawiera zestawienie wielu źródeł i badań, na których autor się opierał. Napisana prostym językiem. Wiedza przekazywana w sposób przejrzysty. A obok tego wiele sposobów poradzenia sobie z danymi problemami. Widać, że autor w swojej karierze zawodowej oraz w tej książce starał się przede wszystkim podchodzić do pacjenta i jego historii bardzo indywidualnie. Genialna książka! Polecam z całego serca i osobiście dziękuję dobremu człowiekowi za polecenie.
P.S. Osobiście dałbym 10/10 gdyby miała trochę więcej obrazów ze skanów mózgu i jego aktywności, żeby jeszcze bardziej zwizualizować sobie to co dzieje się w naszym mózgu oraz umyśle (co nie znaczy, że było tego mało).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka,polecam ;)
Bardzo ciekawa książka,polecam ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam sporo książek o traumie i ta jest zdecydowanie numerem jeden!
Przeczytałam sporo książek o traumie i ta jest zdecydowanie numerem jeden!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja obowiązkowa dla każdego, kto interesuje się tematyką traumy, jej oznak, zmian, które wywołuje w człowieku, a przede wszystkim metod, jakie można stosować w leczeniu i we wspomaganiu "wychodzenia" z traumy. Rzeczowa, potwierdzona licznymi badaniami, holistyczna, ukazująca różne perspektywy i możliwości. Z całego serca polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna. Czytałam w oryginale. Momentami bardzo trudna lektura, nie tylko ze względu na zaawansowaną wiedzę, ale również trudne i osobiste historie związane z traumą. Niemniej warto, książka zmieniająca życie i rzucająca światło na dotychczasowe doświadczenia związane z traumą. Warto się zapoznać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka must read dla każdego kto doświadczył duże traumy w swoim życiu i nie znalazł skutecznej pomocy u "specjalistów".
Przykre, że diagnostykę którą się prowadzi można o kant tyłka rozbić bo poza spisem objawów nie zajmuje się źródłem tych objawów i nie daje ofiarom takich doświadczeń żadnych skutecznych narzędzi do radzenia sobie z nimi w swoim życiu. W książce zostały opisane metody prawdopodobnie skuteczniejsze w leczeniu niż konwencjonalne "rozmawianie o tym" które jest tak trudne jeśli nie niemożliwe dla ofiar traumy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzykre, że diagnostykę którą się prowadzi można o kant tyłka rozbić bo poza spisem objawów nie zajmuje się źródłem tych objawów i nie daje ofiarom takich doświadczeń żadnych skutecznych narzędzi do radzenia sobie z nimi w swoim życiu. W książce zostały...
Niesamowicie mądra książka, prawdziwe kompendium wiedzy
Niesamowicie mądra książka, prawdziwe kompendium wiedzy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmieniła moje życie. Lepiej późno niż wcale. Pozwala zrozumieć siebie i obrać kierunek. Brak mi słów, by wyrazić, jaki szacunek i wdzięczność czuję dla autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie należy do najcieńczych - i bardzo dobrze! Myślałam, że przeczytanie jej zajmie mi sporo czasu, ale nic z tych rzeczy. Książka była dla mnie przełomowa razem z aktualnym procesem terapii. Moje reakcje były czasami nieadekwatnie silne do sytuacji pozornie niestresowych - wydawało mi się, że tak po prostu mam. Ale terapia i książka pozwoliły mi przypomnieć sobie zdarzenia z dzieciństwa, które okazały się być dla mnie traumatyczne. To jest niesamowite jak działa ludzki mózg i Bessel van der Kolk dołożył wszelkich starań żeby opisać to w sposób ciekawy i zrozumiały - czapki z głów. Zgadzam się z autorem, że pewna wiedza powinna być przedstawiana nam na poziomie edukacji szkolnej - to odmieniłoby życie wielu ludzi na lepsze.
Książka nie należy do najcieńczych - i bardzo dobrze! Myślałam, że przeczytanie jej zajmie mi sporo czasu, ale nic z tych rzeczy. Książka była dla mnie przełomowa razem z aktualnym procesem terapii. Moje reakcje były czasami nieadekwatnie silne do sytuacji pozornie niestresowych - wydawało mi się, że tak po prostu mam. Ale terapia i książka pozwoliły mi przypomnieć sobie...