Siostry pod wschodzącym słońcem

- Sisters Under the Rising Sun
- 2024-02-14
- 2024-02-14
- Paulina Surniak
Fenomenalna powieść o siostrzeństwie, odwadze i wytrwałości w obliczu bezgranicznego zła
Singapur, druga wojna światowa. Norah umieszcza swoją ośmioletnią córkę na statku płynącym do Australii, aby uchronić ją przed nadciągającą armią japońską. Norah zostaje, żeby opiekować się mężem i rodzicami, wiedząc, że może już nigdy nie zobaczyć dziecka.
Pielęgniarka Nesta zaciągnęła się do opieki nad aliantami. Kiedy jednak 15 lutego 1942 roku Singapur przechodzi w ręce Japończyków, Nesta dołącza do przerażonych wojną ludzi, w tym załamanej Norah, którzy wchodzą na pokład statku handlowego. Zaledwie dwa dni później jednostka zostaje zbombardowana i zatopiona.
Sporej grupie rozbitków, w której znajdują się Nesta i Norah, udaje się przedostać na odległą wyspę u wybrzeży Sumatry. Wkrótce pojmują ich Japończycy. Rozdzielają kobiety, mężczyzn i dzieci i wraz z setkami innych jeńców wysyłają do obozów położonych głęboko w dżungli. Panują tam przemoc i głód, a choroby zbierają obfite żniwo. Więźniowie, przenoszeni z obozu do obozu, walczą o przetrwanie. Norah i Nesta pomagają każdemu, kto tej pomocy potrzebuje, i odkrywają w sobie niezwykłe pokłady odwagi, zaradności i determinacji.
Wojenna historia bohaterskich pielęgniarek, misjonarek i innych kobiet, które dają z siebie wszystko, aby pomóc sobie nawzajem przeżyć kolejny dzień.
Kup Siostry pod wschodzącym słońcem w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Siostry pod wschodzącym słońcem
„Siostry pod wschodzącym słońcem” Heather Morris to dzieło, które z pewnością w pierwszej kolejności będzie przez czytelników postrzegane, jako kolejna książka autorki „Tatuażysty z Auschwitz”. Ten tytuł autorka również utrzymała w wojennym klimacie i również podparła się prawdziwymi wydarzeniami. Niemniej jednak „Siostry pod wschodzącym słońcem” przenoszą nas wraz ze swoją akcją do Singapuru, gdzie rozpoczyna się akcja powieści oraz na wyspy Azji Południowo – Wschodniej. Autorka pod pojęciem sióstr ujętych w tytule książki ukryła przede wszystkim pielęgniarki, które bardzo często narażając własne życie i zdrowie, oddawały się pomocy innym potrzebującym w czasie wojny. Słowo siostry zostało jednak ujęte również w pojęciu duchowych więzi, które narodziły się w obliczu napotkanego niebezpieczeństwo, a połączyły ze sobą zupełnie obce sobie osoby. Norah to kobieta, którą poznajemy w momencie, gdy została postawiona przed podjęciem najtrudniejszej życiowej decyzji. Życie zmusiło ją do wsadzenia ośmioletniej córki na statek, który bezpiecznie przetransportuje ją do Australii. Dla matki to niezwykle trudne przeżycie wysłać córkę samą, bez opieki, bez wieści, co dalej się z nią dzieje. Kobieta jednak zdecydowała się na taki krok, by zapewnić jej bezpieczeństwo. Norah sama pozostaje w Singapurze, aby móc opiekować się bliskimi. Jednak i oni zostają zmuszeni do ucieczki statkiem handlowym, który niestety zostaje zbombardowany podczas rejsu. Kobiecie jako jednej z nielicznych udaje się przeżyć, ten cud udaje się również Nesti, wraz z którą trafia do obozu jenieckiego. W tych trudnych warunkach kobiety stają się siłą napędową, wzorem odwagi i chęci niesienia pomocy. Wspierają innych w tych okrutnych warunkach i czasach. Mimo wielu przeciwności losu i nieszczęść, które spotkały kobiety, one nie utraciły wiary i nadziei na lepsze jutro. Nigdy się nie poddawały, z heroizmem i odwagą walcząc o przetrwanie. To piękna, poruszająca książka o sile człowieka, jaką potrafi odkryć w sobie w obliczu zbliżającego się zagrożenia. Historia przedstawia obraz kobiety walecznej, niepoddającej się, za wszelką cenę walczącej o przetrwanie. Dla mnie to poruszająca historia, która wzbudza wiele emocji. Ja szczerze przyznaję, że moje serce skradła kultowa książki autorki i nie wyobrażałam sobie nie sięgnąć po ten tytuł, a po przeczytaniu mogę powiedzieć, że „Siostry pod wschodzącym słońcem” uznaję za najlepszą książkę Heather Morris.
Oceny książki Siostry pod wschodzącym słońcem
456 użytkowników ma tytuł Siostry pod wschodzącym słońcem na półkach głównych- Chcę przeczytać 225
- 2024 21
- 2025 7
- Wyzwanie LC 2024 4
- Audiobooki 4
- Przeczytane 2024 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siostry pod wschodzącym słońcem
Siostry pod wschodzącym słońcem" to historia Nesty, pielęgniarki, która zaciągnęła się do opieki nad aliantami. Poznaje Norah i razem trafia na wyspę u wybrzeży Sumatry. Japończycy ich tam znajdują i wysyłają do obozów, w których warunki pracy są skandaliczne. Kobiety walczą o swoje przetrwanie i pomagają ile się da innym...
Z tej książki wyłania się przede wszystkim kobiecy power, gdzie widać ile zdolne są poświęcić kobiety pragnące żyć i nieść dobro. Oczywiście nie tylko Nesta i Norah są tu bohaterkami, ale też liczne inne kobiety, które spotykają na swojej drodze. Z licznych dialogów wyłania się obraz kobiet bojacych się o jutro ale gotowych walczyć o lepszy czas. Opisy cierpienia ludzi są tu brutalne, a restrospekcyjne momenty podkreślają, co już przed wojnę utraciły kobiety.
Wojna budziła w ludziach okropne zachowania, ale też te piękne. Historia przedstawiona przez Morris pokazuje siostrzaną więź i piękna przyjaźń w niełatwych czasach. Piękna i wzruszająca historia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ tej książki wyłania się przede wszystkim...
Po prostu nie mam słów. Popłakałam się na ostatnich rozdziałach tej książki. Z zapartym tchem śledziłam losy dzielnych pielęgniarek i innych kobiet w japońskim obozie. Podziwiam ich siłę, upór, wytrwałość, to, że potrafiły cieszyć się nawet z pozornie małych rzeczy. Ich historia bardzo do mnie trafiła, jest dla mnie tym bardziej przerażająca, że to się naprawdę wydarzyło. Dla mnie to najlepsza książka tej autorki, wzbudziła we mnie ogrom emocji. Bardzo się cieszę, że mogłam poznać historię tych kobiet.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna powieść autorki, która wg mnie napisana była trochę na siłę. Nie porwała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDokończyłam tylko dlatego, że nie umiem tego nie zrobić.
Dokończyłam tylko dlatego, że nie umiem tego nie zrobić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna historia z serii holopolo, w dodatku totalnie nudna, przesadnie osładzana, po prostu słaba!
Jest w tej historii parę wzruszających momentów, mamy też świadomość, że to rzecz oparta na faktach, ale dla nas, wychowanych na literaturze obozowej i w ogóle wojennej, doświadczenia kobiet więzionych w czasie II wojny na jednej z wysp przez Japończyków nie robią oczekiwanego wrażenia. Bo mogły się spotykać, urządzać swego rodzaju koncerty, protestować, grzebać zmarłych, pomagać sobie. Były to Angielki, australijskie pielęgniarki, holenderskie zakonnice, Amerykanki. Owszem, wiele z nich zmarło, niektóre doświadczyły przemocy, wszystkie głodowały, jednak przetrwały. To książka ku ich pamięci - na końcu wymieniono nazwiska pielęgniarek, bo ich oddanie, poświęcenie chciała uczcić autorka. Ciekawa pozycja, ale tylko dobra.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj męczyłam się okrutnie czytając tę książkę.
Oj męczyłam się okrutnie czytając tę książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudna historia. Może nie najłatwiejszy i nie najlżejszy temat, ale autorka sobie z nim poradziła. Rzadko kiedy czytam książki dotyczącej tych terenów. Z jednej strony dobrze, że na nią trafiłam i mogłam troszkę poszerzyć swoją wiedzę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca fabuła, wzruszająca, słuchałam ją jako audiobook, walka sióstr w tak trudnych czasach, pomoc innym i waleczność uratowały je.
Polecam! :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam! :)
Książka po prostu nudna,tam nic się nie dzieje,życie głównie pielęgniarek e obozie japońskim,dobry temat ale zupełnie skopany,na plus tylko jest to że pokazuje prawdziwe pielęgniarki które z narażeniem własnego życia pomagają innym, pielęgniarki z powołania bo dzisiejszym do nich brakuje wszystkiego a przede wszystkim powołania,czasami człowiek się zastanawia dlaczego ludzie którym brakuje empatii Ida do takiej szkoły
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę rozpoczyna masowa ucieczka z Singapuru drogą morską, niestety jeden z nich zostaje zbombardowany, a na nim znajdowały się Nesta – pielęgniarka oraz Norah, z mężem i siostrą próbująca dostać się do córki, która wypłynęła wcześniej. Kobietom wraz z najbliższymi udaje się przetrwać, ale zostają pojmane do japońskich obozów, a kobiety rozdzielone z mężczyznami.
W „Siostrach pod wschodzącym słońcem” rozpoczyna się trzyletnia walka o przetrwanie, z głodem, chorobą, tęsknotą i poniżaniem. Misjonarki ukazują miłosierdzie i starają się za wszelka cenę pomóc każdej potrzebującej, a Norah odnajduje ratunek i zajęcie w śpiewie tworząc chór.
Autorka opisała historię prawdziwą, wszystko miało miejsce i chyba tylko dlatego dałam temu szansę. Dialogi, traktowanie i odzywanie się do strażników, wzajemna sobie pomoc doprowadziła mnie do porównywania tego z obozem harcerskim. Niestety nie kupiłam tej historii, nie była wiarygodna, a zdarzyła się, pozbawiona emocji historia kobiet walecznych, odważnych i silnych pozostawiła niesmak, a przecież była tak istotna.
Cieszę się, że poznałam historię determinacji tych wspaniałych kobiet, ale czuję, że zasłużyły na dużo więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW...