Insulinooporność w polskiej kuchni

Okładka książki Insulinooporność w polskiej kuchni Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Okładka książki Insulinooporność w polskiej kuchni
Magdalena MakarowskaDominika Musiałowska Wydawnictwo: Feeria zdrowie, medycyna
350 str. 5 godz. 50 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Wydawnictwo:
Feeria
Data wydania:
2018-10-03
Data 1. wyd. pol.:
2018-10-03
Liczba stron:
350
Czas czytania
5 godz. 50 min.
Język:
polski
ISBN:
9788372297761
Średnia ocen

7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Dietooporne. Kobiecy przewodnik po skutecznym odchudzaniu Patrycja Kłósek-Bzowska, Magdalena Makarowska
Ocena 8,2
Dietooporne. K... Patrycja Kłósek-Bzo...
Okładka książki Kuchnie świata w insulinooporności Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Ocena 7,4
Kuchnie świata... Magdalena Makarowsk...
Okładka książki Jak dbać o odporność w insulinooporności Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Ocena 6,1
Jak dbać o odp... Magdalena Makarowsk...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
52 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
117
97

Na półkach: , ,

Ciekawa pozycja, można łatwo zmienić Swoje nawyki dzięki przepisom z tej książki. Można zaczynać od mniejszych kroków.
Ta książka podobała się szczegolnie mojej mamie.

Ciekawa pozycja, można łatwo zmienić Swoje nawyki dzięki przepisom z tej książki. Można zaczynać od mniejszych kroków.
Ta książka podobała się szczegolnie mojej mamie.

Pokaż mimo to

avatar
187
53

Na półkach:

Generalnie wszystko fajne. Jedyne co można się przyczepić to dokładniej wytłumaczenie jak rozpisywać kcal i B T W - brak tabel kcal btw.

Generalnie wszystko fajne. Jedyne co można się przyczepić to dokładniej wytłumaczenie jak rozpisywać kcal i B T W - brak tabel kcal btw.

Pokaż mimo to

avatar
315
241

Na półkach: , , ,

Czytam opinie to mi ręce opadają ! Ta książką jest dla osób z problemem insulinoodporności, nie insulino + zły cukier + hashimoto + zatwardzenie itd. Skierowana do osób z tym konkretnym problemem. Po za tym nie każdy z insulinoodpornością bierze leki. Jeśli jest tam jakaś potrawa z alkoholem, a bierzesz leki, nie dodawaj wina (które i tak wyparuje).

Ja sama borykam się z tym problemem i uważam, że książka jest napisana doskonale. Ta dieta bardzo mi pomogła, moje posiłki są zróżnicowane i smaczne. Informacje zawarte w pierwszych rozdziałach też są bardzo przydatne.

Czytam opinie to mi ręce opadają ! Ta książką jest dla osób z problemem insulinoodporności, nie insulino + zły cukier + hashimoto + zatwardzenie itd. Skierowana do osób z tym konkretnym problemem. Po za tym nie każdy z insulinoodpornością bierze leki. Jeśli jest tam jakaś potrawa z alkoholem, a bierzesz leki, nie dodawaj wina (które i tak wyparuje).

Ja sama borykam się z...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1238
631

Na półkach: , , ,

Więcej na: http://smag-rekomendacje.blogspot.com/

O insulinooporności robi się coraz głośniej. Dotyczy coraz większej ilości społeczeństwa i to nie tylko osób otyłych, borykających się ze zbędnymi kilogramami. Dotyka również młode, aktywne osoby. Coraz więcej lekarzy także wie, jak ją rozpoznać. Jednak rozpoznanie to tylko część sukcesu, jakim jest pełne zdrowie. Pozostałe części, to wiedza na temat choroby, odpowiednio dobrana dieta oraz wysiłek fizyczny. A jak jeść, by było smacznie, w miarę tanio i w dodatku ciekawie? To właśnie prezentuje nam ta książka.

Znajdziemy tu informacje w pigułce o insulinooporności – czym jest, jak się objawia i jak sobie z nią radzić. Krótka i treściwa informacja, która z pewnością będzie przydatna dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją drogę w kierunku zdrowia.

I to, co najważniejsze – przepisy. Jest w czym wybierać i to na każdy dzień. Mamy propozycje na śniadanie, drugie śniadanie, obiady, surówki i sałatki obiadowe, a także specjalne posiłki obiadowe dla dzieci, czy też zupy. Znajdziemy tu również przepisy na grilla, które bardzo się przydadzą właśnie teraz, w rozpoczynającym się już sezonie działkowo-grillowym. Dla miłośników dań jarskich także przygotowano parę specjałów. Poza tym wszystkim jest również propozycja przygotowania polskiej zdrowej i tradycyjnej kuchni, czyli kiszone warzywa oraz sałatki. Nie byłoby jednak książki o polskiej kuchni bez deserów oraz świątecznych przysmaków. Zatem nie tylko tanie, wszędzie dostępne produkty, prosta i smaczna kuchnia, to jeszcze oprawa graficzna przepiękna.

Autorki książki także pomyślały o swoich czytelnikach i jako prezent, w książce znajdziemy karty motywacyjne na każdy miesiąc. Z pewnością będą pomocne przy ustalaniu i trzymaniu się odpowiedniej diety.

Czy polecam książkę? Oczywiście. Ma świetne przepisy, proste do wykonania, apetyczne, wyglądające fantastycznie i do tego dość tanie w przygotowaniu. Idealna książka dla osób chorych na insulinooporność oraz ich bliskich. Jak dla mnie rewelacja i tego właśnie mi brakowało na naszym rodzimym rynku.

Więcej na: http://smag-rekomendacje.blogspot.com/

O insulinooporności robi się coraz głośniej. Dotyczy coraz większej ilości społeczeństwa i to nie tylko osób otyłych, borykających się ze zbędnymi kilogramami. Dotyka również młode, aktywne osoby. Coraz więcej lekarzy także wie, jak ją rozpoznać. Jednak rozpoznanie to tylko część sukcesu, jakim jest pełne zdrowie. Pozostałe...

więcej Pokaż mimo to

avatar
839
755

Na półkach: ,

Jestem rozczarowana tą książką. Przepisy wymyślne, pracochłonne i drogie – te polędwiczki nadziewane, faszerowane (będą tańsze od tych zdrobnień?),te pstrągi, cielęcinki (np. duszona w białym winie – ani to dla dzieci ani dla biorących najpopularniejszy lek Metformin, którego połączenie z alkoholem jest niebezpieczne),perliczka w pomarańczach z rozmarynem, wiosenne roladki z indyka z chutneyem z rabarbaru, kurczak w winie z szałwią (znowu alkohol!) – ludzie, kto ma czas na codzień tak gotować i gdzie znaleźć te dodatki???? A przede wszystkim kogo na to stać?
Warzywa powinny stanowić połowę posiłku przy insulinooporności. Autorki poświęciły surówkom i sałatkom obiadowym 6(!) stron tekstu (z 400 stron książki),na których jest 15 przepisów, czyli szału nie ma. Na plus parę przepisów na pieczywo orkiszowe, własnoręcznie pieczone wrapy, domowej roboty ketchup, jakieś zastępcze chipsy z cieciorki, ale prawdę mówiąc w internecie też znajdę te przepisy, i to w dodatku sprawdzone i z opiniami.

Część teoretyczna ma 48 stron. Jak na osoby zajmujące się zawodowo insulinoopornością wypada ona słabo. Irytuje mnie ciągłe dopatrywanie się winy po stronie pacjenta ze względu na jego niezdrowy tryb życia. A czy ktoś się zastanowił, skąd nagle ta globalna epidemia insulinooporności i cukrzycy? Czy to tylko sprawa odżywiania i braku ruchu (tego nie neguję) czy może też gwałtownego pogorszenia się jakości żywności? Autorki pomijają zupełnie ten aspekt i nie propagują nieprzetworzonej żywności, najlepiej eko, jeżeli to możliwe.
Wprawdzie jest wzmianka, że lepsze są produkty świeże, ale w przepisach pojawiają się już konserwy, pozbawione wielu enzymów, witamin i in. wartości odżywczych. Zalecają też pieczenie w rękawie foliowym - praktyczne, ale cholernie niezdrowe. Mikroplastyk znajdujemy już w moczu nie tylko pacjentów dorosłych, ale i niemowląt - z zabawek, które biorą do ust i z plastikowych butelek ze smoczkiem (bo lekkie i nietłukące w przeciwieństwie do szklanych). A potem dziwimy się, że komórki naszego ciała sa tak obciążone różnymi toksynami i tak zakwaszone, że nie są w stanie przyjać insuliny!
Za mało podkreślone są przyczyny genetyczne i to, jak je rozpoznać. W ogóle nie wspomniany jest fakt, że czynnikiem aktywującym te geny moze być jednorazowy szok – śmierć kogos bliskiego albo inne szokujace wydarzenie, jak też mobbing w pracy (mowy nie ma, jak się przed nim bronić, jak rozwiązać tę sytuację) – cały czas autorki szukają przyczyn w pacjencie („czym się stresujemy” – co to za słownictwo? My się stresujemy czy inni nas stresują?).
Ogólnie książka dla mnie wypadła słabiej niż książka Anny Powierzy „Insulinooporność i co dalej?” która - choć napisana przez aktorkę, a nie dietetyczkę, i nieco chaotyczna w strukturze, jest u mnie częściej w użyciu niż ta książka specjalistek.

Jestem rozczarowana tą książką. Przepisy wymyślne, pracochłonne i drogie – te polędwiczki nadziewane, faszerowane (będą tańsze od tych zdrobnień?),te pstrągi, cielęcinki (np. duszona w białym winie – ani to dla dzieci ani dla biorących najpopularniejszy lek Metformin, którego połączenie z alkoholem jest niebezpieczne),perliczka w pomarańczach z rozmarynem, wiosenne...

więcej Pokaż mimo to

avatar
7
2

Na półkach: ,

Polecam dla osób z IO.

Polecam dla osób z IO.

Pokaż mimo to

avatar
803
662

Na półkach: ,

Istnieje wiele chorób, które rzutują na nasz tryb życia i nawyki. Jedną z takich chorób jest insulinooporność, którą kilka miesięcy temu wykryto również u mnie. Na początku pojawił się strach, poczucie zaburzenia dotychczasowego życia. Oprócz badań, konsultacji lekarskich i laków bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Tutaj pojawiają się schody, człowiek obawia się, że od dziś tylko sałata i woda, bo przecież na tym polega dieta. Już nie zjemy nic smacznego, możemy zapomnieć o gołąbkach, gulaszu, dobrych kanapkach czy ukochanym leczo. Nic bardziej mylnego!

Książka „Insulinooporność w polskiej kuchni” to swego rodzaju przewodnik, który pokazuje, czym jest ta choroba, jakie są konsekwencje niezdrowego trybu życia i jak go zmienić. Ważną kwestią przy tej chorobie jest aktywność fizyczna, co również znajdziemy w książce. Najważniejsze są jednak przepisy dobrane tak, by korzystała z nich cała rodzina. Proste, ale i bardziej skompilowane przepisy są bardzo różnorodne więc każdy znajdzie coś dla siebie. Na śniadanie najbardziej polubiłam „Pastę z makreli i twarożkiem”, ale znajdziemy tu także przepisy na kurczaka, wołowinę, ryby, warzywa, kotlety, zupy, sałatki i coś słodkiego. Polecam nawet osobą, które nie mają insulinooporności, bo czy zdrowe i racjonalne odżywianie może zaszkodzić? Na pewno jeszcze nie raz sięgnę po przepis z tej książki.

Istnieje wiele chorób, które rzutują na nasz tryb życia i nawyki. Jedną z takich chorób jest insulinooporność, którą kilka miesięcy temu wykryto również u mnie. Na początku pojawił się strach, poczucie zaburzenia dotychczasowego życia. Oprócz badań, konsultacji lekarskich i laków bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Tutaj pojawiają się schody, człowiek obawia się, że od...

więcej Pokaż mimo to

avatar
237
214

Na półkach:

Która z nas kobiet chociażby raz nie była na diecie. Niektóre mają dość silną wolę by na tej diecie pozostać, inne po kilkunastu dniach na ogół robią tzw. wyłam, który w konsekwencji prowadzi do powrotu na starą ścieżkę. Obecnie możemy poradzić sobie z tym problemem korzystając z tzw. „diety pudełkowej”. Jednak, gdy ma się do wykarmienia więcej niż jedną osobę zaczyna się pojawiać problem. Dlatego też warto zmienić swój styl życia i włączyć do diety całą rodzinę. Nasuwa się, zatem i kolejne pytanie jak to zrobić by się nie narobić, a i żeby rodzina była zadowolona?
Czasem kłopoty z wagą wynikają jednak nie tylko ze złej diety, ale są wynikiem problemów zdrowotnych. Z insulinoopornoscią boryka się obecnie wiele osób (nawet wśród moich znajomych). Jak temu zatem zaradzić w momencie gdy jest to już „plaga dzisiejszych czasów”?
Ostatnio wpadła mi w ręce publikacja Wydawnictwa Feeria „Insulinooporność w polskiej kuchni” autorstwa Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej, która zawiera w sobie odpowiedź na oba powyższe pytania.
Osobiście jestem tą pozycją bardzo zafascynowana. Proponowane przez panie przepisy nie należą do wyjątkowo wymagających, a dodatkowo smakowo odpowiadają temu, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Największym bólem w dietach jest to, że przepisy wykluczają z naszego menu potrawy, za którymi później tęsknimy, a które mogą powodować, iż wrócimy do naszych nawyków szybciej niż zakładaliśmy. Chyba największy problem mają mężczyźni w średnim wieku, choć kobiety też (ja nie jestem wyjątkiem). Dla panów rezygnacja z kanapki z ulubionym smarowidłem czy też golonki na rzecz zdrowego jedzenia może stanowić nie lada problem. Moim zdaniem zaproponowane dania powinny przypaść do gustu nawet tym wymagającym. Dla panów również znajdą się potrawy, które powinny zadowolić ich podniebienia.
Część przeznaczona przepisom kulinarnym poprzedzona jest rozdziałami dotyczącymi insulinooporności i jej mechanizmu powstawania, czy tak zwanym grzeszkom. Mnie osobiście bardzo przypadł do gustu rozdział dotyczący zmian stylu życia, a w nim, między innymi, sposoby na niejadka oraz sposoby na radzenie sobie ze stresem.
Sam poradnik jest pięknie wydany. Szata graficzna oraz zdjęcia znajdujące się w części kulinarnej sprawiają, że ma się ochotę wejść do kuchni i wypróbować wszystko za jednym podejściem. Podoba mi się również to, że znajdziecie tutaj przepisy na śniadania, obiady, czy też desery, co pozwala ułożyć sobie jadłospisy. Jedyne czego mi zabrakło to może większej ilości przepisów na tak popularne teraz smoothie (choć znajdziecie cztery przykładowe).
Ja już wypróbowałam kilka z przepisów i gorąco polecam oraz czekam na więcej.
https://ksiegozbiorczyta.blogspot.com/2018/10/Insulinoopornosc-w-polskiej-kuchni.html

Która z nas kobiet chociażby raz nie była na diecie. Niektóre mają dość silną wolę by na tej diecie pozostać, inne po kilkunastu dniach na ogół robią tzw. wyłam, który w konsekwencji prowadzi do powrotu na starą ścieżkę. Obecnie możemy poradzić sobie z tym problemem korzystając z tzw. „diety pudełkowej”. Jednak, gdy ma się do wykarmienia więcej niż jedną osobę zaczyna się...

więcej Pokaż mimo to

avatar
920
610

Na półkach:

https://ksiazki-takie-jak-my.blogspot.com/2018/10/recenzja-insulinoopornosc-w-polskiej.html

https://ksiazki-takie-jak-my.blogspot.com/2018/10/recenzja-insulinoopornosc-w-polskiej.html

Pokaż mimo to

avatar
48
35

Na półkach:

Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska opracowały dla czytelnika 400 stron znakomitych przepisów. Przygotowane one zostały z myślą o naszej rodzimej, uwielbianej przez wszystkich, polskiej kuchni. Do ich przyrządzenia wystarczą łatwo dostępne składniki, znajdujące się z reguły w każdej kuchni.

Jestem pod wrażeniem wydania tej książki. Zarówno format, szata graficzna, jak i fotografie zachęcają, by natychmiast wejść do kuchni i zacząć gotować. Przepisy ujęte w książce nie mają wysokiego stopnia trudności, sposób ich wykonania jest opracowany często w formie kilku zdań. Do sporządzenia potraw potrzebujemy podstawowych materiałów (zestaw noży, podstawowe urządzenia AGD) oraz tego, co znajduje się w naszej lodówce.

Przepisy poprzedzone są kilkoma rozdziałami poświęconymi insulinooporności, dzięki czemu dowiadujemy się, co może przyczyniać się do tej choroby cywilizacyjnej. Idea dołączenia takiego poradnika do książki z przepisami jest, moim zdaniem, świetnym pomysłem. Autorki nie skupiają się wyłącznie na przedstawieniu szeregu przepisów z niskim indeksem glikemicznym dla całej rodziny. Ich głównym celem jest szerzenie zdrowego stylu życia poprzez zmiany nawyków żywieniowych. Wykorzystując te wskazówki możemy zniwelować negatywne skutki złego odżywiania, zredukować stres i zapobiec wielu chorobom.

Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska opracowały dla czytelnika 400 stron znakomitych przepisów. Przygotowane one zostały z myślą o naszej rodzimej, uwielbianej przez wszystkich, polskiej kuchni. Do ich przyrządzenia wystarczą łatwo dostępne składniki, znajdujące się z reguły w każdej kuchni.

Jestem pod wrażeniem wydania tej książki. Zarówno format, szata graficzna,...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    79
  • Przeczytane
    74
  • Posiadam
    42
  • 2019
    7
  • Teraz czytam
    6
  • 2018
    4
  • Kuchnia
    4
  • Chcę w prezencie
    3
  • Ze smakiem
    1
  • Przepisy kulinarne
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Insulinooporność w polskiej kuchni


Podobne książki

Przeczytaj także