Gotowanie smart. 170 przepisów + tipy na oszczędzanie czasu, energii i pieniędzy
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Feeria
- Data wydania:
- 2023-03-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-03-22
- Liczba stron:
- 312
- Czas czytania
- 5 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- Tagi:
- #gotowanie #kuchnia #przepisy
Książkowy must have dla wielbicieli smacznego, oszczędnego i prostego gotowania. Sięgnij po nią, jeśli chcesz:
wiedzieć, jak przechowywać różne produkty, by długo pozostały świeże;
gotować kilka różnych dań jednocześnie z tych samych składników;
opierać się psychologicznym sztuczkom sprzedawców, przez które kupujesz więcej, niż potrzebujesz;
praktycznie wykorzystywać nawet obierki po ziemniakach, fusy z kawy czy liście rzodkiewki;
szybko i łatwo przygotowywać posiłki na cały tydzień, by spędzać mniej czasu w kuchni;
zatroszczyć się o środowisko;
jeść zdrowo, smacznie i bez przepłacania!
Gotowanie SMART to wyjątkowe połączenie książki kucharskiej i poradnika – znajdziesz tu łatwe przepisy na dania obiadowe, śniadania, przetwory czy przekąski, dzięki którym maksymalnie wykorzystasz każdy produkt. Nie zmarnujesz nawet skórki od jabłka! Dowiesz się, jak wykorzystać resztki i zalegające produkty, a także co zrobić, by przy niewielkim wysiłku ograniczyć zużycie wody, prądu i gazu podczas gotowania. Odpowiednie zorganizowanie zakupów, zastosowanie sprytnych metod przechowywania żywności i ekonomiczne gotowanie pozwoli ci zatroszczyć się o środowisko, własne zdrowie i stan portfela, a przy okazji uzyskać więcej wolnego czasu.
"Istnieje wiele prostych trików, które pozwalają jeść oszczędnie, smacznie i zdrowo. Ich wprowadzenie nie wymaga wyrzeczeń ani rewolucyjnych zmian w życiu. Stosuję te sposoby na co dzień w kuchni i dzielę się nimi z tobą w tym poradniku. Bo jednego jestem pewna: przy odrobinie sprytu ty też możesz wyczarować w krótkim czasie pyszne dania, a jednocześnie zadbać o swój organizm i domowy budżet. W tej książce pokazuję, że nie musisz iść na kompromisy ani w kwestii zdrowia, ani smaku. Zamieszczam tu całą masę użytecznych wskazówek, jak robić zakupy, jakie posiłki przyrządzać i jak gotować, by w kilka chwil stworzyć pyszne dania z niewielkiej liczby niezbyt drogich składników. Wykorzystaj swój spryt, zastosuj zamieszczone tu wskazówki i ciesz się smakiem domowych potraw".
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 9
- 8
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Gotowanie smart. 170 przepisów + tipy na oszczędzanie czasu, energii i pieniędzy
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Ostatnio dużo czytam o gotowaniu, o zdrowym odżywianiu, pewnie dlatego, że u mnie z wagą ciągle na bakier. Skacze jak chce. Czasami mam wrażenie, że człowiek popatrzy, powącha i pyk 2 kg więcej.
Kolejna książka, która na stałe zagości w mojej kuchennej biblioteczce.
Książka solidna, grubasek. Ponad 300 stron i żadnej zmarnowanej kartki. To nie tylko przepisy - a jest ich aż 170 💪, to nauka jak zarządzać czasem, jak nie marnować potraw. Właśnie rozdział o oszczędzaniu czas najbardziej przypadł mi do gustu. No poza przepisami, bo już kilka wypróbowałam i jestem zadowolona.
Kolorowo, mnóstwo przydatnej wiedzy, która na pewno odbije się w domu każdej kucharki albo i kucharza.
Chcecie się dowiedzieć jaki jest kuchenny must have, nauczyć się gotować 3 obiadów na raz a nawet jak powinno się układać jedzenie w lodówce? Koniecznie musisz sięgnąć po tą książkę.
Polecam ♥️
Ostatnio dużo czytam o gotowaniu, o zdrowym odżywianiu, pewnie dlatego, że u mnie z wagą ciągle na bakier. Skacze jak chce. Czasami mam wrażenie, że człowiek popatrzy, powącha i pyk 2 kg więcej.
więcej Pokaż mimo toKolejna książka, która na stałe zagości w mojej kuchennej biblioteczce.
Książka solidna, grubasek. Ponad 300 stron i żadnej zmarnowanej kartki. To nie tylko przepisy - a jest ich...
„Jesteś tym, co jesz, więc jedz pięknie” Motto Magdaleny Makartowskiej, która napisała książkę kucharską z poradnikiem „Gotowanie smart”.
Dziękuję wydawnictwu, że mogłam poznać tę lekturę, która jeszcze bardziej mnie uświadomiła w wielu aspektach. Oszczędzanie czasu i pieniędzy w obecnym czasie jest bardzo znacząca. Nie tylko dla planety, ale dla nas, jako ludzi. Autorka przekazuje swoją wiedzę, uświadamiając nas o wielu rzeczach, które tak de facto wiemy, ale nie stosujemy.
Oprócz porad znajdziecie mnóstwo przepisów. Pani Magda pokazała, że obiady domowe możemy urozmaicać w różny sposób i wcale nie za miliony.
Przepisy są podzielona na działy i dzięki temu łatwiej nam odszukać dania np. z kaszy, mięsa czy też nabiału. Przytoczyła nam również chwyt marketingowy w sklepach, który, jak się okazuje dobrze działa. No i oczywiście podstawą jesteśmy my. To od nas zależy, jak do tego wszystkiego podejdziemy.
Papier do książki jest z recyklingu, co bardzo miło mnie to zaskoczyło.
Jak również autorka uświadomiła mnie, jak łatwo można dać się złapać na wygodę ze sklepu, która szybko przyzwyczaja i marnuje sporo pieniążków.
Myślę, że w książce każdy znajdzie coś do siebie i pozna coś nowego. Do tego wszystkiego dochodzą przepisy. Mnie zaintrygował „żółty ser”.
„Jesteś tym, co jesz, więc jedz pięknie” Motto Magdaleny Makartowskiej, która napisała książkę kucharską z poradnikiem „Gotowanie smart”.
więcej Pokaż mimo toDziękuję wydawnictwu, że mogłam poznać tę lekturę, która jeszcze bardziej mnie uświadomiła w wielu aspektach. Oszczędzanie czasu i pieniędzy w obecnym czasie jest bardzo znacząca. Nie tylko dla planety, ale dla nas, jako ludzi. Autorka...
Zacznę konkretnie i mocno, choć niestety prawdziwie. Wolałabym żeby była to mrzonka, jednak to po prostu realia. Ot, współczesność. XXI wiek. Cywilizacja. Czy to rzeczywiście znaczy postęp?
"Na świecie wyrzuca się tyle jedzenia, i to nawet w czasach kryzysu! Przeciętny Polak miesięcznie umieszcza w śmietniku przynajmniej 4 kg żywności. W skali roku na każde gospodarstwo domowe przypada nawet 200 kg śmieci spożywczych, kóre można byłoby wykorzystać!" - oto cytat z książki, który choć abstrakcją trąci to w statystykach poparcie znajduje.
I czuję, że to był jeden z głównych motywów powstania tej lektury, bo pierwsze pięć rozdziałów poświęconych jest rozsądnym zakupom, oszczędnemu gotowaniu, zero waste w sprytnym wydaniu, sprawdzonym sposobom na to i tamto oraz zarządzaniu czasem. Dostajemy kompleksowy organizer kuchennej, ale i pozakulinarnej rzeczywistości. Nie jest to więc książka kucharska z tych typowych, ale z tych, które rzucają nowe światło, choć i przetestowane przez wielu ze sobą niesie. Do tego świadomość budzi, przypominając z troską o środowisku, ale i naszych portfelach, którym czasem warto dać odetchnąć. Okazuje się, że wciąż możemy coś w te materii zrobić.
Głodni już wiedzy i aromatów różnorodności? Otwierajcie lodówki, będziemy kucharzyć rozsądnie, wykorzystując wszystko co tam mamy. Może kotleciki warzywne z tego co po rosole zostało otulone jogurtowym sosem, bliskowschodnia szakszuka, z tego co akurat pod ręką, zupa kryzysowa po meksykańsku z puszkowych resztek lub prosty fit sernik z kokosową nutą? Stop, bo burczy mi w brzuchu. Sami przyznajcie, że brzmi pysznie. To pomysłów skrzynia na pory wszelkie - śniadania, obiady i kolacje, a wszystko okraszone wskazówkami - jak mądrzej, ciekawiej, bardziej ekonomicznie, a przy tym bezwysiłkowo. Garść korzyści i przyjemnie tu całkiem.
Sto siedemdziesiąt przepisów podanych przejrzyście i w szczegółach dostajemy. Mamy podaną ilość porcji jaką uzyskamy przy danej składników liczbie. Jest dużo warzyw, owoców, choć i spory gryz mięsa się znajdzie :) Dla każdego więc. Wszystkie potrawy szybkie i pozwalające na wykorzystanie domowych składników do ostatniego okruszka, obierki czy liścia.
Język przystępny, interesujący i kubki smakowe wyostrzający. Zdarzają się i fotografie, a to już dla mnie za dużo. Ślinianki szaleją :D Forma graficzna, na zewnątrz i w środku, energetyczna, dzięki pomarańczowo-czarnej, ale i fioletowej kolorystyce. Nic tylko brać w dłonie, fartuszek zakładać i za pichcenie się zbierać.
Zmieniamy swoją wiosnę na zdrowszą? Chciałabym tego dla siebie i bliskich swoich. Chciałabym tego dla Was, bo jak mówią "jesteś tym, co jesz", tylko tak często umyka nam to w pędzie.
GOTUJ SMART!
CZAS START!
Bo na co mamy czekać?
Zacznę konkretnie i mocno, choć niestety prawdziwie. Wolałabym żeby była to mrzonka, jednak to po prostu realia. Ot, współczesność. XXI wiek. Cywilizacja. Czy to rzeczywiście znaczy postęp?
więcej Pokaż mimo to"Na świecie wyrzuca się tyle jedzenia, i to nawet w czasach kryzysu! Przeciętny Polak miesięcznie umieszcza w śmietniku przynajmniej 4 kg żywności. W skali roku na każde gospodarstwo...
Myślałam, że to będzie stricte książka kucharska. Gdy ją otworzyłam, okazało się, że są tu nie tylko świetne przepisy, ale i ogrom wskazówek dotyczących:
• oszczędzania na zakupach i w kuchni,
• wykorzystywania na maxa wszystkich produktów,
• życia zero waste,
• organizacji.
Połączenie książki kucharskiej z poradnikiem to świetny pomysł.
Myślę, że książka jest dla szerokiego grona odbiorców i każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Ja znalazłam bardzo wiele :)
Myślałam, że to będzie stricte książka kucharska. Gdy ją otworzyłam, okazało się, że są tu nie tylko świetne przepisy, ale i ogrom wskazówek dotyczących:
więcej Pokaż mimo to• oszczędzania na zakupach i w kuchni,
• wykorzystywania na maxa wszystkich produktów,
• życia zero waste,
• organizacji.
Połączenie książki kucharskiej z poradnikiem to świetny pomysł.
Myślę, że książka jest dla...
Korzystacie z książek kucharskich? 👩🍳
Jeśli o mnie chodzi, to jak dotąd posiłkowałam się głównie przepisami z internetu, z głowy, lub zasłyszanymi od rodziny czy znajomych. Ale jednak papierowa wersja ma w sobie to coś!
Zwłaszcza, gdy zawiera pomocne, rozsądne i sprytne wskazówki dotyczące wykorzystywania w pełni produktów spożywczych oraz oszczędzania finansów, zasobów czasowych oraz energetycznych. Takie połączenie części poradnikowej i kulinarnej uważam za doskonały pomysł.
W książce znajdziemy wiele przepisów, a część z nich jest okraszona fotografiami. I choć jest wspomniane o celowości zamieszczenia niewielu zdjęć, tak przyznaję, że jednak odrobinę mi zabrakło ich większej dawki. Natomiast te, które już są, bardzo cieszą oko i... skutecznie robią smaka.
W przepisach kulinarnych zwracam uwagę na to, aby były one przede wszystkim wykonalne i wygodne. Zatem istotne jest dla mnie, by zawierały listę głównie posiadanych już produktów i żeby ich przygotowanie trwało krócej, niż dłużej. I tutaj miła wiadomość, bo rzeczywiście książka odpowiada na moje potrzeby.
Ucieszył mnie też przekrój dań, który jest zróżnicowany, zarówno pod względem smaku, jak i czasu czy poziomu przygotowania. Dlatego w moim odczuciu jest to pozycja uniwersalna i każdy wybierze z niej coś dla siebie.
Korzystacie z książek kucharskich? 👩🍳
więcej Pokaż mimo toJeśli o mnie chodzi, to jak dotąd posiłkowałam się głównie przepisami z internetu, z głowy, lub zasłyszanymi od rodziny czy znajomych. Ale jednak papierowa wersja ma w sobie to coś!
Zwłaszcza, gdy zawiera pomocne, rozsądne i sprytne wskazówki dotyczące wykorzystywania w pełni produktów spożywczych oraz oszczędzania finansów, zasobów...
Co mogę powiedzieć o tej pozycji? To książka kucharska inna niż wszystkie. W zasadzie to w poradnik wzbogacony o przepisy kulinarne. Jej autorka – dyplomowany dietetyk kliniczny i biotechnolog wprowadza czytelnika w fascynujący świat kuchennych inspiracji.
Przyjrzyjmy się najpierw okładce i całej warstwie graficznej książki. Za zdjęcia potraw odpowiada mąż Autorki, który z zawodu jest fotografem. Okładka w kolorze dojrzałych cytrusów wzmaga apetyt. Głodni? Bo ja bardzo:)
Książka pełna jest przepisów na dania zgodne z filozofią less waste, okraszone ciekawostkami i pomysłami na to jak gotować smacznie i ekonomicznie. W czasach gdy inflacja dobiega do 20% i nic nie zapowiada, że zwolni, warto przyjrzeć się temu w jaki sposób korzystamy z zapasów w naszej spiżarce. Dla dobra własnego i dla dobra środowiska. Czym jest idea less waste? To wykorzystywanie do maksimum tego co już mamy, bez marnowania, wyrzucania i tym samym generowania niepotrzebnych śmieci (ang. waste- trwonić, marnotrawić)
Z książki Makarowskiej nauczymy się jak niskim kosztem upiec pyszny i zdrowy chleb na zakwasie, jak kupować mądrze i jak wykorzystywać do ostatniego okruszka produkty żywnościowe.
Z których przepisów skorzystam na pewno? Na pewno zrobię sałatkę śledziową z ziemniakami, upiekę chleb ziemniaczany a także poeksperymentuję z mieszankami przyprawowymi.
Co ważne przepisy które zebrała tu autorka są nie tylko łatwe w przygotowaniu co złożone z produktów które każdy z nas ma w swojej lodówce. Ziemniaki, warzywa korzeniowe i kapustne, nabiał, resztki warzyw czy wędlin mogą być podstawą wyśmienitego dania.
Wiedzieliście o tym, że ziemniaki na ciepło bardzo podnoszą poziom glukozy we krwi i mogą być niewskazane dla osób zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą? Za to te schłodzone w lodówce są już lepiej przyswajalne przez organizm który ma problem z przetwarzaniem skrobi i węglowodanów prostych.
Oprócz przepisów i ciekawostek ze świata kuchni, autorka serwuje nam szczyptę przydatnych porad z zakresu organizacji czasu, oszczędzania energii czy wykorzystywania resztek. Wielu rzeczy nie musimy kupować ponieważ możemy zrobić je sami. Ja na pewno skorzystam z porad na wyhodowanie warzyw w resztek, tym bardziej, że ceny nasion w tym sezonie są horrendalne.
Powiem szczerze, że jestem zachwycona tym poradnikiem i polecam go każdemu komu zależy na prowadzeniu domu w sposób ekonomiczny, zrównoważony i z pomysłem. Myślę, że powinni go przeczytać również wyznawcy ideologii freeganizmu. Przekonali by się, że można kupować z głową i aby być eko czy less waste niekoniecznie trzeba sięgać do śmietników.
Musicie mieć ten poradnik, bo jest wyjątkowy.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @wydawnictwo_feeria
Co mogę powiedzieć o tej pozycji? To książka kucharska inna niż wszystkie. W zasadzie to w poradnik wzbogacony o przepisy kulinarne. Jej autorka – dyplomowany dietetyk kliniczny i biotechnolog wprowadza czytelnika w fascynujący świat kuchennych inspiracji.
więcej Pokaż mimo toPrzyjrzyjmy się najpierw okładce i całej warstwie graficznej książki. Za zdjęcia potraw odpowiada mąż Autorki, który...
Mam nadzieję, że się przydadzą te przepisy.
Mam nadzieję, że się przydadzą te przepisy.
Pokaż mimo to