Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie

Okładka książki Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie autora Joanna Podgórska, 9788383190181
Okładka książki Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie
Joanna Podgórska Wydawnictwo: W.A.B. zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
2023-10-25
2023-10-25
9788383190181

Kup Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie

Chaotyczna, męcząca, przewlekająca się, ze słabą korektą (np. ‘różaniec’ górski, zwrócenie uwagi na potrzebę dokładnego określania szczepu probiotycznego, po czym samemu nierobienie tego, ale i tak hitem jest niedokończona strona – urwana w połowie zdania – która chyba najlepiej wyraża chaotyczność tej książki). Na plus ilość merytoryki, ale sposób jej przedstawienia – niestrawny.

Książka zostanie ze mną na dłużej, bo warto do niej sięgać. Mnóstwo cennych informacji na temat zdrowia, jakości życia, ale też dużo wiedzy o mózgu. Trochę powtórka z biologii, ale rozszerzona i zaktualizowana. Autorka przedstawia wyniki badań, omawia różne obszary działań, które można podjąć, aby mózg dobrze pracował i się nie starzał.

Merytoryczna, ciekawa, wypełniona wiedzą po brzegi. Nie tylko dla laików, wręcz przeciwnie.
Momentami można się pogubić, bo temat jest dość skomplikowany, ale brawa dla autorki, że nie spłyciła go "pod publiczkę" / 'for dummies'. Nawet, jeśli nie wszystko będzie jasne i podane na tacy, na pewno każdy, w zależności od posiadanej wiedzy i możliwości poznawczych, wyniesie coś dla siebie.

5095 użytkowników ma tytuł Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie na półkach głównych
567 użytkowników ma tytuł Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie

Okładka książki Dotknij nosek, złap paluszek Maria Kasprzak, Joanna Podgórska
Dotknij nosek, złap paluszek Maria Kasprzak, Joanna Podgórska
Okładka książki Dotknij nosek, złap paluszek Maria Kasprzak, Joanna Podgórska
Dotknij nosek, złap paluszek Maria Kasprzak, Joanna Podgórska
Joanna Podgórska
Joanna Podgórska
Wersja oficjalna Absolwentka Psychosomatyki i Somatopsychologii na Uniwersytecie SWPS w Warszawie, Dietetyki Sportowej na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie oraz studiów podyplomowych Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie na kierunku Prowadzenie i Monitorowanie Badań Klinicznych. Wykładowczyni akademicka Uniwersytetu SWPS. Członkini Rady Naukowej Polskiego Towarzystwa Psychodelicznego, Przewodnicząca Rady Programowej Fundacji „Wise Future”, Członkini Rady Polskiego Instytutu Mindfulness, Członkini Rady Naukowej Fundacji Małgosi Braunek „Bądź”. Gospodyni audycji/podcastu „Wojsiat ogólnie” w Newonce Radio, w której popularyzuje naukę, oraz profilu na Instagramie (@drjoanwojsiat),na którym dzieli się doniesieniami naukowymi / rozważaniami ze swoimi Odbiorcami. Autorka popularnonaukowej książki „Tak działa mózg. Jak mądrze zadbać o jego funkcjonowanie”. W swoich działaniach edukatorskich porusza głównie kwestie związane z neuronauką, neurobiologią, uważnosią/pracą z umysłem i medycyną stylu życia. I ta nieco mniej Od dzieciaka uwielbiam naukę (najpierw była fascynacja czarnymi dziurami, potem chwilowa miłość do zoologii bezkręgowców),a jeśli wierzyć mojej Mamie, to o byciu biologiem mówiłam już podobno mając lat 6. Uwielbiam aktywność fizyczną – jazdę rowerem, jogę, trening z ciężarem, bieganie. W zasadzie wszystko, co aktywuje moje mięśnie i BDNF. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrych książek i muzyki. Wolny czas spędzam jeżdżąc na rowerze szosowym i na gravelu, siedzę w lesie (kocham biwaki i bushcraft) albo w kinie, czytam książki i rozpływam się w ukochanej muzyce. Uwielbiam podróżować, najchętniej do Azji – w stylu backpacking. Dla równowagi staram się zgłębiać zagadnienia związane z psychosomatyką, medytacją, technikami mindfulness i ich wpływem na funkcjonowanie mózgu. Bliski jest mi buddyzm zen. Mam też nadzieję, że w końcu zrozumiem tajniki długowieczności i fajnej, zdrowej starości.

Cytaty z książki Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie

Joanna Podgórska Tak działa mózg. Jak mądrze dbać o jego funkcjonowanie Zobacz więcej