Szczelina

2023-06-19
2017-01-01
Joanna Betlej
Tagi:
literatura słowacka mistyfikacja niebezpieczeństwo poszukiwanie prawdy strach thriller zaginięcie
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Obiecujące komentarze i bardzo dobry początek książki nakręciły mnie na wielkie finalne WOW, ale im dalej w las tym gorzej i ten finał był sporym rozczarowaniem.
Szczelina to nie horror, co najwyżej dreszczowiecz filozoficzną paplaniną. Jest tu ciekawy koncept, ciekawa historia i budowanie napięcia przez 70% lektury. Koniec zostawił mi wielki niesmak.
Plusem lektury jest lekki język i historia, która zmusza czytelnika do pogłębienia wiedzy na temat legendy Trybecza. Samo to jest bardzo interesujące lecz nakręcanie czytelnika na obiecujący koniec przez prawie 250 stron i zakończenie jej tak jak to zostało tu zrobione zaniża moją ocenę. Może jakbyśmy skrócili tą powieść do 300 stron to całość miałoby inną ocenę.
Mimo uznania przez wielu za opus magnum Kariki Szczelina jest wg mnie słabszą książka od Ciemności tego samego autora. Przede mną jeszcze Strach i na chwilę odpuszczam Słowację.

Plusem lektury jest...

Książka jak ktoś tu wcześniej dobrze ujął raczej średnia ze świetnymi momentami. Dosyć sporo trzeba czekać na jakiś rozwój wydarzeń typowo z horroru lecz można powiedzieć że było warto. Końcówka zostawia czytelnikowi szanse do głowienia i delikatnego dochodzenia. Dla mnie ocena jakieś 6,5. Kolejna książka na warsztat od autora na pewno - Strach.

Książka trzymająca w napięciu i mobilizująca do uzupełnienia wiedzy.

Książka trzymająca w napięciu i mobilizująca do uzupełnienia wiedzy.

Dobra książka na jesienne wieczory

Dobra książka na jesienne wieczory

Rewelacyjna. Jedna z niewielu książek przy których naprawdę się bałam.
Miejscami przegadana, ale wybaczam - taki styl autora.

Rewelacyjna. Jedna z niewielu książek przy których naprawdę się bałam.
Miejscami przegadana, ale wybaczam - taki styl autora.

Warto przeczytać.
Powieść z niesamowitym klimatem.
Momentami nudna, ciągnąca się - być może niepotrzebnie, a może to właśnie zbudowało klimat. Książka, którą się pamięta.
Z dreszczykiem.

Warto przeczytać.
Powieść z niesamowitym klimatem.
Z dreszczykiem.

Legenda, mistyfikacja czy przerażająca historia ?
To przerażająca, mroczna ,niebanalna i pełna napięcia historia, która pozostawia czytelnika z uczuciem niepokoju i niepewności wobec fundamentalnych kwestii: czy historia Igora wydarzyla się naprawdę? Co jest prawdą, a co kłamstwem w książce? Czy naprawdę w górach Trybecz dochodziło do tajemniczych zaginięć?

Serdecznie polecam i zachęcam do przejrzenia w internecie linków i informacji od autora zawartych w książce :)

Legenda, mistyfikacja czy przerażająca historia ?

Serdecznie...

Może się zdarzyło, może nie, ale jak dla mnie to tylko początek był fajny, potem było coraz gorzej. Dużo zbędnej paplaniny. Oczekiwałam więcej grozy i przede wszystkim choćby przyzwoitego zakończenia z jakimkolwiek wytłumaczeniem.

Po przeczytaniu opinii o tej książce, byłam do niej nastawiona sceptycznie. Jednak uważam, że jest dość ciekawa, fajnie się ją czytało. Historia ta, zachęca do poszukania informacji w internecie. Warto ją przeczytać. Była to pierwsza książka tego autora i na pewno sięgnę po inne tytuły.

Fajnie napisana powieść bardziej grozy, aniżeli horror. Zakończenie niestety rozczarowujące trochę, bo nic nie wyjaśnia

• Przeczytane
    5 344