Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
7,83 (35 ocen i 13 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
7
8
17
7
3
6
3
5
1
4
0
3
0
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788310129499
liczba stron
320
język
polski
dodał
Paulina B

Ta wyjątkowa książka kucharska jest debiutem Alicji Rokickiej, która dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi zdobytymi w pracy nad wegannerd.blogspot.com – jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o kuchni roślinnej w Polsce. Niezwykłe, oryginalne, a przy tym nieskomplikowane przepisy, smaki, które oczarują również zatwardziałych mięsożerców, niekonwencjonalne...

Ta wyjątkowa książka kucharska jest debiutem Alicji Rokickiej, która dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi zdobytymi w pracy nad wegannerd.blogspot.com – jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o kuchni roślinnej w Polsce. Niezwykłe, oryginalne, a przy tym nieskomplikowane przepisy, smaki, które oczarują również zatwardziałych mięsożerców, niekonwencjonalne połączenia produktów, oszałamiające fotografie… – Wegan Nerd zachwyci nie tylko osoby spędzające każdą wolną chwilę w kuchni. Daj się przekonać, że gotowanie jest przygodą – a zwłaszcza to wegańskie, pełne odcieni, aromatów, lokalnych i sezonowych warzyw oraz owoców, tajemniczych bulw czy nawet kwiatów i chwastów.

 

źródło opisu: http://nk.com.pl/wegan-nerd-moja-roslinna-kuchnia/...(?)

źródło okładki: http://nk.com.pl/wegan-nerd-moja-roslinna-kuchnia/...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (155)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 208
małgorzata | 2016-11-17
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 17 listopada 2016

Mieszkając w Krakowie, mieście, które w tej chwili robi się bardziej znane nie z powodu Smoka Wawelskiego, a za sprawą coraz większego smogu, niejednokrotnie zastanawiałam się nad wprowadzeniem zmian żywieniowych. Mając dość wdychanych trucizn, chciałam aby w moich posiłkach znajdowały się składniki zdrowe i potrzebne dla organizmu. Alicja Rokitnicka jest autorką najczęściej nagradzanego bloga o kuchni roślinnej "wegannerd.blogspot.com". Jako czternastolatka przeszła na dietę wegetariańską i właśnie wtedy zaczęła gotować, by udowodnić również rodzinie, że da radę wytrwać w swoim postanowieniu.
W książce znajdziemy przepisy bardzo różnorodne, od tych najprostszych, po te wymagające już dokładniejszego wyboru składników oraz czasu na przyrządzenie. Opisy przygotowania są zrozumiałe i po sporządzeniu paru potraw muszę przyznać, że zostawiają jeszcze miejsce do popisu i pewnej modyfikacji według własnego uznania. Ja jestem zauroczona smakiem zupy kurkowej z pęczakiem, pieczonych...

książek: 798
Renia | 2017-03-30
Przeczytana: 30 marca 2017

Rewelacyjna. Zmobilizowała mnie do wyeliminowania z diety naszej rodziny dań mięsnych. Ze względu na dzieci nie rezygnujemy jednak z nabiału, mleka i jaj, a dań nie doprawiamy na ostro (mamy problem z przyswojeniem-wybrzydzaniem przez dzieci np. ciecierzycy czy soczewicy, jak podpowiada autorka wszystko wymaga czasu :). Zawarte w pozycji przepisy są dla mnie inspiracją do nowych doświadczeń w kuchni (testuję je od trzech miesięcy). Jak na razie nie znalazłam podobnej książki kuchni roślinnej, która by tak trafiła w moje gusta i potrzeby.Polecam :)

książek: 442
Na półkach: Vegan, Przeczytane

Dobra książka jesli przechodzisz na weganizm lub masz wegankę/weganina w rodzinie i nie chcesz za bardzo zmieniac jadlospisu. To fajna pozycja ktora pozwala zaadaptowac te zwyczajne jedzone w Polsce potrawy do wersji weganskiej. Za to tę książkę (i bloga) lubię.

Niestety, o ile większość robionych przepisów wypadała całkiem nieźle, o tyle kilka zdawałoby się oczywistych mialy spory problem z proporcjami. Dotad myslalam ze ciasto drozdzowe nie moze sie nie udac, a jednak... moze. Coz, moze ja mam takeigo pecha - na okazje gdy cos "musi sie udac" sprawdzam przepis jednak z blogiem albo wybieram taki, ktory juz robilam dla pewnosci.

książek: 102
Ramiris | 2017-01-23
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 06 grudnia 2016

Zazwyczaj kupuję książki kucharskie, by skorzystać z nich w chwili całkowitego braku pomysłu na to co przyrządzić. Oczywiście cieszę się z każdej zakupionej książki, jednak zazwyczaj przeglądam je pobieżnie i gdy nadchodzi właściwy moment czytam przepisy.
Z "Kuchnią roślinną" jest inaczej. Od pierwszych stron bardzo spodobała mi się jej szata graficzna i z wielką przyjemnością przeglądałam stronę po stronie. Ale ponad wszystko zauroczył mnie styl, jakim jest napisana. W dniu jej zakupu przeczytałam wszystkie teksty opisujące poszczególne potrawy i pozostałe teksty związane z przyrządzaniem składników, organizacją kuchni i weganizmem. Myślę, że największą wartością, oprócz świetnych przepisów, jest osobowość autorki. Poznałam ją częściowo przez bloga, na którego zaglądałam z powodu przepisów. Ale dopiero w wersji papierowej odczułam lekkość z jaką czyta się jej opisy w którym humorystycznie opisuje rodzinne tradycje związane z niektórymi daniami lub radość, jaką czerpie z...

książek: 966
Ervisha | 2017-02-17
Przeczytana: 04 lutego 2017

Wegen Nerd to nie tylko przepisy kulinarne. To również cenne wskazówki, zwierzenia, przepiękne wspomnienia, piękne fotografie kulinarne, własnoręczne rysunki.... Ala opowiada opowiada dlaczego weganizm jest ważny a także jak przejść na ten styl życie, jednocześnie nie wariując i nie wydając sporo pieniędzy. Zwierza się z tego, jak to w jej przypadku się zaczęło, skąd wzięła się jej pasja do gotowania, jakie jest jej pierwsze wspomnienie związane z gotowaniem (ciasto drożdżowe, które zrobiła z babcia jako mała dziewczynka) oraz co warto mieć w kuchni, by dania były zdrowe, pożywne i smaczne. Mówi o rodzinnych świętach, posiłkach np. śniadaniu, spotkaniach. To wszystko sprawia, że książka posiada w sobie niepowtarzalną magię, staje się wyjątkowa, rodzinna i osobista.

Przepisy w większości są proste w przygotowaniu i nie mogą się nie udać. Przed każdym przepisem znajduje się wstęp: kilka słów od autorki w tym rady i wskazówki odnośnie danego dania. Umieszczono tutaj listę...

książek: 52
ogrodowa | 2018-02-15
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2018 rok

Książka, która niestety jest dla mnie największym rozczarowaniem wydawniczym 2017 roku. Jako weganka z 15-letnim stażem, kupiłam ją "w ciemno", bo przez Internet. Gdybym miała możliwość zapoznania się z zawartością, na pewno nie trafiłaby na moją "kulinarną półkę".
Autorka na samym wstępie obiecuje nam, że przygotowane przez nią propozycje potraw będą, cytuję: "proste i zwyczajne". Na kolejnej stronie już czytamy o przyprawach, które będą niezbędne do gotowania z tą książką. A mianowicie: graham masala, zatar, kala namak, asafetyda, przyprawa do szoarmy. Przyprawy, których absolutnie nie dostanie się w mniejszym mieście, a i w większym może być z nimi niemały problem.
Kolejną rzeczą są absurdalne proporcje w przepisach. Pierwszy z brzegu przykład (strona 18), przepis na drożdżówki z owocami, gdzie w przepisie autorka podaje 50g drożdży suszonych (by wyszły idealne maksymalna ilość drożdży suszonych to 10 g). Takich chochlików jest więcej. Niestety...

książek: 2279
Karolina Sosnowska | 2017-02-06
Przeczytana: 01 lutego 2017

"Podoba mi się, że wśród przepisów w książce „Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” nawet początkujący znajdą coś dla siebie, ale i mistrzowie kuchni nie powinni być zawiedzeni, bo poziom przepisów jest różny. Szkoda tylko, że autorka nie oznaczyła, które przepisy są łatwe, a które trudniejsze. Plusem jest również to, że nie znajdziemy tu zbyt wielu „wydumanych” składników, prawie wszystko można dostać w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie spożywczym czy warzywniaku. Piękna jest szata graficzna: nie tylko apetyczne zdjęcia, przy oglądaniu których natychmiast burczy nam w brzuchu, ale i okładka, grafiki w środku książki czy wreszcie absolutnie cudowna wyklejka! Wszystko jest tu dopracowane."

Reszta opinii pod adresem: https://tanayahczyta.wordpress.com/2017/02/06/wegan-nerd-moja-roslinna-kuchnia-a-rokicka/ :)

książek: 351
Morganna | 2017-04-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 07 kwietnia 2017

Rzadko daję 10/10 - musi mnie książka naprawdę olśnić. I p. Alicji się to udało. Dla mnie to najlepiej wydana książka kucharska, jaką czytałam. Graficznie nie ma sobie równych (i mam nadzieję, że autorka przeczyta moją recenzję, bo to jej zasługa). Przepisy jak dla mnie są w sam raz - większość łatwa, parę nieco bardziej udziwnionych dla smakoszy. Tekst czyta się przyjemnie. Układ zgodny z moimi oczekiwaniami. Gdybym miała się czepiać, to jedynie tego, że w przepisach często w składnikach jest cukier. Ale po prostu go pomijam, gdy robię dla siebie i wszystko wychodzi. Czekam na kolejną pozycję p. Alicji!

książek: 388
Iwona_C_ | 2016-11-17
Na półkach: Przeczytane

W książce znajdziemy przepisy będące wariacjami na temat dań, które zna każdy z nas – jest przepis na zupę pomidorową, którą kochają wszyscy, na makarony czy naleśniki. Są też przepisy kuchni orientalnych, które rozgrzewają ciało i pobudzają zmysły. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie – smaki, które dobrze zna, a także coś nowego, co warto spróbować. Są tutaj wariacje na temat tradycyjnych dań, które można przygotować na świąteczną kolacje, a także propozycje wegańskich fast-foodów (tak popularnych ostatnio burgerów). Dodatkową zaletą jest to, że do większości przepisów, które proponuje autorka, wystarczą nam składniki dostępne w wielu sklepach spożywczych. Chociaż są też i takie, w których będzie trzeba wykorzystać bardziej egzotyczne przyprawy.

http://www.czytajac.pl/2016/11/wegan-nerd-alicja-rokicka/

książek: 7
EkoEksperymenty | 2017-01-16
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Do zakupu kolejnej książki kucharskiej podchodziłam z dystansem, mam już w końcu ich sporą biblioteczkę. O tym, że się zdecydowałam zaważył fakt, że przepisy Alicji Rokickiej, które znałam z jej bloga były proste, nie wymagały dziwnych i drogich składników, czy skomplikowanych sprzętów kuchennych i zawsze się udawały. Wiedząc, że autorka jest graficzką z wykształcenia spodziewałam się też, że książka będzie pięknie wydana. I co? Powiedzieć, że się nie zawiodłam, to mało!

Od kiedy weszłam w posiadanie tej książki minęły niecałe dwa miesiące, a wypróbowałam już chyba ćwierć potraw z przepisów Wegan Nerd (jest ich w książce chyba z 200)! W tym kulinarnym arcydziele znajdziemy receptury na pożywne śniadania, roślinny nabiał, smaczne zupy, wyjątkowe sałatki, popularne dania znane z kuchni polskiej i światowej, frykasy kojarzone z przyjęciami dla przyjaciół, świąteczne przysmaki, domowe wypieki, wykwintne desery i różnorodne napoje. I wszystko to w roślinnej wersji.

Szczególnie ujęły...

zobacz kolejne z 145 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd