Cały ten cukier

Tłumaczenie: Michał Goreń
Wydawnictwo: Varsovia
6,82 (49 ocen i 9 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
13
7
17
6
11
5
3
4
3
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
That sugar book
data wydania
ISBN
9788361463160
liczba stron
240
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodała
Babi

TA KSIŻKA TO DZIAŁAJCA NA WYOBRAŹNIĘ OPOWIEŚĆ O TYM, JAK NIEBEZPIECZNY JEST CUKIER. ZAWIERA PONAD 30 PRZEPISÓW NA PYSZNE I ŁATWE W PRZYGOTOWANIU POTRAWY. Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A...

TA KSIŻKA TO DZIAŁAJCA NA WYOBRAŹNIĘ OPOWIEŚĆ O TYM, JAK NIEBEZPIECZNY JEST CUKIER. ZAWIERA PONAD 30 PRZEPISÓW NA PYSZNE I ŁATWE W PRZYGOTOWANIU POTRAWY.

Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za „zdrowe”, takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe.

Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył blisko 9 kilogramów (w ciągu 60 dni). Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca.

Cały ten cukier to relacja z eksperymentu Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża współpracuje ze sobą i jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwo. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru.

Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników.

 

źródło opisu: http://www.varsovia.biz/index.php?route=product/pr...(?)

źródło okładki: http://www.varsovia.biz/index.php?route=product/pr...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (9)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 623
smolkosia | 2019-04-07
Przeczytana: 07 kwietnia 2019

Ciekawa książka, która nie tylko opisuje negatywne działanie cukru, ale też cala otoczkę polityczną, gospdarczą i hisoryczna, która rozgrywa się wokół cukru.
Pierwsza część to wlasciwie wędrówka od czasów, kiedy człowiek nie znał cukru i nie cierpial na próchnicę i cukrzycę, następnie przechdzimy przez czasy starożytne, średniowiecze, aż dochodzimy do epoki od której zaczęła się ekspansja cukru, czyli odkrycia geograficzne i podbój Nowego Świata, a co za tym idzie również poznanie trzciny cukrowej i rozwinięcie uprawy trzciny cukrowej. Cukier to nie tylko rozwój chorób takich jak miarzdżyca, czy cukrzyca; ale to też wojny, rozwój niewolnictwa, walka o wpływy i pieniądze.
Druga część książki to opis jak pojawiła się cukrzyca, jak ją rozpoznano i jak szukano lekarstwa na nią. Dodatkowo dowiadujemy się też ile tak naprawdę cukru zjadamy codzennie i jak Polska wypada pod wzgledem jedzenia cukru i otyłości na tle innych krajów.
Na pewno jest to pozycja warta przeczytania, żeby...

książek: 73
Michał | 2017-10-07
Na półkach: Przeczytane, 2017
Przeczytana: 12 września 2017

Polecam. Książka może sporo uświadomić ;)

książek: 338
diuna84 | 2017-07-24
Przeczytana: 27 kwietnia 2017

NIE WIEM JAK KSIĄŻKA- film Warto obejrzeć. Ale produkcja bez szału jak dla mnie. Coś na wzór super sizeme.

książek: 115
galizelle | 2017-05-16
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 15 maja 2017

Trzeba przeczytać!

książek: 816
Kaja93 | 2016-12-26
Przeczytana: 26 grudnia 2016

Gameau odkrywa brzydką prawdę, skrywaną przez branżę spożywczą, agencje PR-owskie, koncerny farmaceutyczne, większość firm profitujących z miłości człowieka do jedzenia. Głównym wrogiem Twojej talii i stałej wagi jest... CUKIER. Tłuszcz został zdetronizowany, nie zasługuje na pierwsze miejsce haniebnego piedestału.

Białe kryształki, owocowe smoothie, czekoladki czy cola - opakowanie nie ma znaczenia, jak zwykle chodzi o wnętrze. Autor przeprowadził na sobie eksperyment: przez 60 dni włączył do swojej diety równowartość cukru spożywanego przez statystycznego Australijczyka. Spożywał pokarmy "light", przeznaczone dla osób (pozornie) dbających o swoją linię. Nie zmieniał również kaloryczności swoich posiłków. Czy nowe menu mogło mieć wpływ na jego zdrowie? I owszem, fatalne.

Dzięki tej historii cukier okazał się czarnym charakterem. Udowodniono mu: stłuszczenie wątroby, przyrost masy ciała, przyrost obwodu w talii i tłuszczu trzewnego, labilność emocjonalną, zaburzenie ośrodka...

książek: 392
Morganna | 2016-09-04
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 04 września 2016

Fajna jest ta książka, przeczytałam z zaciekawieniem. Dodam, że nie widziałam filmu, więc nie potrafię ocenić, które treści się pokrywają. Bardzo przypadły mi do gustu przypisy redakcyjne. Ponadto, chyba każdy się zdziwi otwierając tę książkę - tyle kolorów i grafik :) duży plus za to! W czwartej części jest kilka przepisów, które mnie się całkiem podobały. Myślę, że warto przeczytać, może kogoś zainspiruje przynajmniej do ograniczenia cukrów w diecie.

książek: 59
joannana | 2016-08-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 25 sierpnia 2016

książka zarówno jak i film (o tym samym tytule) powinny być obowiązkowymi pozycjami w każdej szkole, poradni żywieniowej/dietetycznej czy innych placówkach o charakterze edukacyjnym.

książka w prosty sposób pokazuje wstrząsającą prawdę o tym jak dużą część w diecie przeciętnego człowieka zajmuje cukier i niestety nie chodzi tylko o osoby mające słabość do "czegoś słodkiego", ale bardzo często o wszystkich tych którym wydaje się, że spożywają zdrowe jedzenie, typu fit, nisko lub beztłuszczowe, dietetyczne etc.

to ile zajmuje w diecie cukier to jedno, ale co jest ważniejsze to jak on wpływa na organizm człowieka, na jego prawidłowe funkcjonowanie, zdrowie fizyczne jak i psychiczne. o tym wszystkim można się przekonać dzięki osobistym doświadczeniom autora, który podjął się eksperymentowi z cukrem w roli głównej. warto przekonać się na własne oczy (w słowach książki i oglądając film) jakie były wyniki i wnioski tego eksperymentu.

osobiście książkę pochłonęłam w 2 dni, a film dał...

książek: 622
Primitive | 2016-06-13
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Reszta
Przeczytana: 13 czerwca 2016

trudno ocenić tę książkę, tym bardziej, że trudno ją sklasyfikować, przyporządkować do konkretnego gatunku.

dałem 6 gwiazdek, głównie z nadzieją, że jako rasowy łasuch zmienię swoje nawyki i może nie zrezygnuję z cukru w 100%, ale przynajmniej przestanę opychać się słodyczami i pić wszystko co kolorowe. nie jest ze mną aż tak źle (180 cm, 78 kg wagi), ale od zawsze mam nawyk podjadania słodyczy, a dodatkowo miewam (miewałem) dni, kiedy przez cały dzień jadłem tylko słodycze. i czipsy. no wstyd trochę.

aktualnie jestem trzeci dzień bez słodyczy i nie ukrywam, że rzeczywiście chodzę jakiś rozdrażniony. zobaczymy co będzie dalej ;)

pozdrawiam.

książek: 1565
Babi | 2016-04-30
Przeczytana: 30 kwietnia 2016

nie spodziewałam się takiej kolorowej książki...

jak dla mnie dobra robota, autor w łatwy sposób pokazuje nam jak działa cukier na nasz organizm, w sumie nie dowiedziałam się niczego nowego, ale zdaję sobie sprawę, że dla większości będzie to świetny początek, aby zmienić coś w swoim sposobie żywienia i zacząć kupować produkty racjonalnie (przede wszystkim nauczyć się czytać etykiety! powinny być z tego egzaminy)

szczerze, to zgadzam się ze spostrzeżeniami Gameau, uważam indeks glikemiczny za niesamowitą sprawę, sama kilka miesięcy temu odstawiłam cukier nagle i trzymałam się tej "diety" rygorystycznie, pierwszy tydzień był okropny, ale potem z dnia na dzień nie odczuwało się już takiego "głodu", dobre jest porównanie do odstawienia papierosów, bo takie uzależnienie niewiele różni się od uzależnienia od cukru, do dziś pamiętam jak jedna kosteczka gorzkiej czekolady (99% kakao) zasłodziła mnie na cały dzień

dla mnie książka powinna byś finansowana przez Ministerstwo Zdrowia i...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd