Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan

Okładka książki Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan Marta Dymek
Okładka książki Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan
Marta Dymek Wydawnictwo: Dwie Siostry kulinaria, przepisy kulinarne
344 str. 5 godz. 44 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Dwie Siostry
Data wydania:
2014-11-12
Data 1. wyd. pol.:
2014-11-12
Liczba stron:
344
Czas czytania
5 godz. 44 min.
Język:
polski
ISBN:
9788363696184
Tagi:
weganizm wegetarianizm przepisy roślinne
Średnia ocen

8,2 8,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 6 (30) / czerwiec 2020 Marek Bieńczyk, Sylwia Chutnik, Marta Dymek, Dexter Filkins, Mikołaj Janik, Zuzanna Kowalczyk, Małgorzata Lebda, Bolesław Leśmian, Karolina Lewestam, Andrea Lundgren, Kadia Mołodowska, Magdalena Nowicka-Franczak, Adam Robiński, Tomasz Różycki, Marta Rybicka, Bartek Sabela, Dionisios Sturis, Piotr Tarczyński, Marcin Wicha
Ocena 7,3
Pismo. Magazyn... Marek Bieńczyk, Syl...
Okładka książki Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomasz Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jerzy Sobieniak, Tomasz Woźniak
Ocena 7,2
Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta ...

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

Wszystkie rośliny duże i małe



700 229 7

Oceny

Średnia ocen
8,2 / 10
698 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
62
23

Na półkach:

O Magdzie Dymek dowiedziałam się z programów kulinarnych, które prowadziła na kuchni.tv. Z racji, że lubię gotować, namiętnie kiedyś śledziłam sporo treści związanych z gastronomią. Mimo, że nie jestem weganką, wegetarianką, nie stosuję żadnej specjalnej diety, mięso jem okazyjnie, bo generalnie za nim nie przepadam, to sam pomysł na gotowanie wyłącznie z użyciem roślin wydawał mi się nierealny. Uwielbiam z tej książki pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej.

Polecam ją każdemu, również mięsożercom, żeby zobaczyć, że z roślin też można wyczarować naprawdę fajne dania. Ba, to też ciekawa alternatywa. Wyobraź sobie, że nie masz w domu akurat jajek, a do sklepu nie chce ci się iść, co robisz? Kurczę, fajnie znać takie triki, mieć po prostu wiedzę, żeby w różnych kulinarnych sytuacjach sobie poradzić, albo przygotować coś innego, co zachwyci wszystkich gości. Pasztet, o którym wspomniałam, króluje u mnie na stole podczas każdych świąt. I za każdym razem, kiedy kosztuje go ktoś, kto wcześniej nie wiedział, że to mój świąteczny specjał, pyta z jakiego mięska go przygotowałam! Czy to może królik? Czy jednak kurczak? I jak miło zobaczyć zaskoczenie na twarzy odbiorcy, kiedy mówię, że nie, to wszystko wyczarowałam z roślin! Wtedy jestem pytana o przepis i za każdym razem gorąco polecam właśnie tę książkę.

O Magdzie Dymek dowiedziałam się z programów kulinarnych, które prowadziła na kuchni.tv. Z racji, że lubię gotować, namiętnie kiedyś śledziłam sporo treści związanych z gastronomią. Mimo, że nie jestem weganką, wegetarianką, nie stosuję żadnej specjalnej diety, mięso jem okazyjnie, bo generalnie za nim nie przepadam, to sam pomysł na gotowanie wyłącznie z użyciem roślin...

więcej Pokaż mimo to

avatar
2047
475

Na półkach:

Jakiś czas temu zachwycałam się "Jadłonomią po polsku", gdzie autorka umieściła wegańskie wersje popularnych dań kuchni polskiej, a ta pozycja mnie rozczarowała. Ze stu przepisów znalazłam może z kilkanaście, które mnie zainteresowały. Większość zamieszczonych w niej potraw nie da się zrobić z tego co ma się aktualnie w lodówce (przynajmniej jeśli chodzi o moją),a przy niektórych składnikach nawet sama autorka pisze, że coś jest trudne do kupienia, choć książka została wydana w 2014 roku i mogło się to zmienić. Pomimo wad to książka jest jednak warta polecenia, bo jest w niej przynajmniej kilka fantastycznych przepisów, ale "Jadłonomia po polsku" bez porównania lepsza.

Jakiś czas temu zachwycałam się "Jadłonomią po polsku", gdzie autorka umieściła wegańskie wersje popularnych dań kuchni polskiej, a ta pozycja mnie rozczarowała. Ze stu przepisów znalazłam może z kilkanaście, które mnie zainteresowały. Większość zamieszczonych w niej potraw nie da się zrobić z tego co ma się aktualnie w lodówce (przynajmniej jeśli chodzi o moją),a przy...

więcej Pokaż mimo to

avatar
0
0

Na półkach:

Uwielbiam wszystko oprócz ciast i naleśników - nie wychodzą mi :(

Uwielbiam wszystko oprócz ciast i naleśników - nie wychodzą mi :(

Pokaż mimo to

avatar
3810
3752

Na półkach:

Pierwszy, nareszcie dorwany i po trosze wypróbowywany tom Jadłonomii Marty Dymek pozycjonowałabym gdzieś pośrodku jej trzech książek, tak na 8,5.
"Jadłonomię po polsku" uwielbiam (9),ta obecnie oceniana kultowa "Jadłonomia" jest wielce użyteczna (8-9). A "Nowa Jadłonomia" fajna (8),ale trochę dla szpanu .

Pierwszy, nareszcie dorwany i po trosze wypróbowywany tom Jadłonomii Marty Dymek pozycjonowałabym gdzieś pośrodku jej trzech książek, tak na 8,5.
"Jadłonomię po polsku" uwielbiam (9),ta obecnie oceniana kultowa "Jadłonomia" jest wielce użyteczna (8-9). A "Nowa Jadłonomia" fajna (8),ale trochę dla szpanu .

Pokaż mimo to

avatar
243
173

Na półkach:

kulinarne arcydzielo , zdjecia, przepisy ,najwyższych lotów!!!

kulinarne arcydzielo , zdjecia, przepisy ,najwyższych lotów!!!

Pokaż mimo to

avatar
238
238

Na półkach: , , ,

Rewelacja, książka ta to obowiązkowa pozycja dla miłośników kuchni roślinnej. Przepisy banalnie postęp, a język, którym posługuje się Marta do swoich czytelników pozwala czuć bliskość z autorką.

Rewelacja, książka ta to obowiązkowa pozycja dla miłośników kuchni roślinnej. Przepisy banalnie postęp, a język, którym posługuje się Marta do swoich czytelników pozwala czuć bliskość z autorką.

Pokaż mimo to

avatar
143
139

Na półkach:

Mnóstwo fantastycznych przepisów 🌿 Moc inspiracji.
Ponieważ nie przepadam za daniami mięsnymi, dzięki tej książce udało mi się odkryć nowe, pyszne smaki.

Mnóstwo fantastycznych przepisów 🌿 Moc inspiracji.
Ponieważ nie przepadam za daniami mięsnymi, dzięki tej książce udało mi się odkryć nowe, pyszne smaki.

Pokaż mimo to

avatar
141
91

Na półkach:

Pięknie wydana ksiazka kucharska z przepisami dla niemiesozercow

Pięknie wydana ksiazka kucharska z przepisami dla niemiesozercow

Pokaż mimo to

avatar
111
36

Na półkach: , , , ,

Naprawdę świetna książka, o której słyszał chyba każdy rozpoczynający swoją przygodę z weganizmem, lub szukający przepisów roślinnych. Korzystam zarówno z niej, jak i bloga autorki i mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu. Przepisy bardzo przypadły do gustu nawet tej mięsnej części rodziny i część z nich na stale zagościła w domowym jadłospisie ;)

Naprawdę świetna książka, o której słyszał chyba każdy rozpoczynający swoją przygodę z weganizmem, lub szukający przepisów roślinnych. Korzystam zarówno z niej, jak i bloga autorki i mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu. Przepisy bardzo przypadły do gustu nawet tej mięsnej części rodziny i część z nich na stale zagościła w domowym jadłospisie ;)

Pokaż mimo to

avatar
614
147

Na półkach:

Nie wyobrażam sobie nie mieć tej książki na swojej półce. Po tę Jadłonomię sięgam chyba najczęściej, choć smakowo najbardziej w moje gusta wpasowują się przepisy z "Nowej Jadłonomii".

Przepięknie wydana, z dużą dbałością o szczególy. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić, to brak spisu alfabetycznego na końcu książki. Podział na kategorie (bulwy, warzywa strączkowe itd.) niby okej, ale za każdym razem, gdy muszę wyszukiwać w ten sposób jakiejś potrawy, to mimowolnie wzdycham z irytacji.

To już klasyka sama w sobie, którą polecam każdemu. Marta nie stosuje jakichś wybitnie trudnych technik kulinarnych, jej przepisy są łatwe, więc nawet amator się odnajdzie. Przepisy na każdą kieszeń, szybkie i smaczne. Nie wyobrażam sobie już moich jadłospisów bez przepisów Marty - czy tych z bloga (❤),czy tych książkowych.

Nie wyobrażam sobie nie mieć tej książki na swojej półce. Po tę Jadłonomię sięgam chyba najczęściej, choć smakowo najbardziej w moje gusta wpasowują się przepisy z "Nowej Jadłonomii".

Przepięknie wydana, z dużą dbałością o szczególy. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić, to brak spisu alfabetycznego na końcu książki. Podział na kategorie (bulwy, warzywa strączkowe itd.)...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    918
  • Chcę przeczytać
    850
  • Posiadam
    487
  • Chcę w prezencie
    105
  • Ulubione
    58
  • Teraz czytam
    41
  • Kulinarne
    31
  • Kulinaria
    24
  • Kuchnia
    19
  • 2018
    11

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan


Podobne książki

Przeczytaj także