Książki z tagiem „wegetarianizm”
  • Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan
    Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan
    Autor: Marta Dymek
    Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić...
    czytelników: 1304 | opinie: 81 | ocena: 8,29 (452 głosy)
  • Wegetarianka
    Wegetarianka
    Autor: Han Kang
    Wegetarianka to polifoniczna opowieść, która zaintryguje nie tylko zwolenników ekofeminizmu, lecz także osoby lubiące zgłębiać topografię ludzkiej psyche. Han Kang z chirurgiczną precyzją przetwarza ż...
    czytelników: 643 | opinie: 39 | ocena: 6,84 (155 głosów)
  • Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment
    Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment
    Autor: Karen Duve
    W grudniu 2009 roku Karen Duve pod wpływem impulsu oraz dydaktycznych pogadanek nowej współlokatorki podjęła przedwczesne postanowienie noworoczne. Zdecydowała się przeprowadzić na sobie wyjątkowy eks...
    czytelników: 561 | opinie: 27 | ocena: 6,9 (186 głosów)
  • Mahabharata
    Mahabharata
    Autor: Vyasa
    Mahabharata (sanskr. Mahābhārata; zwana też Bharata lub Dźaja) – jeden z dwóch głównych hinduistycznych poematów epickich (obok Ramajany), znajdujący się w kategorii smryti i należący do głównych dzie...
    czytelników: 522 | opinie: 6 | ocena: 8,11 (36 głosów) | inne wydania: 2
  • Żywoty zwierząt
    Żywoty zwierząt
    Autor: John Maxwell Coetzee
    Sprawa ludzkiego okrucieństwa wobec zwierząt do tego stopnia pochłania starzejącą się pisarkę Elizabeth Costello, że nie jest już w stanie spokojnie patrzeć ludziom w oczy. Syn Elizabeth, profesor fi...
    czytelników: 320 | opinie: 10 | ocena: 6,55 (95 głosów)
  • Farba znaczy krew
    Farba znaczy krew
    Autor: Zenon Kruczyński
    Książka napisana przez człowieka, który po kilkudziesięciu latach uprawiania myślistwa przeszedł na drugą stronę barykady i stał się obrońcą przyrody i praw zwierząt. Zenon Kruczyński opisuje, jak zo...
    czytelników: 289 | opinie: 14 | ocena: 7,58 (80 głosów)
  • Głosy rewolucji żywnościowej. Możesz uzdrowić swoje ciało i świat tym, co jesz
    Głosy rewolucji żywnościowej. Możesz uzdrowić swoje ciało i świat tym, co jesz
    Autor: John Robbins
    Oto jedna z najważniejszych dyskusji, jaka miała miejsca na przestrzeni 25 lat na temat żywienia. John Robbins – założyciel ruchu na rzecz zdrowej żywności – przeprowadza rozmowy z 21 niezależnymi, be...
    czytelników: 248 | opinie: 9 | ocena: 7,09 (56 głosów)
  • Bezkrwawa rewolucja. Historia wegetarianizmu od 1600 roku do czasów współczesnych
    Bezkrwawa rewolucja. Historia wegetarianizmu od 1600 roku do czasów współczesnych
    Autor: Tristram Stuart
    Tristram Stuart ukazuje w swojej - nomen omen - rewolucyjnej książce, jak różnorodne i głębokie są źródła tego, co nazywamy wegetarianizmem, a co określa nie tylko sposób odżywiania się czy postawę et...
    czytelników: 229 | opinie: 5 | ocena: 7,05 (38 głosów)
  • Kuchnia roślinna dla każdego
    Kuchnia roślinna dla każdego
    Autor: Eryk Wałkowicz
    Obowiązkowa pozycja na półce każdego miłośnika kuchni roślinnej! Jak z prostych składników zrobić efektowne i pyszne dania? Odpowiedź znajdziesz w debiutanckiej książce kucharskiej Eryka Wałkowicza,...
    czytelników: 185 | opinie: 9 | ocena: 7,88 (40 głosów)
  • Jeść, by żyć
    Jeść, by żyć
    Autor: Joel Fuhrman
    Książka obecna przez wiele miesięcy na liście bestsellerów The New York Times! Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i prawidłową wagą, należy spożywać tylko takie produkty, których zagregowana wartość odż...
    czytelników: 180 | opinie: 8 | ocena: 7,33 (42 głosy) | inne wydania: 1
  • Milcząca arka
    Milcząca arka
    Autorzy: Juliet Gellatley, Tony Wardle
    Wegetariański bestseller i klasyka wśród książek prowegetariańskich. Juliet Gellatley (założycielka organizacji Viva!) demaskuje w niej zakłamanie i nieczystą politykę przemysłu mięsnego. Na podstawie...
    czytelników: 178 | opinie: 11 | ocena: 7,72 (60 głosów)
  • Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia
    Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia
    Autor: Alicja Rokicka
    Ta wyjątkowa książka kucharska jest debiutem Alicji Rokickiej, która dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi zdobytymi w pracy nad wegannerd.blogspot.com – jednym z najpopularniejszych i najczęś...
    czytelników: 174 | opinie: 13 | ocena: 7,83 (40 głosów)
  • Kuchnia Kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie
    Kuchnia Kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie
    Autor: Adiraja Dasa
    Ta książka kucharska to coś więcej niż zbiór 130 przepisów na indyjskie potrawy wegetariańskie. Niesie ona ze sobą posmak dawnych Indii - niepowtarzalne połączenie wiedzy i piękna. Przepisy są tak pro...
    czytelników: 164 | opinie: 6 | ocena: 7,25 (48 głosów)
  • Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu
    Społeczeństwo bez mięsa. Socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu
    Autor: Jarosław Urbański
    Wegetarianizm i spożywanie mięsa oraz wykorzystywanie zwierząt są głównym tematem książki. W istocie rzeczy zastanawiając się nad konsumpcją produktów pochodzenia zwierzęcego w opozycji do produktów p...
    czytelników: 151 | opinie: 0 | ocena: 7,77 (13 głosów)
  • Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat
    Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat
    Autor: Paul Shapiro
    Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy h...
    czytelników: 148 | opinie: 6 | ocena: 7,24 (17 głosów)

zgłoś błąd zgłoś błąd