Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2019-10-30
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-10-30
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788366335318
- Tagi:
- książka kucharska przepisy kuchnia kuchnia wegańska wege
Świętujemy! to książka, która ma na celu zbliżyć do siebie ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą „wszystkożercy”; fleksitarianie oraz tacy, którzy na dobre wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na świąteczne śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery.
Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest nieodzowne i niezastąpione. Wegański świąteczny stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. W wegańskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta warzyw w ciekawych, smakowitych odsłonach.
Autorka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Smakoszu! Zatop więc zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Może spróbujesz też bezkrwawego roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Te święta nie mogą się nie udać!
Projekt okładki: to studio
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 62
- 26
- 10
- 4
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Gdy przyjdą weganie i wegetarianie i zasiądą z Wami przy świątecznym stole ta książka Was uratuje!
Gdy przyjdą weganie i wegetarianie i zasiądą z Wami przy świątecznym stole ta książka Was uratuje!
Pokaż mimo toDla weganinów, bądź wegetarian - książka jak znalazł.
Choć jestem sceptycznie nastawiona do tych ilości kotletów sojowych, sojonezów, które przewijają się non stop w każdym przepisie.
Dla weganinów, bądź wegetarian - książka jak znalazł.
Pokaż mimo toChoć jestem sceptycznie nastawiona do tych ilości kotletów sojowych, sojonezów, które przewijają się non stop w każdym przepisie.
Nakładem Wydawnictwa Marginesy ukazała się biografia Sylvii Plath. „Dzienniki 1950- Święta, to nie tylko czas prezentów. To przede wszystkim czas spędzony w gronie najbliższych. To również okazja to smakowania przepysznych dań, które serwowane są na świątecznych stołach. Alicja Rokicka przygotowała dla nas smaczne propozycje na to, jak ten stół urozmaicić. Dania, które proponuje nie tylko kuszą aromatem, lecz kompozycje podania sprawiają, iż owy stół mienić będzie się paletą wyjątkowo przygotowanych potraw. „Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta” zapewnią, iż każdy z gości raczyć będzie się daniami, które zaspokoją kubki smakowe najbardziej wymagających smakoszy. Alicja Rokicka proponuje ponad sto wspaniałych roślinnych przepisów na śniadania, obiady, podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Można rzec, że tak suto zastawiony stół cieszyć będzie każdego od lewa do prawa. I nikt nie ma prawa narzekać, bowiem przepisy sprawią, że każdy odejdzie od stołu z uczuciem sytości i dobrego smaku. Alicja Rokicka jest autorką najpopularniejszego bloga WEGAN NERD, o tematyce wegańskiej. Zatem należy przyznać, iż książka ta, jest „zbiorem” kilkuletnich doświadczeń Pani Alicji. Nie jest to przypadkowa lista potraw, lecz skrupulatnie dopasowana kompozycja kunsztownie przygotowanych dań. Książka ta zawiera wiele inspirujących przepisów, które każdy z nas może przygotować i raczyć swoich domowników. A to spowoduje, że nasz dom, będzie najczęściej odwiedzany. Zwłaszcza w porze obiadowej. Alicja Rokicka prezentuje nam propozycję bezmięsnych potraw. I czyni to w sposób bardzo różnorodny. Autorka pokazuje nam jak wykreować wyśmienite przekąski, które sprawdzą się na każdej imprezie. Możemy być wówczas pewni, że każdy z gości wprowadzony zostanie w dobry nastrój. Jeśli zapytacie mnie, jakie dania serwowane w tej książce polecam najbardziej, najchętniej odpowiedziałbym – wszystkie! Warto spróbować wszystkiego po trochu. Na pewno filet z selera z majerankiem, sprawi, że rozpłyniemy się z rozkoszy degustowania tak wykwintnie skomponowanej potrawy. Pieczone łazanki przypomną nam smaki z dzieciństwa. Zakwas buraczany, o tak świąteczny stół nie może obejść się bez tego smaku. Miłośnicy pasztetów i pieczeni również będą usatysfakcjonowani. Tylko spójrzcie – magia! Zresztą co ja Wam będę pisał. Sięgnijcie po tę publikację i skosztujcie sami. Ja idę gotować. Życzę Wam smacznych Świąt. Za egzemplarz książki serdecznie dziękuję Wydawnictwu Marginesy https://marginesy.com.pl/
http://www.czyt-nik.pl/recenzje/smacznych-swiat/
Nakładem Wydawnictwa Marginesy ukazała się biografia Sylvii Plath. „Dzienniki 1950- Święta, to nie tylko czas prezentów. To przede wszystkim czas spędzony w gronie najbliższych. To również okazja to smakowania przepysznych dań, które serwowane są na świątecznych stołach. Alicja Rokicka przygotowała dla nas smaczne propozycje na to, jak ten stół urozmaicić. Dania, które...
więcej Pokaż mimo toJedzenie zbliża ludzi, jest jedną z większych przyjemności w życiu. Ale czy zawsze musimy jeść mięso? Czy nie warto poszukać innych smaków, spróbować czegoś nowego?
Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione.
Wegański stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. I ta książka oraz zawarte w niej przepisy najlepiej to udowadniają.
W najnowszej książce Alicji Rokickiej, autorki świetnego bloga wegannerd, każdy znajdzie coś dla siebie. Gwarantuję to wam.
Ta książka to kompozycja ponad 100 wspaniałych i stuprocentowo roślinnych, wegańskich przepisów na śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery, potrawy codzienne i świąteczne. Wybór jest ogromny.
Książka dotarła do mnie w miniony piątek i z zachwytem po jej lekturze, wypróbowałam już 3 przepisy - boczniaki po kaszubsku, kapustę pieczoną z gruszkami i pasztet ziemniaczano warzywny. Kolejne przepisy czekają na wypróbowanie. Wiem, że się na nich nie zawiodę.
Blog wegannerd śledzę od jakiegoś czasu. Korzystałam już z wielu przepisów zawartych na tej stronie. Tym bardziej cieszy mnie wydanie nowej książki autorki bloga.
Świętujemy... to nie tylko doskonałe przepisy, ale także apetyczne, mistrzowskie zdjęcia. Alicja Rokicka, z wykształcenia graficzka, stanęła na wysokości zadania. Książka kusi, zachęca, sprawia, iż w trakcie jej lektury, oglądania robimy się niesamowicie głodni.
Mówi się, że w Polsce tradycja jest bardzo ważna. I owszem. Ale czasami warto zastąpić tradycyjne, ciężkie, mięsne potrawy czymś zdrowszym, lżejszym, innym. Warto spróbować czegoś nowego. Nasza tradycja, kultura nie ucierpią, jeżeli potrawy mięsne zastąpimy wegańskimi. Wręcz przeciwnie, wiele zyska. O względach humanitarnych nie wspomnę.
Gorąco polecam tę niesamowitą, przeapetyczną skarbnicę przepisów wegańskich.
Jedzenie zbliża ludzi, jest jedną z większych przyjemności w życiu. Ale czy zawsze musimy jeść mięso? Czy nie warto poszukać innych smaków, spróbować czegoś nowego?
więcej Pokaż mimo toChociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione.
Wegański stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. I ta książka oraz...