Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery

Okładka książki Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery Alicja Rokicka
Okładka książki Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery
Alicja Rokicka Wydawnictwo: Nasza Księgarnia kulinaria, przepisy kulinarne
336 str. 5 godz. 36 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Nasza Księgarnia
Data wydania:
2018-11-14
Data 1. wyd. pol.:
2018-11-14
Liczba stron:
336
Czas czytania
5 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
9788310132390
Tagi:
literatura polska przepisy desery rośliny kuchnia wegańska
Średnia ocen

7,2 7,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,2 / 10
29 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
3821
3763

Na półkach:

Już mam upatrzone świąteczne ciasto, czyli spełniła swoje zadanie :-). Z zastrzeżeniem, że przepisy są z dodatkiem mniej spotykanych składników, lub skomplikowane. Nie jest to podręczny, codzienny zestaw przepisów. Raczej pozycja na prezent (pięknie wydana) i jako takowy ją dostałam.

Już mam upatrzone świąteczne ciasto, czyli spełniła swoje zadanie :-). Z zastrzeżeniem, że przepisy są z dodatkiem mniej spotykanych składników, lub skomplikowane. Nie jest to podręczny, codzienny zestaw przepisów. Raczej pozycja na prezent (pięknie wydana) i jako takowy ją dostałam.

Pokaż mimo to

avatar
56
14

Na półkach: ,

Dobry podręcznik dla laika. Dla mnie kuchnia jest zbędnym pomieszczeniem w mieszkaniu. Dlatego spis podstawowych "narzędzi" do obsługi książki jest super. Kolejna świetna rzecz w tej pozycji, to opcje bez glutenu, ale też te z białym cukrem - zero radykalizmu, coś dla każdego. I nareszcie coś dla mnie - przepisy bez pieczenia, miliona składników, bez konieczności spędzenia 3h w kuchni. Dodatkowo wszystkie wstawki autorki powodują, że czytając te wszystkie wytyczne i przepisy masz poczucie, że książka "była pisana z miłością".

Dobry podręcznik dla laika. Dla mnie kuchnia jest zbędnym pomieszczeniem w mieszkaniu. Dlatego spis podstawowych "narzędzi" do obsługi książki jest super. Kolejna świetna rzecz w tej pozycji, to opcje bez glutenu, ale też te z białym cukrem - zero radykalizmu, coś dla każdego. I nareszcie coś dla mnie - przepisy bez pieczenia, miliona składników, bez konieczności spędzenia...

więcej Pokaż mimo to

avatar
470
246

Na półkach: ,

UPDATE: po kilku podejściach, przepisach książką miałam ochotę uderzać o śmietnik, aż się rozpadnie.
Przepisy w praktyce budzą wiele pytań, na 5 prób wyszło mi raz (przepisy z różnych sekcji - a doświadczenie jakieś mam). Szkoda czasu, wysiłku i składników.

_____________________________________

Książka Alicji Rokickiej jest świetna, tak jak jej przepisy, nie ma co dużo mówić. Od kiedy ją dostałam na urodziny, przeglądałam chyba z 10 razy, dosłownie macając zdjęcia ciast, ciasteczek, bez, tortów, tart i tak wielu innych opcji, które łączy to, że są wegańskie. Poza tym zdarzają się również przepisy bez glutenu, albo bez pieczenia.

Rokicka to człowiek orkiestra, a kulinarnik jest prawie w całości jej dziełem! To ona spisała, opracowała i praktycznie podzieliła na rozdziały przepisy, umieściła swoje zdjęcie każdego cuda, a także zrobiła przeurocze ilustracje. Między przepisami, znajduje się sekcja „przygotowawcza”, a między rozdziałami kilka słów od autorki.

Po kilku sukcesach (lub i nie),wykonanych za pomocą przypadkowo znalezionych przepisów w internecie, dobrze jest mieć taką pozycję w kuchni.  

Teraz tylko zakupić nowe formy do pieczenia, rękaw cukierniczy i inne przyrządy. Następnie wybrać do najbliższego supermarketu (bo wszystkie składniki, uwaga uwaga, są tam dostępne!) po produkty. Liczę na wiele tygodni spędzonych w kuchni z tą książką 😊

UPDATE: po kilku podejściach, przepisach książką miałam ochotę uderzać o śmietnik, aż się rozpadnie.
Przepisy w praktyce budzą wiele pytań, na 5 prób wyszło mi raz (przepisy z różnych sekcji - a doświadczenie jakieś mam). Szkoda czasu, wysiłku i składników.

_____________________________________

Książka Alicji Rokickiej jest świetna, tak jak jej przepisy, nie ma co dużo...

więcej Pokaż mimo to

avatar
602
43

Na półkach:

Różniaste desery - proste i "klasyczne", a obok znajdziemy te bardziej wymyślne z niesamowitymi połączeniami - niekiedy bardzo nietypowymi :)

Różniaste desery - proste i "klasyczne", a obok znajdziemy te bardziej wymyślne z niesamowitymi połączeniami - niekiedy bardzo nietypowymi :)

Pokaż mimo to

avatar
6145
3446

Na półkach:

Jedzenie smacznych i zdrowych słodyczy? Czy jest to możliwe? Alicja Rokicka przekonuje nas, że tak. Jej książka „Słodka wegan nerd. Moje roślinne desery” zabiera nas w świat przyjemnych i zaskakujących smaków. Dowiemy się od niej w jaki sposób wyczarować niezwykłe rzeczy bez używania mleka, jajek czy masła (nie wspominając o smalcu) lub sera. Książka na pewno przyda się osobom na różnego rodzaju dietach. I nie mam tu wcale na myśli tych odchudzających tylko wykluczające wynikających z alergii czy innych reakcji organizmu. Brak odpowiednich produktów zmusił autorkę do samodzielnych poszukiwań. I w ten sposób powstał jej blog, a później książka kucharska, w której nie tylko dowiemy się, co zrobić oraz w jaki sposób, ale też znajdziemy instrukcje, w jakie narzędzia się zaopatrzyć. Wiele cennych wskazówek pomoże nam w podjęciu właściwych decyzji w czasie zakupów nawet jesteśmy całkowitymi laikami. Poznamy też gamę produktów, które doskonale zastępują te zwierzęce. Autorka daje nam wskazówki, w jaki sposób jej zwykły przepis wege może być bezglutenowym wege, co oczywiście ułatwi życie osobom, które właśnie przeszły na dietę bezglutenową.
W książce znajdziemy zarówno przepisy na kruche ciasto, ciasto francuskie i biszkopty, które będą podstawą wielu deserów. Wśród kremów znajdziemy budyniowy, warzywne puree, lukry, karmele, bitą śmietanę, masy czekoladowe, waniliowe i wiele, wiele innych. Do tego dowiemy się, w jaki sposób przygotować ciasteczka zarówno wymagające pieczenia, jak i te, które nie wymagają wkładania do piekarnika. Nie zabraknie tortów, babek, rogalików, drożdżówek, cukierków, batoników i wiele, wiele różnych słodkości. Jedne są niesamowicie słodkie, inne nieco subtelniejsze. Jedne na co dzień, do przygotowania w parę minut inne odświętne (jak torty),z sezonowymi owocami i całoroczne. Są tu przepisy dla miłośników orzechów, kokosów, czekolady, dyni, bananów czy róży i marchewki oraz różnorodnych owoców. Większość przepisów jest tak łatwa, że doskonale sprawdzi się w czasie kuchennych eksperymentów z przedszkolakami. Autorka pokazuje, w jaki sposób przemycać jak najwięcej warzyw do ciast. Poznajemy paprykowy biszkopt. Plusem tej publikacji jest to, że autorka zachęca nas do nieco innego spojrzenia na znane nam produkty, zachęca do odkrywania smaków, wracania do tradycyjnych potraw w nieco nowej (roślinnej) odsłonie.
Każdy przepis wzbogacono zdjęciem, dzięki czemu wiemy, w jaki sposób powinien wyglądać deser. Fotografie są piękne, artystyczne, a jednocześnie dobrze wprowadzają nas w tajniki kuchni. Bardzo dobry papier, dobrze zszyte strony oraz solidna kartonowa oprawa sprawiają, że książka nie tylko jest przydatna, ale i trwałą, dzięki czemu długo posłuży nam w kuchni.

Jedzenie smacznych i zdrowych słodyczy? Czy jest to możliwe? Alicja Rokicka przekonuje nas, że tak. Jej książka „Słodka wegan nerd. Moje roślinne desery” zabiera nas w świat przyjemnych i zaskakujących smaków. Dowiemy się od niej w jaki sposób wyczarować niezwykłe rzeczy bez używania mleka, jajek czy masła (nie wspominając o smalcu) lub sera. Książka na pewno przyda się...

więcej Pokaż mimo to

avatar
437
435

Na półkach:

utorka w swoich przepisach sięga po produkty, które w większości przypadków znajdziemy w sklepach spożywczych lub supermarketach. To sprawia, że kuchnia wegańska staje się przystępniejsza.

Jest to propozycja nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, które szukają sposobów na słodkie potrawy. Wiele z tych pyszności to także zdrowsze wersje znanych i lubianych przez wszystkich ciast czy deserów. Warto zobaczyć, przygotować i spróbować.

http://www.czytajac.pl/2018/12/slodka-wegan-nerd/

utorka w swoich przepisach sięga po produkty, które w większości przypadków znajdziemy w sklepach spożywczych lub supermarketach. To sprawia, że kuchnia wegańska staje się przystępniejsza.

Jest to propozycja nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, które szukają sposobów na słodkie potrawy. Wiele z tych pyszności to także zdrowsze wersje znanych i lubianych przez...

więcej Pokaż mimo to

avatar
276
263

Na półkach:

W powietrzu coraz więcej smogu, w żywności konserwantów. Staramy odżywiać się zdrowo, co wcale nie oznacza końca słodkich przyjemności. Obecnie produkty z których wykonujemy zdrowe desery, nie tylko zaspokajają apetyt na słodycze ale są również idealne do wykorzystania w zbilansowanej diecie.
Nie mogłam przejść obok tej książki obojętnie, pomimo tego, że nie jestem wegetarianką ani weganką. Staram się jednak by to co przygotowuję dla rodziny, było smaczne i zdrowe. Przeglądając tę publikację, pierwsze co rzuca się w oczy, to fantastyczne przedstawienie potraw na zdjęciach. W sposób prosty lecz ogromnie smakowity, że człowiek, gdy na nie patrzy dosłownie dostaje ślinotoku. Ciekawie zaaranżowane, potrawy wyglądają na bardzo ekskluzywne. Ja musiałam sobie dozować przeglądanie tej książki, ponieważ momentalnie czułam się głodna i odczuwałam duże zapotrzebowanie na coś dobrego (czyt. słodkiego). Alicja Rokitnicka to autorka często nagradzanego bloga o kuchni roślinnej. Nie przedstawia tylko przepisów kulinarnych lecz również opowiada o swoim jadłospisie, o wielu próbach i błędach jakie przeszła na swojej żywieniowej drodze.
Proponuje przepisy nie ogromnie trudne, z dostępnymi składnikami takimi jak daktyle, mleko kokosowe czy orzechy nerkowca. „Przegryzki, czyli ciastka, ciasteczka i batoniki” to rozdział , gdzie znajdziemy przepisy na błyskawiczne, zdrowe przekąski. Takie co nie tuczą, poczęstować można praktycznie każdego, a do tego wspaniale wyglądają. Przepis na zakręcone ciasteczka błyskawicznie stał się hitem w rodzinie. Tak samo połowa przepisów z czekoladą wzbudziła spore zainteresowanie. Fasolowe brownie było w mojej kuchni sporym eksperymentem a tort czekoladowy na bogato zamierzam przygotować na Święta. Autorka przypomina również jak wielkie znaczenie mają emocje. Gdy jesteś zła, nie piecz, nie wyjdzie, u mnie sprawdza się to w 100 %!
Gotowanie, pieczenie, powinno sprawiać przyjemność, gdy robimy to z musu nigdy smak potrawy aż tak nas nie zachwyci. Często zdarza się, że jakiś przepis po prostu nam nie wychodzi. To nie jest koniec świata! Sięgnijmy po inną jego wersję, może ta będzie dla nas przyjaźniejsza.
„Moje roślinne desery” to piękne, różnorodne opracowanie. Przywołuje zapomniane smaki z dzieciństwa, proponuje egzotyczne wakacje, zaprasza do krainy wspaniałych zapachów. Pomimo tego, że nie znajdziemy w przepisach jajek czy masła, to smak potraw absolutnie nie jest uboższy. Przeciwnie świat roślinnych słodyczy wydaje się być zdecydowanie bardziej apetyczny. Ja chętnie pozostanę w nim na dłużej.

W powietrzu coraz więcej smogu, w żywności konserwantów. Staramy odżywiać się zdrowo, co wcale nie oznacza końca słodkich przyjemności. Obecnie produkty z których wykonujemy zdrowe desery, nie tylko zaspokajają apetyt na słodycze ale są również idealne do wykorzystania w zbilansowanej diecie.
Nie mogłam przejść obok tej książki obojętnie, pomimo tego, że nie jestem...

więcej Pokaż mimo to

avatar
394
263

Na półkach:

Alicja Rokicka jest autorką bloga .wegańskiego, kulinarnego. To jej druga książka, obok której nie mogłam przejść obojętnie.

No dobra, możecie mnie zlinczować, ale...poleciałam na okładkę. Ale tylko na nią spójrzcie. Jeżeli dobrze pamiętam, nie tylko przepisy i zdjęcia są autorstwa Alicji ale również ilustracje. Trudno się nie zakochać, a w środku jest tylko piękniej (naprawdę!).

Sięgnęłam po tę książkę jednak nie tylko ze względu na okładkę, ale jej wegańską zawartość.

Nie jestem weganką, ani nawet wegetarianką, ale od lat noszę się z zamiarem porzucenia mięsa. Nie chcę być łańcuchem przemysłu, w którym zwierząt nie traktuje się dobrze. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie życia bez sera...Co innego samo mięso, mogłoby dla mnie nie istnieć. Często korzystam z wegańskich przepisów. Przygotowuję dla moich bliskich coś bez produktów zwierzęcych. Uwielbiam zaskoczenie na ich twarzy, ale jak to tu nie ma jajek? Śmietany? Same roślinki?

To jednak rzadko są słodycze. Wegańskie wypieki kojarzą mi się z takimi ciężkimi, mokrymi plackami. Koniecznie z dynią albo burakiem i najlepiej płatkami owsianymi...że to takie gnioty po prostu ;-). Chciałam sprawdzić, czy można inaczej i czy autorka pokaże mi coś, o czym jeszcze nie słyszałam.

Moja gniotowa teoria została od razu obalona. Na palcach jednej ręki policzyłabym przepisy w tej książce, które są takimi plackami. Za to bardzo dużo tu takich klasyków, tylko roślinnych. Znajdziecie przepis na wegańską karpatkę, pleśniak, szarlotkę albo taką babciną drożdżówkę.

Wypróbowałam na razie trzy przepisy. Imbirowe ciastka, placek z sezonowymi owocami i dyniową drożdżówkę. Widziałam zaskoczenie na twarzach moich bliskich, ale jak to, drożdżowe bez jajek? Bez masła? Da się! I ciasto wcale nie smakuje inaczej, niż to tradycyjne.

Jest jeszcze jednak kwestia, która często odstrasza mnie w wegańskich przepisach. To...składniki. Obawiałam się, że każdy przepis będzie wymagał kilograma orzechów nerkowca, albo wymyślnych wegańskich zamienników sera/śmietany/masła. Nic bardziej mylnego. Wszystkie produkty, które używane są w książce, znalazłam w sklepie w moim małym mieście. Nic wymyślnego :-). To zdecydowanie plus. Przyznaję, że na początku studiów, kiedy wyprowadziłam się od rodziców, często sięgałam po wegańskie przepisy, bo były...tańsze i mniej skomplikowane (wbrew pozorom!).

Ta książka jest przepiękna. I nie jest tylko ładnymi zdjęciami ale bardzo dużym zbiorem świetnych przepisów. Świetne zdjęcia i ilustracje, we wszystkim widać konsekwencję. Co więcej, kolejne "rozdziały" książki są opatrzone krótkim wstępem, w którym Alicja opowiada o swoich kuchennych wspomnieniach, idolach. Przyjemnie napisane, zachęcają do zajrzenia dalej.

Mam jeszcze kilka wypieków, które chciałabym wypróbować, właśnie pleśniak i karpatka. Jestem zachwycona i wiem, że będę do niej wracać. Bardzo polecam, nie tylko weganom. Naprawdę, chcecie zrobić sobie tę przyjemność i mieć "Słodką wegan nerd" w swojej kuchennej biblioteczce.
Lucyna Tomoń/ https://today-ornever.blogspot.com/2018/11/sodka-wegan-nerd-alicja-rokicka.html

Alicja Rokicka jest autorką bloga .wegańskiego, kulinarnego. To jej druga książka, obok której nie mogłam przejść obojętnie.

No dobra, możecie mnie zlinczować, ale...poleciałam na okładkę. Ale tylko na nią spójrzcie. Jeżeli dobrze pamiętam, nie tylko przepisy i zdjęcia są autorstwa Alicji ale również ilustracje. Trudno się nie zakochać, a w środku jest tylko piękniej...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    51
  • Przeczytane
    36
  • Posiadam
    14
  • Chcę w prezencie
    3
  • Ulubione
    3
  • Książki kucharskie
    3
  • 2018
    1
  • Teraz czytam
    1
  • Dieta i rozwój
    1
  • NK - chcę
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery


Podobne książki

Przeczytaj także