Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm

- klasyka
- Świeżym Okiem
- 2023-09-28
- 2023-09-28
- Eliza Pieciul-Karmińska
Bracia Grimm nie dla dzieci. Bez upiększeń, bez cenzury i bez prawienia morałów – za to z mocnymi ilustracjami pełnymi charakteru i czarnego humoru. Wybór 50 tekstów z pierwszego wydania baśni braci Grimm, nieprzekładanego dotąd na język polski.
Przez pewien czas krwawa kiszka i wątrobianka mieszkały blisko siebie i któregoś dnia krwawa kiszka zaprosiła wątrobiankę w gości. Gdy przyszła pora, wątrobianka ruszyła raźnie do domu krwawej kiszki. Kiedy stanęła w drzwiach, ujrzała najrozmaitsze dziwaczne rzeczy. Na schodach, na każdym stopniu, a było ich wiele, działo się coś osobliwego – były tam miotła i szufelka, które biły się ze sobą, była małpa z wielką dziurą w głowie i dużo podobnych dziwadeł. ● (fragment baśni „Dziwaczna uczta”)
„Śpiąca Królewna”, „Jaś i Małgosia”, „Czerwony Kapturek”… – te baśnie znają chyba wszyscy. Ale kto słyszał opowieść o tym, jak dzieci bawiły się w świniobicie? Kto zna historię o panu Szast-Prast, którą pewien emerytowany wachmistrz opowiedział Wilhelmowi Grimmowi w zamian za parę używanych spodni? Kto wie, że Wieloskórka poślubiła swojego ojca?
Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli to wybór przygotowany przez Elizę Pieciul-Karmińską, badaczkę i tłumaczkę baśni Grimmów, na podstawie pierwszej edycji ich słynnego zbioru „Kinder- und Hausmärchen”, opublikowanej w latach 1812 (tom I) i 1815 (tom II). Wydanie to zawierało wierny zapis ludowych opowieści i przeznaczone było dla odbiorców dorosłych, zainteresowanych filologicznymi, historycznymi i folklorystycznymi aspektami tych tekstów. W kolejnych edycjach niektóre baśnie wycofywano, inne wygładzano i cenzurowano, stopniowo przekształcając je w typową literaturę dziecięcą – i to w tej wygładzonej postaci trafiły do polszczyzny.
Niniejszy wybór został pomyślany jako zupełnie nowa, świeża odsłona baśni braci Grimm na polskim rynku wydawniczym. Zawiera oryginalne wersje powszechnie znanych tekstów oraz w ogóle nieprzekładane do tej pory na polski opowieści, które autorzy zbioru wycofali z późniejszych wydań. Obok pierwotnych wariantów „Kopciuszka” (tu nazwanego Popielątkiem),„Wieloskórki” czy „Roszpunki” znajdziemy w nim na przykład wycofane później ze względu na francuskie pochodzenie baśnie o Sinobrodym i o kocie w butach, a także wiele fabuł, które dla polskich czytelniczek i czytelników będą całkiem nowe – pominiętych w późniejszych wydaniach dlatego, że były zbyt surowe językowo lub zbyt drastyczne. Jako taki niniejszy zbiór stanowi cenne uzupełnienie tego, co już znamy, i doskonale oddaje charakter pierwotnej wersji oryginału.
Na rysowanych śmiałą czarną kreską ilustracjach Michaliny Jurczyk nieokiełznany żywioł komizmu przenika się z mroczną energią. Śmiech łatwo może zamienić się w szyderczy grymas obnażający potworne oblicze rzeczywistości, a to, co straszne i niepokojące, rozbrajane jest kpiną i sowizdrzalskim poczuciem humoru.
"Mam nadzieję, że niniejsze wydanie pomoże też rozprawić się ze stereotypem o szczególnym okrucieństwie najwcześniejszego zbioru. W popularnym obiegu ta czarna legenda wciąż ma się dobrze, lektura niniejszego wyboru pozwala jednak przekonać się, że pierwotne wersje baśni braci Grimm wcale nie są wyłącznie „krwawe, brutalne i ponure”. Znajdziemy tutaj przecież i baśń magiczną, i opowieść sowizdrzalską, i legendę ludową".
(z posłowia tłumaczki)
Kup Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm w ulubionej księgarni
Oceny książki Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm
608 użytkowników ma tytuł Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm na półkach głównych- Chcę przeczytać 412
- 2024 11
- 2023 8
- 2025 5
- Klasyka 4
Cytaty z książki Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm
Dodaj cytat z książki Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm
I to są bajki, a nie cukier puder. Tylko zbiór lepiej prezentowałby się bez kilku ostatnich bajek, które po prostu zaniżają poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść znałam już wcześniej, części nie. Ilustracje są nieco satyryczne, a same baśnie dość brutalne.
Nie polecam dla dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie polecam dla dzieci.
Witajcie moi kochani
Znacie jakieś baśnie braci Grimm?
Dziś chciałabym Wam nieco o nich opowiedzieć.
Tytuł: Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm
Autor: Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
Wydawnictwo: Dwie siostry
Któż nie zna historii o Kocie w butach, Roszpunce, czy Kopciuszku?
No właśnie, któż ich nie zna. Aż wstyd się przyznać, ale do dziś jednak nie wiedziałam, że ich autorami są bracia Grimm. W dzieciństwie z wielką przyjemnością oglądałam bajki. Lecz nie ukrywam, że i dziś mi się zdarzy, Miło przypomnieć sobie czasy dzieciństwa. Jednakże ja tę bajki kojarzę bardzo pozytywnie, ponieważ zostały one przedstawione w sposób odpowiedni dla młodego odbiorcy,
Lecz ta książka zdecydowanie nie jest skierowana do młodszego czytelnika. Wręcz przeciwnie, przeznaczona jest dla dorosłego odbiorcy.
Także książka zawiera w sobie 50 historii. Jedne z nich są bardziej znane, ale ze zdecydowaną większością miałam do czynienia po raz pierwszy. I to mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Są to jednak opowieści, w których nie doświadczy się tego bajkowego i sielankowego klimatu. W większości przedstawiają one historie w sposób brutalny i bardzo krwisty. I tu mogę podać przykład opowiadania „Jak dzieci bawiły się w świniobicie”. Dość wstrząsające.
Mimo wszystko jestem zadowolona z lektury. Miło spędziłam z nią czas. Ja ogólnie lubię takie mroczne historie. Więc cieszyłam się, że znane mi bajki mogłam poznać w mrocznej wersji. I ponadto mogłam zaznajomić się z całkiem nowymi i równie oryginalnymi.
Także ja polecam przeczytać i wyrobić sobie o książce własne zdanie. Lecz jeszcze raz zaznaczam, iż książka ta przeznaczona jest tylko i wyłącznie dla dorosłego czytelnika.
Życzę zaczytanej nocy, strona.394
Witajcie moi kochani
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnacie jakieś baśnie braci Grimm?
Dziś chciałabym Wam nieco o nich opowiedzieć.
Tytuł: Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm
Autor: Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
Wydawnictwo: Dwie siostry
Któż nie zna historii o Kocie w butach, Roszpunce, czy Kopciuszku?
No właśnie, któż ich nie zna. Aż wstyd się przyznać, ale do dziś...
Świat przedstawiony pełen okrucieństwa, śmierci, niesprawiedliwości, gdzie mozliwy jest ożenek z ksieżniczką, skrzynia pełna złota, sytość. Baśniową jest jednak droga do tegoż awansu spolecznego, widocznie nie do pokonania, jedynie dzięki wyobraźni lub magii
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybór baśni z oryginalnego zbioru braci Grimm, wiele nieprzekładanych do tej pory na j. polski. Są tu bardziej okrutne wersje znanych bajek (siostry Kopciuszka obcinają sobie palce, zdarzają się też dzieciobójstwa więc nie warto czytać z dziećmi),ale też sporo sowizdrzalskiego humoru. Całość uzupełniają wyraziste, surowe i "podwórkowe" ilustracje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBajki i baśnie zawsze kojarzą się z czymś pięknym i przyjemnym. Z reguły kończą się dobrze i niosą nam jakieś przesłanie. Ale czy za każdym razem musi tak być? Niekoniecznie!
„Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm” zdecydowanie do tego kanonu nie pasują. Zbiór przygotowany przez Wydawnictwo Dwie Siostry ukazuje nam zupełnie inne oblicze tych baśni, do których jesteśmy przyzwyczajeni.
Mroczne, surowe, a niekiedy i brutalne historie opowiedziane przez Jacoba i Wilhelma przenoszą nas do świata, w którym nie wszystko jest zawsze cudownie osnute barwami tęczy i promieniami słońca, ale często i spowite mgłą, która zdaje się nie mieć końca. Mgłą, która nie pozwala znaleźć nam bezpiecznej przystani, a rzucane pod nogi kłody ranią i kaleczą nas z każdym następnym krokiem.
Niektóre z tych opowieści znałam już bardzo dobrze, czytali mi je rodzice, gdy byłam mała, ale znalazłam również kilka perełek dotąd mi nieznanych.
Gdy dałam je do przeczytania moim chłopakom, zapytali mnie obaj, czy to aby na pewno są baśnie dla dzieci. Cóż było rzec? Odpowiedziałam im po prostu: „Tak, bo życie nie zawsze jest usłane różami”...
Bo może właśnie w tych mrocznych historiach kryje się prawda o świecie — taka, której wcale nie chcemy usłyszeć…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Żyli długo i szczęśliwie, póki nie umarli. Nieznane baśnie braci Grimm” zdecydowanie do tego kanonu nie pasują. Zbiór przygotowany przez Wydawnictwo Dwie Siostry ukazuje nam zupełnie inne oblicze...
Fajne są te wersje - krótsze (bo gadane) oraz ciekawsze, bo bardziej popieprzone (czy też abstrakcyjne, jak kto woli). Warto znać trochę np. psychoanalitycznych zasad interpretacji baśni, żeby coś z tego zrozumieć. A Disney niech się smaży w piekle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tono spoko, baśnie Grimmów mam obcykane z innych wydań, sporo w tym wydaniu powtórzeń, właściwie 1:1, nieznnaych oczywiście zdecydowana większość. Nie sa jakies drastyczne, seksu też mało, jakby ktoś się obawiał (to się może rozczarować;) słabą stroną tego wydania sa ilustracje: brzydkie, byle jakie, niby mają być zabawne, ale nie są. stąd tak niska ocena, bo dla mnie osobiście ilustracje są duszą książki. tu tej duszy zabrakło.
no spoko, baśnie Grimmów mam obcykane z innych wydań, sporo w tym wydaniu powtórzeń, właściwie 1:1, nieznnaych oczywiście zdecydowana większość. Nie sa jakies drastyczne, seksu też mało, jakby ktoś się obawiał (to się może rozczarować;) słabą stroną tego wydania sa ilustracje: brzydkie, byle jakie, niby mają być zabawne, ale nie są. stąd tak niska ocena, bo dla mnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawsze chciałem przeczytać tłumaczenie pierwotnego wydania "Baśni..." które nie uległo modyfikacji, cenzurowaniu i wygładzaniu jak późniejsze wydania. No i w końcu się udało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakoś już nie podobają mi się baśnie. Męczy czytanie historii, w których zaburzone są prawa fizyki i gdy związki przyczynowo skutkowe pozostawiają wiele do życzenia. Trudno mi też było wyciągać jakieś wnioski, czy przeżywać moralne obudzenie po przeczytaniu. Drastyczne historie napisane po to, żeby szokować swoja drastycznością. Takie mam wrażenie po przeczytaniu.