Wilk i siedem koźlątek

Okładka książki Wilk i siedem koźlątek autorstwa Agnieszka Antosiewicz, Jacob Grimm, Wilhelm Grimm, Katarzyna Kieś-Kokocińska, Maria Zagnińska
Jacob GrimmWilhelm Grimm Wydawnictwo: Greg Seria: Kolorowa Klasyka bajki
16 str. 16 min.
bajki
Kolorowa Klasyka
2023-01-01
2023-01-01
16 min.
Ta pouczająca baśń przekazuje dzieciom prawdy, o których zawsze trzeba pamiętać. Nie wolno otwierać drzwi obcym, trzeba zawsze słuchać rodziców - to przestrogi, które nie tracą na aktualności i dzisiaj. Podane są w formie ciekawej baśni, która została barwnie zilustrowana.

Kup Wilk i siedem koźlątek w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wilk i siedem koźlątek

Opinie i dyskusje o książce Wilk i siedem koźlątek

Pamiętam jak w dzieciństwie miałem wielką księgę bajek i jedną z nich była właśnie ta. I w sumie była moją ulubioną. I naprawdę szkoda , że na przestrzeni lat ta moja książka zaginęła

Krótka baśń braci Grimm ku przestrodze. Mama siedmiu koźlątek musi zostawić je same w domu i gdy tylko zamykają się za nią drzwi szansę na posiłek dostrzega podły, zły wilk. Wilku - nie tym razem. Koźlątka słuchają swojej mamy więc wychodzą cało z opresji. I tak rodziców powinny słuchać wszystkie dzieci i nie powinny otwierać drzwi obcym ludziom (wilkom).

35 użytkowników ma tytuł Wilk i siedem koźlątek na półkach głównych

Okładka książki Baśnie wybrane braci Grimm Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
Baśnie wybrane braci Grimm Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
Jacob Grimm
Jacob Grimm
Niemiecki filolog, członek Akademii Nauk w Berlinie, brat Wilhelma Karla Grimma. Był zbieraczem baśni i podań ludowych. Niektóre swoje dzieła tworzył i publikował wraz z bratem Wilhelmem; występowali wtedy jako bracia Grimm. Największy rozgłos przyniosło im zebranie i opracowanie baśni ludowych, które jako Baśnie braci Grimm zyskały duży rozgłos zarówno w Niemczech, jak i innych krajach, w których były tłumaczone. Jacob Grimm zasłynął też jako twórca germańskiego językoznawstwa historyczno-porównawczego. Sformułował prawo głosowe dotyczące germańskiej przesuwki spółgłoskowej, tzw. prawo Grimma. Publikował liczne teksty średniowiecznej literatury niemieckiej: Lieder der alten Edda, Deutsche Sagen (1816–1818). Był autorem dzieł: Deutsche Grammatik (1819–1837, 4 t.),Deutsche Rechtsaltertümer (1828) i Deutsche Mythologie (1835). W 1858 roku wraz z bratem zaczął publikować Słownik niemiecki (Deutsches Wörterbuch). Dzieło to, niedokończone przez nich, kontynuowały następne pokolenia niemieckich uczonych. Ostatni jego tom ukazał się w 1961 roku.

Czytelnicy Wilk i siedem koźlątek przeczytali również

Vaiana. Skarb oceanu Suzanne Francis
Vaiana. Skarb oceanu
Suzanne Francis
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Vaiana: Skarb oceanu to kolejna w ofercie Egmont Polska komiksowa adaptacja znanej animacji Disneya, przenosząca filmową opowieść na papier. Główna bohaterka, młoda i niepokorna Vaiana, wyrusza w morską wyprawę, by przywrócić serce bogini Te Fiti. Dawno temu skradł je półbóg Maui, co zaburzyło równowagę natury. Ciemność zaczęła pożerać kolejne wyspy, a mieszkańcy Motunui przestali wypływać poza rafę. Choć Vaiana nie zna morza, ocean powierza jej misję naprawienia błędu przeszłości. Towarzyszy jej Maui – zadufany w sobie, ale niepozbawiony uroku. Ich wspólna droga obfituje w przygody, niebezpieczeństwa i przemiany. Komiks opowiada o odwadze, przyjaźni, odpowiedzialności i poszukiwaniu własnej tożsamości. Komiks Vaiana: Skarb oceanu to przede wszystkim skrócona wersja filmu, skierowana do dzieci w wieku 7–12 lat. Dla młodych odbiorców może być świetną formą powrotu do ukochanej historii. Jednak w oderwaniu od animacji nie zawsze działa równie skutecznie. Niektóre kluczowe sceny zostały pominięte lub zredukowane, co może zaburzyć dynamikę opowieści i utrudnić zrozumienie motywacji bohaterów. Zwłaszcza jeśli młody czytelnik nie zna filmowego pierwowzoru. Tekst komiksu napisany jest w sposób prosty i przystępny. Narracja nie wymaga dużego zaangażowania intelektualnego, ale bywa zbyt uproszczona i pozbawiona emocjonalnej głębi. Brakuje tu również warstwy muzycznej, która w filmie pełniła kluczową funkcję. Piosenki, będące integralną częścią animacji, nie zostały odtworzone nawet w formie cytatów. Ich brak znacząco wpływa na odbiór historii – szczególnie, gdy piosenki te na długo zapadają w pamięć dzieci i dorosłych. Najmocniejszą stroną komiksu są ilustracje. Kolorystyka jest żywa, nasycona, oddaje klimat egzotycznych wysp Pacyfiku. Rysunki inspirowane są stylem animacji, co wzbudza sympatię młodszych czytelników. Wersja komiksowa nie korzysta z kadrów filmowych, ale artystyczne opracowanie pozostaje bliskie oryginałowi. Dzięki temu dzieci mogą łatwo rozpoznać ulubione postaci i sceny.... https://popkulturowykociolek.pl/recenzja-komiksu-vaiana-skarb-oceanu/
PopKulturowy - awatar PopKulturowy
Wdzięczność szczupaka Aleksy Tołstoj
Wdzięczność szczupaka
Aleksy Tołstoj
Książka Wdzięczność szczupaka autorstwa Aleksy Tołstoja jest bajką dla młodego czytelnika, którego znam z utworów jakie wpadły mi kiedyś w ręce. Postanowiłem zdobytą niedawno bajkę przeczytać zaciekawiony czego po niej mogę spodziewać się. Miałem nadzieje na kolejną interesującą pozycje z serii Z Krasnalem, gdzie wydawano baśnie z różnych stron świata z jakimi miałem już do czynienia. Książka Wdzięczność szczupaka jest opowieścią o leniwym Miszy, który za sprawą szczupaka może spełniać życzenia jakie tylko przyjdą mu do głowy. Jednocześnie zaczyna się wszystko zwyczajnie aż do momentu połowu, gdzie fabuła skręca w rejony bajki o bohaterze z wielką mocą i niebezpiecznej drodze jaką musi przejść. Skierowana do młodego czytelnika opowieść ma wszystko co powinna mieć taka historie. Niesamowite spotkanie z możliwością spełnienia życzeń, liczne kłopoty Miszy, królewnę do ratowania i złego władcę tym razem w postaci cara. Bohater musi wiele razy natrudzić się mimo swojego lenistwa i marudzenia, aby wszystko poszło dobrze i po jego myśli. Bajka powstała dawno temu i mimo tego nadal czyta się bardzo dobrze. Wprowadzenie fantastycznych zdarzeń i prostej opowieści z nienachalnym morałem na końcu nie zestarzała się tak mocno jak oczekiwać można po takiej napisanej dawno nowelce. Przygody bohatera wciągają w wir wydarzeń i niezwykłych momentów przynosząc zgrabnie napisaną z lekkością fabułę. Zamieszczone ilustracje dodają kolorytu i jednocześnie rysunki przedstawiają wydarzenia z czytanego tekstu tworząc razem całość. Dlatego współgrają ze sobą pozwalając wczuć się w krótką bajkę jaka dostajemy od autora. Mająca zaledwie ponad dwadzieścia stron opowieść czyta się szybko i przyjemnie. Książka Wdzięczność szczupaka jest lekką, łatwą i przyjemną bajką od autora, którego kojarzę z innych utworów jakie napisał. Byłem bardzo ciekawy jak wypadnie jako bajkopisarz i nie zawiodłem się. Pomimo skierowania jej do młodego czytelnika bawiłem się w czasie czytania dobrze miło spędzając z nią czas. Przygody bohatera wciągają, a niebezpieczeństwo, magiczne możliwości ubarwiają fabułę. Napisana została z lekkością, przystępnie, czasami z humorystycznym zacięciem w kwestii niektórych zdarzeń i morałem na samym końcu związanym z odpowiedzialnością za swoje czyny podaną mimochodem pod koniec. Z drugiej strony mamy do czynienia ze szczęśliwym zakończeniem, gdzie wszyscy żyją długo oraz szczęśliwie. Sięgając po bajkę Aleksy Tołstoja nie wiedziałem do końca co dostanę, bo jego utwory dotychczas podobały mi się. Wdzięczność szczupaka jest pozycją ciekawą i dobrze napisaną, że mimo upływającego czasu nie zestarzała się i nadal może spodobać się każdemu lubiącemu klasyczne dawne bajki. Dobra książka dla młodego czytelnika i nie tylko lubiącego taką tematykę w klasycznej odsłonie. Na pewno jak dostanę w ręce jakieś kolejne książki z serii przeczytam, bo staje się jedną z ulubionych dla mnie lubiącego wszelkie maści baśnie, bajki, podania i legendy.
Magnis - awatar Magnis
Bajki dla chłopców Małgorzata Białek
Bajki dla chłopców
Małgorzata Białek
„Bajki dla chłopców” to książeczka, w której znajdziemy aż trzydzieści niedługich historyjek. Dziecko „spotka” w nich kosmicznych piratów, czarodziejów, smoki i wiele więcej. Są takie pełna magii, ale również takie dość realistyczne. Według mnie taka różnorodność jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Każda jest inna, każda na swój sposób ciekawa. Napisane dość prostym językiem, co zaciekawia małego czytelnika. Z zaciekawieniem słucha, a starszy samodzielnie czyta o losach różnych bohaterów. Wizualnie książeczka jest ładna. Na każdej stronie znajdziemy przyjemne dla oka rysunki, a na górze ozdobne wzorki. To wszystko przyciąga wzrok i zachęca do sięgania po nią. W książeczce znajdziemy różnorodnych bohaterów, są tacy dobrzy, których warto naśladować, ale również źli. Niektóry całkowicie baśniowi, inni realistyczni. Po przeczytaniu bajeczki możemy z dzieckiem o nich porozmawiać, dowiedzieć się jakie cechy zauważyło, co według niego było w nich pozytywne, a co nie, które zachowania można naśladować, a czego robić nie wolno. Okładka twarda i solidna, a przy tym nieduża i z tych lżejszych. To wszystko sprawia, że można śmiało zabrać ją poza dom, a także nie zniszczy się szybko. „Bajki dla chłopców” to aż trzydzieści ciekawych, a przy tym niedługich bajeczek dla dziecka. Moim zdaniem warto po nie sięgnąć i polecam. Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2023/08/bajkidlachlopcowwydawnictwogre.html
Mamażona-KOBIETA - awatar Mamażona-KOBIETA
oceniła na82 lata temu

Cytaty z książki Wilk i siedem koźlątek

Dodaj cytat z książki Wilk i siedem koźlątek