Biedne istoty

Okładka książki Biedne istoty autora Alasdair Gray, 9788367195959
Okładka książki Biedne istoty
Alasdair Gray Wydawnictwo: Poradnia K Ekranizacje: Biedne istoty (2024) literatura piękna
Poor Things
2023-11-08
1997-01-01
1992-01-01
9788367195959
Ewa Horodyska
Ekranizacje:
Biedne istoty (2024)

Kup Biedne istoty w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Biedne istotyi

Biały demon

2922 730 286

Oceny książki Biedne istoty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biedne istoty

Glasgow, koniec XIX wieku. Ekscentryczny i równie odrażający doktor Godwin Baxter pokonuje nauką śmierć, przywracając do życia ciało młodej samobójczyni, która utonęła w rzece. Jako że przy okazji wszczepia jej mózg małego dziecka, będzie musiał nauczyć ją życia od początku.

Powieść Alasdaira Graya to zdecydowanie książka, którą albo się kocha albo nienawidzi. przez sposób zaserwowania historii. Ja potrafiąc zauważyć piękno i głebię dzieła jednocześne przez jej wady nie potrafię się zdecydować po, której stronie się stawić. Są momenty gdy tą książkę wielbię, a są takie kiedy nie znoszę.

Powieść momentami podstawa zagmatwany i nieprzystępny język, który lekko stoi na przeszkodzie by w pełni cieszyć się lekturą. Nie mam absolutnie zażaleń do specyficznego tonu stylu książki, ponieważ fabuła dotycząca przywróceniem do życia samobójcy przez dobrego naukowca obarczona filozoficznymi przemyśleniami nad egzystencją człowieka rodem z powieści o Frankensteinie, rolą kobiety i mężczyźni w życiu codziennym, a również Dużą ilością polityki i historii Wielkiej Brytanii wydaje się świetnymi pomysłem, który obiecuje wspaniałą przygodę wgłąb młodego móżdżka Belli. Jednak ten potencjał zmarnowano, przez nie specjalnie wciągającą narrację i sposób przedstawienia Historii, który jest strasznie toporny i nużący.

Naprawdę pokręcona książka , która mimo wszystko aż tak mi się nie spodobała

Naprawdę pokręcona książka , która mimo wszystko aż tak mi się nie spodobała

#Wyzwanie LC2026
Marzec

Dziwna historia, ale wartos przeczytać. Poznajemy historię kobiety, która jest dosyć dziwna, a jej protektor to jeszcze większy dziwak. Historie trzech osób splatają się ze sobą w istotny sposób. Gdzie leży prawda? I która historia jest prawdziwa?

#Wyzwanie LC2026
Marzec

2265 użytkowników ma tytuł Biedne istoty na półkach głównych
352 użytkowników ma tytuł Biedne istoty na półkach dodatkowych

Okładka książki Best European Fiction 2010 Inga Ābele, Naja Marie Aidt, David Albahari, Andrej Blatnik, Steinar Bragi, Juhani Brander, Stephan Enter, Antonio Fian, Josep M. Fonalleras, Jon Fosse, Georgi Gospodinow, Julian Gough, Alasdair Gray, Aleksandar Hemon, George Konrád, Peter Krištúfek, Valter Hugo Lemos, Deborah Levy, Cosmin Manolache, Christine Montalbetti, Giulio Mozzi, Orna Ní Choileáin, Mathias Ospelt, Wiktor Pielewin, Giedra Radvilavičiūtė, Julián Ríos, Penny Simpson, Goce Smilevski, Zadie Smith, Peter Stamm, Igor Štiks, Peter Terrin, Jean-Philippe Toussaint, Neven Ušumović, Elo Viiding, Ornela Vorpsi, Michał Witkowski
Alasdair Gray
Alasdair Gray
Szkocki powieściopisarz, którego dzieła łączą w sobie elementy science-fiction, fantastyki i realizmu. Często sam wykonuje ilustracje do swoich dzieł, nadając im wyjątkowy charakter poprzez oryginalną szatę graficzną. Urodził się w rodzinie robotniczej. W czasie II wojny światowej został ewakuowany wraz z matką i siostrą na farmę w Perthshire, a stamtąd do miasteczka w Stonehouse w hrabstwie Lanark. Doświadczenia z dzieciństwa znalazły swój wyraz w pierwszym dziele pisarza – Lanark. Po zakończeniu wojny cała rodzina ponownie zamieszkała w Glasgow. W 1952, kiedy matka Graya umarła, pisarz dostał się do Glasgow School of Art, a dwa lata później rozpoczął pracę nad powieścią Lanark (wydaną dopiero w 1981). Ucząc się w szkole plastycznej, Gray pracował nad pierwszym spośród swoich malowideł ściennych zatytułowanym Horrors of War (Okrucieństwa Wojny) i wykonanym dla Scottish-U.S.R.R. Friendsip Society (Towarzystwa Przyjaźni Szkocko-Radzieckiej),organizacji, która istnieje w Glasgow po dziś dzień. Długie lata po ukończeniu szkoły plastycznej zarabiał na życie jako nauczyciel; malował także pejzaże i malowidła ścienne, pisał słuchowiska radiowe oraz scenariusze telewizyjne do filmów dokumentalnych. W tym czasie rozwijał również własną twórczość literacką, a po wydaniu powieści Lanark mógł całkowicie poświęcić się pisaniu, projektowaniu i ilustrowaniu książek – przeważnie swoich własnych. Twórczość Graya, przywiązanego do tradycji Szkota, jest zabarwiona ciętym humorem, precyzyjna, momentami ponura i realistyczna, ponieważ (według autora) realizm musi być odczuwalny, a prawda nie może być idealizowana. Jego powieści często nie kończą się szczęśliwie, chociaż pisarz ukazuje atmosferę oczyszczenia i spokoju. Autor pisze o kwestiach społecznych i politycznych, a szczególnie dobrze radzi sobie w kreowaniu wyrazistych postaci kobiet. Książka Biedne istoty (1992) zdobyła nagrody literackie Whitbread Prize oraz Guardian Fiction Prize.

Cytaty z książki Biedne istoty