Smoki i demony

Okładka książki Smoki i demony Kel Kade
Okładka książki Smoki i demony
Kel Kade Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Kroniki mroku/King''s Dark Tidings (tom 5) fantasy, science fiction
Kroniki mroku/King''s Dark Tidings (tom 5)
Dragons and Demons
2022-09-06
Piotr Kucharski

Patronaty LC

Książki autora

Kolejny tom cyklu. Znowu pan „wszystko mi się udaje i jestem cudowny“ tylko tym razem bardziej.
Nie wiem, czemu czytam tą serię. Jest marna, a jednak jestem ciekawy, do jakiego absurdu posunie się teraz.

To była długo wyczekiwana kolejna część przygód Rezkina, na szczęście okazała się tak samo ciekawa. Autorka nieco poszerzyła świat o nowe postacie zarówno ludzkie jak i fantastyczne, dodała walki z demonami, a przede wszystkim ujawniła tajemnice pochodzenia Reza. Koniec jednak zostawił mocny niedosyt, więc mam nadzieję, że autorka nie każe czekać kolejne lata na kontynuację.

Kiedy kilka lat temu zobaczyłam zapowiedź pierwszej części serii „Kroniki mroku”, to nie byłam pewna czy to książka dla mnie. Lubię książki fantasy, lecz opis nie przekonywał mnie do końca. Jednak zdecydowałam się ją przeczytać. Teraz, wiem, że zrobiłam dobrze. Polubiłam Rezkina i czytanie o jego przygodach. Z każdą częścią coraz bardziej przywiązywałam się do historii i sięgając po piątą część, czyli „Smoki i demony” wiedziałam, że będę zachwycona.
W końcu mogłam wrócić do Rezkina. Czekałam na to prawie dwa lata, czyli odkąd skoczyłam czytać poprzednią część. Byłam ogromnie ciekawa, co nowego zadzieje się u bohatera i ani trochę się nie zawiodłam. Dostałam kolejne ciekawe przygody, szalone intrygi, brutalne walki i intrygujące nowe postacie. W pewnym momencie zastanawiałam się czy na pewno czytam książkę z serii „Kroniki mroku”. Upewniłam się, że tak i wtedy mogłam w pełni cieszyć się z nowych wątków, które były zaskakujące.
Tyle czekania na książkę i znowu tak szybko się skończyła. Kiedy już zaczęłam czytać książkę „Smoki i demony”, to ciężko było mi się od niej oderwać. Cały czas coś się tutaj działo i byłam ciekawa co stanie się dalej z bohaterami. Sięgnięcie po serię książek napisaną przez Kel Kade to była jedna z lepszych moich decyzji, gdyż stała się jedną z moich ulubionych. Teraz, nie pozostaje mi nic innego, muszę czekać kolejne lata na następną część.

Tyle czekania było warta. Szybka ciekawa akcja.

Tyle czekania było warta. Szybka ciekawa akcja.

Wątki miłosne męczyły, a elfy nudziły. Miałem wrażenie, że rodowód Reza trochę umniejszył jego umiejętności. Mimo to nadal trzyma poziom. Kamienny Mag to moja ulubiona postać ❤️

Powrót Rezkina.

Na piąty tom "Kronik Mroku" przyszło nam trochę poczekać. Dwa lata to dość długo (tom nr 4 miał premierę 08.07.2022) - czy warto było czekać aż tyle? "Smoki i demony" - piąta odsłona cyklu - pokazują, że czasem cierpliwość czytelnika jest cnotą, która zostaje właściwie wynagrodzona.

Zabójca. Wojownik. Obrońca... Na koniec Władca (i to przez duże "W"!). Pamiętacie Rezkina? Jeśli tak, to z pewnością sięgniecie po piąty już tom (jak ten czas - i seria! - leci...) "Kronik Mroku" autorstwa Kel Kade. Warto to zrobić, albowiem ta z początku zabawna i pełna komedii sytuacyjnej seria bardzo mocno na przestrzeni tego i wcześniejszego tomu spoważniała, przekształcając się w cykl w duchu mocnego, podszytego wartką akcją high fantasy. Dla takich metamorfoz i literackich argumentów w cyklach spod znaku fantastyki mam tylko i wyłącznie całe stado like-ów! A - wierzcie na słowo - Kel Kade ma tych argumentów przemawiających za lajkami naprawdę sporo!

W basenie Morza Souelskiego wrze. Wszędzie, gdzie pojawia się Mroczna Nowina wkrada się chaos. Królestwa walą się w gruzy, Ashai tkwi w jadowitym uścisku Caydeana, a los milionów leży na szali. A Rezkin... wyrusza by ratować przyjaciela. Tak każą Zasady, a jeśli stoi to w sprzeczności z dobrem Imperium, to tym gorzej dla Imperium.

W drodze do zjednoczenia i pokoju padnie jeszcze wiele ofiar. Wiele łez zostanie wylanych i wiele krwi wsiąknie w beznamiętną ziemię. Wzrastająca fala gniewu w końcu zmiecie wszystko, co napotka na swojej drodze i uderzy w ostateczną przyczynę wszystkich nieszczęść - Rezkina. Człowiek nie miałby żadnych szans w tym starciu. Jednak Rezkin nie jest człowiekiem. Jest burzą.

Dla przypomnienia - Rez to wojownik i zabójca, kierujący się własnym kodeksem etycznym i wyniesionym z Fortecy "Zbiorem Zasad i Umiejętności", których zaletą jest prostolinijność i nieodparta logika. I okazuje się, że stale pojawiające się na jego drodze i będące jego udziałem problemy to wcale nie jest tylko i wyłącznie efekt nieobycia Reza w świecie, ale także wypadkowa zakłamania, stereotypów i niewiedzy tych, którzy w owym wielkim świecie rządzą i dzielą. W efekcie Rez niejednemu "wielkiemu" celnie wytknie to i owo - w tym także i to, że wielcy niekoniecznie są lepsi od tych maluczkich. Nieraz przeleje też krew, będzie musiał być brutalny i silny (niczym władca, którym - jak się okazuje - jest),a przez to wszystko... stanie się coraz bardziej samotny. Albowiem ci, którzy mu zaufali, nie zrozumieją w pełni tego, kim, czym (i dlaczego właśnie "tym") Rez po prostu jest... Ponadto od samego początku tej historii Rez weźmie na siebie bezwarunkowo dzieło ochrony swoich przyjaciół - a także całego znanego im świata. To zadanie staje się jednak z biegiem czasu coraz cięższe i trudniejsze... A także coraz bardziej niebezpieczne.

Rezkin jak zawsze usiłuje chronić tych, których wziął pod opiekę, sytuacja komplikuje się jednak coraz bardziej. Wydarzenia z poprzednich części sprawiły, że jego przyjaciele zaczęli wyraźnie widzieć, iż Rez to nie tylko ich obrońca, godny podziwu wojownik i dobry przyjaciel, ale także cynik, bezwzględny morderca, bezduszny egzekutor i pozbawiony cienia litości czy empatii zabójca, który co prawda tłumaczy swe poczynania dobrem innych, niemniej jednak w oczach swojego otoczenia staje się przez to obcy, a jego metody działania budzą w ludziach wstręt, strach, a nawet przerażenie. Wszystko przez to, że Rez jest w równym stopniu przyjacielem i obrońcą, co władcą przestępczych Gildii o pseudonimie Kruk oraz mordercą, który przez cały czas zabija (także na oczach przyjaciół) i czyni to bez mrugnięcia okiem. Relacja Rezkina z tymi, którzy podróżują wraz z nim od początku drogi zostaje więc wystawiona na wielką próbę, a sam Rez coraz wyraźniej zaczyna zdawać sobie sprawę z tego, jak bardzo nie pasuje do tego świata i jego mieszkańców.

Kel Kade zaskoczyła mnie i zachwyciła umiejętnością płynnego przejścia od niezobowiązującego i pełnego humoru fantasy do mrocznego, poważnego i dużo bardziej ambitnego high fantasy, które nie daje człowiekowi spokoju, dopóki nie dowie się czegoś więcej (najlepiej wszystkiego!). Taka metamorfoza zobowiązuje, ale śmiało można rzec, że Autorka uniosła ciężar oczekiwań. Brawo!

Fabryko - jak zawsze dziękuję :)

#smokiidemony #kronikimroku #kelkade #fabrykasłów #fantasy #rezkin #cosnapolce #bookstagram #fantastyka #czytamfantastykę #czytamksiążki #dobraksiazka #bookreview #bookstagram #bookstagrampolska

Powrót Rezkina.

Zabójca. Wojownik. Obrońca... Na koniec Władca (i to przez duże "W"!)....

Dałam się nabrać po raz drugi. Nie wiem czy ja sobie gdzieś to uroiłam czy to efekt upałów, jednak byłam przekonana, że to zakończenie serii. A zaznaczam, że przy poprzednim tomie też tak myślałam i zastanawiam się co jest ze mną nie tak. Sama historia była dla mnie niezmiennie wciągająca. Może nawet jeszcze lepsza gdy okazuje się, że Rezkin w końcu ma z kim się mierzyć a jego idealność, mimo, że nadal obecna, może mierzyć się z jeszcze innym zagrożeniem. Rozwiązuje się tutaj wiele supełków, które ciążyły w poprzednich tomach, co wpływa na przyjemniejszy odbiór fabuły. Niby wszystko gra ale uważam, że dało się zakończyć tę historię w tym tomie.

Długo czekałem na tą książkę i zawiodła ona moje oczekiwania. Z jednej strony jest tu pełno akcji i jeśli to komuś wystarczy to będzie zadowolony . Mi na początku bardzo się podobało i ponieważ minęło dużo czasu od ostatniego tomu i nie wszystko pamiętałem to miałem wrażenie poznawania historii od środka i odkrywania zasad i tajemnic ,to było super. Ale potem jak już się wkręciłem ponownie w historię to zobaczyłem że jest nudna nie ma prawdziwego zagrożenia ,Rezkin pokonuje prawie wszystkich bez problemu ,i chociaż spotyka tu silniejsze od siebie istoty to wszystko idzie w kierunku że opanuje magię i będzie od nich potężniejszy ,a może w kolejnej części stanie się bogiem bo czemu nie. Wiem że już wcześniej Rezkin taki był że wszystkich pokonywał ,ale jakoś tutaj to nie działa.
Postacie kobiece są mdłe te ich romanse z Rezkinem nie działały, przynajmniej dobrze że nie ciągnie wątku romansu Friszy z Rezkinem i że zabrano Frisze na drugi koniec świata chociaż nie wiem po co jest ta postać. Pojawia się na chwilę,jest z jej perspektywy coś się dzieje i za chwilę przeskok na innego bohatera . Nie czuję żeby jej obecność czy nieobecność coś zmieniła.
Tam jakoś też był robiony na szybko żeby tylko stał się bohaterem i mnie mało obchodził. Jedynie wenson wzbudzał jakieś uczucia chociaż też gdyby zebrano całą historię z jego perspektywy to może było by że 20 procent książki nie więcej ,a 50 procent to mdły romans Rezkina i elfki. Nawet te rozkminy Reza czy uczucia są potrzebne czy ważne są tylko zasady które i tak od coraz częściej łamie i które same sobie zaprzeczają. Tę rozkminy są zbyt rozwekłe . Były fajne momenty jak Rez odwiedził krainę elfów i opowiadano mu o bogach i o nim samym ,albo jak odnalazł Tama czy właśnie wątek wensona,ale większość czasu była to średnia przygodówka. Zostały mi ok 2 h słuchania audiobooku do końca i niezbyt chcę mi się kończyć ta książkę,a szkoda bo to była tak dobra seria.
Skończyłem i zakończenie nie zmieniło mojego zdania

Całkiem udana kontynuacja. Ciekawy swiat. Jednak troche naiwny i sztampowy. Autorka nie uwolniła sie od schematu Tolkienowkiego- elfy itp. Całą radośc z czytania psuły mi wątki miłosne o wątpliwym romantyzmie. Dla fanów serii.

Świetny cykl. Nietuzinkowe postacie i standardowe elementy światów fantasty łączą się w coś nowego, co pochłania i nie pozwala szybko zapomnieć o książce. Podobne odczucia miałem czytając Tolkiena, Sapkowskiego czy A.Ziemiańskiego. minus za konieczność czekania na dalszy ciąg 😉.

• Chcę przeczytać
  • Fantastyka
  • Teraz czytam
  • Ulubione
  • Chcę w prezencie

Dodaj cytat z książki Smoki i demony