Legendy Ahn

Okładka książki Legendy Ahn autora Kel Kade, 9788379647125
Okładka książki Legendy Ahn
Kel Kade Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Kroniki mroku/King''s Dark Tidings (tom 3) fantasy, science fiction
Kroniki mroku/King''s Dark Tidings (tom 3)
Legends of Ahn (2017)

Kup Legendy Ahn w ulubionej księgarnii

Oceny książki Legendy Ahn

OPINIE i DYSKUSJE o książce Legendy Ahn

⭐️⭐️⭐️⭐️ 4/5

Zaczynam dochodzić do wniosku, że dwa pierwsze tomy tej serii to był po prostu przydługi prolog — taki, którego nikt się nie spodziewał, ale Kel Kade uznała, że i tak nam go zaserwuje. Bo dopiero tutaj świat naprawdę zaczyna się otwierać… i co najlepsze, nawet na nieskazitelnej zajebistości Rezkina pojawiają się pierwsze rysy. 😆

Wciąż mam jednak problem ze stylem Kade — miejscami bywa tak „sterylny”, jakby bohaterowie byli eksponatami, a narracja raportem z obserwacji społecznych. Emocje są, ale opisane tak encyklopedycznie, że czasem trudno je naprawdę poczuć. Nie przeszkadza to w czytaniu, bardziej w pełnym zaangażowaniu… choć może to tylko ja.

Za to Rezkin! W tym tomie robi się zaskakująco ludzki, i to w najlepszy możliwy sposób. Patrzenie, jak jego nieludzka perfekcyjność powoli się kruszy, jest naprawdę satysfakcjonujące. Scena z kotem była po prostu słodka, ale idealnie pokazała kierunek zmian.

Ogromny plus za to, że klimat stał się bardziej fantasy. Dworskie intrygi zaczęły już przypominać niekończący się odcinek politycznego reality show, więc motyw fae pojawił się jak wybawienie. Bilior? Absolutna perełka. Zdecydowanie za mało ekran-czasu jak na takiego delikwenta — mam nadzieję, że w kolejnym tomie Kade go porządnie rozwinie.

No i wątek elfów oraz zagubionej cytadeli? Zdecydowanie bardziej mnie to interesuje niż walka o ludzkie królestwo Ashai. Jeśli to w tym kierunku zmierza seria, to ja jestem bardzo na tak.

Cóż tu dużo mówić — to nie jest jeszcze tom idealny, ale po tej części wiem już na pewno, że przeczytam każdy kolejny. Nawet jeśli czasem mnie drażni, ta seria ma mnie już w garści.

⭐️⭐️⭐️⭐️ 4/5

Wciąż mam jednak problem ze...

Poziom wyraźnie spadł, autorka wprowadziła za dużo postaci, których nie potrafi wykorzystać. Część z nich w ogóle znika i zastanawiałem się, czy nie umknęło mi, co się z nimi stało... Aż zostają wspomniane z raz, aby znowu zniknąć. Fabuła coraz bardziej się rozwleka a idealny Rez zaczyna irytować, podobnie jego banda.

Rezkin ewouluje , ale czy idzie w dobrym kierunku ?

Rezkin ewouluje , ale czy idzie w dobrym kierunku ?

1511 użytkowników ma tytuł Legendy Ahn na półkach głównych
304 użytkowników ma tytuł Legendy Ahn na półkach dodatkowych

Kel Kade
Kel Kade
Kel Kade lives in Texas and occasionally serves as an adjunct college faculty member, inspiring young minds and introducing them to the fascinating and very real world of geosciences. Thanks to Kade’s enthusiastic readers and the success of the King’s Dark Tidings series, Kade is now able to create universes spanning space and time, develop criminal empires, plot the downfall of tyrannous rulers, and dive into fantastical mysteries full time. Growing up, Kade lived a military lifestyle of traveling to and living in new places. These experiences with distinctive cultures and geography instilled in Kade a sense of wanderlust and opened a young mind to the knowledge that the Earth is expansive and wild. A deep interest in science, ancient history, cultural anthropology, art, music, languages, and spirituality is evidenced by the diversity and richness of the places and cultures depicted in Kade’s writing.

Cytaty z książki Legendy Ahn