Wołanie kukułki

Okładka książki Wołanie kukułki Robert Galbraith
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Wołanie kukułki
Robert Galbraith Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Cormoran Strike (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Kukułka i kormoran

932 55 94

Bardzo dobra, choć początek trochę nudny, no ale potem... Pochłonęłam ją.

Bardzo dobra, choć początek trochę nudny, no ale potem... Pochłonęłam ją.

„Wołanie kukułki” jest dla mnie solidnym kryminałem. Plusem jest samo opisanie historii. Akcja nie jest może zbyt dynamiczna, ale w sposób realistyczny opisuje pracę prywatnego detektywa. Pozytywem jest też para głównych bohaterów (oraz niektóre postaci z drugiego planu). Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to do punktu wyjścia całej historii. Udowodnienie, że samobójstwo nim nie było nie jest specjalnie oryginalnym pomysłem. Z drugiej strony, przy ilości obecnie tworzonych kryminałów coraz trudniej czymś się wyróżnić.
Dla miłośników kryminałów powieść Roberta Galbraitha jest lekturą wręcz obowiązkową. Ale może inni też po nią sięgną. Na koniec dodam, iż nieco zawyżam ocenę, bo książka nie zawsze jest bardzo dobra.

Bardziej od wątku kryminalnego przyciągnęli mnie główni bohaterowie i ich dynamika. Świetna interpretacja Macieja Stuhra w audiobooku! Byłam uprzedzona i chociaż uważam, że fabuła była niepotrzebnie rozciągnięta, to dobrze spędziłam czas.

Solidny kryminał z eleganckim zwrotem akcji i parą sympatycznych głównych bohaterów

Lekka i przyjemna lektura w postaci pierwszej części - tomu kryminałów o Cormoranie Striku i Robin Ellactt. Sukces samego debiutu Autorki i wydanie kolejnych książek zachęciło producentów wytwórni Brontë Film and Television do ich ekranizacji. Pierwsza z książek napisana bardzo ciekawie, strony nie ociekają krwią, na pewno lektura dla Czytelników lubiących ten gatunek literacki, polecam, książka przeczytana w ramach czytelniczego wyzwania w 2024 roku

Bardzo wciągająca sprawa kryminalna w książce, której do ideału przydałoby się wyciąć tak z 50 stron 🫠
Pozostaję fanką Robin ❤️

Pozostaję fanką Robin ❤️

Stosunkowo prosta fabuła zwieńczona zgrabnym zwrotem akcji. Przyjemna lektura dla każdego fana kryminału

Ta książka była przede wszystkim za długa - 450 stron małym drukiem, a akcji prawie brak. Zakończenie, dla każdego kto przeczytał w życiu parę kryminałów, jest raczej dość banalne. Plus za sympatycznych i dających się polubić protagonistów - duet Cormoran i Robin do mnie przemówił.

Powrót po latach

Powrót po latach

Wreszcie się zabrałam za tą serię, miałam ją na radarze od czasu kiedy wyszło na jaw kto jest naprawdę autorką tej powieści.

Jak to się dobrze czytało! Niby akcja spokojna jak na kryminał bez pośpiechu, a człowiek nie może się oderwać.
W tej książce czuje się też ten trochę brudny Londyn, który jednak nie przytłacza.
Oprócz tego bardzo fajna nienachalna relacja między Cormoranem a Robin.
Z pewnością nadrobię teraz całą serię i serial 🙂

Oprócz tego bardzo fajna nienachalna relacja między...

• Przeczytane
    13 610