Wilcza Chata

- 2024-05-15
- 2024-05-15
Pełen zwrotów akcji thriller od Michała Śmielaka – autora bestsellerowej "Osady"!
Dla Agaty trening biegowy w sercu Bieszczad kończy się tragicznie. Zostaje napadnięta przez zamaskowanego napastnika i tylko cudem uchodzi z życiem. Ciężko ranna odzyskuje przytomność w chacie tajemniczego Piotra. Uwięziona przez załamanie pogody poznaje swojego wybawcę odkrywając, że mężczyzna to najbardziej znany w Polsce autor kryminałów, który kilka lat temu po stracie żony i syna w wypadku na Mazurach zniknął z życia publicznego…
Zaalarmowana nieobecnością Agaty właścicielka pensjonatu prosi o pomoc swojego partnera, policjanta tuż przed emeryturą. Podejrzewa, że zaginięcie dziewczyny jest powiązane z podobną sprawą sprzed dwóch lat i tajemniczym chłopakiem o bladej twarzy, który nachodził ją po nocach.
Kto i dlaczego zaatakował dziewczynę? Czy zniknięcie innej kobiety kilka lat wcześniej powiązane jest z atakiem? Czy stary policjant i właścicielka pensjonatu zdążą z pomocą? Czy „Wilcza Chata” to ratunek, czy raczej pułapka…?
Michał Śmielak wrzuca swoich bohaterów w górski, duszny klimat, budując atmosferę niepokoju i zwodząc czytelnika w ślepe zaułki, gdy wydaje się, że rozwiązanie zagadki jest już na wyciągnięcie ręki…
Kup Wilcza Chata w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Wilcza Chata
- 2026 32

Opinie i dyskusje o książce Wilcza Chata
Bardzo mroczna i ciekawie napisana historia
Bardzo mroczna i ciekawie napisana historia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden z najlepszych thrillerów, jaki w życiu przewinął mi się przez ręce. Trzymający w napięciu niemal przez cały czas. Nawet ostatnie strony książki dotyczące epilogu są zaskakujące. Gorąco polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wilcza Chata” to książka, która wciągnęła mnie jak bagno i nie puszczała aż do ostatniej, szokującej strony. Michał Śmielak stworzył historię tak gęstą i duszną, że podczas lektury niemal czułam ten mroźny, górski wiatr na własnej skórze. To nie jest zwykły thriller – to prawdziwe studium szaleństwa i pierwotnego strachu, ukryte w malowniczych, a jednak przerażających Karkonoszach.
Fabuła totalnie mnie rozwaliła; autor genialnie bawi się z czytelnikiem, zacierając granice między tym, co realne, a tym, co jest tylko wytworem straumatyzowanej wyobraźni. Każdy rozdział to nowa dawka niepokoju, a motyw odizolowanej od świata chaty i tajemnic z przeszłości sprawił, że autentycznie bałam się odwrócić kolejną stronę. Śmielak sięga głęboko w ludzką psychikę, pokazując, jak cienka jest granica między cywilizacją a dzikością, która drzemie w każdym z nas.
Emocje są tu tak silne i surowe, że po skończeniu książki czułam się kompletnie wyżęta, jakby ta historia przeorała mnie razem z głównymi bohaterami. To mistrzowskie połączenie kryminału z thrillerem psychologicznym, gdzie las nie jest tylko tłem, ale groźnym, żywym organizmem. Jeśli szukacie czegoś, co wywoła u Was dreszcze i sprawi, że każde skrzypnięcie podłogi w nocy wyda się podejrzane, „Wilcza Chata” to pozycja obowiązkowa. Gwarantuję, że w tekście odnajdziecie zwierciadło własnych lęków, o których wolelibyście zapomnieć.
„Wilcza Chata” to książka, która wciągnęła mnie jak bagno i nie puszczała aż do ostatniej, szokującej strony. Michał Śmielak stworzył historię tak gęstą i duszną, że podczas lektury niemal czułam ten mroźny, górski wiatr na własnej skórze. To nie jest zwykły thriller – to prawdziwe studium szaleństwa i pierwotnego strachu, ukryte w malowniczych, a jednak przerażających...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka od początku trzyma w napięciu. Moim zdaniem jest to opowieść o tym, że intuicja jest naszą najsilniejszą mocą i nie wolno nigdy jej lekceważyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tofabuła ciekawa, jednak zbyt wolno toczy się akcja, za mało thrillera w thrillerze, fajne zakończenie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca historia. Z pewnością sięgnę po kolejne książki Michała Śmielaka.
Wciągająca historia. Z pewnością sięgnę po kolejne książki Michała Śmielaka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny kryminał! Z rodzaju tych, przy których mamy ciarki, czytając. Nie da się nie zauważyć nawiązań do "Misery", choć "Wilcza chata" jest w moim mniemaniu subtelniejsza. Podobało mi się jak sprawnie zbudowane są postacie - bez przesady w żadną ze stron, bez takiej irytującej naiwności bohaterów zwłaszcza thrillerów. Górska otoczka - cudowna, czułam mróz na plecach.
Ogólnie uważam, że polscy autorzy kryminałów zasługują na więcej uwagi!
Plusy:
+ cała fabuła i narracja mi się bardzo podobały
+ styl autora jest dosadny i mroźny
+ bohaterowie są wyraziści, polubiłam głównego śledczego
Minusy:
- nie jestem fanką zakończenia - jednak czegoś mi brakowało
- plot twistu dosyć łatwo się domyślić
Inne uwagi:
* autor lubi operować przesadą, dosadnymi opisami, specyficznymi podsumowaniami rozdziałów - w mojej opinii to celowy zabieg, nakręcający akcję
* cała książka stoi bardziej klimatem niż fabułą, która jest dosyć przewidywalna
* widzę "rękę autora" w tej książce - może jego manifest (bo nie wygląda to na przemyślenie bohaterki, choć to moja interpretacja) i mi osobiście podoba się myśl wybrzmiewająca z tej książki - żeby nie romantyzować zbrodniarzy, bo w ostateczności zapominamy o ofiarach, a zbrodniarze stają się celebrytami
Ogólnie polecam - kawałek naprawdę świetnego kryminału. Nie bzdurny, nie naiwny - mocny i obrazowy, ale bez zbędnej przesady.
Świetny kryminał! Z rodzaju tych, przy których mamy ciarki, czytając. Nie da się nie zauważyć nawiązań do "Misery", choć "Wilcza chata" jest w moim mniemaniu subtelniejsza. Podobało mi się jak sprawnie zbudowane są postacie - bez przesady w żadną ze stron, bez takiej irytującej naiwności bohaterów zwłaszcza thrillerów. Górska otoczka - cudowna, czułam mróz na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie da sie uniknac odwolan do 'Misery' czytajac, ale i tak bardzo dobra pozycja. Pana Smielaka uwielbiam i mysle ze ma duzo lepsze pozycje, ale niezmiennie rewelacja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmielak jak zawsze trzyma poziom.
Smielak jak zawsze trzyma poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka sama w sobie całkiem niezła. Jest suspens jest akcja. Zastanawiające jest jednak skumulowane błędów stylistycznych i interpunkcyjnych, męczę się czytając takie coś.