Wydawnictwo literackie

W ofierze Molochowi

Okładka książki W ofierze Molochowi Åsa Larsson Patronat LC
Patronat LC
Okładka książki W ofierze Molochowi
Åsa Larsson Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Cykl: Rebeka Martinsson (tom 5) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Rebeka Martinsson (tom 5)
Till offer åt Molok

Książki autora

Oficjalne recenzje i

W sidłach klątwy

666 428 114

I znowu genialne tło obyczajowe. Dochodzę do wniosku, że to mnie chyba trzyma przy tej autorce.

Moje pierwsze spotkanie z autorką i od razu bardzo udane. Fajny kryminał trochę obyczajówka, zgrabnie splecione watki, fajna główna bohaterka. Z pewnością sięgnę po inne części.

Na półkach: , , , , ,

Moja pierwsza książka o Rebece Martinsson jest piątą częścią całego cyklu o pani prokurator, która rzuca pracę w Sztokholmie i wraca w rodzinne strony, gdzie rozwiązuje sprawy kryminalne. Mogę się z tego śmiać, ale tak trafiłam 😉
Całe szczęście, że książki Asy Larsson są tak skonstruowane, że nie trzeba znać pozostałych tomów, żeby oddać się lekturze środkowych części cyklu. Bo "W ofierze Molochowi" czyta się naprawdę dobrze, mimo że jakoś nie czuje się zafascynowana opowieścią, i na pewno nadrobię resztę książek. To jest ten rodzaj kryminału, który chętnie się bierze, żeby zapomnieć o rzeczywistości, ale, niestety, jakoś nie rzuca na kolana...
Przyjdzie czas na Rebekę Martinsson w mojej biblioteczce. Na pewno.

więcej Pokaż mimo to

Kolejna świetna historia. Szwedzi bez wątpienia zawładnęli działką kryminałów. Polecam bo warto. Trochę rozczarowało mnie zakończenie, ale i tak daję 9*

Świetna książka. W całej serii razi mnie tylko jedno ... trudno mi czytać o okrucieństwie wobec zwierząt

Wow... Rzadko daję 8 gwiazdek. Na początku teoria Rebeki wydawała mi się trochę naciągana, ale potem wątki się zgrabnie splatają i wyjaśniają. No i klimat szwedzkiej prowincji, nie do podrobienia (brusznica, palt, snus, bimber...). Polecam nawet poza serią!

Witam,
Czy może być dobry kryminał, który zawiera standardowe morderstwo ? Otóż tak i tego przykładem jest ta książka.Zawarte są w niej wydarzenia z życia prywatnego jak i zawodowego Rebeki, która jest prokuratorem.Akcja powieści toczy się dość szybko.Poznajemy osobowość kilku postaci, które przewijają się do ostatniej strony.
co prawda brakowało mi opisów krwawej jadki lub skomplikowanego śledztwa , jednak książkę czyta się dobrze, dodatkowo nie ma w niej skomplikowanych wyrazów i co ważne-nie występuje monotonia.
Niestety muszę przyczepić się do zakończenia.Według mnie zabrakło kilku szczegółów przez co muszę odjąć jedną gwiazdkę.
Reasumując: dobra książka, więc w przyszłości nie wykluczam przeczytania innych książek Larsson.

Witam,
co prawda brakowało mi opisów krwawej jadki lub...

więcej Pokaż mimo to

Bardzo fajny cykl i poza jedną pomyłką nie mogę mu nic zarzucić. Otóż przez 4 tomy poznajemy Rebekę, która jest prawnikiem specjalizującym się w prawie podatkowym. W tomie 5 na stronie 146 raptem po raz pierwszy dopada nas informacja, że Rebeka była notariuszem... pomimo to, cały cykl oceniam bardzo pozytywnie i zdecydowanie polecam.

Trochę żal, że to ostatnie spotkanie z Rebecką jak na razie, tym bardziej że jest tak ciekawe. Kryminał nawiązuje do najlepszej klasyki skandynawskich kryminałów: zbrodnie z przeszłości, flashbacki oraz tajemnica, która przyprawia czytelnika o ciarki, bo nie jest się pewnym, czy nie jest to coś nadprzyrodzonego. Przeczytać warto!

Porządny kryminał, ale bez fajerwerków.

Porządny kryminał, ale bez fajerwerków.

• Przeczytane
    1 329