Ogród Ramy

Okładka książki Ogród Ramy autora Arthur C. Clarke, 9788383381381
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Ogród Ramy
Arthur C. Clarke Wydawnictwo: Rebis Cykl: Rama (tom 3) Seria: Wehikuł czasu [Rebis] fantasy, science fiction
Rama (tom 3)

Wyróżniona opinia i

Ogród Ramy

Oceny książki Ogród Ramy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ogród Ramy

Trzecia cześć z cyklu o Ramie. Jak na razie najlepsza. SF opisujący podróże w kosmosie, rozważania o obcych cywilizacjach ale także bardzo ważne watki społeczne i psychologiczne. Nic nie dzieje się bez przyczyny, wpływ otoczenia, rodziny, braku pewnych doświadczeń na każdym etapie życia, a także brak zrozumienia.
Nie wiem czy kolejna cześć przebija tę pod względem "czytelności" ale ta jest świetna.

Nie wiem czy kolejna cześć przebija tę pod względem...

Została mi jeszcze eczwarta część do przeczytania ale co do ogrodów ramy uważam że jest to najlepsza część póki co . Autor odpowiada wreszcie na wiele pytań ale i pozostawia nieco tajemnicy .
Mamy wreszcie dużo postaci które świetnie są opisane . Wydarzenia jakie się dzieją na ramie i nie tylko są niekiedy epickie . Książka pokazuje nam że człowiek gdzie się nie znajdzie zawsze zabierze ze sobą swoje złe cechy i wszędzie jest zdolny do niszczenia istot niewinnych . Naprawdę świetna pozycja dla osób które cenią sobie podróże w nieznane oraz utopie, dystopie i wszelkie topie 😉. Polecam

Pierwsza połowa książki nawet miejscami na plus. Mamy podróż w nieznane, więc strony mkną przed siebie z podobną prędkością jak Rama w kierunku Syriusza. Statek dalej skrywa wiele tajemnic. Bohaterowie, którzy na nim pozostają to dwóch mężczyzn i kobieta. Nicole jest narratorką i chyba najmniej żałującą rozstania z córką matką. Nie dało sie odczuć żeby to rozstanie było jakimś dramatem w jej życiu. No ale nic, czytelnik dalej jest jednak ciekawy co będzie dalej. Problem są tylko bohaterowie. Richard - mąż Nicole staje na głowie żeby opanować system Ramy, przy okazji dwukrotnie zostaje ojcem. Nicole jednak jest wspaniałomyślna i szybko przechodzi do realizacji planu, który pomoże podtrzymać ludzki gatunek w dalekim kosmosie. Przecież to oczywiste, że dwóch mężczyzn i kobieta może to zrobić. Przecież tylko połowa genów będzie obciążona genetycznie przy kolejnych pokoleniach. No i tak sie familia powtórzyła. Drugi z mężczyzn chociaż głęboko wierzący poszedł na ugodę i też dwukrotnie został ojcem. W międzyczasie od maleńkości pomagał wychowywać dzieci Richarda, najstasza Simone tak była z nim zżyta że postanowiła z nim wziąć ślub i poświęcić sie jak jej matka. 14 lat z +70 dziadkiem. Arthur trochę odleciał a to dopiero połowa książki.

823 użytkowników ma tytuł Ogród Ramy na półkach głównych
180 użytkowników ma tytuł Ogród Ramy na półkach dodatkowych

Arthur C. Clarke
Arthur C. Clarke
Prozaik, pisarz fantastycznonaukowy, propagator kosmonautyki, futurolog. Autor ponad 60 książek, klasyk literatury SF i wizjoner, który przewidział m.in. powstanie satelitów telekomunikacyjnych i stacji kosmicznych. Publikował od początku lat 50. XX wieku, a już w 1953 r. ukazał się jego bestsellerowy "Koniec dzieciństwa". Jego najbardziej znanym dziełem jest książka "2001: Odyseja kosmiczna" oraz nakręcony przez Stanleya Kubricka film o tym samym tytule, za którego scenariusz Clarke i Kubrick byli nominowani do Oscara. Wraz z Robertem Heinleinem oraz Isaaciem Asimovem byli znani jako "Wielka Trójka" science-fiction. Zdobył wszystkie najważniejsze nagrody w dziedzinie literatury science fiction: Hugo, Nebula, Nagrodę Campbella, Nagrodę Locusa i Nagrodę Jupitera. Szczególnie uhonorowana została powieść "Spotkanie z Ramą", która zebrała wszystkie najważniejsze nagrody w dziedzinie literatury fantastycznej. W 1985 otrzymał Damon Knight Memorial Grand Master Award. Sam od 1997 r. był patronem innej ważnej nagrody w tej dziedzinie – Nagrody im. Arthura C. Clarke’a, przyznawanej za najlepszą powieść science fiction opublikowaną po raz pierwszy w Wielkiej Brytanii. Był dwukrotnie nominowany do Nagrody Nobla: w 1994 do Nagrody Pokojowej, zaś w 1999 do Nagrody Literackiej, a w 1961 r. otrzymał Nagrodę Kalinga za popularyzację nauki. W 1998 r. otrzymał Order Imperium Brytyjskiego i tytuł szlachecki, a w 2005 także Sri Lankabhimanya najwyższe cywilne odznaczenie Sri Lanki.

Cytaty z książki Ogród Ramy