LubimyCzytać7

- Die Wahrheit und andere Lügen
- 2015-05-20
- 2015-05-20
- Dariusz Guzik
Popularny pisarz, troskliwy mąż, hojny przyjaciel – wydaje się, że Henry jest niezwykle miłym facetem. Prowadzi wygodne i przyjemne życie… do czasu. Pewnego dnia kochanka oświadcza mu, że jest w ciąży. Wygląda na to, że to koniec ekscytującego podwójnego życia. Ale czy na pewno? Przecież łatwiej byłoby pozbyć się kochanki. I Henry popełnia fatalny błąd…
Wkrótce policja depcze mu po piętach, a skrzętnie skrywana dotąd przeszłość teraz zdaje się go doganiać. By uniknąć odpowiedzialności, Henry obmyśla sprytny plan. Z zimną krwią balansuje pomiędzy kłamstwem i prawdą, przy czym przypadek wydaje się mu sprzyjać.
Jednak pętla z wolna się zaciska…
Kup Prawda i inne kłamstwa w ulubionej księgarnii
Prawda i inne kłamstwa
Okładka morze to morze skąd biblioteka fabuła Pisarz,podejrzewany o zabójstwo Moja opinia Nie moja bajka.Książka dla mnie,nieudana. Nudna,i to bardzo.Rzadko kiedy,ale w tym wypadku.I to wypadu,literackim. Było,tak że łzy rozpaczy napływały mi do oczu. Że,coś takiego muszę czytać. Coś tak,miałkiego ,badziewnego i koszmarnie nudnego. Historia,dla mnie przez 80 % kartek o niczym. Puste słowa,bezsensu. I ta biedna kuna,skazywana na śmierć. Może,autor się nawróci na dobrą kryminalną literaturę. Bo,to coś nazywa się tylko z nazwy książką.
Oceny książki Prawda i inne kłamstwa
359 użytkowników ma tytuł Prawda i inne kłamstwa na półkach głównych- Przeczytane 231
- Audiobooki 5
- Ebooki 5
- Kryminał 4
- 2019 3
- Z biblioteki 3
- 2017 3
Tagi i tematy do książki Prawda i inne kłamstwa
Cytaty z książki Prawda i inne kłamstwa
Największym wrogiem mężczyzny jest on sam, wrogiem kobiety jest inna kobieta.
Największym wrogiem mężczyzny jest on sam, wrogiem kobiety jest inna kobieta.
Kłamstwa puszczone w niepamięć nierzadko tkwią długo pod powierzchnią, pokrywają się rdzą, gdyż nikt ich nie zauważa. Człowiek staje się beztroski, nieostrożny, zapomina. Kto zatem nie wie już, gdzie kryją się zapomniane kłamstwa, powinien je szerokim łukiem omijać.
Rozwiń ZwińNajgorsze z naszych błędów to jak wiadomo te, których nie zauważamy.
Najgorsze z naszych błędów to jak wiadomo te, których nie zauważamy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawda i inne kłamstwa
Trochę rozbawiła mnie ta książka, trochę przestraszyła. Dowodzi, że jeśli jesteś cwany, opanowany i energiczny, możesz popełniać zbrodnie doskonałe w dowolnej ilości i bezkarnie :) Dobrze, że tak pomysłowy autor zajął się pisaniem, nie mordowaniem :))))
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziwny kryminał, momentami nie wiedziałam czy to sny bohatera czy literacka rzeczywistość. Albo później autor zmienił sposób pisania albo ja przywykłam do tej maniery.
Tym, co wyróżnia tę książkę jest "językowa elegancja", jak napisano na okładce. Może dlatego czytało mi się z taką przyjemnością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwykle nie lubię, gdy zbrodnia nie zostaje ukarana, ale tym razem nie przeszkadza mi to. Morderca znika, ale nie mam o to żalu, może dlatego, że ofiary są jakby pogodzone z tym, co je spotyka.
Tym, co...
Ciekawy początek, akcja w porządku, ale pozostaje jakiś niedosyt.
Ciekawy początek, akcja w porządku, ale pozostaje jakiś niedosyt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze się zaczynała, później trochę zaczęła mnie nużyć, wątek zaczal się bardzo ciekawie ,ale kryminał raczej to nie jest , książka warta przeczytania ale nic nowego nie wnosi ,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest najgorsza książka, rozumiem, że autor wystawia czytelnika na taki mini egzamin z empatii do mordercy, ale robi to za mało angażująco i wychodzi takie trochę nie wiadomo co. Zaczęłam i skończyłam i to tyle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka z serii ,, Jak odwrócić kota ogonem?" Dokładnie tak - jak autor.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo szybko się czytało. Bardziej powiedziałabym, że to obyczajówka, ponieważ nie ma tego wątku z zagadką, jedynie ciekawiło mnie czy wyda się czy nie wyda i gdzie jeszcze bohater popełni błąd.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie do końca wiem, czym ta książka miała być. Nie jest thrillerem, ponieważ brakuje napięcia i tajemnicy. Nie jest to kryminał, ponieważ autor przedstawiał rozwiązanie czytelnikowi zanim pojawiała się zagadka. I ciężko mi nazwać to powieścią obyczajową, ponieważ kolejne wydarzenia i zwroty akcji przyćmiewały emocje bohaterów, którzy nie przeżywali żadnej ważniejszej zmiany, czy momentu refleksji.
Ogólnie ciężko mi tę książkę polecić - nie była ona satysfakcjonująca w czytaniu, jestem pewien, że postacie nie zapadną mi w pamięć. Jedynym plusem jest dość interesujący koncept zbrodni, ale jego rozwinięcie jest już przesadzone i ciężko w to uwierzyć.
Nie do końca wiem, czym ta książka miała być. Nie jest thrillerem, ponieważ brakuje napięcia i tajemnicy. Nie jest to kryminał, ponieważ autor przedstawiał rozwiązanie czytelnikowi zanim pojawiała się zagadka. I ciężko mi nazwać to powieścią obyczajową, ponieważ kolejne wydarzenia i zwroty akcji przyćmiewały emocje bohaterów, którzy nie przeżywali żadnej ważniejszej zmiany,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonała książka! Bardzo bardzo polecam :)
Doskonała książka! Bardzo bardzo polecam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem przeciętna i przeciętnie napisana powieść . Miejscami nudna , nie trzymająca tempa i raczej zaliczyłbym ją do literatury obyczajowej niż kryminalno-sensacyjnej . Traktuje głównie o kłamstwach i namiętnościach czego wynikiem jest zdrada , morderstwa , ciąża i kilka wypadków , które są ciągiem przyczynowo-skutkowym , które wyrwały się z pod kontroli głównego bohatera . Jednak całość nie powala , bo po dość obiecującym początku reszta jest przewidywalna i nudna .
Możecie przeczytać dla zabicia czasu , ale nie spodziewajcie się zbyt wiele .
Całkiem przeciętna i przeciętnie napisana powieść . Miejscami nudna , nie trzymająca tempa i raczej zaliczyłbym ją do literatury obyczajowej niż kryminalno-sensacyjnej . Traktuje głównie o kłamstwach i namiętnościach czego wynikiem jest zdrada , morderstwa , ciąża i kilka wypadków , które są ciągiem przyczynowo-skutkowym , które wyrwały się z pod kontroli głównego bohatera...