Części zamienne

Okładka książki Części zamienne autorstwa Katarzyna Wolwowicz
Okładka książki Części zamienne autorstwa Katarzyna Wolwowicz
Katarzyna Wolwowicz Wydawnictwo: Zwierciadło Cykl: Komisarz Olga Balicka (tom 6) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Komisarz Olga Balicka (tom 6)
2024-05-15
2024-05-15
Pomimo trwającej żałoby komisarz Olga Balicka postanawia wrócić do pracy. Jest zdeterminowana, żeby odkryć, co tak na prawdę ściągnęło prokuratora Pawłowskiego do Jeleniej Góry. Nie przypuszcza jednak, że fala nieoczekiwanych przestępstw pochłonie ją jak lawina i nie pozwoli zająć się tym, co najistotniejsze.

W szpitalu na oddziale położniczym umiera młoda ciężarna kobieta. Zrozpaczony mąż oskarża lekarza o celowe zaniedbania, które doprowadziły do jej śmierci. Olga, wstrząśnięta również innymi podobnymi wydarzeniami w kraju, postanawia zaangażować się w tę sprawę i odkrywa, że śmierć pacjentki to jedynie czubek góry lodowej. Sytuacja komplikuje się jeszcze bardziej, kiedy lekarz zostaje znaleziony martwy na progu własnego domu. W tym samym czasie w zakładzie medycyny sądowej ktoś bezcześci zwłoki trojga ludzi. Podejrzenie pada na jednego z pracowników, który znika bez śladu, jednak szef zakładu, doktor Jarosław Biały, nie daje temu wiary. A jeżeli ma rację, to czy śledczy powinni zainteresować się procederem kolekcjonera kości, który kilka lat wcześniej działał w podobny sposób na Śląsku?

Czy uda się odkryć prawdę, kiedy tak wielu zaciera ślady i myli tropy? Czy pojawienie się w mieście Dawida, byłego partnera Kornela z CBŚ, jest przypadkowe? Czy na Olgę może spaść jeszcze większy cios niż ten w Albanii i co rzeczywiście stało się z jej mężem Kornelem? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w kolejnym mrocznym, przerażającym i wywołującym dreszcz na plecach tomie serii z komisarz Olgą Balicką.

"Części zamienne" wstrząsną Wami dogłębnie.

Kup Części zamienne w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Części zamienne

1014 797

Oceny książki Części zamienne

2090 ocen

Opinie i dyskusje o książce Części zamienne

Witajcie kochani 🙋‍♀️

Czy wizja operacji czy konieczności wykonywania przeszczepu was przeraża? Powiem wam, tak w sekrecie, że po tej książce jest to dla mnie temat dość niepokojący.

Życie Olgi Balickiej wydaje się być okrętem walczącym ze sztormem, nie ma spokoju i oddechu. Jej mąż Kornel dochodzi do siebie po postrzale i postanawia wrócić do pracy w policji. Jednocześnie nasza policjanta walczy ze sobą o odzyskanie równowagi po stracie rodziców, z którymi nie zdążyła dojść do porozumienia i wybaczenia. Praca również nie daje o sobie zapomnieć. Zgłaszam się do niej mężczyzna oskarżający lekarza o zaniedbanie i spowodowanie śmierci jego ciężarnej żony. Olga pod wpływem emocji i niedowierzania postanawia zająć się tą sprawą. W trakcie śledztwa odrywa, że ten jeden zgon jest jedynie małym odłamkiem tego co dzieje się w jej mieście i nie tylko w nim. Czy uda jej się rozwikłać zagadkę?

Wstrząsający, okrutny i pozostawiający w osłupieniu. Tak w skrócie można określić ten tom. Autorka, w swoim niepowtarzalnym stylu, kolejny raz przeniosła mnie w świat wypełniony ludźmi, którzy nie zasługują na takie miano. Jak wiele można popełnić zła, aby portfele były pełne.

Wszyscy znamy aferę „łowców skór” ale co jeśli są ludzie, którzy potrafią posunąć się dalej? Fabuła tej książki wciąga i nie pozwala na chwilę oddechu, praca śledczych, szokujące odkrycia, granie na emocjach. Wszystko to przeplecione wątkami obyczajowymi, gdzie nasza pani komisarz musi mierzyć się z ogromnym strachem i przeciwnościami.

Wiem, że pisałam wam to już wielokrotnie, ale i tak się powtórzę. Kocham i wielbię twórczość autorki, dla mnie jest ona niekwestionowaną królową polskiego kryminału. Mieć w rękach jej książkę, to pełnia szczęścia. Niezmiennie więc, polecam wam abyście czytali. Jestem przekonana, że nie będziecie żałować.

Witajcie kochani 🙋‍♀️

„Części zamienne” autorstwa Katarzyna Wolwowicz to kolejna część serii z Olgą Balicką, która (choć w moim odczuciu najsłabsza z dotychczasowych) nadal trzyma naprawdę solidny poziom i zdecydowanie zasługuje na uwagę fanów kryminałów.

Tym razem fabuła kręci się wokół wyjątkowo mrocznej i trudnej tematyki. Olga Balicka trafia na sprawę, która dotyczy handlu ludzkimi organami (kości, tkanki) i szeroko pojętej przestępczości zorganizowanej. Śledztwo prowadzi ją w świat, gdzie ludzkie życie ma swoją cenę, a granice moralne dawno zostały przekroczone. Z każdą kolejną stroną odkrywamy coraz bardziej niepokojące fakty, a napięcie stopniowo rośnie.

Nie da się ukryć, że temat jest ciężki, a momentami wręcz przytłaczający. I myślę, że to właśnie dlatego ta część podobała mi się najmniej. Nie chodzi o to, że książka jest słaba, wręcz przeciwnie. Po prostu klimat jest dużo bardziej ponury i mniej „rozrywkowy” niż w poprzednich tomach. Czyta się to z większym dyskomfortem, bo historia zahacza o rzeczy, które niestety mogą mieć swoje odbicie w rzeczywistości.

Mimo tego autorka świetnie radzi sobie z prowadzeniem fabuły. Akcja jest dynamiczna, nie ma dłużyzn, a wątki są dobrze przemyślane i stopniowo się zazębiają. Olga Balicka jak zwykle jest wyrazistą bohaterką z charakterem, ale też z własnymi problemami, które dodają jej autentyczności.

Podsumowując „Części zamienne” to nadal bardzo dobry kryminał, tylko trochę cięższy w odbiorze niż poprzednie części. Jeśli ktoś lubi mroczne, realistyczne historie i nie boi się trudnych tematów, zdecydowanie warto sięgnąć. Nawet jeśli to nie jest moja ulubiona część serii, to i tak uważam, że „Części zamienne” trzyma wysoki poziom i pokazuje, że Wolwowicz nie boi się pisać o rzeczach niewygodnych.

Kolejny z chwytliwych, wzbudzających grozę tematów wpleciony w nowe śledztwo Olgi i Kornela. Nic szczególnego co by na dłużej zapadło w pamięć.

3111 użytkowników ma tytuł Części zamienne na półkach głównych
587 użytkowników ma tytuł Części zamienne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Części zamienne

Katarzyna Wolwowicz
Katarzyna Wolwowicz
Katarzyna Wolwowicz ur. w 1983 roku. Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Stosunki Międzynarodowe na Akademii Ekonomicznej (teraz Uniwersytet Ekonomiczny),studiów magisterskich na kierunku Psychologia Kliniczna w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej ( obecnie Uniwersytet Humanistycznospołeczny ) oraz studiów podyplomowych na kierunku Mediacje w Biznesie w Wyższej Szkole Bankowej. Pracowała jako stewardesa w liniach lotniczych, instruktor fitness (po fakultecie Instruktora Sportu i Rekreacji na AWF we Wrocławiu),ekonomistka, przedstawiciel medyczny oraz psycholog. Dorastała w malowniczej górskiej miejscowości - Szklarskiej Porębie. Kocha przestrzeń, wolność i naturę, ale także ogień trzaskający w kominku, saunę i morsowanie w górskich wodospadach. Uwielbia sport, zwłaszcza narciarstwo alpejskie, a także taniec towarzyski i latynoamerykański. Pisaniem pasjonowała się w młodości. Początkowo były to romantyczne opowiadania, które jednak nigdy nie zostały opublikowane. Książki pisze dla przyjemności, ponieważ pozwalają wyrażać emocje w zaciszu domowego ogniska. Mama dwóch wspaniałych synów, których imionami obdarowała swoich pierwszych książkowych bohaterów.

Czytelnicy Części zamienne przeczytali również

Męczennicy na płótnie Hanna Szczukowska-Białys
Męczennicy na płótnie
Hanna Szczukowska-Białys
„Męczennicy na płótnie” Hanny S. Białys to drugi tom z komisarzem Markiem Bonysem, który spodobał mi się równie mocno jak poprzedni. Motyw "zabijania w imię artystycznego natchnienia" wciąga, a lekkie pióro autorki sprawia, że książkę czyta się bardzo płynnie. Zresztą nie tylko czyta - w drodze do i z pracy przerzucam się na audiobooka w interpretacji fenomenalnego Filipa Kosiora. Główny bohater nadal intryguje i mimo swoich dziwactw pozostaje po prostu przyzwoitym człowiekiem. To właśnie te jego cechy nie pozwalają mu odpuścić sprawy, nawet gdy wszystko wskazuje na to, że została już rozwiązana, a sprawca ujęty. Dużym atutem powieści są dopracowane portrety psychologiczne bohaterów. Podobały mi się także spostrzeżenia komisarza, zwłaszcza te z codziennych sytuacji - jak stanie w kolejce w mięsnym czy na poczcie. Nie ukrywam, że są niemal identyczne z moimi - zwłaszcza gdy utknę za jakimś upierdliwcem w kolejce do kasy. Kolejny raz odwiedzamy Bydgoszcz lat 90., a pojawiające się nowe lokalizacje - jak nieistniejące już browar i Kaskadę - dobrze oddają klimat miasta i pokazują, jak bardzo zmieniło się ono na przestrzeni niemal 30 lat. Na plus zasługuje również humor oraz trafne, momentami bardzo zabawne porównania, jak choćby: „ten obraz przypominał bardziej pola Grunwaldu po bitwie niż twarz młodej kobiety” - gdy skacowana bohaterka spogląda w lustro. Muszę przyznać, że z takim tekstem jeszcze się nie spotkałam, więc naprawdę mnie rozbawił. Oby kolejne tomy trzymały poziom - bo to seria, która daje naprawdę sporo dobrej rozrywki.
pochłaniacz - awatar pochłaniacz
Wilcza Chata Michał Śmielak
Wilcza Chata
Michał Śmielak
Świetny kryminał! Z rodzaju tych, przy których mamy ciarki, czytając. Nie da się nie zauważyć nawiązań do "Misery", choć "Wilcza chata" jest w moim mniemaniu subtelniejsza. Podobało mi się jak sprawnie zbudowane są postacie - bez przesady w żadną ze stron, bez takiej irytującej naiwności bohaterów zwłaszcza thrillerów. Górska otoczka - cudowna, czułam mróz na plecach. Ogólnie uważam, że polscy autorzy kryminałów zasługują na więcej uwagi! Plusy: + cała fabuła i narracja mi się bardzo podobały + styl autora jest dosadny i mroźny + bohaterowie są wyraziści, polubiłam głównego śledczego Minusy: - nie jestem fanką zakończenia - jednak czegoś mi brakowało - plot twistu dosyć łatwo się domyślić Inne uwagi: * autor lubi operować przesadą, dosadnymi opisami, specyficznymi podsumowaniami rozdziałów - w mojej opinii to celowy zabieg, nakręcający akcję * cała książka stoi bardziej klimatem niż fabułą, która jest dosyć przewidywalna * widzę "rękę autora" w tej książce - może jego manifest (bo nie wygląda to na przemyślenie bohaterki, choć to moja interpretacja) i mi osobiście podoba się myśl wybrzmiewająca z tej książki - żeby nie romantyzować zbrodniarzy, bo w ostateczności zapominamy o ofiarach, a zbrodniarze stają się celebrytami Ogólnie polecam - kawałek naprawdę świetnego kryminału. Nie bzdurny, nie naiwny - mocny i obrazowy, ale bez zbędnej przesady.
Cloud - awatar Cloud

Cytaty z książki Części zamienne

Faceci zawsze będą tobą rządzić, o ile nie wytyczysz wyraźnej granicy.

Faceci zawsze będą tobą rządzić, o ile nie wytyczysz wyraźnej granicy.

Katarzyna Wolwowicz Części zamienne Zobacz więcej

Kiedy otworzył drzwi, pierwsze, co zobaczył, to błyszczący, stalowy nóż wbijający się w jego serce. Ten widok był również jego ostatnim.

Katarzyna Wolwowicz Części zamienne Zobacz więcej

Kto raz zdradzi, będzie zdradzał zawsze!

Kto raz zdradzi, będzie zdradzał zawsze!