- tytuł oryginału
- Excuse me ... are you a witch?
- data wydania
- 3 lutego 2004
- ISBN
- 8391931188
- liczba stron
- słowa kluczowe
- kot, bajki dla dzieci, książka dla dzieci
- kategoria
- Literatura dziecięca
- język
- dodała
- mozartiwieloryb
Czarny kot Herbert czuje się nieco samotny, chętnie więc przesiaduje w bibliotece publicznej. Pewnego razu dowiaduje się, że czarownice lubią czarne koty. Ale jak ma znaleźć czarownicę, skoro nigdy żadnej nie widział?

Opinie czytelników (73)
Nie poruszyła nas. Ciekawy pomysł, realizacja nijaka.
Kocia samotność nieprzekonująca.
Dodatkowa gwiazdka za ilustracje kota -> świetne!
Herbert, czarny samotny kot nie ma się gdzie podziać, chodzi do biblioteki, bo to miejsce ciepłe i przytulne. W "Encyklopedii czarownic" wyczytał: czarownice noszą skarpetki w paski, spiczaste kapelusze, latają na miotłach, w kotłach warzą eliksiry, a co najważniejsze hodują zwierzęta!
Wyrusza w poszukiwanie jakiejś czarownicy:)Zaczepia tych, którzy spełniają kryteria bycia czarownicą.
Pełne humoru i ciepła opowiadanie, barwne ilustracje PAwła Pawlaka.
Przecudna książka. O kocie, który szukał swojej własnej czarownicy.O samotności i potrzebie , żeby mieć kogoś bliskiego.
Chciałabym mieć ją na półce.
Istne wspaniałości!
Przeczytałam książke synkowi zachęcona dobrymi recenzjami, ale ani nic ciekawego, ani mądrego w niej nie znalazłam. Hmmm...chyba zawyzyłą się nam poprzeczka po lekturze "8+2 i ciężarówka" ;-D
Samotny, bezdomny czarny kot, który szuka swego miejsca na ziemi. Ciepła i przytulna biblioteka, a w niej najprawdziwsza „Encyklopedia czarownic" zawierająca klucz, podpowiedź, inspirację. (...) To prosta narracyjnie opowieść z odrobiną magii. Albo szczęśliwego zbiegu okoliczności, zwykłego przypadku. A może zakończenie to rezultat konsekwentnych poszukiwań? Bo wszystko zaczyna się układać, mimo trudnych początków, gdy kot Herbert rusza w świat, by odnaleźć swoją czarownicę. Przecież nie bez powodu jest akurat czarnym kotem.
Historia wykorzystuje między innymi nieskomplikowany schemat fabularny oparty na powtarzaniu jednej scenki w różnych wariantach (i oczywiście powtarzanemu pytaniu „Przepraszam, czy jesteś czarownicą?”) charakterystyczny dla książek dla najmłodszych, choć tu dużo bardziej rozbudowany. Z tego też względu pozycja ta świetnie nadaje się nawet dla dzieci 2-, 3-letnich.
Ciepła, momentami pełna humoru opowieść dotyka takich problemów jak potrzeba bliskości, samotność,...
Urocza historyjka o kocie, którego los odmienił wpis w encyklopedii. Plus ilustracje Pawła Pawlaka - więcej na https://nonienotak.wordpress.com/2017/05/23/czarownica-poszukiwana/