Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Kocur Bury
- Data wydania:
- 2019-09-30
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-09-30
- Liczba stron:
- 64
- Czas czytania
- 1 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365530226
- Tagi:
- przepisy historia kuchnia kulinaria dzieci
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!
Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
- Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki!
- Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki!
- Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.
Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.
Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.
Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i... najbardziej obrzydliwe.
Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 20
- 12
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Książka opowiada prostym językiem o tym, jak dawniej ludzie się odżywiali, jak gotowali w czasach, kiedy nie było naczyń, co jedzono w czasie wojny, a nawet jak wyglądają posiłki na pokładzie statku kosmicznego. Bardzo dużo ciekawostek. Świetna pozycja.
Książka opowiada prostym językiem o tym, jak dawniej ludzie się odżywiali, jak gotowali w czasach, kiedy nie było naczyń, co jedzono w czasie wojny, a nawet jak wyglądają posiłki na pokładzie statku kosmicznego. Bardzo dużo ciekawostek. Świetna pozycja.
Pokaż mimo toOd najdawniejszych czasach ludzkość była uzależniona od pożywienia, aby zaspokoić głód i przeżyć. To stwierdzenie może wydawać się prymitywne, ponieważ strawa mogła być także lekarstwem, a dziś gotowanie zyskało miano sztuki. Trudno więc uwierzyć, że kiedyś ludzie nie potrafili gotować!
Musieli się naprawdę postarać, by przetrwać. Dzięki tej fascynującej, bogato ilustrowanej (ilustracje Małgorzaty Kwapińskiej) książce dowiecie się wielu ciekawych rzeczy, o których nawet nie pomyślelibyście sięgając po jakiś produkt robiąc zakupy. To opowieść o przeistaczaniu się posiłków do coraz bardziej smacznych, złożonych i urozmaiconych dań, które w niektórych częściach świata potrafią osiągać niebotyczne ceny, choć niektóre ich składniki, kiedyś były powszechne i jadane przez biedaków. Z książki dowiecie się m.in.:
kiedy wymyślono, że potrawy można gotować?; Jak gotowano bez naczyń?; Co jadano, kiedy nie znano chleba?; Jak radzono sobie bez lodówek?; Co pili nasi przodkowie?; Co traktowano jako słodycze i podawano na deser?; Czy tort zawsze był tortem, jaki znamy dziś?; Jakie są najbardziej obrzydliwe i najdroższe potrawy na świecie?; Co będziemy jeść na Marsie?. Te 62 strony to naprawdę pasjonująca podróż po historii pożywienia. Od prehistorii po przyszłość. Od Polski, po najdalsze zakątki świata. Książka przeznaczona dla dzieci, ale sama pochłonęłam ją z ogromną ciekawością. Na końcu umieszczono kilka przepisów, które z pewnością wypróbuję. Szczerze polecam.
Od najdawniejszych czasach ludzkość była uzależniona od pożywienia, aby zaspokoić głód i przeżyć. To stwierdzenie może wydawać się prymitywne, ponieważ strawa mogła być także lekarstwem, a dziś gotowanie zyskało miano sztuki. Trudno więc uwierzyć, że kiedyś ludzie nie potrafili gotować!
więcej Pokaż mimo toMusieli się naprawdę postarać, by przetrwać. Dzięki tej fascynującej, bogato...
„Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci” to kopalnia wiedzy na temat przygotowywania jedzenia od czasów prehistorycznych do współczesności.
Jak przechowywano żywność, kiedy nie było lodówek? Dlaczego niektóre przyprawy były tak drogie? Ile kosztuje najdroższa pizza świata i dlaczego aż tyle?
Ta książka to pięknie ilustrowana podróż przez garnki, patelnie, naczynia i szklanki. Zajrzymy do dawnych spiżarni i nowoczesnych statków kosmicznych. Poznamy ciekawostki na temat jedzenia w różnych krajach świata.
To wartościowa pozycja dla starszych i młodszych. Każdy powinien wyciągnąć z niej coś dla siebie.
Wiecie, co nie podobało mi się podczas lektury tej pozycji? To, że ciągle byłam głodna! ;)
„Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci” to kopalnia wiedzy na temat przygotowywania jedzenia od czasów prehistorycznych do współczesności.
więcej Pokaż mimo toJak przechowywano żywność, kiedy nie było lodówek? Dlaczego niektóre przyprawy były tak drogie? Ile kosztuje najdroższa pizza świata i dlaczego aż tyle?
Ta książka to pięknie ilustrowana podróż przez...
Ta książka, to kulinarna podróż przez epoki, regiony i smaki. Podróż ciekawa, smaczna, czasem zaskakująca i … obrzydliwa! Warto się w nią udać, bez względu na wiek. Wcale nie musicie być miłośnikami gotowania. Wystarczy, że lubicie ciekawostki i pięknie wydane książki.
http://wilczelektury.blogspot.com/2019/10/zjesc-gowe-cukru-ilustrowana-historia.html
Ta książka, to kulinarna podróż przez epoki, regiony i smaki. Podróż ciekawa, smaczna, czasem zaskakująca i … obrzydliwa! Warto się w nią udać, bez względu na wiek. Wcale nie musicie być miłośnikami gotowania. Wystarczy, że lubicie ciekawostki i pięknie wydane książki.
Pokaż mimo tohttp://wilczelektury.blogspot.com/2019/10/zjesc-gowe-cukru-ilustrowana-historia.html