Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Salt, Fat, Acid, Heat: Mastering the Elements of Good Cooking
- Wydawnictwo:
- Znak
- Data wydania:
- 2020-02-26
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-02-26
- Liczba stron:
- 488
- Czas czytania
- 8 godz. 8 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324070374
- Tłumacz:
- Katarzyna Kmieć-Krzewniak
- Tagi:
- kuchnia kulinaria gotowanie Netflix
Bestseller „New York Timesa”! Serial na Netflixie!
Opanuj sztukę gotowania z jakichkolwiek produktów, gdziekolwiek jesteś, nawet bez przepisu, i odkryj sekret CZTERECH SKŁADNIKÓW.
Już nigdy nie będziesz kurczowo trzymać się przepisu ani zazdrościć kucharzom, którzy potrafią ugotować coś z niczego! Przełomowa metoda czterech składników pozwala improwizować w kuchni dzięki prostej formule – o smaku decydują cztery kluczowe elementy:
• sól, która wzmacnia smak,
• tłuszcz, który nadaje wyrazistość,
• kwas, który równoważy,
• ciepło, które decyduje o konsystencji jedzenia.
Dzięki tej książce rozwiniesz intuicję kulinarną, nauczysz się ufać swojemu podniebieniu i osiągniesz mistrzostwo w gotowaniu. Zrozumiesz też, że to nie przepisy sprawiają, że jedzenie jest naprawdę smaczne.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 248
- 62
- 32
- 26
- 10
- 7
- 5
- 4
- 3
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Napisana bardzo prostym językiem, zawiera mnóstwo nieocenionych porad, które znać powinien każdy człowiek.
Jedyną wadą pozycji jest czasami niepotrzebne rozpisywanie się autorki (W stylu przepisów które można znaleźć na pierwszej stronie Google) o swoich przeżyciach z kuchni, choć i tutaj niejednokrotnie są w nich użyteczne informacje.
Tym niemniej uważam że skoro jest to w założeniu poradnik - takie dygresje powinny być ograniczone do minimum, jest to chwyt trochę jakbym ja teraz w dwóch akapitach opisał jak to dodałem do dania 10 razy więcej soli niż powinienem i musiałem płukać żołądek - strata czasu.
Mimo to oczywiście merytoryczna wartość książki jest ogromna i polecam ją z całego serca każdemu człowiekowi.
Napisana bardzo prostym językiem, zawiera mnóstwo nieocenionych porad, które znać powinien każdy człowiek.
więcej Pokaż mimo toJedyną wadą pozycji jest czasami niepotrzebne rozpisywanie się autorki (W stylu przepisów które można znaleźć na pierwszej stronie Google) o swoich przeżyciach z kuchni, choć i tutaj niejednokrotnie są w nich użyteczne informacje.
Tym niemniej uważam że skoro jest...
Książka super ale tłumaczenie pozostawia wiele do życzenia. Kilka przepisów trudno zrozumieć a co dopiero wcielić w życie
Książka super ale tłumaczenie pozostawia wiele do życzenia. Kilka przepisów trudno zrozumieć a co dopiero wcielić w życie
Pokaż mimo toKsiążka kucharska, która uczy gotować! Nie odtwarzać przepisy, tylko tworzyć własne :) tłumaczy dlaczego w kuchni robimy jedno, a nie drugie. Podpowiada, na co zwrócić uwagę łącząc produkty. Przyznam, że otworzyła mi oczy i moje myślenie o gotowaniu zmieniło się dosyć znacznie. Jest pięknie wydana, okraszona pięknymi ilustracjami. Będę wracać często! Polecam też obejrzeć 4-odcinkową serię dokumentalną z Samin, w której omawia wszystkie cztery składniki, podróżując po świecie. Cudo!
Książka kucharska, która uczy gotować! Nie odtwarzać przepisy, tylko tworzyć własne :) tłumaczy dlaczego w kuchni robimy jedno, a nie drugie. Podpowiada, na co zwrócić uwagę łącząc produkty. Przyznam, że otworzyła mi oczy i moje myślenie o gotowaniu zmieniło się dosyć znacznie. Jest pięknie wydana, okraszona pięknymi ilustracjami. Będę wracać często! Polecam też obejrzeć ...
więcej Pokaż mimo toGotuję sama od ponad 10 lat, mam wiele książek kucharskich i przeczytałam naprawdę setki przepisów internetowych, kocham turystykę gastronomiczną ;) Jednak książka Samin poprowadziła mnie na głębszy poziom w moim gotowaniu. Bo ona nie daje przysłowiowej ryby, ale właśnie wędkę. Pisząc o tych czterech podstawowych składnikach dobrego jedzenia pokazuje, że jest to naprawdę proste! Że nie musisz znać na pamięć żadnego przepisu, a jedynie trzymać się paru zasad i efekt zawsze będzie wspaniały. Naprawdę. Polecam tym, którzy lubią gotować, ale może nie mają w tym wielkich zasobów kreatywności, jednak chcieliby czasem zachwycić Przyjaciół doskonałym posiłkiem. Dzięki Samin dostaniecie Waszą własną gwiazdkę Michelin :)
P.S. Autorka nie boi się śmiać się sama z siebie i to dodaje niebywałej lekkości całej (wielkiej) książce!
Gotuję sama od ponad 10 lat, mam wiele książek kucharskich i przeczytałam naprawdę setki przepisów internetowych, kocham turystykę gastronomiczną ;) Jednak książka Samin poprowadziła mnie na głębszy poziom w moim gotowaniu. Bo ona nie daje przysłowiowej ryby, ale właśnie wędkę. Pisząc o tych czterech podstawowych składnikach dobrego jedzenia pokazuje, że jest to naprawdę...
więcej Pokaż mimo toTa książka jest naprawdę niezwykła. Są tu nie tylko przepisy, ale również, a może przede wszystkim genialne sztuczki, techniki, pomysły na łączenie składników. To książka, która wyzwala fantazję w kuchni, w oparciu o twierdzenie, że do uzyskania doskonałego smaku wystarczą cztery składniki : sól, tłuszcz, kwas i ciepło. A reszta to nasza fantazja 😊. Salt Fat Acid Heat - to książka pełna solidnej wiedzy, od sposobów krojenia pietruszki, po obieranie karczocha , komponowanie sosów sałatkowych, mnóstwo informacji o produktach spożywczych po, oczywiście, fajne ciekawe przepisy. _ _ Autorka, Samin Norat, jest genialną szefową kuchni, która zaraża radością gotowania, również w programie na Netflixie.
Ta książka jest naprawdę niezwykła. Są tu nie tylko przepisy, ale również, a może przede wszystkim genialne sztuczki, techniki, pomysły na łączenie składników. To książka, która wyzwala fantazję w kuchni, w oparciu o twierdzenie, że do uzyskania doskonałego smaku wystarczą cztery składniki : sól, tłuszcz, kwas i ciepło. A reszta to nasza fantazja 😊. Salt Fat Acid Heat - to...
więcej Pokaż mimo toKsiążka "Salt, Fat, Acid, Heat" składa się z dwóch części. Pierwszą z nich tworzą cztery teoretyczne rozdziały poświęcone podstawowej wiedzy kulinarnej w ujęciu metody czterech składników. Druga część z kolei to zbiór przepisów, m.in. na sałatki, sosy, zupy, ryby, mięsa, warzywa, ciasta oraz słodycze. Książkę uzupełniają piękne, kolorowe ilustracje wykonane przez Wendy MacNaughton.
Samin Nosrat wspaniale omawia kwestie na pierwszy rzut oka proste i oczywiste, ale mające istotny wpływ na efekt końcowy kulinarnych wysiłków. Wygląda zatem na to, że jest nie tylko utalentowaną szefową kuchni, ale też kompetentną nauczycielką - jej książka to połączenie wiedzy, doświadczenia, pasji, humoru oraz inteligencji i zmysłu kulinarnego.
"Salt, Fat, Acid, Heat" to prawdziwa perełka wśród książek i poradników kulinarnych. Świetna publikacja zarówno dla laików, jak i bardziej zaawansowanych kucharzy. Polecam.
Książka "Salt, Fat, Acid, Heat" składa się z dwóch części. Pierwszą z nich tworzą cztery teoretyczne rozdziały poświęcone podstawowej wiedzy kulinarnej w ujęciu metody czterech składników. Druga część z kolei to zbiór przepisów, m.in. na sałatki, sosy, zupy, ryby, mięsa, warzywa, ciasta oraz słodycze. Książkę uzupełniają piękne, kolorowe ilustracje wykonane przez Wendy...
więcej Pokaż mimo toSamin Nosrad podkreśla w swojej książce "Salt Fat Acid Heat" , że nie trzeba być wybitnym i uzdolniony kucharzem, żeby gotować dobrze i smacznie. Wystarczy używać czterech kluczowych i niezbędnych elementów, żeby zachwycić innych swoimi potrawami. Mowa tu o soli, która ma wzmocnić smak, tłuszcz, który ma go wydobyć, kwas, który balansuje i wyrównuje danie oraz ciepło, które wpływa na strukturę i konsystencję. Nie jest to typowa książka kucharska z samymi przepisami a urozmaicona o szczegółowe opisy 4 elementów i podstawy gotowania.
Czym tak naprawdę jest sól i jak działa? Ja z racji swojego zawodu wiem, że jest to chlorek sodu, ale znałam może z 3 rodzaje tych spożywczych, a tak naprawdę jest ich znacznie więcej. Do tego, sól działa inaczej na mięso, jajka, rybę i inne składniki, na jej intensywność ma wpływ temperatura, czas marynaty czy sposób dyfuzji. Kolejnym elementem jest tłuszcz który może być oddzielnym składnikiem jak masło czy olej ale może także pochodzić z innych źródeł jak tłuste produkty. Kwas natomiast sprowadza się do zmiany smaku i aromatu ale także do zmiany barwy, a najpopularniejszym kwasem w kuchni jest zwyczajna cytryna czy inne cytrusy. A ciepło? To nic innego jak obróbka cieplna dania czyli smażenie, gotowanie czy pieczenie.
W tej książce można znaleźć wiele nowinek i ciekawostek, dowiedzieć się jak prawidłowo robić to, co najczęściej robimy "na oko", wyrobić sobie własne zdanie i stać się lepszym kucharzem. I do tego mnóstwo inspirujących przepisów! Ja na pierwszy raz biorę się za Panna cotte na maślance albo makaron z sosem ragú.
Samin Nosrad podkreśla w swojej książce "Salt Fat Acid Heat" , że nie trzeba być wybitnym i uzdolniony kucharzem, żeby gotować dobrze i smacznie. Wystarczy używać czterech kluczowych i niezbędnych elementów, żeby zachwycić innych swoimi potrawami. Mowa tu o soli, która ma wzmocnić smak, tłuszcz, który ma go wydobyć, kwas, który balansuje i wyrównuje danie oraz ciepło, które...
więcej Pokaż mimo to