W gąszczu kłamstw

- 2024-03-13
- 2024-03-13
- 2023-01-17
- Elżbieta Pawlik
Naomi Shaw wierzyła kiedyś w magię. Dwadzieścia dwa lata temu ona i jej dwie najlepsze przyjaciółki, Cassidy i Olivia, spędziły lato, wędrując po lesie, wyobrażając sobie świat ceremonii i cudów. Nazywały to zabawą w boginie.
Lato skończyło się nagle, gdy Naomi została zaatakowana. Cudem przeżyła siedemnaście ran kłutych i zidentyfikowała mężczyznę, który ją skrzywdził. Zeznania dziewcząt doprowadziły do ujęcia seryjnego mordercy, poszukiwanego za odebranie życia sześciu osobom. Były bohaterkami.
I oszukały wszystkich.
Przez dziesięciolecia przyjaciółki skrywały tajemnicę, dla której warto było zabić. Ale teraz Olivia chce o tym opowiedzieć, a Naomi postanawia dowiedzieć się, co naprawdę wydarzyło się w lesie – bez względu na to, jak niebezpieczna okaże się prawda.
SĄCZĄCE SIĘ NAPIĘCIE SPRAWI, ŻE NIE BĘDZIECIE MOGLI ZŁAPAĆ TCHU. INTENSYWNY, PEŁEN INTRYG I KŁAMSTW THRILLER. NIE MOGŁAM ODERWAĆ SIĘ OD LEKTURY! Alicja Sinicka
TA POWIEŚĆ OSZAŁAMIA. MROCZNA, MOCNA ORAZ TAK ZAKRĘCONA I PRZESZYWAJĄCA JAK PLĄTANINA CIERNI. Riley Sager
Kup W gąszczu kłamstw w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
W gąszczu kłamstw
Jak myślicie, kiedy można przestać wierzyć w magię?Kiedy dziewczynka może uznać, że nie jest już boginią? Kiedy kończy się beztroskie dzieciństwo i jak to jest uciec śmierci dosłownie o milimetr? Naomi Shaw zna odpowiedzi na te wszystkie pytania... Ponad 20 lat temu trwało beztroskie lato, a Naomi i jej dwie przyjaciółki spędzały beztroski czas w lesie bawiąc się w boginie. Ten czas radości został brutalnie przerwany przez atak seryjnego mordercy, a Naomi cudem przeżyła. O makabrycznym wydarzeniu wciąż przypominają jej blizny, bo napastnik zadał jej 17 ran, tyle razy wbił nóż w jej dziewczęce ciało. Zeznania dziewczynki doprowadziły do aresztowania i skazania mężczyzny, który jej to zrobił i był wcześniej poszukiwany za zabójstwo sześciu osób. Ponad 20 lat Naomi, Oliwia i Cassidy skrywały głęboko tajemnicę, dla której zrobiłyby wszystko.Nagle jedna z nich chce o niej opowiedzieć głośno. Naomi, która przez lata żyje dzięki lekom i terapii nagle uzmysławia sobie, że być może wydarzenia, które zapamiętała miały zupełnie inną kolejność. Czy na pewno widziała tam konkretnie tego mężczyznę? Czy jej umysł płatał figle?A może ktoś nią manipulował? Powrót w rodzinne strony powinien pomóc w poznaniu prawdy i uwolnić ją na zawsze od traum i koszmarów z tamtego dnia. Wcale mnie nie dziwią zachwyty nad tą książką, która jak już się przekonałam po opiniach innych czytelników, sprawiała początkowo wrażenie dość statecznej i niezbyt dynamicznej jeśli chodzi o akcję. Jednak nic bardziej mylnego. Oczywiście, pierwsza część tej historii może być dość stonowana , ale pamiętajcie, że wszystko się dzieje po coś .I kiedy już te wszystkie trybiki zaczynają się kręcić i wprowadzą machinę w ruch, nie potrzeba już niczego, aby zachęcić do dalszej lektury. W gąszczu kłamstw to genialnie stworzona historia i wykreowane główne bohaterki. Jest tutaj wszystko co lubię.Od niewielkiej społeczności, po koszmarne sekrety i tajemnice i ta ułuda, dająca wrażenie, że wszyscy są ze sobą bardzo blisko, znają się całe życie i przecież powinni sobie ufać, a jednak... To też genialnie poprowadzona opowieść o manipulacji, o słabości ludzkiego umysłu i podatności na sugestię. Każdy zrobi wszystko, aby kłamstwa nie wyszły na jaw, żeby nikt nie poznał prawdy, żeby ochronić rodzinę nie licząc jaką cenę przyjdzie zapłacić i kogo trzeba będzie skrzywdzić, a nawet zlikwidować. Labirynt kłamstw powiększa się, a osoby biorące udział w tej intrydze pomału zaczynają wpadać we własne pułapki... Co tak naprawdę wydarzyło się wtedy w tym pięknym lesie? Przekonacie się sięgając po niesamowity thriller W gąszczu kłamstw.
Oceny książki W gąszczu kłamstw
1047 użytkowników ma tytuł W gąszczu kłamstw na półkach głównych- Przeczytane 549
- 2024 61
- Legimi 15
- Ebook 9
- 2025 6
- Przeczytane 2024 6
Tagi i tematy do książki W gąszczu kłamstw
Cytaty z książki W gąszczu kłamstw
– On cię zabił – szepnęłam. Nie chciał. To nie miało znaczenia. Pozwolił jej umrzeć i być zaginioną przez te wszystkie lata. Ten sekret utkwił pod jego skórą jak drzazga i rozwinęła się dookoła niej infekcja. A potem my się o nim dowiedziałyśmy, ukłułyśmy nasze opuszki palców tym zatrutym kawałkiem drewna i infekcja przedostała się również ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce W gąszczu kłamstw
W gąszczu kłamstw” to historia Naomi, która wraz z przyjaciółkami Cass i Liv przeżyły atak słynnego seryjnego mordercy. Ściśle rzecz ujmując: Naomi jako jedenastolatka przeżyła 17 dźgnięć nożem, a jej przyjaciółki były świadkami napadu w lesie. Po latach dorosła już Naomi wraca do Chester, gdy dostaje wiadomość, że zabójca zmarł. To wydarzenie wpływa szczególnie na Liv, która oznajmia, że pragnie, aby prawda wyszła na jaw. Co wydarzyło się w lesie? Co skrywają dziewczyny? Czy ktoś zginie w drodze do prawdy?
Spodziewałam się, że rozwiązanie zagadki będzie szokujące, ale nie wiedziałam, że aż tak! Autorka zadbała tu o potrzebne emocje od samego początku i zafundowała nam na koniec konkretne trzęsienie ziemi 😱 Kocham takie mroczne kryminały! I taka tajemnica sprzed lat, która wiąże ze sobą pewne grono osób. Bardzo zaintrygował mnie też wątek magii, który był spoiwem łączącym trzy dziewczynki. Odkrywając Persefonę dzieci nie wiedziały, że mają do czynienia nie z magią, a prawdopodobnie zbrodnią. Kolejny ciekawy wątek tej sprawy kryminalnej! Co do przyjaźni, która trwała przez lata, widzimy tu naprawdę wyjątkową, choć przerażającą relację już dorosłych koniec, które w wyniku traumy przeżyły wiele niedobrych chwil w życiu. Autorka opisała to ogniście! Emocjonalnie dzieje się tu od początku do końca ☺️
Bardzo spodobał mi się ten thriller, który w pewnym momencie naprawdę spowodował wzrost ciśnienia. Polecam wszystkim fanom mrocznych historii 🤓
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wódka mi w ręce prze przypadek.
Nie znam autorki, wiec pierwsze spotkanie było akurat w tym tytule.
Szczerze książka zaskakująca. Kiedy się już czegoś domyślałam okazało się, że podarłam złym tropem.
Niektóre wątki były jakby oczywiste ale większość zaskakiwała.
Całość jak dla mnie świetna. Niespodziewane zdarzenie w dzieciństwie zostaje po 20 latach ponownie odświeżane. I to całe dochodzenie do tego nie było oczywiste co przyniesie.
Muszę zobaczyć inne książki autorki, bo zapowiada się dobrze.
Książka wódka mi w ręce prze przypadek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie znam autorki, wiec pierwsze spotkanie było akurat w tym tytule.
Niektóre wątki były jakby oczywiste ale większość zaskakiwała.
„W gąszczu kłamstw” autorstwa Kate Alice Marshall to mroczny thriller psychologiczny, który zyskał uznanie czytelników i krytyków. Powieść opowiada historię Naomi Shaw, która dwadzieścia lat temu przeżyła brutalny atak w lesie, podczas którego została dźgnięta siedemnaście razy. Po latach, zmagając się z traumą, postanawia wrócić do rodzinnego miasteczka i odkryć prawdę o wydarzeniach sprzed lat, wspierana przez podcastera Ethana, który specjalizuje się w sprawach kryminalnych.
„W gąszczu kłamstw” to wciągający thriller psychologiczny, który łączy elementy kryminału z głęboką analizą postaci i ich motywacji. Dzięki mrocznej atmosferze, złożonej intrydze i dobrze wykreowanym bohaterom, książka zadowoli fanów gatunku. Choć początkowe tempo może być nieco wolniejsze, warto dać się porwać tej historii, która prowadzi do satysfakcjonującego i zaskakującego zakończenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Naomi, która po ponad 20 lat temu przeżyła tragedię. Jako dziecko, podczas magicznych zabaw w lesie z przyjaciółkami została napadnięta i dźg*ięta nożem 17 razy. Udało jej się przeżyć.
Teraz kobieta postanawia wrócić do miejsca w którym wszystko się zaczęło.
Co odkryje i do czego to doprowadzi?
***
Przyznam, że była to całkiem przyjemna historia. Mam na myśli, to jak mi się ją czytało, jak została skonstruowana fabuła.
Trzy przyjaciółki, każda totalnie inna, intrygi, tajemnice, kłamstwa, sekrety z przeszłości. Działo się.
Główna bohaterka to niezwykle silna kobieta, choć z drugiej strony uważam, że nie do końca przepracowała swoją traumę. Próbowała odreagować i zapomnieć pakując się w kolejne nieudane związki. Po prostu nie chciała i nie potrafiła być sama.
Historię czytało się bardzo dobrze. Podoba mi się styl pisania autorki. W zasadzie do końca nie byłam w stanie rozgryźć, co tak naprawdę stało się 22 lata temu. Uderzające było to, jak wiele osób było w to zaangażowanych i jak szantaż oraz pieniądze potrafią zamknąć innym usta.
Tytuł trafny w 100%, idealnie oddaje fabułę.
Podobała mi się leśna sceneria, akcja osadzona w małym miasteczku, powiązania pomiędzy bohaterami.
Było to moje kolejne spotkanie z piórem autorki i uważam je za naprawdę udane.
Polecam ten tytuł Waszej uwadze, jeśli jeszcze nie mieliście okazji po niego sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz kobieta postanawia wrócić do miejsca w którym wszystko się zaczęło.
Co odkryje i do czego to doprowadzi?
***
Przyznam, że była to całkiem przyjemna historia. Mam na myśli, to...
Wciągający thriller psychologiczny. Dobrze się czytało, pomimo trochę nużącego początku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje drugie spotkanie z twórczością Kate Alice Marshall. Po bardzo udanej lekturze "Nikt nie może wiedzieć", miałam spore oczekiwania wobec "W gąszczu kłamstw". Niestety – tym razem autorka nie porwała mnie swoją historią.
Książka niemal od początku nie trzymała w napięciu, a główna bohaterka, mimo dramatycznych doświadczeń, okazała się mało wiarygodna i wręcz antypatyczna. Trudno było mi jej kibicować, co odbierało przyjemność z zagłębiania się w jej losy. Fabuła, choć momentami obiecująca, okazała się dość przewidywalna – choć muszę przyznać, że w końcówce autorce udało się mnie trochę zaskoczyć.
W gąszczu kłamstw to książka przeciętna – do przeczytania i zapomnienia. Mam jednak nadzieję, że kolejne powieści Kate Alice Marshall powrócą do poziomu, który pokazała w "Nikt nie może wiedzieć", i znów pozytywnie mnie zaskoczą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka niemal od początku nie trzymała w napięciu, a główna bohaterka, mimo dramatycznych doświadczeń, okazała się mało wiarygodna i wręcz...
Nie mam dowodów na to, że Kate Alice Marshall napisała wariację na temat sprawy Slendermana, ale czyta się to jak wariacja na temat sprawy Slendermana.
Całość byłaby lepsza, gdyby była tak o połowę krótsza - czytałoby się to sprawniej i nie wytracałoby to w drugim akcie tempa. Zakończenie i twisty są dosyć proste do przewidzenia, że aż byłam zaskoczona, gdy okazało się, że książka skończyła się dokładnie tak, jak przewidywałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałość byłaby lepsza, gdyby była tak o połowę krótsza - czytałoby się to sprawniej i nie wytracałoby to w drugim akcie tempa. Zakończenie i twisty są dosyć proste do przewidzenia, że aż byłam zaskoczona, gdy okazało się, że...
Ta książka rzucała mną na prawo i lewo. Bez przerwy. Gdy myślałam, że w końcu do czegoś dotarłam, to odbijałam się jak piłeczka. I to było niesamowite
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to❜❜𝑨 𝒛𝒂𝒕𝒆𝒎 𝒕𝒂𝒌 𝒔𝒎𝒂𝒌𝒐𝒘𝒂𝒍𝒂 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒅𝒂,𝒋𝒂𝒌 𝒑𝒐𝒍𝒌𝒊𝐞̨𝒕𝒚 𝒘 𝒄𝒂𝒍𝒐𝐬́𝒄𝒊 𝒛𝒂𝒓𝒅𝒛𝒆𝒘𝒊𝒂𝒍𝒚 𝒈𝒘𝐨́𝐳́𝒅𝐳́, 𝒎𝒊𝒂𝒍𝒂 𝒔𝒎𝒂𝒌 𝒌𝒓𝒘𝒊 𝒊 𝒖𝒑𝒂𝒅𝒌𝒖. 𝑷𝒓𝐨́𝒃𝒐𝒘𝒂𝒍𝒂𝒎 𝒘𝒚𝒅𝒐𝒃𝒚𝐜́ 𝒈𝒐 𝒛 𝒈𝒂𝒓𝒅𝒍𝒂, 𝒂𝒍𝒆 𝒘𝒏𝒊𝒌𝒏𝐚̨𝒍 𝒘𝒆 𝒎𝒏𝒊𝒆 𝒛𝒃𝒚𝒕 𝒈𝒍𝐞̨𝒃𝒐𝒌𝒐.
Przyznam, że miałam problem z oceną W gąszczu kłamstw, a to za sprawą nierównej dynamiki, powolnego początku i braku podziału na rozdzaiły. Natomiast sam pomysł na fabułę oraz intensyfikacja w większości nieprzewidywalnych plot twistów na finiszu bardzo wiele wynagradza i naprawdę im dalej w las tym lepiej.
Dlatego mimo wszystko uważam, że to godna uwagi pozycja szczególnie jeśli lubicie:
* małomiasteczkowy klimat
* motyw seryjniaka i podcastu true crime
* wędrówki po lesie, mroczne zabawy nastolatek, w tym obcowanie/czczenie zwłok (creepy!)
* kilka niewyjaśnionych zbrodni,
* tajemnice i kłamstwa, które prowadzą do tragedii
* niezdrowe relacje rodzinne
* zabawę w zgadnij kto, czyli wszyscy są podejrzani
* liczne plot twisty, które zbombardują cię pod koniec lektury i sprawią, że twoja szczęka zjedzie gdzieś do podziemi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że miałam problem z oceną W gąszczu kłamstw, a to za sprawą nierównej dynamiki, powolnego początku i braku podziału na rozdzaiły. Natomiast sam pomysł na fabułę oraz intensyfikacja w...
„W gąszczu kłamstw” przyciągnęło mnie do siebie przede wszystkim opisem, który mocno mnie zaintrygował. I od razu zaznaczę, że wcale się na tej historii nie zawiodłam. Słuchając ją w audiobooku, ciężko mi się było od niej oderwać.
Dwadzieścia lat temu Naomi i jej przyjaciółki bawiły się w boginie. Wierząc w magię, spędzały wakacje na wędrówkach po lesie, odprawiając wymyślone rytuały. Zabawa się skończyła, kiedy Naomi została zaatakowana. Cudem przeżyła, zidentyfikowała oprawcę, co doprowadziło do skazania seryjnego mordercy. Całą trójkę okrzyknięto małymi bohaterkami. Jednak ktoś tu oszukiwał i kłamał. Po latach Olivia pragnie opowiedzieć o tym, co dokładnie się wydarzyło, a Naomi chce w końcu poznać prawdę.
„W gąszczu kłamstw” śledzimy losy Naomi w dwóch liniach czasowych. W teraźniejszej Naomi to dorosła kobieta, u której ciekawość prowadzi małymi krokami do poszczególnych elementów układanki, które w finale złożą nam się w jedną zgrabną całość. W przeszłości odkrywamy za to dzieciństwo całej trójki, poznajemy świat z ich perspektywy. Świat napełniony magią i niesamowitą dziecięcą wyobraźnią. Wszystko to ładnie się ze sobą przeplata, jednocześnie odsłaniając nam coraz to nowe fakty i rysując kolejne linie wskazujące nam kierunek, w którym może pójść ta historia. Muszę przyznać, że autorka parę razy nieźle mną zakręciła. Można się tu dać zaskoczyć w niektórych miejscach, ale niekiedy łatwo jest co nieco przewidzieć. Tempo historii stopniowo się rozkręca, jednak mamy utrzymany fajny balans między wolniejszymi momentami a akcją. Takim dodatkowym smaczkiem jest wątek zabawy w boginie, który dodaje do całości szczyptę magii – co prawda całkowicie wymyślonej, ale jednak. Nie zabrakło tu też nieco mrocznego klimatu i pojawiającego się odczucia niepokoju.
„W gąszczu kłamstw” to naprawdę bardzo dobry thriller, w który można „łatwo wejść”. Historia potrafi do siebie przyciągnąć. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwadzieścia lat temu Naomi i jej przyjaciółki bawiły się w boginie. Wierząc w magię, spędzały wakacje na wędrówkach po lesie, odprawiając...