Ostatnie drzewo na Ziemi

2021-01-01

Kup Ostatnie drzewo na Ziemi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ostatnie drzewo na Ziemi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnie drzewo na Ziemi

W sumie to jedna z tych bardziej smutnych wizji przyszłości, że nie będzie drzew i roślin. Podobał mi się przekaz, ale z drugiej strony nie lubię takiego zabiegu, że główny bohater jest jakiś niezwykły, a inni nie - tutaj to właśnie główna bohaterka uratowała świat, bo nikomu innemu na całej kuli ziemskiej się nie udało - brak realizmu.

Ciekawa jestem, czy ktoś z was potrafi wyobrazić sobie życie w świecie bez drzew.

Kalina niestety nie miała wyjścia. Urodziła się, gdy wokół nie było już ani jednego drzewa. I choć ich nie znała i nie widziała, czuła wielką tęsknotę za drzewami, za przyrodą. Ogromną rolę w budowaniu wrażliwości u dziewczynki miała jej babcia. To ona opowiadała wnuczce historie o drzewach, o czasach, gdy wokół było ich pełno. Kalina pragnęła poczuć ich zapach, dotknąć, zobaczyć.

Niestety, to właśnie ludzie doprowadzili do braku drzew. Wycinali je bez zastanowienia, a gdy już nie było ani jednego, zapragnęli je odzyskać. Próbowali na nowo je zasadzić. Zdali sobie sprawę, że bez drzew trudniej się oddycha, a butla z tlenem stała się częścią ich życia.

Pewnego dnia Kalina dostaje od mamy zielnik, który należał do jej babci. Znajduje tam zasuszone nasiona. Szybko okazuje się, że dziewczynka ma niezwykłą misję do wypełnienia. W jej rękach spoczywają losy całej Ziemi.

Ta niezwykle piękna, choć momentami smutna historia daje do myślenia i pokazuje, że nasze czyny teraz odbiją się na przyszłych pokoleniach. Niestety, jeśli nadal drzewa będą wycinane bezmyślnie, dla kaprysu, nasze dzieci / wnuki może spotkać taki sam los, jak Kalinę. Dla nas jeszcze nie jest za późno, możemy zmienić nie tylko nasze życie, ale i życie naszych pokoleń.

Tę niezwykle wartościową książkę powinniśmy przeczytać razem z dziećmi. A potem porozmawiać o drzewach, o ich wpływie nie tylko na nasze życie, ale i na życie zwierząt. A może książka zainspiruje was do stworzenia własnego zielnika?

Myślę, że ta książka powinna stać się lekturą obowiązkową w szkołach. Akcja dzieje się w przyszłości, chyba niedalekiej, bo świat jest taki sam jak dziś, z jednym wyjątkiem - na Ziemi nie rośnie ani jedno drzewo. Ludzie przez las wycinali lasy, doprowadzając do katastrofalnej sytuacji. Młodzi bohaterowie chcą uratować świat przed zagładą - bo prędzej czy później bez drzew ona nastąpi.
Fabuła jest bardzo wciągająca, bohaterowie tak skonstruowani, że czytelnik ma ochotę się z nimi zaprzyjaźnić, utożsamia się z niektórymi, innym współczuje.
Książka skłania do refleksji i uczula dzieci na los drzew.

34 użytkowników ma tytuł Ostatnie drzewo na Ziemi na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Ostatnie drzewo na Ziemi na półkach dodatkowych

Okładka książki Dziesięć życzeń, w tym jedno nie do spełnienia Ilona Błaut, Małgorzata Kur
Dziesięć życzeń, w tym jedno nie do spełnienia Ilona Błaut, Małgorzata Kur
Okładka książki 12 supermocy. Polscy autorzy o tym, jak budować poczucie własnej wartości Liliana Bardijewska, Anna Czerwińska-Rydel, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Emilia Kiereś, Małgorzata Kur, Anna Onichimowska, Marcin Pałasz, Eliza Piotrowska, Anna Sójka, Aleksandra Struska-Musiał, Kazimierz Szymeczko

Okładka książki W głowie. Wyprawa do wnętrza mózgu Madalena Matoso, Isabel Minhós Martins, Maria Manuel Pedrosa
Okładka książki Pod tym samym niebem Nicky Johnston, Robert Vescio
Pod tym samym niebem Nicky Johnston, Robert Vescio
Okładka książki Lotta, czyli jak wychować ludzkie stado Zofia Stanecka, Marianna Sztyma
Lotta, czyli jak wychować ludzkie stado Zofia Stanecka, Marianna Sztyma
Okładka książki Amadeusz Foczka (ale z głową bobra) Justyna Sokołowska, Maria Sternicka-Urbanke
Amadeusz Foczka (ale z głową bobra) Justyna Sokołowska, Maria Sternicka-Urbanke

Cytaty z książki Ostatnie drzewo na Ziemi