Bodo wśród gwiazd. Opowieść o losach twórców przedwojennych kabaretów

Okładka książki Bodo wśród gwiazd. Opowieść o losach twórców przedwojennych kabaretów autora Anna Mieszkowska, 9788365282545
Anna Mieszkowska Wydawnictwo: Marginesy biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2016-03-02
2016-03-02

Kup Bodo wśród gwiazd. Opowieść o losach twórców przedwojennych kabaretów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bodo wśród gwiazd. Opowieść o losach twórców przedwojennych kabaretów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bodo wśród gwiazd. Opowieść o losach twórców przedwojennych kabaretów

Początkowo książkę czytałam z niesamowitym zaciekawieniem, ale im dalej, tym gorzej. Treść stawała się niesamowicie chaotyczna, a tytuły rozdziałów nie łączyły się z ich zawartością. Poza tym spodziewałam sie bardziej dwudziestolecia międzywojennego, a nie wojny i losów emigracyjnych artystów, co mnie już mniej ciekawiło. Pominę kwestię tytułu, taniego chwytu marketingowego...
Jedyny plus to oprawa graficzna.

Książka, która zgodnie z tytułem miała być opowieścią o losach twórców przedwojennych kabaretów, jest opowieścią o wybranych artystach międzywojennej i powojennej sceny. Jaki był klucz do wyboru takich a nie innych postaci, trudno powiedzieć. Można by uznać, że chodziło o ich działalność w czasie wojny i na emigracji, bo zwłaszcza ten okres interesuje autorkę, ale Eugeniusz Bodo końca wojny nie doczekał, a Zula Pogorzelska zmarła jeszcze wcześniej. Zadziwiający jest też sposób przedstawienia postaci, bardzo chaotyczny, fragmentaryczny, oparty raczej na wspomnieniach osób w różny sposób związanych z przywoływanymi artystami, a raczej z ich sceniczną działalnością. Robi się z tego taki groch z kapustą, bo np. w rozdziale poświęconym Konradowi Tomowi i Zuli Pogorzelskiej tej ostatniej poświęcony jest tak naprawdę jeden akapit. Jeżeli ktoś zaczyna swoją przygodę z przedwojennymi kabaretami, to ta książka nie będzie najlepszym wyborem. Dla osób już jako tako orientujących się w panteonie gwiazd dwudziestolecia międzywojennego będzie to na pewno cenne uzupełnienie wiedzy, zwłaszcza, że zamieszczono tu mnóstwo mało znanych fotografii, plakatów z przedstawień i fragmentów artykułów międzywojennej prasy.

Wbrew oczekiwaniom nie jest to biografia o Eugeniuszu Bodo, jak sugeruje tytuł. Nawet sam Bodo jest potraktowany "po macoszemu" - zaledwie jeden rozdział.
Z resztą przedstawionych postaci ma niewiele wspólnego, przynajmniej w książce nie są pokazane powiązania między nimi.

Generalnie książka o kabaretach międzywojennych i ich twórcach.
Mam wrażenie, że autorka posiada ogromną wiedzę na ten temat, niestety nie potrafi jej "sprzedać". A szkoda.... bo wierzę, że po tylu rozmowach przeprowadzonych z tak nietuzinkowymi osobami, mogłaby napisać arcyciekawą książkę.

Plusem są stare afisze, dużo zdjęć i artykułów ze starych gazet oraz zacytowane wspomnienia. Trochę podratowały sytuację :-).

Generalnie książka o kabaretach międzywojennych i ich twórcach.
Mam wrażenie, że autorka posiada...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

197 użytkowników ma tytuł Bodo wśród gwiazd. Opowieść o losach twórców przedwojennych kabaretów na półkach głównych
61 użytkowników ma tytuł Bodo wśród gwiazd. Opowieść o losach twórców przedwojennych kabaretów na półkach dodatkowych

Okładka książki Pisać. Rozmowy o książkach Piotr Ambroziewicz, Justyna Bednarek, Paweł Beręsewicz, Maciej Bernatt-Reszczyński, Artur Boratczuk, Jerzy Wojciech Borejsza, Natalia Budzyńska, Kamil Całus, Wojciech Chmielewski, Paweł Chojnacki, Daria Czarnecka, Małgorzata Czyńska, Rafał Dajbor, Piotr Dobrowolski, Agnieszka Frączek, Piotr Gajdziński, Barbara Gawryluk, Dorota Hartwich, Wacław Holewiński, Marcin Jacoby, Andrzej Jankowski, Elżbieta Jodko-Kula, Grzegorz Kalinowski, Hubert Klimko-Dobrzaniecki, Marcin Kozioł, Joanna Kuciel-Frydryszak, Karolina Kuszyk, Cezary Łazarewicz, Magda Louis, Nina Majewska-Brown, Agata Maksimowska, Ewa Małkowska-Bieniek, Anna Mateja, Anna Mieszkowska, Anna Milewska, Katarzyna Miller, Krystyna Mirek, Jarosław Molenda, Ewa Ornacka, Adam Pękalski, Jan Krzysztof Piasecki, Renata Piątkowska, Krzysztof Potaczała, Małgorzata Rejmer, Alek Rogoziński, Zbigniew Rokita, Dominik Rutkowski, Beata Sabała-Zielińska, Anna Sakowicz, Andrzej Skalimowski, Małgorzata Strzałkowska, Justyna Suchecka, Mariusz Surosz, Anna Synoradzka-Demadre, Piotr Szarota, Joanna Szyndler, Anna Tomiak, Mariusz Urbanek, Wojciech Widłak, Violetta Wiernicka, Marcin Wilk, Janusz Leon Wiśniewski, Mirosław Wlekły, Daniel Wyszogrodzki, Andrzej Zbrożek, Robert Ziębiński, Bartosz Żurawiecki
Okładka książki Modlińska 257 : miejsce magiczne Anna Mieszkowska, Bartłomiej Włodkowski
Modlińska 257 : miejsce magiczne Anna Mieszkowska, Bartłomiej Włodkowski
Anna Mieszkowska
Anna Mieszkowska
Warszawianka, absolwentka wydziału Wiedzy o Teatrze w warszawskiej Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza (obecnie Akademia Teatralna). Pracuje w Polskiej Akademii Nauk Archiwum w Warszawie. Współpracuje też z Archiwum Emigracji (UMK) w Toruniu. Od wielu lat zbiera dokumentację teatralną dotyczącą działalności polskich artystów poza krajem. Jest autorką cenionych, a zarazem popularnych książek o kabarecie w okresie międzywojennym, między innymi: Za dawno, za dobrze się znamy. Piosenki Mariana Hemara (wspólnie z Władą Majewską),Artyści emigracyjnej Melpomeny, Ja, kabareciarz. Marian Hemar od Lwowa do Londynu, Była sobie piosenka. Gwiazdy kabaretu i emigracyjnej Melpomeny, Jestem Járosy! Zawsze ten sam… Napisała także pierwszą i dotąd jedyną biografię Ireny Sendlerowej.

Cytaty z książki Bodo wśród gwiazd. Opowieść o losach twórców przedwojennych kabaretów