Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie

Tłumaczenie: Marta Paciorkowska
Wydawnictwo: Galaktyka
8,28 (317 ocen i 46 opinii) Zobacz oceny
10
76
9
73
8
85
7
50
6
20
5
7
4
4
3
2
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The China Study
data wydania
ISBN
9788375791778
liczba stron
382
słowa kluczowe
odżywianie, higiena
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski
dodała
estr

W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu....

W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.

 

źródło opisu: http://www.galaktyka.com.pl/product,,497.html

źródło okładki: http://www.galaktyka.com.pl/product,,497.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
views_book.title_funkcja-pakiety
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (1239)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 134
rabpop | 2013-02-07
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Dokument

Dobra pozycja dla zatwardziałych konsumentów nabiałów i mięsiwa. Dobra dla fanów fastfoodów. Dobra dla ludzi na wiecznych dietach. Dobra dla zatwardziałych konsumentów zachodniej tradycji żywieniowej. Zapewne mało których z wyżej wymienionych sięgnie po tą pozycję ale jeśli już się to stanie na pewno zrobi wrażenie. Ponad 40 lat badań nad wpływem diety na zdrowie człowieka czyli raka, choroby cywilizacyjne czy autoimmunologiczne które przeprowadzał autor nie może pozostawić obojętnym. Gorąco polecam do przemyślania nieprzekonanym do diet wege a przekonanym do poszerzenia wiedzy.

książek: 97
Happy Reader | 2017-02-04
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 01 lutego 2017

Dr Campbell jest znanym na świecie autorytetem w dziedzinie odżywiania.” Nowoczesne zasady odżywiania” to pozycja, która zmienia sposób myślenia o jedzeniu. Podobnie jak autor przez wiele lat nie zastanawiałem się nad tym, jakie pożywienie jest najzdrowsze. Po prostu jadłem to, co wszyscy. Uważano, że była to dobra żywność. Na podstawie długoletnich badań autor stwierdził, że to, co jemy ma decydujący wpływ na nasze zdrowie. Udowodnił, że dieta oparta na pokarmie pochodzenia zwierzęcego prowadzi do otyłości i rozwoju najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Także suplementy witaminowe nie są zdrowymi zamiennikami prawdziwego jedzenia.

Dr Campbell twierdzi, że receptą na dobre zdrowie jest dostarczanie różnorodnych korzyści zdrowotnych dzięki spożywaniu produktów roślinnych oraz unikanie ogromnych zagrożeń dla zdrowia spowodowanych nadmiernym spożywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym wszystkich rodzajów mięsa, nabiału i jaj. Zaleca dietę opartą na jak...

książek: 1590
chomiki204 | 2016-04-16
Na półkach: Przeczytane

Warto przeczytać, aby spojrzeć na odżywianie i zdrowie z szerszej perspektywy. Czy spożywanie mięsa i produktów odzwierzęcych, to konieczność czy nawyk? Czy niesie za sobą więcej korzyści czy strat?

Polecam ku refleksji... a może i jakiejś zmianie na codziennym talerzu.

książek: 2300

Książka, która z pewnością zmieni moje życie (a w szczególności dietę).
Jest to kompendium zdrowego żywienia, po przeczytaniu którego, nareszcie cała wiedza na ten temat składa się w jedną, spójną całość. Nie znajdziecie tam zbędnej ideologii, marketingowego bełkotu ani obiecywania cudów bez pokrycia. Jedynie naukowe wnioski, poparte licznymi, solidnymi badaniami - co ciekawe napisane w bardzo przystępny sposób, przeplatane nieco życiowymi doświadczeniami samego naukowca.
W przeszłości część mojej rodziny, podobnie jak rodzina autora, zajmowała się hodowlą krów. Co za tym idzie, ich dieta była oparta głównie na mleku pod każdą postacią. Bilans? Dziedziczona z pokolenia na pokolenie cukrzyca oraz niepokojąco duża liczba krewnych, którzy zmarli na nowotwory. Nie pomogły im nawet zdrowe warzywa z własnego, wiejskiego ogródka...
Więc nikt mnie nie przekona, że to co Campbell napisał w swojej książce, jest wyssane z palca. Zresztą autor sam jest sobie reklamą - blisko 80letni starszy...

książek: 128
Estrella666 | 2014-04-20
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2013 rok

Lektura tej książki zmusiła mnie do przemyślenia moich dotychczasowych nawyków żywieniowych i zmiany ich. Dzięki niej przeszłam na weganizm i zrozumiałam dlaczego piramida "zdrowego" żywienia wpajana nam w szkole, w domu i w telewizji jest błędem a frazesy typu, że mięso ma najlepsze dla nas białko, czy że nabiał jest zdrowy są dalekie od prawdy. Polecam tą książkę każdemu, kto jest gotowy na szok nt. odżywiania. Po lekturze tej książki Wasze, życie już nigdy nie będzie takie same.

książek: 307
Zapiekanka kulturalna | 2014-01-29
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 28 stycznia 2014

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Dieta za życie

Wszystko zaczęło się od szczurów. Okazało się, że u szczurów laboratoryjnych karmionych bogatą w kazeinę (białko mleka) dietą wysokobiałkową nie tylko szybciej rozwijają się nowotwory, ale także częściej dochodzi do ich inicjacji. Było to dla doktora T. Colina Campbella odkrycie przełomowe. Wychował się on bowiem na farmie i żył w przeświadczeniu o korzystnym wpływie białka zwierzęcego na zdrowie, swoją karierę zawodową chciał poświęcić rozwiązaniu problemu niedoboru białka w diecie mieszkańców Trzeciego Świata. Potem przyszło, trwające dwadzieścia lat, badanie chińskie, przeprowadzone przez Oxford i amerykański Uniwersytet Cornella we współpracy z chińskim rządem. Dr T. Colin Campbell napisał wraz ze swoim synem książkę, która zatytułowana jest właśnie The China Study, a w Polsce ukazała się pod tytułem Nowoczesne zasady odżywiania. W tym wypadku polski tytuł wydaje się bardziej adekwatny, ponieważ słynnemu badaniu poświęcono w książce zaledwie jeden z rozdziałów....

książek: 360
Bartosz | 2014-03-06
Przeczytana: 06 marca 2014

Książka bardzo ciężka, jak dla mnie.
Ciężka, ale warta przeczytania.

W dzisiejszych czasach, gdy na każdym kroku spotyka się w jedzeniu, różnego rodzaju chemię, należy uważać na to, co się je.

Kolejną istotną kwestią, jest bezmyślne jedzenie tego, czego nas nauczono w domu (mama, babcia), "bo to dobre", "bo przecież kawałek ci nie zaszkodzi".

Warto zadbać o swoje zdrowie już w kuchni, żeby później odwiedzać mniej lekarzy i aptek.

książek: 819
Justyna | 2016-04-22
Przeczytana: 21 kwietnia 2016

Ta książka to dla mnie swego rodzaju biblia wśród wszystkich książek o zdrowym i racjonalnym odżywianiu. Przełomowe badanie, które daje naprawdę do myślenia. Polecam ją każdemu, szczególnie osobom jedzącym mięso aby zmieniły swój sposób odżywiania póki jeszcze nie jest na to za późno.

książek: 178
kikimora | 2013-06-12
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Przeczytana: 12 czerwca 2013

Bardzo interesująca, rzeczowa publikacja. Każdy powinien ją przeczytać, jeżeli chce mieć świadomość wpływu jedzenia na jakość życia i tego, jak jesteśmy wykorzystywani przez przemysł i system zdrowotny.

książek: 176
Ola Zgórzak | 2015-01-02
Na półkach: Przeczytane

Zacznę od tego, że zazwyczaj sceptycznie podchodzę do wszelkiego rodzaju poradników. Rzadko który po przeczytaniu zmusza mnie do jakichkolwiek zmian, bądź przemyśleń. W przypadku tej książki mogę użyć jednego słowa: 'Wow!'. Jako 'mięsożerca' mogę polecam ją każdemu, kto chociaż w minimalnym stopniu interesuje się tym, co je. Co więcej, w tej pozycji brak naukowego bełkotu. Wszystko jest w prosty sposób wyjaśnione. Interesujące dowody naukowe powodują, że w pewnym momencie pojawia się myślenie o zmianie dotychczasowych nawyków żywieniowych. Przede wszystkim autor nie wychodzi z założenia: "skoro jesz produkty pochodzenia zwierzęcego, to natychmiast musisz wprowadzić zmiany, bo twoja dieta jest beznadziejna." Nie, nie! Capbell wszystko argumentuje i popiera rzeczowymi badaniami. Jeśli chcesz coś zmienić w sposobie odżywiania, wybór należy od Ciebie.

zobacz kolejne z 1229 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd