Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan

Okładka książki Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan Marta Dymek
Marta Dymek Wydawnictwo: Dwie Siostry kulinaria, przepisy kulinarne
Tagi:
weganizm wegetarianizm przepisy roślinne

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 6 (30) / czerwiec 2020 Marek Bieńczyk, Sylwia Chutnik, Marta Dymek, Dexter Filkins, Mikołaj Janik, Zuzanna Kowalczyk, Małgorzata Lebda, Bolesław Leśmian, Karolina Lewestam, Andrea Lundgren, Kadia Mołodowska, Magdalena Nowicka-Franczak, Adam Robiński, Tomasz Różycki, Marta Rybicka, Bartek Sabela, Dionisios Sturis, Piotr Tarczyński, Marcin Wicha
Pismo. Magazyn... Marek Bieńczyk, Syl...
Okładka książki Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomasz Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jerzy Sobieniak, Tomasz Woźniak
Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta ...

Oficjalne recenzje i

Wszystkie rośliny duże i małe

700 229 7

Super pozycja

Super pozycja

Rewelacja, książka ta to obowiązkowa pozycja dla miłośników kuchni roślinnej. Przepisy banalnie postęp, a język, którym posługuje się Marta do swoich czytelników pozwala czuć bliskość z autorką.

Mnóstwo fantastycznych przepisów 🌿 Moc inspiracji.
Ponieważ nie przepadam za daniami mięsnymi, dzięki tej książce udało mi się odkryć nowe, pyszne smaki.

Mnóstwo fantastycznych przepisów 🌿 Moc inspiracji.

Pięknie wydana ksiazka kucharska z przepisami dla niemiesozercow

Pięknie wydana ksiazka kucharska z przepisami dla niemiesozercow

Na półkach: , , , ,

Naprawdę świetna książka, o której słyszał chyba każdy rozpoczynający swoją przygodę z weganizmem, lub szukający przepisów roślinnych. Korzystam zarówno z niej, jak i bloga autorki i mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu. Przepisy bardzo przypadły do gustu nawet tej mięsnej części rodziny i część z nich na stale zagościła w domowym jadłospisie ;)

Nie wyobrażam sobie nie mieć tej książki na swojej półce. Po tę Jadłonomię sięgam chyba najczęściej, choć smakowo najbardziej w moje gusta wpasowują się przepisy z "Nowej Jadłonomii".

Przepięknie wydana, z dużą dbałością o szczególy. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić, to brak spisu alfabetycznego na końcu książki. Podział na kategorie (bulwy, warzywa strączkowe itd.) niby okej, ale za każdym razem, gdy muszę wyszukiwać w ten sposób jakiejś potrawy, to mimowolnie wzdycham z irytacji.

To już klasyka sama w sobie, którą polecam każdemu. Marta nie stosuje jakichś wybitnie trudnych technik kulinarnych, jej przepisy są łatwe, więc nawet amator się odnajdzie. Przepisy na każdą kieszeń, szybkie i smaczne. Nie wyobrażam sobie już moich jadłospisów bez przepisów Marty - czy tych z bloga (❤),czy tych książkowych.

więcej Pokaż mimo to

To moja ulubiona książka kucharska, a w kombinacji z przepisami z blogu Pani Marty to już nie potrzebuję niczego więcej, jeśli chodzi o wybór potraw w ciągu tygodnia. Bardzo polecam.

tą książkę Maty Dymek mam od kilku lat i nie ma miesiąca, żebym z niej nie korzystała. Jest fantastyczna, niemal każdy przepis jest smaczny. Dosłownie. Mało który okazał się nietrafiony. Jedyny komentarz, który Marta zaktualizowała w swojej nowszej książce "kuchnia polska" - sól strączki w trakcie gotowania, będzie szybciej ;)

Właściwie przeczytane i czytane od nowa.
Bez zadęcia i bez wegańskiego ekstremizmu autorka popularnego bloga, propagatorka kuchni roślinnej, zupełnie bezboleśnie i niepostrzeżenie przeciąga czytelnika na roślinną stronę życia :)
Bardzo fajne, inspirujące przepisy trafiają nie tylko do wegan, wegetarian ale też do flexitarian (dziękuję Kuzo za oświecenie mnie, kim jestem) a nawet mięsożerców szukających urozmaicenia. Nikogo nie ocenia i dyskryminuje.
Początkowo mogą trochę deprymować nieznane składniki albo dziwić nowe smaki ale warto spróbować, poszerzyć horyzonty i eksplorować nieznane dotąd kulinarne terytoria. Polecam

Właściwie przeczytane i czytane od nowa.

więcej Pokaż mimo to

Ideał w kategorii "książka kucharska"! Pięknie wydana, z wieloma radami dla osób, które niezbyt biegle władają nożem i patelnią, ale przede wszystkim smaczne przepisy, które trafiają w gusta nawet totalnych mięsożerców (moja teściowa, znana jako "bez mięsa się nie najem", zaczęła robić wegańskie pasztety po tym, jak przyniosłam jej te wykonane na podstawie przepisów Marty Dymek). Stoi na honorowym miejscu w kuchni :)

• Przeczytane
  • Kulinarne
  • Kulinaria
  • Kuchnia
  • 2018

Dodaj cytat z książki Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan