Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata

Wydawnictwo: Marginesy
8,53 (77 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
20
9
24
8
17
7
12
6
1
5
3
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788365586971
język
polski
dodała
AMisz

Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe...

Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.

Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska z warzywami.

W każdej podróży spisywała ulubione przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze.

 

źródło opisu: Wydawnictwo Marginesy

źródło okładki: Wydawnictwo Marginesy

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (282)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1221
Dociekliwy_Kotek | 2017-12-26
Przeczytana: 2017 rok

Przerost formy nad treścią: składniki jak zawsze, obróbka jak zawsze, tylko na wymyślne dodatki trzeba wydać trochę grosza na Allegro. Nie chce mi się wierzyć, żeby po niektóre z tych przepisów trzeba było turlać się na drugi koniec świata.

książek: 1203
teresai | 2018-01-12
Przeczytana: 12 stycznia 2018

Cały urok Jadłonomii polega na tym, że potrafi pięknie i ciekawie opowiadać o potrawach ze zwykłego buraka, selera czy pietruszki.
Jest to bardzo rzadko spotykana umiejętność, żeby o zwyczajnych rzeczach (tutaj warzywach) opowiadać w taki sposób, żeby wydawały się niezwykłe.
I tak za sprawą prawdziwego talentu dzieje się magia.
Marta Dymek czaruje w książce, ja czaruję w kuchni i wszyscy są zadowoleni :-)
Bezpretensjonalna, cudowna książka o dobrym jedzeniu.
Plus za zdjęcia, indeks, układ, oprawę graficzną i trzy różnokolorowe zakładki.
Ja jestem zauroczona.

książek: 724
lillithu | 2017-11-02
Na półkach: Przeczytane, 2017
Przeczytana: 02 października 2017

To chyba była najbardziej oczekiwana przeze mnie książka. Głównie dlatego, że od premiery aż do trzymania jej w rękach minęło kilka miesięcy, ale czekać było warto. Pierwsze co oczywiście rzuca się w oczy to szata graficzna- utrzymana w podobnym stylu co część poprzednia, ale jednak jakby odświeżona i zmieniona, bardziej pasująca do tematyki dwójki. Ilustracje przepiękne, zarówno te w części wstępu (mega klimat, dają poczuć że Marta na serio zjeździła pół świata po inspiracje) jak i oczywiście potraw. Same dania są obłędne, na wstępie podana nam jest lista przypraw które powinniśmy dokupić korzystając z tej książki. Podoba mi się fakt, że dostajemy też na końcu krótką listę sklepów gdzie można się w te cuda zaopatrzyć, większość z nich jest niedroga i zawsze można dorwać je gdzieś na promocjach.
No a same potrawy… uwielbiam w nich to, że są tak różnorodne i po prostu niesamowicie ciekawe. Warto przed zabraniem się za przepis przeczytać go od deski do deski wraz z komentarzem...

książek: 1981
Ktrzn Jnt | 2017-07-22
Na półkach: Przeczytane, 2017
Przeczytana: lipiec 2017

Pierwsze czytanie dla samego jedzenia oczami, kolejne przez najbliższe miesiące, podczas przyrządzania frykasów. Wizualnie jest piękna, apetyczna i przejrzysta. Treściowo świetna, bo autorka tym razem postanowiła zaserwować nam garść wskazówek, jak z rodzimych warzyw i garści egzotycznych przypraw, przygotowywać zaskakujące potrawy, inspirowane kuchniami całego świata. Pożegnajmy więc blade awokado z dojrzewalni na jakimś statku transportowym i powiedzmy "siema!" kalafiorom.

książek: 28
WiecznieZaczytana | 2017-10-11
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 11 października 2017

Roślinne przepisy z całego świata! Mmmm... Zapowiada się pysznie!

Na samym wstępie pragnę bardzo mocno podkreślić, iż jestem mięsożercą. Kocham mięsko pod każdą postacią (byle pyszną) i nigdy w życiu nie zamierzam rezygnować z przyjemności spożywania go. Pomimo tego, widząc okładkę, po prostu nie mogłam się powstrzymać, by nie sięgnąć po książkę Marty Dymek. Równie mocno jak mięso, kocham bowiem warzywa. Mojej miłości do warzyw nie podzielają trzej mężczyźni, mieszkający ze mną pod jednym dachem. Dlatego też, każdy pomysł na zaserwowanie roślin w nowej odsłonie, jest dla mnie na wagę złota. Ponadto, w przepisach znanej blogerki nie ma mleka, co pozostaje nie bez znaczenia dla rodziców dzieci z alergią pokarmową.

Sięgając po Nową Jadłonomię miałam pełną świadomość tego, kim jest autorka i wiedziałam, że przeniesie mnie w kolorowy, smakowity świat wege. Już na pierwszych stronach książki Marta Dymek wyjaśnia kim jest, skąd pomysł na publikację oraz jakie jest jej podejście do...

książek: 108
Abyss | 2017-11-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 28 listopada 2017

Super książka, widać że Marta naprawdę się postarała. Dużo ciekawych, wartych wypróbowania przepisów oraz inspiracji do eksperymentowania we własnej kuchni. Nie tylko dla wegan.

książek: 454
Kasia | 2018-01-07
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Doskonała inspiracja do kulinarnych eksperymentów.

książek: 16

Książka obowiązkowa dla osób lubiących gotować mniej schematycznie, poznawać nowe smaki i zapachy oraz dla tych, którym trochę brakuje tego porywu w kuchni. :) Piękne zdjęcia, przepisy również proste - jednogarnkowe głównie.

Świetna dla przekonania mięsożerców (i nie tylko) do tego, że kuchnia wegańska potrafi być również smaczna, kolorowa, pełna wyobraźni, a jednocześnie nie rujnująca portfela.

Czemu nie 10? Dla mnie trochę za mało deserów, dużo dań głównych oraz zup.

książek: 449
Capricorn | 2017-06-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 22 czerwca 2017

Mnóstwo niezwykle apetycznie wydanych wegańskich inspiracji. Sama autorka, której karierę śledziłam od pierwszych wpisów na wege forach, jest z kolei wspaniałym dowodem na to, jak skuteczna jest determinacja, i jak fajnie jest nie bać się marzyć.

książek: 160
Agata | 2017-08-18
Na półkach: Przeczytane

Książka jest naprawdę pięknie wydana, ale.. moim zdaniem nie dorównuje części pierwszej. Niestety :c Co nie zmienia faktu, że wybija się na tle innych książek kulinarnych i zdecydowanie przoduje pod każdym względem!

zobacz kolejne z 272 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd