Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Zamień chemię na jedzenie

Wydawnictwo: Znak
7,2 (912 ocen i 169 opinii) Zobacz oceny
10
70
9
81
8
214
7
298
6
161
5
48
4
18
3
16
2
4
1
2
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324020454
liczba stron
200
słowa kluczowe
odżywianie, zdrowie, potrawy, ekologia
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
Ag2S

Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje...

Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!

Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.

W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.

 

źródło opisu: http://www.znak.com.pl/

źródło okładki: http://www.znak.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 157
Kreciolka | 2014-03-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 22 marca 2014

Nie jestem maniaczką zdrowego odżywiania, domowych przetworów i rezygnowania ze wszystkiego co dobre, ale od kilku lat czytam składy produktów, wybieram je świadomie i nie wykładam na taśmę jadącą do kasy w supermarketach śmieci. "Zamień chemię na jedzenie" jest kolejnym krokiem w stronę dobra.

Moja opinia na jej temat nie jest jednostronna. Być może dla niektórych (zwłaszcza dla laików w tej dziedzinie) książka ta jest/będzie fantastyczna. Niemniej dla kogoś takiego jak ja, kogoś kto już "coś" wie, nie będzie hiper zaskoczeniem. Jednak nie zawsze!

Pozycja ta jest swojego rodzaju encyklopedią, którą można przeczytać od deski do deski, ale i tak trzeba będzie do niej wrócić, żeby dowiedzieć się czegoś nowego. Ja z pewnością będę wracać do tabelek (które są dla mnie wybawieniem) z wymienionymi dodatkami, konserwantami, słynnymi "E". W końcu mam je wszystkie czytelnie rozpisane w ładnym miejscu.

Zdecydowanie jestem również pełna podziwu dla trybu życia autorki, jej wytrwałości i staranności. Jednak uważam, że przeciętna pani domu pracująca na pełny etat z przysłowiową dwójką dzieci, nie będzie w stanie wdrożyć w codzienność tego całego dobra, do którego Pani Julita tak ochoczo nas namawia. Aczkolwiek na pewno mogę się mylić.

Tym co ja zapożyczę z tegoż "dzieła" będzie selekcja marek poszczególnych produktów, które niemal zawsze są obecne w mojej lodówce, tudzież szafce. Ponadto dopiero po przeczytaniu tej pozycji zdecydowałam się na odstawienie "sklepowego" mleka, dzięki czemu czuję się teraz dużo lepiej.

W dzisiejszych czasach nie da się całkowicie wyeliminować chemii z naszego jedzenia, czemu nawet dowodzi ta książka. Powinniśmy jednak starać się wybierać produkty bardziej naturalne niż sztuczne, zamiast oglądać z podziwem kolorowe reklamy i biegać oszołomionym między sklepowymi półkami wrzucając "zdrowe nowości" do koszyka, ciesząc się, że mamy wspaniałe, złote czasy, kiedy w sklepach jest wszystko. Chociaż w sumie to prawda - dzisiaj w sklepach, a zwłaszcza w jedzeniu możemy znaleźć dosłownie wszystko ;)

Jedynie to co mnie rozczarowało, to niektóre przepisy. Spodziewałam się czegoś... hmm... fajniejszego?
Tyle. Cała reszta, mimo kilku ALE, z pewnością jest FAJNA :)

Przystępna, zwięzła i na ważny temat. Polecam!:)

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Trzy godziny ciszy

Cała recenzja: http://bo-w-nich-jest-caly-swiat.blogspot.com/2017/08/trzy-godziny-ciszy-patrycja-gryciuk.html Trzy godziny ciszy uplasowały się w mo...

zgłoś błąd zgłoś błąd